14 март 2019 1 793

Як приготувати топлене молоко в мультиварці

Багато хто задається питанням: чим незбиране молоко відрізняється від топленого, і як його приготувати в домашніх умовах? Це страва, що існує тільки в російській, українській і білоруській кухні. Його можна приготувати навіть у домашніх умовах.

У цього напою особливо ніжний, легкий смак, який багатьом нагадує дитинство, той час, коли бабуся готувала топлене молоко в печі.

Смак і гідності топленого молока

Крім чудового смаку, у топленого молока є й інші хороші якості. У ньому, як і в звичайному незбираному молоці, є багато корисних елементів. Такий напій дуже добре діє на організм дітей і людей з проблемами зі здоров'ям.

Багато корисні речовини і вітаміни, які містяться в молоці, позитивно впливають на організм людини:

  • Вітамін А + фосфор розвивають нервову систему і підвищують чіткість зору;
  • Калій і магній + вітамін B позитивно впливають на дві системи організму: нервову і серцево-судинну;
  • Вітамін D в доповнення з кальцієм, допомагає вилікувати і запобігти рахіт у дітей;
  • Вітаміни E та C підвищують імунітет. А так само підтримують хороший перебіг гормонального і статевого розвитку.

Крім корисних властивостей, що впливають на людський організм, у топленого молока є ще й інші плюси. Один з них – це термін зберігання такого молока. Воно зберігається в рази довше, ніж звичайне.

Як зробити топлене молоко в мультиварці
Інгредієнти Кількість
Молоко (ідеальним варіантом буде домашнє) - два літри
Вершкове масло - зовсім трохи
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 г: 81 Ккал

Магазинний продукт зовсім не нагадує той чарівний смак. У приготуванні напою допоможе навіть звичайна мультиварка. І смак буде «як у бабусі», і часу багато не займе.

Процес приготування:

  1. Беремо холодне молоко, кип'ятити попередньо не треба. Якщо взяти домашнє молочко, то смак буде ніжніше;
  2. Виливаємо молочко в чашу від мультиварки;
  3. Визначаємо контур, де закінчується рівень молока;
  4. Беремо вершкове масло і змащуємо їм чашу над контуром. Це потрібно зробити для того, щоб молочко при кипінні не втекло;
  5. Тепер можна сміливо закривати каструлю і ставити режим «Гасіння» чи «Томління». Режим залежить від моделі вашого апарату;
  6. Приблизно через 5-6 годин перевіряємо наш напій. У нього з'являється рум'яна «корочка» зверху, сама рідина набуває ніжно-карамельний колір;
  7. Отриманий напій потрібно вилити в скляну банку або молочницю;
  8. Насолоджуємося прекрасним смаком.

Молоко, приготована за цим рецептом, занурить вас в атмосферу дитинства. І ви більше ніколи не будете купувати топлене молоко в магазині.

Домашнє спряженое молоко: готуємо без печі

Приготування топленого молока в мультиварці-скороварці займає малу кількість часу. Все це готується на пару кроків:

    1. Кип'ятимо молоко в скороварці 20 хвилин.

  1. Залишаємо його настоювати до повного охолодження, не знімаючи кришки.

Ось так швидко і просто можна отримати смачний, а головне, корисний напій. Цей спосіб підходить для тих, хто любить молоко з пінкою.

Рецепт горіхового топленого молока

Найбільш смачний рецепт – це пряжене молоко зі смаком горіхів. Більше всього підходить для приготування мультиварка Редмонд.

Продукти, які будуть потрібні:

  • Молоко, в ідеалі домашнє – два літри;
  • Цукор – дві столові ложки;
  • Волоські горіхи – 8 штук.

Як готувати:

  1. Очистити горіхи. Подрібнити з цукром будь-яким зручним для вас способом: м'ясорубка, блендер, млинок;
  2. Отриману суміш висипати в чашу мультиварки і додати до неї молоко. Ретельно перемішати;
  3. Молоко поставити томити в режимі «Томління»;
  4. Чекати приготування протягом 6 годин;
  5. По закінченню часу дістати продукт, охолодити;
  6. Зняти пінку з напою і вилити в ємність для зберігання.

Цей напій буде вам нагадувати той самий смак молока, яке робила бабуся. До того ж такий напій містить в два рази більше корисних властивостей.

Як приготувати чудове топлене молоко з солодким присмаком

Для кожної мультиварки потрібен свій рецепт, адже кожна модель по-своєму відрізняється від інших. Однією з підходящих для приготування бажаного топленого молока буде мультиварка Поларіс.

Як готувати топлене молоко в мультиварці Polaris:

  1. Не полінуйтеся сходити на ринок та купити свіже домашнє молоко;
  2. Заливаємо молочко в чашу мультиварки;
  3. Вставити в чашу мультиварки паровий лоток, який запобігає утворенню високої пінки у молока;
  4. Залишити молоко на 6 годин у режимі «Гасіння»;
  5. Через 6 годин відключити мультиварку. Дуже смачне пряжене молоко готове;
  6. Зняти пінку з молока і плівочку;
  7. Вилити в молочницю або баночку, де напій буде зберігатися.

Таке молоко буде чудово в будь-якому вигляді. Його можна їсти як гарячим, так і холодним.

Як зробити спряженое молоко в термосі

Як не дивно, але топлений продукт можна приготувати навіть у звичайному термосі. Це один з найлегших способів.

Як приготувати:

  1. Закип'ятити молоко;
  2. Прогріти термос з допомогою гарячої води;
  3. Вилити кип'ячене молоко в термос;
  4. Щільно закрутити кришку термоса;
  5. Залишити нудитися на 6-8 годин.

Цей спосіб хороший не тільки своєю ефективністю, але і тим, що він не витрачає ні електроенергії, ні газу. Та стежити за ним не треба, адже тут діє принцип «чим довше продукт буде нудитися, тим краще».

Приготування в духовці

Якщо господині немає мультиварки – не біда. Завжди на допомогу може прийти духовка. Топити молоко з допомогою її не складніше, ніж в мультиварці.

  1. Розігріти духовку до 100-110 градусів;
  2. Розлити молоко по судинах. Бажано використовувати глиняні горщики з кришками;
  3. По закінченню 5-6 годин дістати молоко;
  4. Зняти плівку і пінку;
  5. Охолодити;
  6. Можна насолоджуватися смачним, рум'яним напоєм.

Потрібно уважно стежити, щоб градус духовки сильно не підвищувався. Інакше результат вийде не таким, як хотілося б.

Зробіть печиво на кефірі рецепт домашньої випічки. Смак цього печива чудово поєднується з пряженым молоком.

А ви знаєте з його роблять сухе молоко, в чому його користь і як правильно розводити суміш для використання. Читайте нашу статтю з рекомендаціями.

Дізнайтесь, які можна приготувати смачні і солодкі десерти на швидку руку, якщо раптово нагрянули гості.

Ряжанка з топленого молока

Якщо ви хочете приготувати смачну і корисну ряжанку, то цей рецепт для вас.

У ролі закваски для ряжанки виступає сметана.

Співвідношення молока і сметани повинна бути дорівнює 1:5.

  1. Кип'ятимо молоко. Робимо це у товстостінній посуді, і обов'язково на маленькому вогні;
  2. Ретельно помішуємо без перерв, щоб уникнути пригорання молока;
  3. Як тільки молоко придбало ніжно-карамельний колір, вимикаємо вогонь;
  4. Коли молоко буде приблизно 40-45 градусів, додаємо до нього сметану;
  5. Розмішуємо до однорідної маси;
  6. Вилити суміш в баночки;
  7. Залишаємо на 2-3 години (щоб маса загусла);
  8. Щоб результат перевершив всі очікування, можна обгорнути ємність з ряжанкою теплими речами.

Щоб вийшла смачна і правильна ряжанка (а не сир), стежимо за сумішшю. Головне, щоб не утворилася сироватка.

Корисні поради

  • Тривалість приготування цілком і повністю залежить від жирності молока. Чим більше відсоток жирності, тим довше час приготування;
  • Якщо ви хочете приготувати поживний молочний продукт, то додайте в пряжене молоко вершки. І смачно, і подвійно корисно.

Пробуйте, експериментуйте і насолоджуйтеся смачною молочним продуктом домашнього приготування!

Що ще почитати: