04 апрель 2019 1 848

Як приготувати гоголь-моголь для великодніх пасок

Ось високі, пишні і ароматні паски круглої форми господиня дістала з печі. Тепер залишився останній, але не менш важливий штрих – прикраса. Як і всі страви, які готуються для Пасхи, прикраси пасок (зокрема їхні білі шапки) мають своє сакральне значення.

Що таке гоголь-моголь і чому великодні паски прикрашають білої «шапкою»

Гоголь-моголь – це напій, до складу якого входять яйця і цукор. Він часто застосовується, як чудодійний засіб, здатний відновити голосові зв'язки і поліпшити голос. Існує безліч варіантів його приготування з молоком, медом, фруктовими соками, ромом або бренді, мускатним горіхом або ваніліном.

Поряд з ними гоголем-моґелем також називають білу глазур з білків курячих яєць і цукру для прикраси пасок, відому так само, як великодній гоголь-моголь.

Традиція пекти круглі високі паски пояснюється переданням, згідно з яким після свого воскресіння Ісус продовжував являтися своїм учням, тому за столом для нього завжди залишалося вільне місце і хліб. Пізніше, наслідуючи апостолів, такий хліб (артос) стали виставляти в храмах свято Воскресіння.

Оскільки в християнській культурі сім'я ототожнюється з маленьким храмом, в ній теж має бути свій артос. З часом такий хліб стали називати паскою, від грецького «kollikion» — круглий хліб.

У грецькій культурі паски прийнято прикрашати хрестом, що є символом перемоги Божого Сина над смертю, а ось у слов'ян головну сакральну навантаження в оздобленні несе колір глазурі. Білі «шапки» пасок означають Світло і Чистоту, є уособленням нового життя.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
білків курячих яєць - 3 шт.
цукрової пудри - 200 г
лимонного соку - 15 мл
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 274 Ккал

Популярність класичної великодньої помадки з білків і цукру має практичне значення. Оскільки у багатьох рецептах в приготуванні тіста для пасок використовуються тільки жовтки, то намагаючись знайти застосування залишається білків, наші бабусі робили з них глазур для прикраси.

Як робити гоголь-моголь для паски:

  1. Акуратно відокремити білки від жовтків, щоб жодна крапля жовтка не потрапила в них, і охолодити 10-15 хвилин в холодильнику;
  2. Потім втопити в білках пудру, щоб її солодке хмара не оповила всю кухню, і збивати масу міксером на середніх обертах;
  3. На 22-23 хвилині додати сік лимона і продовжувати збивання. Готовий гоголь-моголь збільшитися в об'ємі в 4-5 разів, загусне і буде триматися гіркою на ложці.

Як зробити медовий помадку

Повітряний і ніжний білково-медовий гоголь-моголь стане чудовою прикрасою не тільки шапок великодніх пасок, але і іншої випічки для домашнього чаювання (кекси, пряники, булочки, печиво), а також святкових десертів. Нею можна намалювати красиві візерунки на пергаменті, а коли вони висохнуть перенести на солодке ласощі.

До складу цієї глазурі входять такі інгредієнти:

  • 2 білка курячих яєць;
  • 100 г рідкого бджолиного меду;
  • 240-260 г цукрової пудри (в залежності від розміру яєць).

На приготування медового покриття шапок пасок доведеться витратити близько 20-30 хвилин.

Калорійність готового гоголя-моголя – 327,6 ккал/100 р.

Хід роботи:

  1. В охолоджені білки курячих яєць всипати і перемішати просіяного через дрібне сито цукрову пудру, після цього приступити до взбиванню міксером;
  2. Коли утворюються стійкі піки (приблизно через 15 хвилин) поступово, не перестаючи збивати, ввести мед і збивати ще близько п'яти хвилин.

Кавова «шапка»

Крім традиційних рецептів покриття для пасок можна приготувати більш оригінальний варіант глазурі, наприклад, кавовий гоголь-моголь. Тих господинь, яких засмучує обсипаюча глазур застигла, порадує той факт, що крім звичного кавового смаку і аромату у цій помадки ніжна кремова консистенція, тому вона не обсипається.

Для цього варіанту глазурі будуть потрібні:

  • 2 яєчних білка;
  • 150 г цукру;
  • 50 мл міцного натуральної кави.

Тривалість приготування – 30-40 хвилин.

Поживна цінність 100 грамів кавового гоголя-моголя, який можна подавати і як самостійний десерт, складе 248,5 кілокалорій.

Як приготувати кавовий гоголь-моголь для пасок:

  1. З цукру і кави зварити сироп, який потрібно довести до температури 116 градусів Цельсія. Якщо під рукою немає термометра, то допоможе проба на «м'який кульку». Крапля сиропу після охолодження в холодній воді скочується в м'який кульку – необхідна температура досягнута;
  2. Поки буде варитися сироп потрібно збити білки збити в міцну піну, потім, не вимикаючи міксера, тонкою цівкою влити гарячий сироп в білки і продовжувати збивати до повного охолодження.

Смачні пісні страви з гарбуза на різний випадок.

Читайте як приготувати неймовірно смачну пасту зі шпинатом, яка підійде до будь-якої страви.

Читайте як приготувати смачне рагу з картоплею і м'ясом в нашій статті.

Глазур з желатином

Також для фіксації великоднього гоголя-моголя часто використовують желатин. Він допомагає швидше схопитися і застигнути білим «шапок», але при цьому при нарізуванні глазур не липне і не кришиться. Приготування такого покриття схоже на технологію кавового гоголя-моголя.

Необхідні продукти потрібно взяти в наступних пропорціях:

  • 2 яєчних білка;
  • 100 г цукру;
  • 200 мл води;
  • 5 г швидкорозчинного желатину в порошку.

Приготування також займе до 40 хвилин.

Калорійність готової помадки – 120,5 ккал на 100 р.

Алгоритм приготування гоголя-моголя з желатином:

  1. Желатин залити двома столовими ложками води і залишити набухати;
  2. З рештою води і цукру зварити сироп, який так само потрібно довести до 116 градусів;
  3. Поки вариться сироп і желатин набухає збити білки до збільшення в розмірі в кілька разів;
  4. У гарячому сиропі розвести набряклий желатин і обережно влити в білкову піну, продовжуючи збивати, поки маса не придбає кімнатну температуру.

Варіант помадки без яєць

Якщо з якихось причин в сім'ї не вживають в їжу глазур, приготовану з сирих білків, можна скористатися альтернативним варіантом покриття без яєць. Важливо пам'ятати, що такий гоголь-моголь дуже швидко застигає, тому і працювати з ним треба теж швидко.

У приготуванні використовуються:

  • 150 г цукрової пудри;
  • 100 г білого шоколаду;
  • 50 г якісного вершкового масла;
  • 50 мл жирного коров'ячого молока (не менше 3,2%);
  • 10 г кукурудзяного (картопляного) крохмалю.

Готова така помадка вже через 15-20 хвилин.

Харчова і енергетична цінність готового продукту буде дорівнює 425,1 ккал/100 р.

Рецепт гоголя-моголя для паски без яєць по кроках:

  1. У сотейнику або іншій посудині з товстим дном відповідного розміру змішати разом цукрову пудру і молоко. Поставити цю суміш на вогонь і довести до кипіння;
  2. У кипляче молоко викласти шматочки шоколаду і порізане кубиками масло, помішуючи дочекатися повного їх розчинення. Після цього всипати крохмаль, коли після вимішування маса стане однорідною, зняти сотейник з вогню і після нетривалого охолодження можна приступати до прикраси випічки.

Корисні поради

Оскільки в приготуванні гоголя-моголя для паски використовуються білки сирих яєць, то слід дуже уважно поставитися до їх вибору. Яйця повинні бути свіжими і без тріщин на шкаралупі. Якщо перед початком приготування їх вимити, це значно скоротить кількість шкідливих бактерій, які можуть потрапити в готовий продукт.

Крім ваніліну, в глазур можна додати цедру лимона або есенцію барбарису. Це додасть новий смаковий акцент всієї випічці.

Наносити покриття на паски можна силіконової пензлем або столовою ложкою, а можна вилити глазур на широке плоске блюдо і вмочати в ньому верхівки випічки. Так вийде добитися абсолютно рівного шару.

Зчеплення випічки і помадки буде набагато краще, якщо паски будуть не повністю остиглими, а теплими.

Якщо глазур була приготована завчасно, то щоб вона не підсихали, її потрібно зверху накрити вологим рушником.

Що ще почитати: