10 апрель 2019 72

Як спекти монастирський паску до свята Світлого Христового Воскресіння

Світле Христове Воскресіння завжди хочеться відзначити якось по-особливому. Спільна підготовка до свята, а також випічка пасок всією сім'єю, доставить масу задоволення і позитивних емоцій. А щоб довго не шукати оригінальний і перевірений рецепт, ми пропонуємо підбірку найпопулярніших методів приготування тіста для пасок з різних монастирів.

Класичний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
борошно пшеничне - скільки візьме тісто
молоко - 250 г
дріжджі сирі - 25 – 30 г
яйця курячі - 5 штук
цукровий пісок - половина склянки
вершкове масло, можна використовувати маргарин - 250 г
сіль - невелика щіпка
Час приготування: 215 хвилин Калорійність на 100 грам: 324 Ккал

Для випічки класичного монастирського великоднього хліба використовується солодке здобне тісто на дріжджах.

Готуємо паска монастирський великодній покроково:

  1. Молоко прогріти, але воно не повинно бути гарячим;
  2. У теплої рідини розчинити всі дріжджі;
  3. Всипати борошно, перемішати гарненько;
  4. Готову опару виставити в теплому місці на 15 хвилин, щоб вона піднялася;
  5. Жовтки розтерти з цукровим піском до його повного розчинення;
  6. Влити в жовтки, розтоплене масло або маргарин;
  7. Перемішати масу і додати солі;
  8. Білки збити до стійкої піни;
  9. Як тільки опара підніметься потрібно додати суміш з жовтків з маслом;
  10. Влити білки;
  11. Додати борошна, але не робити тісто крутим;
  12. Тісто треба вимісити таким чином, щоб воно не прилипало до рук;
  13. Готове тісто залишити в теплі до підняття;
  14. Розігріти духовку, температура потрібна 180 градусів. Формочки рясно змастити маслом;
  15. Відокремити необхідну кількість тіста, гарненько його перемісити;
  16. Викласти в кожну форму по шматочку тесту, щоб всі були заповнені лише наполовину;
  17. Дати тісту піднятися ще раз і поставити випікати;
  18. Печемо до рум'яної скоринки.

Готові хлібці змастити помадкою або глазур'ю, посипати присипкою.

Монастирські рецепти

Великодній хліб за рецептом Введенської обителі

Черниці Введенського жіночого монастиря вважають, що щоб паски вийшли смачними їх необхідно готувати з любов'ю і молитвою. Кількість інгредієнтів наведеного далі рецепта розраховане на випічку десяти або п'ятнадцяти пасхальних хлібів.

Що знадобиться:

  • молоко — 1 літр;
  • борошно пшеничне вищого сорту – близько 2 кг;
  • дріжджі свіжі – 150 г;
  • цукровий пісок – 1,5 кг;
  • вершкове масло – 500 г;
  • сметана – 250 г;
  • маргарин – 250 г;
  • соняшникова олія – 125 г;
  • яйця в кількості — 20 штук;
  • ванілін – 5 пачок.

Час приготування – 4 години.

Калорійність — 350 Ккал.

Як готувати цей монастирський паска:

  1. Прогріти молоко приблизно до 30 градусів;
  2. Додати близько 500 г цукру, дріжджі все перемішати;
  3. Поставити суміш в тепло, щоб вона піднялася;
  4. Тим часом відокремити білки і жовтки;
  5. Цукор збити з жовтками;
  6. Збити піну з білка;
  7. Масло, маргарин подрібнити невеликими шматками, розтопити їх в мікрохвильовій печі або на плиті;
  8. Як тільки опара буде готова влити в неї масло, сметану, маргарин;
  9. Ретельно вмішати збиті жовтки;
  10. Додати ванілін;
  11. Акуратно, щоб не пошкодити піну влити білкову піну;
  12. Засипати борошно, вимісити тісто, щоб воно стало м'яким і пластичним;
  13. Нагріти до 180 градусів духовку;
  14. Рясно змастити маслом формочки;
  15. Викласти заготовку у формочки невеликими шматочками, так щоб вони займали приблизно 1/3 частину;
  16. Випікати до готовності.

Незвичайний рецепт паски від Серпуховського жіночого монастиря

Для приготування пасхальних хлібів сестри монастиря використовують кілька варіантів рецептів. Але цей старовинний спосіб люблять в монастирі особливо, тому що випічка виходить ароматною, м'якою. Готові монастирські паски будуть не дуже солодкими. Всі пропорції розраховані на три невеликих великодня.

Що знадобиться:

  • цукор-пісок – 180 г;
  • вершкове масло – 175 г;
  • молоко – 250 мл;
  • сирі дріжджі – 30 г або сухих одна упаковка (11 г);
  • яйця курячі – 2 штуки;
  • ванілін – 20 г;
  • цедра лимона;
  • сіль – пів чайної ложки;
  • родзинки – півсклянки;
  • цедра апельсина.

Калорійність – 295 Ккал.

Час приготування – 3,5 години.

Приготування:

  1. Змішати півсклянки підігрітого молока з цукром, потрібна 1 їдальня ложка, півсклянки борошна;
  2. Відокремити жовтки від білків;
  3. Відкласти пару столових ложок цукру для білка;
  4. Жовтки перетерти з рештою цукром, додати масло, ванілін, цедру;
  5. Отриману масу перемішати, щоб додати в суміш з молока і дріжджів;
  6. Влити решту молока, насипати сіль;
  7. Тісто замісити з половини борошна;
  8. Білкову піну з цукром долити в тісто;
  9. Додати муку, що залишилася, ізюм;
  10. Добре промесить тісто, воно має відлипати від рук, помістити його на расстойку в тепло.

Особливістю цього рецепту є поетапне випікання великодніх хлібів. Спочатку духовку треба розігріти до 100 градусів. Дати заготівлі у формах піднятися, помістити в розігріту духовку. Як пройде десять хвилин, додати температуру на 50 градусів. Після закінчення ще п'ятнадцяти хвилин підняти значення до двохсот градусів. Потім випікати ще близько двадцяти хвилин.

Візьміть на замітку рецепт смачної паски в хлібопічці.

Візьміть на замітку рецепт смажених пиріжків з яйцем, рисом і цибулею — рецепти ароматною домашньої випічки.

Найпростіший рецепт дріжджового тіста на воді для піци — воно прекрасно поєднується з будь-якими начинками.

Паска з Пюхтицкого монастиря

Обитель славиться пряної, пишною випічкою, рецепт якої представлений далі. Кількість продуктів розрахована на п'ять порцій монастирської здоби.

Що знадобиться:

  • борошно вищий сорт – п'ять кг;
  • молоко коров'яче – півтора літра;
  • масло вершкове – три пачки;
  • маргарин для випічки – три пачки по 250 г;
  • жовтки, відокремлені від білка – 20 штук;
  • цукор пісок – 2 кг;
  • сіль – три ч. л.;
  • подрібнені цукати – один стакан;
  • родзинки – 4 склянки;
  • мигдаль – стакан;
  • дріжджі свіжі – 400 г;
  • кардамон – 5 м;
  • ванілін – 5 р.

Час для готування – 3 — 4 години.

Калорійність – 351,5 Ккал.

Процес готування монастирських пасок на Великдень:

  1. Зробити опару з частини молока, борошна, дріжджів;
  2. Залишити на час для підняття;
  3. Жовтки перетерти з цукром;
  4. Розтопити маргарин з маслом;
  5. У піднялася опару додати рідкі компоненти, перемішати;
  6. Далі підсипати борошно, мигдаль, стакан цукатів;
  7. В останню чергу додати висушений ізюм, пересыпанный борошном;
  8. Заготівля для випічки вимішується, поки не відлипатиме від рук;
  9. Розподілити масу по формах. Піч при 150 -200 градусів.

Порція практичних порад, щоб тісто вийшло на славу

Для того щоб піднялося тісто, монастирські паски вийшли пишними, рум'яними, смачними, потрібно готувати з душею і любов'ю. А кілька практичних порад допоможуть добитися кращого результату:

  1. Замішувати тісто до стану, коли його легко можна розділити ножем. Якщо воно не залишається на ножі, то все зроблено правильно;
  2. Густе тісто для пасок не підходить, тому що зробить їх щільними, важкими. До того ж така випічка швидко зачерствіє;
  3. Для того щоб великодній здоба вийшла пишною, потрібно дати їй підійти близько трьох разів. Перший — у стані опари, другий — піднятися в готовому вигляді, а третій — перед випіканням в формочках;
  4. Заготівля для великодня «любить», коли її довго перемішують, здоба виходить повітряної;
  5. Під час замісу або расстойки в приміщенні не повинно бути протягів, інакше заготівля заветрітся, спаде;
  6. Щоб монастирська паска вийшла гарною, рівною маса кладеться на половину формочки, а піднімається на три чверті;
  7. Якщо духовка сушить, то вниз можна поставити чашу з водою для зволоження;
  8. Коли здоба пригорає зверху, її можна прикрити папером;
  9. Щоб не зіпсувати випічку, готові вироби викладають на бік до повного охолодження;

Підготовка святкової випічки займає багато часу, але приносить ні з чим незрівняне задоволення, як будь-який творчий процес. Звичайно, готову здобу без проблем можна купити в магазині, але атмосфера в будинку буде вже не та. Тому що солодкий ванільний запах готових монастирських пасок на Великдень додає свою особливу родзинку.

Що ще почитати: