25 апрель 2019 14 080

Як приготувати тефтелі з курячого фаршу

Рецепти курячих тюфтельок особливо знадобляться для мам, які прагнуть правильно годувати своїх дітей і для всіх тих, хто дотримується здорового харчування. Курка – дієтичний, надзвичайно корисний продукт, і дуже важливо приготувати страву з неї так, щоб воно зберегло всі цінні речовини і мікроелементи.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
сирого довгого рису - 100 грамів
курячого м'яса або готового фаршу - 600 грам
борошна - 60 грамів (2 ст. ложки)
яйце - 1 шт.
лука - 200 грамів
часнику - 3-4 зубчики
олії - 50 мілілітрів ( 2 ст. ложки)
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 152 Ккал
Тефтелі з курячого фаршу легко готувати, з цим завданням впорається навіть початківець кулінар. Для початку потрібно вибрати якісні інгредієнти. Куряче м'ясо продається повсюдно, але купити по-справжньому хороший продукт може не кожна господиня.

При виборі філе зверніть увагу на його колір – він повинен бути рівним, світло-рожевим, без плям, синців. Поверхня м'яса не може бути липкою – це ознака порченого продукту.

Крім того, якісне м'ясо має приємний, характерний запах.

Хороша господиня робить фарш самостійно, але якщо немає часу, можливості, то можна купити напівфабрикат (в перевірених місцях). Якщо готуєте фарш вдома, то використовуйте різні частини курячої тушки: стегна, філе, гомілки – такий фарш буде насиченим, смачним.

  1. Очистіть цибулю. Подрібніть його невеликими кубиками, спасеруйте на рослинному маслі;
  2. Відварити в солоній киплячій воді рис, попередньо помивши його. Варіть крупу 15-18 хвилин;
  3. Часник порубаєте слайсами;
  4. У великій ємності змішайте: фарш, обсмажену цибулю, відварений рис, яйця часник. Добре все розмішайте, збийте. Приправте сіллю, спеціями;
  5. Сформуйте тефтелі довільного розміру, обваляйте в борошні;
  6. Обсмажте кожен тефтель в рослинному маслі до рум'яного кольору, а потім перемістіть його в сотейник, полийте улюбленим соусом (це може бути звичайна сметана) і тушкуйте до готовності;
  7. Якщо передбачається готувати дієтичне блюдо, то не потрібно обсмажувати вироби – відразу занурте їх в соус і тушкуйте.

Тефтелі з курячого фаршу з томатною підливою

Страва родом з дитинства – його так часто готували раніше в дитячих садах і будинки наші бабусі і мами. Прості інгредієнти, швидкість у приготуванні роблять це блюдо одним з найулюбленіших у наших меню. Подайте тефтелі з картопляним пюре, гречкою або відварним рисом, овочами з зеленню.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 середня цибулина;
  • 1 яйце;
  • 550 грам курячої м'якоті або готового фаршу;
  • 30 грам вершкового масла;
  • 50 мл олії;
  • 3 зубчики часнику;
  • півсклянки довгого рису;
  • 300 грам томатів.

Час приготування: 50-60 хвилин.

Калорійність: 156 Ккал/100 г.

Тефтелі часто готують в різних соусах: томатному, вершковому маслі, гірчичному, кисло-солодкому і багатьох інших. Для приготування смачного соусу потрібно обсмажити борошно на вершковому або рослинному маслі, залити гарячим бульйоном або томатом, приправити і дати закипіти. За бажанням можна додати рубану зелень і спеції.

  1. Куряче м'ясо подрібнити на м'ясорубці або за допомогою блендера;
  2. У каструлі відваріть до готовності рис на протязі 15-20 хвилин, остудіть;
  3. Цибулю очистіть, часник порубаєте слайсами або пропустіть через прес;
  4. У глибокій мисці змішайте фарш, цибуля, часник, рис, додайте яйце і добре вимішайте;
  5. Приготуйте томатний соус. Для цього на сковороді розпустіть вершкове масло, обсмажте до темно-жовтого кольору борошно;
  6. Постійно помішуючи, додайте подрібнені помідори або томатну пасту, долийте 150 мл гарячої води. Готуйте при постійному помішуванні до закипання. Підсолити, приправити соус за смаком;
  7. У глибоку каструлю покладіть сформовані з фаршу тефтелі, полийте томатним соусом і тушкуйте 20 хвилин до готовності.

Читайте як приготувати смачне печиво на молоці в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт м'яса по купецькому. Цей рецепт нагадує м'ясо по французьки, але є свій маленький секрет, який робить це блюдо особливим.

Читайте як приготувати пасту з сьомгою за нашим рецептом.

Тефтелі з рисом і курячим фаршем під вершковим соусом

Ідеальним гарніром до тефтелі можна назвати відварений рис – його нейтральний смак відмінно доповнює курячі кульки. Для приготування смачного рисового гарніру потрібно правильно відварити рис: промийте його під проточною водою, залити підсоленим окропом у співвідношенні 1:2 і варіть на середньому вогні до готовності.

Необхідні інгредієнти:

  • півсклянки довгого рису;
  • 600 грам курки або фаршу;
  • 3 скибочки білого хліба;
  • 200 грамів твердого сиру;
  • 100 мілілітрів молока;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • зелень, спеції, сіль – на смак.

Час приготування: 50-60 хвилин.

Калорійність: 164 Ккал/100 г.

При приготуванні тюфтельок часто використовують яйце, але його можна замінити білим хлібом, вимоченим в молоці. Це дозволить фаршу бути м'якше, соковитіше і позитивно вплине на смак страви.

Вершковий соус вдало доповнить смак тюфтельок, зробить його ніжніші. Подайте до курячим тефтелі картопляне пюре, рис або варені макаронні вироби – ваші домашні будуть у захваті.

  1. Білий хліб звільніть від скоринки, залишивши лише м'якуш. Залийте молоком і дайте розм'якнути;
  2. Курячу м'якоть подрібніть за допомогою м'ясорубки, додайте подрібнений цибулю, перемішайте;
  3. Відваріть рис в підсоленій воді до готовності протягом 15-18 хвилин, остудіть;
  4. Відіжміть булку – відправте його у фарш, додати відварений рис, спеції, сіль, добре вимісити фарш;
  5. З фаршу сформуйте тефтелі невеликого розміру;
  6. Приготуйте соус: дрібно порубаєте часник, натріть на тертці з дрібними отворами сир;
  7. У глибоку ємність налийте вершки, додайте сир і часник, перемішайте, підсолити;
  8. Викладіть м'ясні кульки у форму, збризніть маслом, запечіть тефтелі 10-15 хвилин при температурі 180С;
  9. Готові тефтелі залийте вершковим соусом і запікайте ще 20 хвилин при такій же температурі.

Рецепт тюфтельок з курячого м'яса в сметанному соусі в мультиварці

Мультиварка стала справжньою помічницею господині в наші дні. З її допомогою можна готувати практично будь-яку страву. Тефтелі, приготовані в цьому гаджеті, виходять дуже соковитими, смачними. Але для цього потрібно дотриматися всі етапи приготування і правильно підготувати компоненти.

Необхідні інгредієнти:

  • 100 грам довгого рису;
  • 200 грамів цибулі;
  • 700 грам курячої м'якоті або фаршу;
  • 1 склянку сметани (20% жирності);
  • 100 мілілітрів води;
  • 50 грам борошна;
  • спеції, зелень, сіль – за смаком.

Час приготування: 50-60 хвилин.

Калорійність: 168 Ккал/100 г.

Перевагою даного рецепту є максимальна економія часу господині – навіть соус не потрібно попередньо готувати: просто змішати всі компоненти і залити тефтелі. Сметану можна успішно замінити жирними вершками або несолодким йогуртом. Білий соус забарвлює тефтелі в приємний світлий колір і робить їх дуже апетитними.

  1. У глибоку ємність покладіть сирий рис, курячий фарш, обсмажену цибулю, додайте приправи, сіль, перемішайте;
  2. Очистіть цибулину, порубаєте її дрібно і спасеруйте на пісному маслі.
  3. Сформуйте з фаршу тюфтельки, викладіть їх на дно мультиварки;
  4. У склянку налийте воду, додайте борошно, сметану, сіль, добре перемішайте, так як соус повинен бути однорідним;
  5. Покрийте соусом тефтелі, увімкніть мультиварку на режим «Гасіння», встановіть таймер на 1 годину і час від часу перевіряйте готовність страви.

Тефтелі-їжачки в духовці

Апетитні, ситні «їжачки» не залишать байдужим нікого, а особливо дітей, які не дуже люблять м'ясні страви. Приготуйте блюдо з улюбленим гарніром і соусом, овочами, і будь примхливий з задоволенням їм поласувати. Фарш можна придбати готовий або зробити самостійно і використовувати будь-який вид м'яса.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 яйце;
  • 120 грамів (півсклянки) довгого рису;
  • півкілограма фаршу з курки або філе;
  • 2 цибулини;
  • 1 середня морквина;
  • 2 зубчики часнику;
  • спеції, сіль.

Час приготування: 50-60 хвилин.

Калорійність: 162 Ккал/100 г.

Почніть приготування «їжачків» з виготовлення фаршу. Для цього курячу м'якоть або інші частини тушки очистіть від шкіри, сухожиль, пропустіть через м'ясорубку. На цьому етапі можна додати цибулю і прянощі. До курячого фаршу ідеально підійдуть мускатний горіх, італійські трави, мелений часник.

  1. Спочатку відваріть до напівготовності рис. Промийте його, залийте окропом, підсолити і варити протягом 10-15 хвилин. Відкиньте на друшляк, промийте;
  2. Цибулину очистіть, дрібно порубаєте. Моркву очистіть, потріть на тертці з великими отворами;
  3. Обсмажте овочі на пісному маслі, поки вони не стануть м'якими;
  4. Змішати в глибокій мисці фарш, овочі, яйце, нарізаний слайсами часник, посоліть і поперчіть. Добре вимісити фарш;
  5. Сформуйте з м'ясної маси тефтелі, викладіть на деко, злегка змащене олією;
  6. Запікайте «їжачків» протягом 25-30 хвилин.

Поради досвідчених кухарів

Тефтелі, приготовані з курячого фаршу, не вимагають особливих кулінарних навичок і умінь, але кожної молодої господині буде корисно знати деякі поради досвідчених кухарів:

  • будь фарш краще готувати самостійно – це дійсно впливає на смак страви;
  • у фарш для тефтелькою можна додавати яйце або вимочений в молоці або воді білий хліб;
  • якщо потрібно приготувати дієтичне блюдо, то не обсмажуйте тефтелі, а відразу заливайте соусом і тушкуйте до готовності.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: