01 июнь 2019 6 713

Як смачно приготувати качині стегенця різними способами

Качині ніжки не так часто можна зустріти на звичному столі, як, наприклад, курячі, але це зовсім не означає, що вони несмачні. Качине м'ясо саме по собі більш жорстке, окіст її зовсім не великий, але якщо правильно підібрати рецепт приготування у відповідності з цими особливостями, то можна отримати дуже смачне блюдо. Кілька таких страв будуть докладно описані нижче.

Як смачно загасити качині стегенця в казані
Інгредієнти Кількість
Стегенця качині - 5 шт.
Цибуля ріпчаста - 2 шт.
Часник - 2 зубчики
Морква середнього розміру - 1 шт.
Томатна паста - 3 ст. л.
Лавровий лист - 2 шт.
Окріп - 300 г
Сіль, перець, мелений мускатний горіх - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 190 Ккал

Воно унікальне тим, що при його приготуванні не буде використовуватися масло.

Рецепт приготування по кроках:

  1. Курячі стегенця ретельно промити в проточній воді і просушити, зрізати з низу весь наявний жир, відкласти його в окрему тарілку;
  2. Казан поставити на вогонь, шматочки качиного жиру викласти на її дно;
  3. Жир поступово почне вытапливаться, тим часом можна буде підготувати інші продукти;
  4. Моркву почистити і нарізати кружечками, а цибулю – великими кільцями;
  5. Як тільки на дні казана буде достатньо витопленого жиру, з нього можна буде видаляти шкварки;
  6. Кинути в казан моркву і цибулю, тушкувати овочі близько 2-х хв, не зменшуючи вогонь;
  7. Поверх цибулі і моркви викласти стегенця;
  8. Влити в казан вказану кількість окропу;
  9. Накрити блюдо кришкою і тушкувати протягом 1 год, потім додати томатну пасту, перець, сіль, мускатний горіх, знову накрити кришкою і тушкувати ще 20 хв, після чого готове качине м'ясо можна подавати на стіл як гарнір або як самостійне блюдо.

Салат «Малахітовий браслет» — незвичайне поєднання курки з ківі прекрасно гармонує і робить страву дуже смачним та вишуканим.

Читайте як приготувати курячі ніжки в паніровці.

Спробуйте приготувати наваристий лагман з курки — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.

Спосіб №2 – в каструлі. Що потрібно для приготування:

Продукти Пропорції
Качині ніжки 4 шт
Цибулина 1 шт
Морква 1 шт
Часник 3-4 зубчики
Гаряча вода 300 мл
Сіль, перець За смаком

Процес приготування страви таким способом може зайняти до 2 год, з яких 1 год 30 хв піде на гасіння. Калорійність такого страви складе близько 162 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Курячі ніжки промити і повністю видалити з них шкірку і жир;
  2. Поставити на вогонь сковороду, вкласти в неї жирок і качину шкірку, обсмажити, таким чином, вытопив з них весь жир;
  3. Стегенця тим часом можна порізати на кілька частин для зручності подальшого процесу готування;
  4. Прибрати зі сковороди отримані шкварки, замість них вкласти м'ясо і обсмажити з обох сторін кожен шматочок;
  5. Поки готується м'ясо, можна в довільній формі нарізати цибулю, моркву і зубчики часнику;
  6. Злегка оброблену качку перекласти в каструлю, а на сковороду вкласти овочі, які потрібно обсмажити до м'якості протягом 5 хв, не забуваючи помішувати їх;
  7. Весь вміст сковороди повністю перемістити в каструлю до качці, всі інгредієнти, посолити і поперчити за смаком, влити гарячу воду;
  8. Поставити каструлю на вогонь, накрити кришкою, тушкувати страву протягом 1,5 ч.

Рецепт смажених стегенець на сковороді

Цей спосіб приготування буде трохи незвичайним, так як тут будуть використані фрукти. Але саме завдяки їм качине м'ясо стане м'яким і ніжним на смак:

Необхідні продукти Їх пропорції
Стегенця (качка) 0,5 кг
Цибулина велика 1 шт
Яблука (бажано, кислі) 3 шт
Апельсин 1 шт
Олія рослинна Для смаження
Сіль За смаком

Час приготування займе близько 50 хв або 1 год максимум. Калорійність в 100 гр – не більш 160 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Починати варто з підготовки всіх продуктів, цибулю потрібно порізати на середні кільця, а апельсин – на тоненькі кільця;
  2. Яблука необхідно відчистити від шкірки, видалити з них серцевину, після чого порізати на невеликі тоненькі пластинки;
  3. Поставити на вогонь сковороду з високими бортами, влити в неї необхідну кількість масло, розігріти;
  4. Тим часом стегенця помити, при бажанні видалити з них шкірку або зайвий жир, відокремити гомілку від стегна (для зручності);
  5. Викласти в сковороду шматочки м'яса качок, обсмажити кожен з них з обох боків до появи золотистої скоринки;
  6. Коли качка буде достатньо обсмаженої, викласти до неї цибулю, посолити, накрити сковорідку кришкою і тушкувати страву близько 10 хв;
  7. Потім відкрити сковороду, викласти поверх м'ясних шматочків яблука, знову накрити все кришкою і тушкувати ще 15 хв;
  8. Знову відкрити кришку і викласти поверх всіх інгредієнтів кільця апельсина, накрити кришкою і тушкувати 10 хв;
  9. Готову качку з яблуками і апельсином подавати на стіл в гарячому вигляді.

Прості рецепти приготування в духовці

Спосіб №1 – качка з картоплею, де потрібно фольга і такі продукти:

Що потрібно Скільки потрібно
Стегенце качиний 4 шт
Картопля середнього розміру 8 шт
Соєвий соус 6 ст. л.
Вода холодна 300 мл

В середньому на приготування такої страви йде близько 1 год 30 хв. В 100 гр продукту буде міститися приблизно 160 ккал.

Процес приготування:

  1. Необхідну кількість води влити в склянку, поставити його в холодильник;
  2. Стегенця промити у воді, укласти в глибоку посудину і залити соєвим соусом, в якому вони будуть маринуватися нетривалий час;
  3. Поки маринується м'ясо, можна почистити картоплю, кожен бульба порізати навпіл;
  4. Форму для запікання застелити подвійним шаром фольги, викласти на неї наявний картоплю, а поверх нього – мариновану качатина;
  5. Залишився в мисці соєвий соус вилити поверх м'яса;
  6. Духовку розігріти до 180°, поставити в неї форму з продуктами, випікати блюдо близько 20-30 хв до появи на м'ясі першої рум'яної скоринки;
  7. Відкрити духовку, кожен з стегенець полити зверху холодною водою (приблизно по 1 або 2 ст. л. на кожен шматочок);
  8. Поливати м'ясо ще 2 рази через кожні 20 хв, це важлива деталь, оскільки саме завдяки воді качині стегенця придбають смачну хрустку скоринку, яка не підгорить;
  9. Після останнього додавання води страва повинна гаситися ще не менше 20 хв., після чого його можна діставати з духовки і подавати до столу.

Спосіб №2 – качка з картоплею, яблуками і приправами:

Інгредієнти Кількість
Качині ніжки 2 шт
Картопля 0,5 кг
Яблуко 2 шт
Цибуля ріпчаста 1 шт
Перець чорний мелений ½ Ч. л.
Сіль За смаком
Чебрець 2 гілочки
Мелений мускатний горіх За смаком

Приготування страви займе 1 год 30 хв. Калорійність в 100 гр – 172 ккал.

Як приготувати покроково:

  1. Стегенця качки промити у воді, обсушити серветками і зрізати з них жир;
  2. М'ясо обтерти сіллю і спеціями, покласти в окремий посуд і відставити у бік;
  3. Картоплю почистити (якщо молода, то чистити необов'язково), порізати на четвертинки;
  4. Блоки помити, видалити з них серцевину і порізати на скибочки;
  5. Цибулю порізати кільцями або півкільцями;
  6. Чебрець дрібно порізати;
  7. Розігріти духовку до 200°, тим часом застелити форму для запікання фольгою;
  8. У форму першим шаром викласти качиний жир, потім цибулю, а поверх усього і самі стегенця;
  9. Поставити продукти в духовку на 10 хв, за цей час весь жир витопиться;
  10. Дістати форму з духовки, дістати м'ясо, замість нього покласти картоплю і яблука, зверху покласти м'ясо, все це закрити листом фольги і знову поставити запікатися хвилин на 40-50;
  11. За 10 хв до повної готовності зняти верхній шар фольги, посипати страву чебрецем і знову відправити в духовку до повної готовності.

Як готувати качині ніжки в мультиварці

Качине м'ясо можна приготувати навіть в мультиварці, тут потрібно наступне:

Що потрібно Скільки потрібно
Качиний стегенце 0,5 кг
Яблуко 2 шт
Сіль, перець За смаком

Страва готуватиметься близько 40 хв. Калорійність на 100 гр скласти 160 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. М'ясо промити і натерти сіллю з перцем, відставити убік;
  2. Яблука також помити, порізати на середні шматочки, видалити з них насіння;
  3. Чашу мультиварки розігріти в режимі «Смаження»;
  4. Викласти в чашу стегенця і обсмажувати їх у власному жирі до золотистого кольору;
  5. Помістити в каструлю яблучні дольки, закрити кришку і готувати страву близько 30 хв;
  6. Блюдо готове, і його можна подавати до столу.

Корисні поради

Якщо качині гомілки і стегна передбачається гасити, то замість звичайного окропу можна використовувати гарячий бульйон.

Зайвий качиний жир викидати не варто, адже його можна використовувати для арки будь-яких інших продуктів.

Для одержання рум'яної скоринки качку можна змастити медом або звичайним вершковим маслом, після чого запікати близько 15 хв.

Качине м'ясо готується досить довго, на 1 кг такого припадає не менше 45 хв гасіння або запікання.

Що ще почитати: