12 апрель 2019 68

Як швидко і смачно приготувати печінку з овочами

Печінка – дуже корисний продукт, який обов'язково повинен бути присутнім у раціоні харчування кожного, хто піклується про своє здоров'я. На жаль, даний субпродукт люблять не всі. А даремно! У печінці міститься повний набір амінокислот, фолієва кислота, ударна доза вітаміну А, вітаміни групи В і багато інших.

Не можна не відзначити і те, що при всій своїй корисності, печінка – це низькокалорійний продукт, тому його обов'язково слід включити в раціон дієтичного харчування.

При правильному приготуванні, печінка виходить дуже смачною і ніжною, а в доповненні з овочами з неї виходить повноцінне самостійне і досить ситне блюдо. Один з найбільш поширених способів кулінарної обробки печінки – це смаження.

Як правило, її смажать на олії або ж на тваринному жирі (смальці). З приправ найбільш підходящі: запашний і чорний перець, лавровий лист, хмелі-сунелі.

Більш докладний опис тонкощів приготування смачної печінки викладається нижче.

Свиняча печінка з овочами на сковороді
Інгредієнти Кількість
печінка свиняча - 0,7 кг
цибуля ріпчаста - 4 шт.
морква - 2 шт.
борошно пшеничне - для панірування
молоко незбиране - 300 мл
рослинна олія - для смаження
сіль поварена - за смаком
суміш чорного і запашного перцю - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 196 Ккал

Покроковий рецепт приготування страви:

  1. Для приготування краще використовувати свіжу печінку. Якщо вона була заморожена, то її необхідно заздалегідь розморозити на нижній полиці холодильника. Печінка очистіть від плівок і прожилок, промийте під проточною водою, а потім наріжте пластиками з наступними розмірами: 1см в товщину 4 см в довжину, 2-2,5 см в ширину;
  2. Залийте нарізаний субпродукт холодним молоком і залиште на 30 хвилин. Це додасть йому особливої ніжності;
  3. Після закінчення зазначеного часу, молоко необхідно злити, а субпродукт злегка обсушити за допомогою паперових рушників;
  4. Приправте осушену свинячу печінку сіллю і сумішшю перців;
  5. Широку плоску тарілку наповніть невеликою кількістю борошна. Умочіть в неї з усіх боків шматочки приправленого субпродукту;
  6. Сковороду з високими бортиками наповніть невеликою кількістю рослинного масла і розжарте. Викладайте в розпечене масло шматочки запанированной печінки (в один шар) і обсмажуйте до появи рум'яної скоринки. Перевірте печінку готовність: при проколюванні з неї не повинен з'являтися червоний сік. Обсмажте, таким чином, всю печінку, а потім викладіть її на велике плоске блюдо;
  7. Далі приступимо до приготування овочів. Цибулю наріжте тонкими півкільцями, а моркву не надто довгою соломкою. Обсмажте нарізані овочі на маслі, що залишився після приготування печінки. За смаком додайте сіль і перець. Цибуля повинен красиво зарум'янитися, а морква стати м'якою;
  8. Розкладіть обсмажені овочі рівномірним шаром поверх печінки, намагаючись покрити ними кожен її шматочок. Готову страву можна подати до столу як самостійне, а можна гарнірувати картоплею або рисом.

Рецепт курячої печеночки з морквою в сметані

Інгредієнти:

  • куряча печінка – 500 г;
  • червоний цибуля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • сметана – 250 мл;
  • сіль поварена;
  • перець чорний мелений;
  • мускатний горіх;
  • спред – 2 ст. л.;
  • мед – 1 ст. л.

Тривалість приготування: 40 хв.

Кількість кКал на 100 г: 117.

Приготування:

  1. Курячий субпродукт промийте під струменем проточної води, а потім осушіть за допомогою паперових серветок. Так як куряча печінка має порівняно невеликі розміри, то розрізати нам її не потрібно;
  2. Підготуйте овочі: моркву натріть на тертці, а цибулю наріжте півкільцями;
  3. У сковороді розтопити шматочок спреду, а потім обсмажте до м'якості цибулю. Після цього додайте до цибулі моркву і продовжуйте процес обсмажування протягом ще 2-3 хвилин;
  4. У невеликій піалі змішайте сметану, мед і по дрібці солі, мускатного горіха і перчика;
  5. На невелике деко для запікання викладіть рівним шаром обсмажені цибулю з морквою. Поверх піджарки розкладіть шматочки курячої печінки. Покрийте її сметанною заправкою;
  6. Помістіть деко в розігріту до 1800С духовку на 30 хвилин;
  7. Готову страву можна подавати двома способами: або перемішати, або шарами (безпосередньо так, як готувалося). На гарнір подавайте картопляне пюре і свіжі овочі.

Як приготувати ніжну свинину у вині читайте в нашій статті.

Рецепт дуже смачних узбецьких коржів у тандирі — це дуже смачно і готується просто.

Рецепт рулету з свинячої рульки — страва досить калорійне, але чоловіки, напевно, його оцінять, особливо під пиво.

Як готувати субпродукт в мультиварці

Інгредієнти для приготування:

  • печінка яловича – 0,4 кг;
  • молоко – 150 мл;
  • сметана – 200 мл;
  • гірчиця – 1 ч. л.;
  • цибулина – 1 шт.;
  • томати свіжі – 2 шт.;
  • борошно пшеничне – 2 ст. л.;
  • рослинне масло – 3 ст. л.;
  • сіль;
  • перець чорний.

Тривалість приготування: 65 хв.

Кількість кКал на 100 г: 142.

Яловича печінка, тушкована з овочами в мультиварці, готується так:

  1. Підготуйте яловичу печінку. Якщо на ній присутні прожилки або ж плівочки – їх необхідно видалити. Далі субпродукт слід промити й нарізати невеликими довільними шматочками;
  2. Залийте нарізану яловичу печінку молоком і залиште на півгодини;
  3. У суху чашу мультиварки помістіть 2 ст. л. борошна і, включивши режим «Смаження», обсмажте до легкої золотавості. Потім влийте рослинне масло і швидко розмішайте до однорідності;
  4. Додайте нашаткований півкільцями цибулину і продовжуйте процес обсмажування;
  5. Тим часом натріть на тертці моркву і наріжте на скибочки томати. Додати їх до цибулі. Продовжуйте обжарку ще 3-4 хвилини;
  6. Потім вимкніть режим «Смаження», покладіть в чашу, вимочену в молоці, яловичу печінку і соус зі сметани і гірчиці. Посоліть за смаком і приправте чорним перцем. Перемішайте, увімкніть режим «Гасіння» і готуйте протягом наступних 20 хвилин;
  7. При бажанні, в кінці приготування можете посипати готову страву подрібненим кропом.

Рекомендації досвідчених кулінарів

При приготуванні будь-якого виду печінки з овочами варто пам'ятати про те, що даний субпродукт не любить тривалої термічної обробки. В іншому випадку він стає «гумовим».

Для того, щоб зробити печінка більш ніжною і прибрати легку гіркоту, її необхідно протягом півгодини вимочити в холодному молоці.

Для того, щоб печінка залишалася соковитою – не варто солити і приправляти спеціями в самому початку приготування.

Чим жирніше ви будете використовувати сметану, тим ніжніше буде готова печінка. Однак пам'ятайте про те, що і поживність страви при цьому зросте.

Що ще почитати: