06 май 2019 141

Як приготувати паску на вершках

Перше, про що варто пам'ятати, зважившись спекти паску на вершках будинку, це те, що на його приготування потрібно багато часу. Тісто для паски дуже довго настоюється, підходить. Його потрібно замішувати, ретельно дотримуючись всі пропорції і процедуру.

Якщо робити все, як зазначено в рецепті, то проблем виникнути не повинно. Багато залежить і від духовки – в деяких виріб може пропікається нерівномірно. Втім, досвідчена господиня зазвичай знає особливості своєї плити і духовки.

Зараз є багато зручних приладдя і приладів, які роблять процес готування більш простим.

Вибрати рецепт і почати готувати краще за добу до того, як він буде поданий до столу. Тоді до призначеного часу здобний паска буде готовий і зможе прикрасити святковий стіл на радість всій родині.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
яєць - 6 шт.
сухих дріжджів - 11 г
ван. цукру - 1 ч. л.
солі - 0,5 ч. л.
родзинок - 350 г
білого або коричневого цукру - 250 г
пшен. борошна - 550 г
30-33%-них вершків - 350 г
слив. масла - 200 г
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал

Продукти готують заздалегідь – виймають з холодильника, щоб вони встигли зігрітися і були теплими.

  • вершки підігрівають, але так, щоб вони не стали гарячими. Перемішують їх з 2 ст. л. цукру. Висипають дріжджі, заважають, засипають 200 г просіяного за допомогою сита борошна, ще раз ретельно перемішують. Накриту рушником посуд з опарою ставлять куди-небудь, де тепло і немає сонячного світла. Маса вважається готової до наступних стадій, коли збільшиться в об'ємі практично в два рази;
  • білки відокремлюють від жовтків. Жовтки ретельно перетираються з цукром і ваніліном;
  • білки збивають з сіллю, поки не вийде повітряна піна;
  • змішують жовткову масу і опару, додають масло (воно повинно бути дуже м'яким. Тому дістати з холодильника його потрібно заздалегідь);
  • додають білкову піну, обережно вмішують її в опару. Потім, поступово замішуючи тісто, всипають просіяне борошно. Тісто треба замісити ретельно. На це піде 10-20 хвилин. Посуд з отриманим тестом (воно повинне бути в'язким, не липким, не дуже рідким) накривають плівкою або рушником і ставлять в тепло, щоб воно піднялося. На це може піти від одного до декількох годин;
  • через деякий час в піднялося тісто вмішують родзинки і ще раз залишають його накритим, щоб воно піднялося знову;
  • тепер можна підготувати форми для випікання. Їх змащують маслом, заповнюють менш ніж до половини тестом, накривають харчовою плівкою або рушником і відставляють, щоб тісто піднялося приблизно в два рази;
  • паски випікають в духовці 10 хвилин при 100 градусах, потім ще близько півгодини – при 180. Ознакою готовності вважається рум'яна скоринка. Найбільш відомий і простий спосіб перевірити, пропеклося тісто – проткнути паска дерев'яною паличкою. Якщо її витягли сухий, то тісто вже не сире і духовку можна вимикати. Виріб має охолонути в ній і підсохнути. Тоді його можна буде прикрасити на свій розсуд і поставити на стіл.

До Великодня паска на вершках і жовтках

Це ще один варіант смачного тіста для паски, в якому використовуються вершки. Для тіста знадобляться тільки жовтки, але не потрібно боятися, що білки пропадуть. Їх збивають з ваніліном, лимонним соком і цукровою пудрою, щоб отримати пишну глазур, якою можна щедро полити готову випічку.

Продукти:

  • 8 яєчних жовтків;
  • 1 ціле яйце;
  • 40 г пресованих дріжджів;
  • 1 шт. ванілі;
  • 270 г білого або коричневого цукру;
  • 200 г звичайного молока;
  • 100 г вершків (30-33 %-х);
  • 100 злив. олії (дістати за годину до приготування, щоб воно встигло підтанути);
  • 700 г пшен. борошна;
  • 50 г бажано оливкової раст. масла;
  • 200 г родзинок або суміші з порізаних кураги, чорносливу з родзинками (можна замінити цукатами);
  • щіпка солі.

Час приготування: від 4 до 6 ч.

Калорійність в 100 г: 333 ккал.

Рецепт паски на вершках і жовтках потрібно розглядати у всіх деталях. Отже, молоко трохи підігрівають на водяній бані, але не кип'ятять. Розводять в ньому дріжджі до повного розчинення. Додають 1 ст. л. цукру і добре перемішують. Не перестаючи помішувати, поступово всипають 180 г борошна (попередньо просіяного). Консистенція вийшла суміші повинна бути середньої рідини – приблизно, як тісто для млинців або оладок.

Ємність з опарою накриваю рушником і прибирають в сухе, тепле місце (можна в духовку або мікрохвильову піч, в якій до цього вскипятили склянку води) на годину. Маса збільшиться за цей час приблизно в два-три рази.

Насіння ванілі розтирають у ступці (можна просто взяти 1 ч. л. ванільного цукру), змішують їх з жовтком і сіллю, перетирають до однорідності.

Опару змішують з жовтковою масою і вершками, потім, поступово додаючи просіяне борошно, замішують круте тісто. Якщо воно липне до рук, їх можна змащувати трохи вершковим маслом. Поступово додають в тісто олію вершкове, а потім – рослинна. Заміс триває від 15 до 30 хвилин, поки маса не стане пружною, в'язкою.

Миску накривають чистим рушником і на 1,5 год відставляють в темне тепле місце, щоб дати масі піднятися. По закінченні цього часу потрібно трохи обім'яти заготівлю і вмішати приготовані сухофрукти або родзинки. Ізюм або інші добавки повинні бути сухими, не вологими. Але якщо вони дуже жорсткі, то їх можна попередньо замочити в соку, води, коньяк або ром на 15 хвилин. Потім висушити і додати в тісто.

Масу з добавками знову ставлять для підняття під рушником на годину.

Форми для пасок змащують маслом і викладають тісто, заповнюючи їх приблизно на третину. Тісто ще підніметься в формах, тому його потрібно залишити в них на півгодини під тим же рушником або харчовою плівкою. Коли паски піднімуться, їх поверхню змащують яйцем за допомогою спеціального пензлика.

Духовка включається на 180 градусів і нагрівається. Випікати в ній паски потрібно від 20 до 50 хвилин (на час впливають розмір виробів та особливості духовки). Перевіряти готовність потрібно звичайним способом – за допомогою зубочистки або сірники.

Піца з листкового тіста — приготувати таку страву, дуже просто, а повітряне тісто робить выпеску тільки цікавіше.

Як приготувати палтуса в духовці читайте в нашій статті.

З допомогою мультиварки можна приготувати, не тільки смачні, але й корисні страви. Візьміть на замітку нашу добірку рецептів страв з горбуші.

Паска від кулінара Олександра Селезньова

Приготувати паску за рецептом досвідченого кондитера – це досить сміливий крок. Якщо все вийде, господиня може пишатися собою.

Продукти:

  • 5 яєць;
  • 1 ст. вершків (22%-них);
  • 50 г пресованих дріжджів (або вдвічі менше сухих);
  • 1 ст. і ще додатково 1 ст. л. цукру;
  • ½ Склянки звичайного молока;
  • 4 ст. і 2 ст. л. пшен. борошна;
  • 50 г раст. масла;
  • 200 г сах. пудри;
  • 400 г суміші цукатів і родзинок (за бажанням можна попередньо замочити в коньяку або іншому алкоголь, а потім висушити);
  • трохи раст. масла;
  • білок 1 яйця;
  • 1 ст. л. соку лимона;
  • щіпка солі.

Час приготування: 3-5 ч.

Калорійність в 100 г: 350 ккал.

Дріжджі розчинити у теплому молоці (до 50 градусів). Коли вони повністю розчиняться, вмішують цукор (1 ст. л.) і борошно (2 ст. л.). Ретельно перемішавши, накривають рушником і ставлять в тепло на півгодини.

5 яєць збиваються з цукром (можна міксером), поступово додається просеянная через сито борошно і сіль. Потім добре змішану масу заливається опара, маса перемішується знову. Тепер заливають вершки, додають масло і ретельно замішують тісто – на це потрібно витратити не менше 10 хвилин.

Миска під рушником або харчовою плівкою коштує не менше години, поки тісто не збільшиться в об'ємі в два-три рази. Отриману масу обминають і змішують з цукатами та родзинками. Розкладають у форми, стінки яких потрібно змастити маслом, заповнюючи ємності не більше, ніж на третину і відставляють під кришкою або плівкою на годину.

Випікати паску потрібно при 180 градусах близько 40 хвилин. Потім він холоне в вимкненій духовці або в сухому місці під рушником.

Білок, сік лимона і пудра збиваються міксером, отриманою сумішшю змащують паски та дають глазурі застигнути. Остиглий паска готова до подачі на стіл.

Заварна паска з вершками

Продукти за рецептом:

  • 6 яєць;
  • 200 г вершків (22%-них);
  • 40 г свіжих дріжджів;
  • 1,5 ст. цукру;
  • 250 г звичайного молока;
  • 1 кг пшеничного борошна;
  • по 50 г зефіру та мармеладу;
  • 100 г кураги (помити, порізати шматочками і висушити);
  • 150 г слив. масла;
  • 1 ч. л. солі.

Час приготування: близько 4 ч.

Калорійність в 100 г: 293 ккал.

Молоко підігрівається в каструлі приблизно до 50 градусів. Потім п'яту частину його маси відливають, змішують з цукром і дріжджами до розчинення останніх і відставляють в тепле місце під рушником підніматися (приблизно на півгодини). Залишилося молоко кип'ятять, засипають 3 столових ложки просіяного борошна, розмішують і варять. Поки маса трохи не загусне.

Трохи підігріті вершки і борошно змішують з молоком. Дають масі охолонути і тільки потім заливають опару. Добре розмішують. Знову відставляють тісто підніматися на ті ж півгодини. Потім розтираємо жовтки яєць з цукром і вмішуємо їх у тісто, що піднялося. Туди ж треба вмішати розм'якшене вершкове масло і сіль.

Білки збиваються до пишного стану і відразу змішуються з тестом. Масу потрібно ретельно замісити, поки вона не стане в'язкою, не липкою, досить густий. При необхідності додають ще борошно.

Для начинки ріжемо мармелад, курагу, зефір, змішуємо з тестом. Розкладаємо його по формах (попередньо змастивши маслом стінки і дно), заповнюючи їх на третину. Ставимо в тепло підійматися на 20 хвилин. Потім випікаємо при 180 градусах близько години, перевіряючи готовність час від часу. Перед подачею випічка, як правило, повинна охолонути.

Не варто засмучуватися, якщо з першого разу паска на вершках не вийде. Це достатньо складний вид випічки. З кожним разом, паска буде виходити все краще, треба тільки набратися терпіння.

Що ще почитати: