10 апрель 2019 1 194

Як правильно приготувати плов з сухофруктами

Плов – найдавніше блюдо східної кухні, що має безліч варіацій. Плов з сухофруктами здатний порадувати своїм вишуканим смаком навіть найдосвідченішого гурмана.

Вірменський рецепт
Інгредієнти Кількість
чорного родзинок - 50 г
рису - 2 ст.
масла вершкового - 6 ст. л.
кураги - 200 г
білого родзинок - 50 г
фініків - 80 г
гранатових зернят - 4 ст. л.
пластин лаваша - 2 шт.
мигдалю - 5 ст. л.
солі - трохи за смаком
води - 7 ст.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 364 Ккал
Плов з сухофруктами, приготований по-вірменськи, як і більшість видів плову, вариться в казані. Для цієї страви підійде не кожен вид рису. Щоб насолодитися справжнім розсипчастим пловом, «жасмин» або «басматі» – самі кращі сорти.

Сухофрукти ретельно промити, викласти їх на серветку і промокнути, потім пропарити сухофрукти і горіхи на водяній бані півгодини. Покласти олії до фруктово-горіхової суміші і трохи солі. Закип'ятити воду, додати сіль.

Промивши рис, покласти його у воду і відварити до напівготовності, потім рис злити і прополоскати. Казан потрібно промазати топленим маслом і вислати зсередини лавашем, розподілити рис шарами за 1/3 від загального обсягу, промазуючи шари маслом.

Кришку казана слід обернути рушником, щоб воно вбирало конденсат, а рис не перетворився у кашу. Рис готувати під кришкою чверть години, В самому кінці процесу потрібно додати сухофрукти і мигдаль і варити ще трохи.

Зняти казан з вогню, тихенько перешкодити, при подачі плов прикрасити зернятками граната.

Азербайджанський плов з м'ясом і сухофруктами

Даний вид плову традиційно готується з баранини, але при бажанні, з будь-яким іншим м'ясом. Даний рецепт передбачає окреме приготування рису і м'ясної підливи.

Вам знадобиться:

  • 900 г рису;
  • 250 г тонкого лаваша;
  • 200 р кураги;
  • 15 г шафрану;
  • 200 г родзинок;
  • 450 г каштанів;
  • 200 г аличі сушеної;
  • 400 г масла топленого або вершкового;
  • 1 кг грудинки барана;
  • 4 шт. цибулин;
  • трохи солі.

Час приготування: 2 ч.

Калорійність: 268 ккал /100 р.

Промитий рис проварюють з сіллю до готовності. Шафран і дати постояти деякий час для приготування настою. На дно казана розподілити промаслений лаваш. Насипати рис на лаваш, зверху покласти масло шматочками.

Настій з шафрану прокип'ятити протягом півгодини. М'ясо необхідно промити, нарізати і півгодини поварити. Тим часом каштани очистити обсмажити на сковороді з додаванням масла.

Сухофрукти промити, промокнути серветкою і кинути смажитися до каштанам. Обсмажити відварене м'ясо до скоринки. Окремо обсмажити нарізаний півкільцями цибулю, додати сухофрукти, каштани і бульйон з-під м'яса.

На тарілку викласти шумівкою рис, м'ясо чергувати з шматочками лаваша, зверху полити підливою з сухофруктами і каштанами.

Плов з сухофруктами від Сталика Ханкишева

Для цього виду плову рекомендується особливий мідний казан, який має спеціальну форму, що звужується догори. Але і звичайний казан також підійде для цієї страви. Сорт «басматі» рекомендується для цієї страви, як найкращі.

Вам знадобиться:

  • 1 кг рису;
  • 100 г масла топленого;
  • 50 г родзинок;
  • 50 г волоських горіхів;
  • 50 р кураги;
  • трохи шафрану;
  • трохи солі.

Тісто:

  • 1, 5 ст. борошна;
  • 0, 5 ст. холодної води;
  • трохи солі.

Час приготування: 2 ч.

Калорійність: 467 ккал /100 р.

Замочити промитий рис на 4 години, покласти його у велику ткану серветку і опустити в окріп. Такий спосіб варіння крупи дозволить зробити її розсипчастою. Крупа готується близько десяти хвилин. В цей час замісити тісто, додаючи воду в борошно поступово, досягаючи такої густоти тіста, щоб його можна було розкатати.

Тісто розкачати у великий корж, якою можна буде вистелити казан зсередини. Вийняти серветку з рисом з казана, промити їх гарячою водою і підвісити, щоб вода стікала. Вимити казан, обмазати його тістом, попередньо змастивши маслом.

На корж викласти рис невеликими порціями, струшуючи його, щоб крупинки не прилягали один до одного щільно. Рівномірно полити олією рис. Казан поставити на жаровню, щоб рис пропарити під кришкою, під яку потрібно підкласти тканину серветку, щоб вона вбирала пар.

Промиті сухофрукти і горіхи полити олією і покласти у фольгу. Горіхи і сухофрукти можна укласти на фольгу окремо або разом, загорнути фольгу і згорток покласти в казан під кришку.

Шафран розтерти в ступці, залити водою і полити сумішшю рис в казані. Потім розгорнути згортки з сухофруктами і горіхами і укласти зверху на рис.

Це трудомісткий рецепт плову, але це справді творчий процес, і результат, безсумнівно, того коштує.

Як приготувати ніжне сыровяленное м'ясо в домашніх умовах читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт ароматної пирога з консервованими персиками.

Спробуйте приготувати страви з тонкого лаваша за нашими рецептами.

Рецепт солодкого плову для мультиварки

Це страва робиться з курагою, але при бажанні це можна варіювати і проявляти фантазію.

Вам знадобиться:

  • 0, 5 ст. кураги;
  • 2 склянки рису;
  • 4 ст. л. меду;
  • трохи кориці;
  • 3 ст. л. масла вершкового;
  • 2 ст. води.

Час приготування: 1 ч.

Калорійність: 367 ккал /100 р.

Розглянемо, як приготувати солодкий плов з сухофруктами, більш докладно. Промити рис, викласти з миски, відкинути на друшляк. Вимити сухофрукти і нарізати їх дрібніші. Воду закип'ятити, розчинити в ньому мед і спеції.

У чашу мультиварки покласти шматочки масла, рис засипати поверх масла, зверху покласти курагу. Потім вилити в казан гарячу воду зі спеціями і медом.

Поставити каструлю на режим «плов» або «рис» і готувати півгодини. Плов акуратно перемішати лопаткою, викласти на блюдо і подати.

Блюло з сухофруктами і свининою

Незважаючи на те, що плов здавна асоціюється з мусульманської кухнею, цей варіант страви готується зі свининою. Саме це м'ясо прийде плову ніжність і незабутній смак.

Вам знадобиться:

  • 3 ст. рису;
  • 1 кг свинини;
  • 300 г масла топленого;
  • 200 г родзинок;
  • 200 г чорносливу;
  • 200 р кураги;
  • 1 яйце;
  • 4 шт. цибулин;
  • 3 ст. л. нежирної сметани;
  • 2 ст. л. борошна;
  • трохи солі;
  • трохи шафрану.

Час приготування: 4 ч.

Калорійність: 580 ккал /100 р.

Крупу попередньо отмачить приблизно три години. Змішати яйце, сметану і борошно, вимісити тісто. У підсоленій воді зварити крупу. Вона повинна бути не до кінця м'якою. Потім дати воді стекти з рису. Тісто розкачати в корж.

Казан добре обмахать маслом і розподілити по дну тісто, на нього викласти крупу і полити її розтопленим маслом. Рис протомитися з маслом під кришкою приблизно хвилин десять.

У цей час вимити і нарізати сухофрукти, свинину нарізати і обсмажити з цибулею і сухофруктами. Додати м'ясо з сухофруктами поверх рису і щільно прикрити плов кришкою, варити плов приблизно хвилин п'ятнадцять.

Потім акуратно перемішати лопаткою і викласти на блюдо.

Корисні поради

  1. Для плову будь-якого виду ідеальним варіантом є посуд з товстими стінками з чавуну. У цьому випадку рис рівномірно прогріватися. Ні тонкостінна, ні емальований ємність для цього не підійде, так як плов пригорить.
  2. Рис для плову повинен бути міцним і напівпрозорим. Те, що для плову годяться тільки длиннозерные сорту, – всього лише стереотип. Існує маса рецептів з застосуванням круглого рису.
  3. Для страви підійде будь-який сорт м'яса. Але традиційно для нього використовують баранину. Найкращим вибором стане грудинка, задня частина або лопатка.
  4. У класичному рецепті все роблять на бавовняному маслі і жирі з овечого курдюка. Якщо не вдалося їх знайти, краще всього вибрати рафіновані сорту масла. Слід уникати нерафінованої соняшникової олії, так як його запах заглушить всі аромати плову.
  5. Якщо в рецепті вказаний курдючний жир, витоплювати його потрібно, не чекаючи, поки шматочки сала зарум'яняться і потемніють. Їх необхідно прибрати з казана відразу, як вони почнуть змінювати забарвлення.
  6. При купівлі спецій для плову на ринку недосвідчені господині часто плутають кумін з кмином, оскільки вони схожі. Зернятка куміна світліше, ніж насіння кмину.
  7. У страву іноді додають часник, причому, не як ми звикли, подрібнюючи зубчики, а головками, встромляючи її в рис за кілька хвилин до готовності.
  8. Традиційними добавками в це блюдо є барбарис або плоди айви, для додання кислоти.
  9. Інколи готують плов з фаршем. В окремих випадках фарш туго закручують всередину листків винограду, так що рецепт перегукується з традиційним блюдом «долма».
  10. Оскільки перемішувати це блюдо під час варіння – це означає, зіпсувати його, для видалення зайвої вологи можна проколоти масу ножем до дна, щоб утворилися через тунелі виходив пар.

Якщо слідувати всім порадам і підходити до процесу приготування творчо, можна регулярно радувати свою сім'ю і друзів новим видом плову.

Що ще почитати: