08 апрель 2019 8 343

Як можна приготувати топлене молоко в домашніх умовах

Топлене (інакше, томлене) молоко має споконвічно російське походження і багаторічну історію. На сьогоднішній день воно все ще залишається досить популярним і його як і раніше можна готувати в домашніх умовах, хоча і дещо іншим чином, ніж раніше.

Калорійність, цінність та особливості напою

За первинним рецептом, щоби приготувати пряжене молоко, необхідно було влити свіжий цілісний продукт в горщик з глини і дати йому настоятися протопленій печі протягом доби.

У результаті вміст горщика ставало коричневим і набувало приємний запах. З скупчилися поверх молока вершків утворювалася смачна жирова плівка. Томлену рідина в основному застосовували для втамування спраги і приготування варенца або ряжанки. Іноді її використовували як один з інгредієнтів тесту.

Такий спосіб приготування молока відрізняється тим, що робить продукт більш стійким до скисання, ніж звичайне або кип'ячене молоко.

Крім того, рівень вмісту вітаміну B1 в ньому зменшується наполовину і зберігається лише 25% від загальної кількості вітаміну C, але з точки зору дієтологів продукт не стає від цього менш корисним.

Навпаки, зберігаються в ньому мікроелементи (жири, фосфор, залізо, кальцій), благотворно впливають на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Такий напій завдяки значній частці вітамінів A і D показаний для вживання діабетикам, майбутнім мамам і дітям.

Енергетична цінність 100 грамів топленого молока становить 67 кКал. Воно поживне і може розцінюватися ка повноцінна їжа.

Користь і шкода

В топленому молоці міститься більше сотні необхідних людському організму речовин, сполук і воно володіє різними корисними властивостями:

  1. Його радять вживати вагітним, це дозволяє запобігти виникненню рахіту у дитини, а також оздоровити і зміцнити кістки, зуби і волосся майбутньої мами.
  2. Організму набагато легше засвоювати топлений, ніж свіжий продукт, а значить, такий напій піде на користь людям, які мають проблеми з роботою шлунково-кишкового тракту, які страждають від цукрового діабету або алергії (за винятком непереносимості лактози);
  3. Комбінація фосфору, магнію і калію разом з вітаміном A і вітамінами групи B дозволяє підтримувати роботу серцево-судинної системи, зміцнити зір і нерви;
  4. Вітаміни E та C забезпечують стабілізацію гормонального фону і зміцнення захисних сил організму (допомагає як засіб позбавлення від застуди, головного болю і хронічної втоми);
  5. Продукт славиться можливістю його широкого застосування в кулінарії (в каші, киселі, супах).

Як і все, що вживається в їжу, топлене молоко має певні протипоказання. Його не можна давати людям (особливо дітям), які страждають від лактазной недостатності (при даному захворюванні кишечник людини буде реагувати на напій здуттям та болем, запором і проносом, блювотою).

Як зробити пряжене молоко на плиті

Універсальний варіант, оскільки газова або електрична плита є практично у кожного в будинку.

Хід приготування:

  1. Наповнити емальовану каструлю молоком і помістити її на вогонь;
  2. Коли вміст ємності почне закипати, потрібно максимально зменшити полум'я і томити не менше трьох годин;
  3. Прикрити каструлю кришкою і іноді позбавлятися від пінки;
  4. Коли продукт забарвиться в кремові струму, його можна знімати з плити.

Топлене молоко в домашніх умовах в духовці

Духовка давно стала альтернативою звичайній російській печі, тому вона цілком підходить для приготування томленого молока. Найкраще підійде її електричний варіант з терморегулятором, але і газова модель при наявності термометра теж доведеться до речі, оскільки виконання поставленого завдання безпосередньо пов'язане з можливістю підтримання правильного теплового балансу.

Хід приготування:

  1. Включити духовку і поставити на розігрів (до 180C);
  2. Влити молоко в глиняний посуд і прибрати всередину духовки;
  3. Після закипання рідини, зменшити жар до 80C (іноді можна зупинитися і на 100C, тут головне – не допустити википання продукту);
  4. Коли поверхню напою покриється золотистою скоринкою (приблизно 60 хвилин), потрібно ще раз знизити рівень температури до 70C;
  5. Нічого не змінювати протягом наступних 3-7-ми годин, але уважно відслідковувати стан скоринки (в ідеалі вона повинна «дихати» — рівномірно підніматися і опускатися, таке можливо тільки у випадку правильного підбору температури);
  6. Духовку вимкнути і дати напою охолонути.

Як приготувати напій в мультиварці

Якщо судити по кінцевому результату, то мультиварка може повною мірою замінити духовку. Більш того, при її застосуванні немає необхідності пильно стежити за процесом готування.

Хід приготування:

  1. Помістити молоко в чашу мультиварки;
  2. Включити пристрій в режимі «Гасіння» (на деяких моделях аналогічний йому варіант називається «Молочна каша») на чверть години;
  3. Коли вміст чаші почне кипіти, мультиварка повинна змінити раніше встановлений режим на «Підігрів», його не потрібно перемикати, навпроти, варто дати продукту настоятися в таких умовах протягом 10-12 годин;
  4. Через зазначений час напій готовий.

Рецепт пряженого молока в скороварці

Спосіб припаде до душі тим, хто любить, щоб напій був покритий пінкою.

Хід приготування:

  1. Використовуючи скороварку, прокип'ятити молоко (протягом приблизно третини години);
  2. Дати продукту повністю охолонути, не знімаючи кришку.

Рецепт для мікрохвильової печі

Існує припущення, що приготування топленки в мікрохвильовки є досить простим і рівноправним методом. Але завжди потрібно враховувати руйнівний вплив, який мікрохвилі впливають на молекули їжі і не зловживати можливостями мікрохвильовій печі.

Хід приготування:

  1. Вилити молоко в керамічну ємність і поставити в мікрохвильову піч;
  2. Увімкнути пристрій і розігріти «сировина» до закипання;
  3. Знизити потужність, просто підтримуючи температуру кипіння (для цих цілей підійдемо робота в режимі розморожування);
  4. Почекати 2-3 години, вимкнути пристрій і дочекатися поки напій охолоне.

Приготування топленого молока в термосі

Спосіб частково «похідний», придатний для використання навіть в дуже обмежених умовах.

Хід приготування:

  1. В емальованій каструлі закип'ятити свіже молоко;
  2. Перелити «сировина» в попередньо прогрітий термос окропом;
  3. Закрити ємність, щільно закрутити кришку і дати напою настоятися;
  4. Готовність наступає приблизно 6-7 годин, але можна почекати і довше (протягом цього часу відкривати кришку не можна).
Мариновані кабачки по-корейськи — читайте як приготувати цю гостру закуску.

Візьміть на замітку рецепт шоколадно-бананового торта — вам знадобиться цей десерт вже дуже скоро.

Як приготувати смачні ледачі біляші — дуже проста випічка в нашій колекції рецептів.

Застосування в кулінарії

При обліку всіх раніше зазначених характеристик томленого напою, можна визначити йому вдале місце на будь-якій кухні. До числа основних страв, що дозволяють використовувати топленку, можна віднести:

  1. Каші (особливо вдало виходять комбінації з гречкою, вівсянкою або манкою);
  2. Гаряче (молочні і крем-супи);
  3. Випічку, тістечка, торти, млинці;
  4. Какао;
  5. Трав'яні відвари, напої з додаванням спецій, меду або цукру;
  6. Варенець і ряжанку.

Деякі господині використовують цю рідину кремового кольору для вимочування оселедця, і результат мало кого може залишити байдужим.

Бажаючим скинути зайву вагу від топленого молочного продукту відмовлятися не потрібно, достатньо лише не поєднувати його з будь-якими підсолоджувачами.

Корисні поради

При томлінні молока потрібно враховувати наступні моменти:

  1. Для отримання хрусткої скоринки ємність з напоєм треба залишити відкритою, якщо потрібно протилежне, то її слід навпаки закрити.
  2. З посуду краще віддати перевагу керамічні вироби (вони забезпечують рівномірний розподіл тепла і перешкоджає пригоранню);
  3. При використанні мультиварки, не можна заповнювати чашу «під край», треба залишити трохи місця, щоб уникнути википання;
  4. Запобігти «втеча» молока можна, якщо в ємності, де воно знаходиться, вершковим маслом провести по внутрішньому периметру рису трохи вище рівня рідини.

Якщо приготувати топленку самостійно не можна, то треба вміти правильно оцінити якість аналогічної купується в магазині продукції. Вона повинна бути:

  • без харчових добавок;
  • свіжа (тривалість зберігання не повинна перевищувати декількох днів);
  • ніжно-кремовий за кольором;
  • покрита шаром вершків (невідповідність за цим пунктом говорить про ненатуральності, або про низьку якість товару).

Облік наведених характеристик дозволяє максимально знизити ймовірність покупки поганого продукту і уникнути пов'язаних з його вживанням проблем зі здоров'ям.

Що ще почитати: