06 апрель 2019 34

Як швидко зварити буряк цілком і шматочками в каструлі

Багато уникають страв з буряка з-за її довгого приготування. І зовсім дарма! Варити буряк можна не довше картоплі, достатньо володіти секретними технологіями професіоналів!

Скільки часу вариться овоч у каструлі

Буряк – це один з тих коренів, які вимагають тривалої термічної обробки, практично, порівнянної з приготуванням м'яса.

Цілі бурякові бульби, в залежності від їх розміру, варяться в каструлі від 30 хвилин до 2 годин:

Вага бульб, г Час варіння, хв
50 25-30
70 30
100 45
150 60
200 70
300 90

Така швидка варіння цього овоча пояснюється двома основними особливостями:

  • його починають відварювати, занурюючи овоч в каструлю, в якій налито спочатку холодна вода, з-за чого час варіння збільшується на час закипання води;
  • мала кількість крохмалю в складі і особлива структура бурякової м'якоті (великий вміст клітковини).

Крім того, молода свеколка вариться в два рази швидше буряків перезимувала.

Як швидко зварити буряк

Варіння буряка в каструлі – це найпростіший і традиційний спосіб приготування овоча. Однак така проста на перший погляд варіння має кілька варіантів, що впливають на тривалість приготування і смак готової м'якоті.

Перший, класичний спосіб прискореної варіння буряків в каструлі складається в декількох простих, послідовних діях кулінара:

  • залити коренеплоди перед варінням холодною водою і потримати в ній хоча б сім хвилин;
  • ретельно, з допомогою щітки, вимити овоч;
  • покласти миту буряк в каструлю і залити окропом;
  • після закипання зменшити вогонь до середньо-слабкої;
  • додати в каструлю 1 ст. ложку рослинного масла;
  • після закінчення приблизно 30 хвилин (для середніх за розміром бульб) воду злити;
  • облити варену свеколку холодною водою і відразу приступити до зняття шкірки.

Щоб максимально збільшити швидкість приготування на плиті в каструлі коренеплоду, воду для варіння в обох випадках треба брати не з-під крана, а пом'якшену: питну столову бутильовану (не мінеральну!), або очищену фільтром.

Другий, швидкий спосіб варіння буряка особливо гарний, якщо плід буде використаний в салаті або інших стравах, в яких овоч подрібнюється кубиками або соломкою.

Помиті сирі коренеплоди очищають від шкірки, а саму буряки нарізують кубиками, скибочками або шинкують.

У закипілу воду додають лимонну кислоту або столовий оцет, і засипають подрібнений буряк.

Далі дотримуються такої послідовності дій:

  • дають воді з овочем закипіти;
  • зменшують нагрівання до помірно-слабкого;
  • прикривають каструлю кришкою і варять до готовності.

Час відварювання подрібненої буряків істотно скорочується і складає не більше 30 хвилин при варінні у каструлі середнього, 2-х літрового об'єму.

Тушкована капуста з куркою та картоплею — ситне і смачне блюдо, яке приготувати дуже просто.

У літню спеку вам точно знадобиться коктейль Лонг Айленд Айс Ті — освіжаючий напій до того ж досить смачний.

Як приготувати грибний суп в мультиварці читайте в нашій статті.

Як приготувати крупний коренеплід цілком

Для швидкого варіння в каструлі цілих бурякових бульб, призначених на вінегрет, теж є трохи кулінарної мудрості.

Підготовлені, помиті коренеплоди чистять від шкірки, потім:

  • кладуть у киплячу воду;
  • доводять до кипіння і знижують нагрівання до слабкого кипіння;
  • через 20 хвилин окріп зливають, а буряк обливають холодною водою.

Різка різниця температури значно пом'якшить бурякову м'якоть, і, не дивлячись на нетривалий час відварювання, свеколка буде повністю готова до вживання.

Як визначити готовність

Для того, щоб цей корисний овоч при варінні не втратив колір, її, на відміну від картоплі, не проколюють виделкою або ножем, щоб визначити, чи готова вона.

Для визначення ступеня готовності цього овоча його легенько натискають пальцем, витягнувши з окропу: якщо шкірка легко відстає, значить варити достатньо, вона готова.

Як зберегти колір

Для збереження привабливого бордово-червоного бурякового кольору варіння виробляють, не допускаючи сильного кипіння, і обов'язково у підкисленій воді.

Для таких цілей підійде будь-яка харчова кислота:

  • лимонна;
  • яблучна (кинувши в каструлю пару скибочок кислого яблука);
  • будь-які кислі ягоди;
  • столовий або яблучний оцет;
  • домашній квас.

Обов'язково, який би спосіб для відварювання в каструлі не був обраний, воду при відварюванні цього овоча ні в якому разі не солять! Сіль уповільнює процес приготування, одночасно роблячи буряк несмачною і жорсткою.

Таким чином, корисну і смачну буряк можна хоч щодня використовувати в якості основи для кулінарної творчості. І кожен раз цей «примхливий», здавалося б, овоч, буде радувати своїм красивим соковитим кольором і швидкістю приготування.

Що ще почитати: