23 март 2019 71

Скільки часу і як готувати котлети в пароварці

Страви на пару є дуже корисними, оскільки при такому приготуванні в продуктах зберігається максимальна кількість поживних речовин.

В пароварці можна готувати будь-які страви, в тому числі і котлети. Готувати їх можна з м'яса, риби, грибів і овочів. Вони є не тільки дієтичними, але і дуже смачними. Парові котлети рекомендується їсти вагітним жінкам і годуючим жінкам, дітям, спортсменам.

Подають їх з гарнірами або як самостійні страви.

Смачні свинячі котлети
Інгредієнти Кількість
фарш зі свинячого м'яса - 600 г
печериці - 40 г
м'якоть батона - 150 г
зелень - за смаком
приправа для свинячого м'яса - за смаком
цибуля ріпчаста - 1 шт.
перець і сіль - за смаком
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 216 Ккал
Це рецепт смачних котлеток з свинячого фаршу. Соковитість і м'який смак, ніжний аромат – основні якості такої страви. Крім того, котлети не жирні, тому призначені для діабетичного харчування.

Як приготувати котлети в пароварці:

  1. У фарш додати хліб, розмочений у воді і вичавлений. Перемішати ретельно.
  2. Петрушку, ріпчасту цибулю і кріп дрібно нарізати і змішати з фаршем.
  3. Всипати приправу за смаком, посолити і поперчити, перемішати.
  4. З фаршу формують котлети.
  5. Нарізати печериці на кубики і вкласти в середину котлет.

В пароварці слід готувати приблизно хвилин сорок п'ять. Як гарнір кулінари радять подавати до таки котлеткам рис, гречану кашу або картоплю – пюре. Прикрасити страву можна гілочкою базиліка.

Курячі котлетки з сиром

Таке блюдо є легким і смачним. Крім того, воно дуже корисно для маленьких гурманів, вагітних і діабетчіков.

Необхідні продукти для 1 порції:

  • 0,6 кг – м'ясо куряче;
  • 100 г сир напівтвердий;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 2 яйця;
  • 4 ст. л. сметани;
  • 90 р – хліб (м'якоть);
  • 70 мл – молоко;
  • зелень;
  • приправи для курки;
  • сіль.

Час приготування: 55 хв.

Калорійність: 115 ккал на 100 грам.

Курячі котлети з сиром в пароварці готуються так:

  1. Куряче філе миють і обсушують. Потім м'ясо подрібнюють за допомогою м'ясорубки або блендера.
  2. Моркву натирають на тертці, а цибулю дрібно нарізають. Їх ретельно змішують з фаршем. Туди ж додають хлібну м'якоть, наповнену молоком, яйця, сметану, сіль, посічену зелень і спеції. Суміш ставлять на годину в холодне місце.
  3. Напівтвердий сир нарізають невеликими брусочками. Формують з фаршу котлети, а сир кладуть в їх середину. Можна зробити одну корж, покласти сир і накрити другим коржем з фаршу. Краю, при цьому, добре скріпити, щоб не витікав сир.

У пароварці ці котлетки готують півгодини. До такої страви як гарнір можна подати відварну картоплю. Можна полити котлетки соусом і прикрасити кропом.

Скільки готувати яловичі котлети в пароварці

Таке блюдо – дуже ніжне і поживне. Соковиті і м'які котлетки припадуть до смаку кожному. Готуються вони легко.

Продукти:

  • 800 р – грудинка яловича;
  • 150 г – м'якоть білого хліба;
  • трохи часнику (за смаком);
  • 1 цибуля;
  • 100 мл – молоко;
  • 1 яйце;
  • зелень сушена;
  • сіль;
  • 30 мл – рослинне масло.

Скільки часу готується страва: 40-50 хв.

Калорійність: 160 ккал в ста грамах.

Рецепт покроково:

  1. Нарізану на шматочки яловичину, очищені часник і цибулю слід подрібнити на м'ясорубці двічі.
  2. Додати змочений в молоці хліб.
  3. Вбити в суміш яйце.
  4. У фарш за смаком додають спеції, сушену зелень, солять і ретельно перемішують.
  5. Сформувати маленькі котлетки.
  6. Маслом змастити пароварку (решето) і викласти котлети.

Готувати страву 35 хвилин. Як гарнір подають перлову, гречану або ячну кашу. Базилік і петрушка – зелень, якою можна прикрасити страву.

Рибні котлети

Рибні котлети на пару в пароварці – відмінне дієтичне блюдо, має ніжний смак. Підійдуть тим людям, які хочуть скинути зайву вагу.

Що необхідно для страви:

  • 0,5 кг філе рибне;
  • 2 шт. – цибуля;
  • 2 скибочки хліба;
  • 100 мл – молоко;
  • 100 г – борошно;
  • перець, сіль – за смаком.

Час приготування: 35 хвилин.

Калорійність котлет: 140 ккал.

Покрокова інструкція:

  1. Через м'ясорубку або блендер пропускають цибулю, рибу і замочений в молоці хліб.
  2. Додають яйце, борошно.
  3. За смаком солять і перчать фарш.
  4. Сформувати котлети. У середину кожної можна покласти рубану зелень.

Готувати 20 хвилин.

Як приготувати вишукану м'ясо у вині читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати шампіньйони в мультиварці — дуже смачне і ситне блюдо.

Читайте як приготувати соковиті стегенця на сковороді за нашими рецептами.

Печінкові котлети з манною крупою

Котлети з печінки з додаванням манки можна подавати на сніданок, вечеря або обід. Вони є низькокалорійним стравою, до того ж, дуже смачним і ніжним.

Інгредієнти для страви:

  • 0,7 кг – яловича печінка;
  • яйце;
  • 6 ст. л – манка;
  • 1 цибулина;
  • 1 невеликий часник (кілька зубків);
  • 3 ст. л. – сметана;
  • 40 мл – рослинне масло;
  • перець, сіль – за смаком;
  • зелень.

Скільки готувати: 55 хв.

Калорійність: до 140 ккал.

Рецепт приготування парових печінкових котлет з манкою:

  1. Печінка слід нарізати і разом з часником і цибулею прорубати на м'ясорубці.
  2. У фарш додають сметану, манку, яйце.
  3. Поперчити, посолити і ретельно перемішати.
  4. Залишити на півгодини, щоб набухла манна крупа.
  5. Сформувати котлетки і викласти їх на решето пароварки.

Готувати на пару протягом півгодини. Котлети з печінки можна подавати як самостійне блюдо або з будь-яким гарніром.

Рецепти овочевих котлет на пару

Овочеві котлети відмінно підходять для вегетаріанського харчування. Приготовані на пару, вони мають максимальну кількість вітамінів. Крім того, такі котлетки дуже смачні і мають апетитний вигляд.

Приготувати страву можна з різних овочів, подрібнивши їх за допомогою м'ясорубки, тертки або блендера. Тому рецептів існує велика кількість.

В кунжуті з манкою

Такі котлетки дуже апетитні та корисні, їх із задоволенням їдять діти.

Які продукти необхідні

  • картопля – 4 шт.;
  • буряк – 2 шт.;
  • морква – 5 шт.;
  • манка – 60 г;
  • цибулина – 1 шт.;
  • білий кунжут – 10 г;
  • кип'ячена вода – 2 ст. л.;
  • чорнослив – 50 г;
  • сіль – 2 р.

Час на приготування – 50 хвилин.

Калорійність – 105 ккал.

Покрокова інструкція:

  1. Картоплю відварити або запекти в духовій шафі.
  2. Моркву потрібно натерти, а сік зайвий відокремлюють. Те ж дію роблять з буряком.
  3. Цибулину дрібно нарізають.
  4. Змішати моркву, цибулю і буряк. У них додати манку, попередньо залиту окропом.
  5. Картоплю необхідно подрібнити у блендері, змішати з іншими овочами.
  6. Додати дрібно нарізаний чорнослив, посолити і ретельно перемішати.
  7. Потім формують маленькі котлети, їх посипають кунжутом.
  8. В судок пароварки поміщають котлетки і готують їх протягом півгодини.

Подають як самостійну страву. Рекомендується такі котлети заправити сметаною або несолодким йогуртом. Прикрасити можна гілочками кропу або петрушки.

Морквяно-вівсяні биточки

Блюдо призначене для маленьких ласунів, хоча не відмовляться від солоденьких котлет і дорослі.

Інгредієнти:

  • морква – 8 шт.;
  • вівсянка – 6 ст. л.;
  • масло – 80 г;
  • цукор – 5 ст. л.;
  • борошно – 200 г;
  • сіль – 3 р.

Час: 40 хв.

Калорійність: 60 ккал на 100 р.

Інструкція по приготуванню:

  1. Моркву подрібнюють, а утворений сік зливають.
  2. Потім необхідно додати інші інгредієнти і перемішати.
  3. Формують невеликі котлети, які укладають в пароварку.

Готувати протягом 25 хвилин.

Поливають маслом або сметаною. Додати для особливого смаку можна варення або мед.

Корисні поради

Щоб страви виходили соковитими і смачними, важливо дотримуватися наступних рекомендацій щодо їх приготування:

  • розташовувати котлети краще на нижньому рівні пароварки;
  • готувати бажано не менше півгодини, можна продовжити готування до шістдесяти хвилин;
  • котлетки для придбання золотистої скоринки можна також обсмажувати в оливковій олії на сковорідці;
  • при використанні пароварки для запобігання опіків рекомендується надягати спеціальні рукавиці для роботи на кухні;
  • одночасно під час приготування котлет, можна зробити овочі на пару, які стануть відмінним гарніром до страви;
  • для приготування овочевих котлет можна використовувати продукти у вареному або сирому вигляді;
  • щоб котлети було ліпити легше, руки слід змочити у воді;
  • з вологи, що випарувалася з продуктів і залишилася в піддоні пароварки, радять робити соус, в який додають борошно, томатну пасту, сіль і перець.

Якщо пароварки немає, то рекомендується використовувати каструлю з решіткою, на яку кладуть продукти. Їх слід щільно накривати кришкою.

Рецептів приготування парових котлет безліч. Тому кожен може знайти своє улюблене блюдо з такого розмаїття.

Що ще почитати: