25 апрель 2019 4 353

Як приготувати тефтелі на пару в мультиварці і пароварці

Блюдо, яке не тільки смачне, але і корисне, особливо при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту і органів травлення — це тефтелі, приготовані на пару.

Їх можна дітям і дорослим, а завдяки різним рецептами можна вибрати на свій смак — з м'яса, кури або навіть риби! Тефтелі хороші як самі по собі, так і з підливою і гарніром. Їх приготування не вимагає особливих навичок, а головне, що це дієтичне блюдо.

Нескладний рецепт
Інгредієнти Кількість
суміш свинячого і яловичого фаршу - 750 грам
круглий рис - 1 чашка
дрібна сіль - 1,5 ч. ложки
мелений перець - за бажанням
яйце - 2 шт.
невелика цибулина - 1 шт.
томатна паста - 1,5 ст. ложки
пшеничне борошно - 2 ст. ложки
соняшникова олія - для обсмажування
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 280 Ккал

Ось дуже простий спосіб зробити тефтелі на пару, які з'їдаються з великим задоволенням.

Добре промийте круглозерновой рис, покладіть в каструлю і залийте півлітра холодної води. Поставте на газ і при закипанні посоліть половиною чайної ложки солі.

Після цього варити його слід десять хвилин до повної готовності, потім вимикається газ, і рис стоїть під кришкою ще 15 хвилин, щоб вода вбралася в нього остаточно. Тепер рис дістаньте і викладіть в глибоку тарілку, щоб він охолов.

Розварений клейкий рис дуже добре підходить для тефтелькою. Коли температура зрівняється з кімнатною, в рис додаються два сирих курячих яйця і ретельно розмішують.

У фарш покладіть чайну ложку солі, мелений перець, варений рис. Перемішайте і відбийте отриману суміш, таким чином, фарш стане щільним, і тефтелі будуть добре ліпитися. Щоб зробити це, треба підняти його і сильно кинути назад в миску, після п'яти-шести разів він буде готовий до ліплення.

Тепер котлетки виходять щільними і будуть тримати форму. Для приготування на пару можна скористатися спеціальною вставкою для каструлі. Змастіть її поверхню олією, а в каструлю налийте води, щоб та закипала.

В цей час сформуйте тефтелі і викладіть їх у ємність-пароварку. Коли вода закипіла, покласти все в каструлю і готуйте 30 хвилин. Тим часом можна зайнятися підливою.

Для заливки подрібніть головку цибулі і обсмажте на соняшниковій олії до золотистого кольору. Додайте до цибулі томатну пату і просіяне борошно. Добре помішуючи, пасеруйте ще хвилини три і залийте холодною водою. Коли соус закипить, посоліть його і додайте спеції. Готове.

М'ясні тефтелі вийміть з каструлі і полийте їх соусом. Готову страву дуже смачно подавати з картопляним пюре і посипати його свіжою зеленню.

Як приготувати з сиру сулугуні в домашніх умовах читайте в нашій статті.

Скільки варити бульйон з курячих ніжок читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати листковий салат з слабосоленої сьомги — кілька варіантів страви у вашу колекцію.

Дієтичні курячі тефтелі на пару

В мультиварці готувати просто і приємно. Зробити дієтичне тефтелі з рисом можна на пару, використовуючи спеціальну вставку в чаші. Якщо такого пристосування і режиму немає, то тефтелі готуються на режимі гасіння. Саме по собі куряче м'ясо – дієтичний продукт, а саме грудки містять в собі мінімальну кількість холестерину. Тому для страви використовуємо їх.

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • фарш з курячих грудок — 800 гр.;
  • довгозерний рис — 100 гр.;
  • куряче яйце — 1 шт.;
  • мелений перець за смаком;
  • кухонна сіль — 2 ч. ложки.

Час приготування: 55 хвилин.

Калорійність: 240 ккал.

Змішуємо в глибокій посуді промитий рис, фарш, яйце, солимо і перчимо отриману масу.

Тепер формуємо тефтелі, їх вийде близько 16 штук з такої кількості продуктів. У чашу мультиварки заливаємо півтора літра води, а сирі вироби викладаємо на спеціальну вставку для готування на пару.

Встановлюємо чашу і вкладиш в мультиварку, вибираємо режим «на пару» і ставимо таймер на 45 хвилин. По закінченню готування пролунає звуковий сигнал і дієтичне блюдо готове.

Подавайте на стіл зі свіжими або тушкованими овочами. Зроблені таким способом тефтелі, виходять соковитими і смачними.

Рецепт рибних тюфтельок для малюка

Діти не дуже люблять їсти рибу, не дивлячись на всю її корисність. Адже у скибочках трапляються кістки, що малюкам сильно не подобається. Відмінною альтернативою тушкованої риби виступають тефтелі з нежирних сортів білої риби. Для фаршу підійде філе тріски, минтая, хека. Інгредієнти:

  • рибне філе — 250 гр.;
  • батон — 20 гр.;
  • молоко — 50 мл;
  • жовток — 2 шт.;
  • рослинна олія;
  • сіль.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 230 ккал.

Щоб приготувати рибні тефтелі на пару в мультиварці для дитини, потрібно спочатку підготувати фарш. Приберіть з батона скоринку, а м'якоть вимочити в молоці. Пропустіть через м'ясорубку разом з рибним філе.

Додайте туди кілька жовтків, сіль і добре перемішайте. З цієї маси зліпити невеликі тюфтельки і покладіть в спеціальну вставку для приготування продуктів на пару. Залийте в чашу літр води і встановіть все в мультиварку.

Виберіть режим «на пару» і поставте таймер на півгодини. По закінченню вийміть на тарілку і пригощайте малюка тюфтельками з рисом або макаронами.

Як приготувати тефтелі з картоплею в мультиварці

Мультиварка хороша тим, що в ній можна відразу зробити і самі тефтелі, і гарнір до них. Ось нескладний рецепт тюфтельок з картоплею:

Інгредієнти:

  • м'ясний фарш — 400 гр.;
  • картопля — 5-6 шт.;
  • головка цибулі — 1 шт.;
  • яйце — 1 шт.;
  • сіль, перець за смаком.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 250 ккал.

Спочатку дрібно поріжте цибулину, а потім змішайте її з яйцем і фаршем. В отриману масу за смаком покладіть спеції і сіль. Картоплю почистіть, наріжте кубиками середнього розміру. Кубики посоліть, змастіть рослинною олією.

Викладіть все в чашу мультиварки так, щоб картопля опинився на дні, а з фаршу зліпити тефтелі і помістіть зверху в спеціальну вставку для приготування на пару. Після цього в чашу підлийте 200 мл води і встановіть режим «на пару» на 45 хвилин.

Під кінець приготування вся вода зазвичай випаровується, а картопля набуває золотисту скоринку, просочуючись соком від тефтелькою. Смачно і просто всього за годину виходить повноцінний вечерю або обід.

Парові тефтелі в пароварці

Страви в пароварці завжди дієтичні і корисні. Готуються без додавання олії і підходять як дітям, так і людям з проблемами травлення. Краще вибрати для такого рецепта тюфтельок на пару нежирне м'ясо: курячу грудку або телятину.

Інгредієнти:

  • фарш — 400 гр.;
  • морква — 1 шт;
  • сіль за смаком;
  • рис — 100 гр.

Час приготування: 65 хвилин.

Калорійність: 225 ккал.

Промитий рис залийте кип'яченою водою і дайте йому постояти близько 15 хвилин. Потім злийте воду і дайте трохи охолонути. Замішайте масу з фаршу, рису і посоліть. Додайте туди моркву, потерту на крупній тертці. Сформуйте тефтелі невеликого розміру і викладіть їх у форму пароварки. Готуються вони в пароварці 45 хвилин і подаються дитині з макаронами або гречей.

Корисні поради

  1. Якщо готуєте тефтелі для дитини, то спеції і перець додавати не рекомендується, краще взяти трохи кропу і покришити його у фарш;
  2. Перед формуванням котлет відправте м'ясну масу в холодильник на 10-15 хвилин, так ліпити їх буде простіше;
  3. Коли робите кульки з фаршу, змочуйте долоні холодною водою і м'ясо не буде прилипати до рук;
  4. Подавайте кульки на стіл, злегка присипавши свіжої посіченою зеленню. Вона збуджує апетит і несе в собі багато вітамінів.

Тефтелі на пару — корисне і апетитне блюдо, спробуйте приготувати їх своїм домашнім. Вони полюбятся як дорослим, так і малюкам. Їжте з гарніром або без нього.

Що ще почитати: