20 март 2019 39

Яку рибу називають царською, як її можна приготувати

У кулінарії відомо велика кількість страв з риби. Одними з найбільш смачних є ті, що приготовані з «царських» видів цих мешканців річок і озер. Завдяки своїм незвичайним смаковими якостями попит на них завжди був і залишається стабільно високим, тому деякі породи стали рідкісними.

Незважаючи на високу вартість, знати кілька рецептів повинна будь-яка господиня, щоб на урочистій події подати «коронне блюдо, яке буде оцінено усіма гостями.

Царська риба — це яка?

Царською рибою прийнято називати види, що мешкають в річках. Найчастіше місцем їх проживання є місця з піщаним дном (пісок може бути як жовтого, так і червоного кольору). У раціоні харчування таких риб до 80-90% білкової їжі, тому їх м'ясо має високу харчову цінність.

Білий колір волокон, структура ніжна, великі кістки та їх незначна кількість, тому можна без зусиль отримати філе для приготування різних страв.

Річковий царською рибою прийнято вважати благородні види. Їх назви і місця проживання такі:

  1. Осетер (Волга, річки Сибіру, Балтійського басейну);
  2. Стерлядь (Іртиш і інші річки Сибіру);
  3. Білуга (Волга, Кама, Дунай, Дніпро);
  4. Севрюга (Волга, Дон, Терек);
  5. Білорибиця (Волга);
  6. Форель.

Також гідне місце займають у цій категорії лінь і барабулька. Харчуються царські породи дрібними рибками, комахами, найпростішими.

Як приготувати: покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
царська риба ціла (осетер або стерлядь) - 2-3 кг
гриби білі - 550 г
моркву і цибулю свіжі - по 2 шт.
масло рослинне - 7 ст. л.
вершки - 125 мл
сіль - за смаком
перець і коріандр - за смаком
лимон - 1 шт.
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 325 Ккал

Здивувати і порадувати гостей можна, приготувавши рибку по-царськи.

Кроки приготування:

  1. Почистити і порізати гриби, обсмажити їх на сковороді (до зникнення рідини);
  2. Цибулю і моркву почистити і порізати (можна потерти моркву), додати до грибів і тушкувати ще 5-7 хвилин;
  3. Додати вершки до тушкованим овочам, додати сіль і приправи, перемішати і продовжувати гасіння дот готовності всіх вхідних в склад інгредієнтів;
  4. Лимон помити і порізати (на кільця, півкільця або четвертинки);
  5. Рибу почистити від луски, випатрати, промити, але хвіст і голову не відрізати;
  6. Також тушку потрібно посолити, додати приправи, покласти нарізані часточки лимона (рівномірно);
  7. Викласти в черевце тушковані овочі, закріпити нитками або зубочистками краю, щоб начинка не випадала;
  8. Розігріти духовку до 160 градусів і відправити в неї загорнуту у фольгу рибку на 60 хвилин;
  9. Після цього відкрити фольгу, побризкати блюдо рівномірно рослинним маслом, збільшити температуру духовки до 200 м;
  10. Продовжувати приготування до моменту, поки на продукті не утворюється золотава скоринка (ще близько 1 години).

Подавати рибу на тарелі або деку, порізавши на порційні шматочки, але, не порушуючи загальної композиції, прикрасити свіжою зеленню.

Риба «Царська» з сиром і болгарським перцем

Це блюдо дуже смачне і ароматне. Відмінно підходить як для сімейного обіду, так і для урочистого прийому. До складу входять такі інгредієнти:

  1. Філе риби (благородні види в пріоритеті) – 1 кг;
  2. Цибуля ріпчаста – 2 шт;
  3. Сир — 100 г;
  4. Перець (болгарський) – 1 шт;
  5. Томат – 1 шт;
  6. Майонез – 200 г;
  7. Спеції, підходящі для риби – на смак.

Час приготування – 55 хвилин.

Калорійність на 100 г – 296 ккал.

Рецепт приготування риби по-царськи в духовці:

  1. Філе промити, нарізати порційно;
  2. Почистити цибулю, порізати кільцями, додати в ємність майонез спеції, посолити;
  3. Покласти в підготовлену суміш рибу, перемішати;
  4. Залишити на 15 хвилин у прохолоді (найкраще для цієї мети підійде холодильник);
  5. На деко покласти фольгу, змастити трохи олією, покласти рівномірним шаром підготовлену рибу і цибулю;
  6. Томат порізати кільцями і покласти зверху на рибу;
  7. Перець порізати смужками і додати до рибці наступним шаром;
  8. Нанести шар майонезу;
  9. Потерти сир і посипати зверху;
  10. Духовку прогріти до 200 р, після чого закрити філе фольгою і поставити випікатися на 30 хвилин.

Подавати зі свіжими овочами, зеленню і відварною картоплею.

Шоколадні кекси з рідкою начинкою — смачний десерт за нашими рецептами.

Читайте як правильно збити вершки для крему. Така начинка підійде як для тортів, так і для кексів і тістечок.

Читайте як зварити смачний компот із заморожених вишень і яблук.

Запечена риба по-царськи з кропом

Для приготування цього смачного і апетитного страви знадобиться набір з наступних інгредієнтів:

  1. Філе царської риби (біле м'ясо) – 1 кг;
  2. Цибуля – 2 шт;
  3. Кріп – 100 г;
  4. Рис – 100 г;
  5. Гриби – 100 г;
  6. Майонез – 120 г;
  7. Сіль і приправи – за смаком.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність на 100 г – 290 ккал.

Кроки приготування:

  1. Рибне філе промити, порізати порційно;
  2. Натерти спеціями і сіллю;
  3. Відварити рис до готовності;
  4. Почистити і нарізати невеликими шматочками гриби, підсмажити на сковороді до готовності;
  5. Почистити, порізати цибулю, додати до грибів, тушкувати на слабкому нагріванні;
  6. Кріп подрібнити і додати до овочів, потім додати майонез, перемішати;
  7. На фольгу покласти шарами рибу, рис та овочі;
  8. Духовку прогріти до 180 градусів, загорнути страву у фольгу і помістити на випікання (30 хвилин).

Подавати отриману рибку порційно. Додати свіжих овочів і зелені.

Корисні поради

Для того щоб царська риба вийшла не просто смачною, а ідеальною, рекомендується дотримуватися нескладних порад, які допоможуть додати аромат страви, прянощі і ніжність:

  1. Для того щоб гарантовано подати на стіл повністю припечену рибку (якщо вона використовується повністю), потрібно робити на ній неглибокі надрізи;
  2. Для посилення смаку та аромату найкраще змащувати тушку приправами і сіллю не тільки зовні, але і всередині;
  3. Після нанесення приправ краще всього дати рибі просочитися ними не менше 20 хвилин – це посилить смак готового блюда, зробить його насиченим;
  4. Сік лимона рекомендується використовувати тоді, коли є бажання надати страві кислинки.

Також для приготування страв з царської риби краще всього використовувати основний інгредієнт відразу після покупки (або вилову), так рибка вийде ніжніше. Таким чином, порадувати смачними стравами, гідними царського столу, можна і сьогодні, використовуючи рецепти і проявляючи фантазію по сервіровці.

Що ще почитати: