21 июнь 2019 925

Як приготувати ажурні млинці на молоці

Їжа вже давно перестала бути предметом насичення і втамування голоду. Кожна господиня хоче, щоб плід її зусиль на кухні міг приносити естетичну насолоду, тому навіть буденні і прості рецепти все частіше стали виглядати святково. Так, звичайні млинці для сніданку не складно перетворити в ажурне мереживо, яке своїм виглядом тільки підкреслить ніжність смаку.

Домогтися ажурного малюнка на млинці можна кількома способами: замісивши заварне або дріжджове тісто, намалювавши візерунок, видавлюючи тісто з пляшки або просто наливаючи тісто на дуже гарячу сковороду.

Базовий рецепт
Інгредієнти Кількість
молока - 750 мл
яєць - 3 шт.
цукру - 75 г
солі кухонної - 3 р
розпушувача для тіста - 7 р
рослинної олії - 80 мл
борошна - 260 р
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 188 Ккал

Стандартний рецепт, як завжди, є базовим за рахунок простоти виконання. В принципі, можна зробити ажурними млинці, приготовані за своїм улюбленим рецептом.

Для цього достатньо лише додати в тісто трохи розпушувача для тесту, в результаті дії якого буде вивільнятися вуглекислий газ, який і створить ажурну текстуру.

Як приготувати ажурні млинці на молоці:

  1. Всі процедури по замішування тіста дуже зручно робити міксером або за допомогою кухонного комбайна. Спочатку збити яйця, цукор і сіль, влити молоко;
  2. Змішати розпушувач і борошно просіяти і додати в рідких інгредієнтів. Вимісити масу поки не розіб'ються всі грудочки;
  3. Останнім у тісто вливають соняшникова або інше рослинне масло, але обов'язково без запаху. Добре перемішати і смажити на гарячій сковороді по одній – дві хвилини з кожного боку.

Рецепт тонких ажурних млинців на молоці

Приготувати тонкі ажурні млинці на молоці не складе особливих труднощів, потрібно лише в точності слідувати послідовності додавання і змішування інгредієнтів, а яйця збити до стану піни.

Для приготування тонких ажурних коржів на молоці будуть потрібні:

  • 600 мл молока;
  • 90 г цукрового піску;
  • 3 курячих яйця;
  • 3 г солі;
  • 70 мл соняшникової (або будь-якого іншого рослинного) масла;
  • 210 г борошна.

Щоб приготувати цю страву для сімейного сніданку, потрібно буде приступити до роботи за 60 хвилин до прийому їжі.

Калорійність спечених млинців без начинки – 196,0 ккал/100 р.

Інструкція приготування по кроках:

  1. Яйця міксером з цукром і сіллю збити в піну, потім влити 1/3 молока (важливо: для ажурних млинців молоко в тісто потрібно вводити не відразу все, а в два прийоми) і знову збити;
  2. Просіяти борошно і продовжувати збивати міксером, поки не будуть розбиті абсолютно всі грудочки;
  3. Після чого влити решту молока і дати рідкого тесту постояти 15 хвилин в теплі. Потім можна приступати до випічки на сильно розпеченій промасленим сковороді.

Мереживні млинці з окропом

Красиві ажурні млинцеві мережива виходять з заварного тіста. За рахунок окропу, розпушувач (або сода) додані разом з іншими інгредієнтами починають більш інтенсивно працювати, малюючи на розпеченій сковороді дірчасті візерунки.

Такі млинці можуть бути самостійним блюдом, що подається з медом, варенням або згущеним молоком, а можуть стати основою млинцевого торта.

Для заварного тіста на молоці з окропом потрібні:

  • 500 мл молока;
  • 3 курячих яйця;
  • 60 г цукру;
  • 3 г солі;
  • 200 мл крутого окропу;
  • 60 мл соняшникової олії без запаху;
  • 260 г борошна.

Час приготування таких млинців буде не довше 1 години.

Калорійність в перерахунку на 100 г складе 172,4 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Розтерти з сіллю і цукром яйця. Борошно з'єднати з розпушувачем і просіяти;
  2. Змішати яєчну суміш і борошно. В отриману в результаті густу і в'язку масу потроху вливати молоко до отримання тесту для оладок і, звичайно, без грудочок;
  3. Потім ввести окріп і соняшникову олію, старанно перемішати і смажити на розпеченій сковороді, рівномірно розподіляючи тісто по поверхні.

Торт з кукурудзяних паличок — один з найбільш швидких рецептів десерту, з яким впораються навіть початківці кулінари.

Читайте як приготувати дуже смачну мамалигу з кукурудзяного крупи.

Візьміть на замітку рецепт італійської брускети з помідорами і сиром. Така закуска чудово підходить до вина.

Як приготувати дріжджові млинці молочні

У цьому варіанті мереживних млинців їх ажурність досягається за рахунок бульбашок повітря, які з'являються в результаті життєдіяльності дріжджових організмів. Звичайно, дріжджове тісто вимагає певного часу для вистоювання, але результат у вигляді ніжних дірчастих рум'яних млинців-сонечок варто того.

Інгредієнти, які необхідно мати під рукою для цього страви:

  • 650 мл молока;
  • 11 г сухих порошкових дріжджів або 60 г пресованих;
  • 45 г цукру;
  • 2 курячих яйця;
  • 3-5 г солі;
  • 45-60 мл рослинного масла;
  • 500 г борошна.

На замішування тіста і випікання млинців доведеться затратити близько 2,5 годин.

Калорійність готових виробів – 205,8 ккал на 100 р.

Як робити мереживні млинці з молоком і дріжджами:

  1. Для опари в 50 мл теплого молока розчинити дрібку солі, 1/3 цукру і дріжджі (сухі або пресовані). Дати масі піднятися протягом 5-10 хвилин;
  2. Решту молока також потрібно підігріти, змішати з цукром і курячими яйцями, потім влити підійшла опару, перемішати;
  3. Після опари в тісто обережно просіяти і вмішати муку, в останню чергу влити рослинне масло;
  4. Замішане тісто залишити в теплі на 1,5 години, через кожні 30 хвилин його потрібно акуратно перемішувати, так як за цей час воно збільшиться в об'ємі в три рази;
  5. Готове тісто можна випікати на сковороді без масла, по консистенції воно має бути, як густа сметана. Якщо консистенція вийшла не такою, її можна відрегулювати теплим молоком або борошном.

Як зробити млинці в пляшці

Господиням вдалося розкрити секрет приготування тонких ажурних млинчиків, практично не забруднивши посуду. Дуже зручно замішувати тісто і виливати його на сковороду, використовуючи звичайну пластикову пляшку, яку після приготування не потрібно мити, а можна просто викинути в сміття.

Якщо є можливість вибору, то варто використовувати для замішування і наливання тесту на сковороду пляшку з-під олії з зручним дозатором, шейкер для протеїнових коктейлів або спортивну пляшечку мінеральної води з невеликим отвором у кришці.

Для тесту на кислому молоці в пляшку потрібно буде помістити:

  • 300 мл кислого молока;
  • 1 куряче яйце;
  • 90 г цукрового піску;
  • 60 г топленого вершкового масла (можна замінити рослинним);
  • 7-10 г соди або розпушувача;
  • 5 г кухонної солі;
  • 120 г млинцевої або пшеничного борошна.

Цієї кількості інгредієнтів цілком вистачить для випічки 10 млинців середнього розміру, на приготування яких доведеться витратити трохи менше години свого часу.

Вміст калорій в 100 грамах готових млинчиків без начинки буде одно 218,0 кілокалорій.

Порядок випічки:

  1. Кисле молоко трохи підігріти в мікрохвильовій печі або в ємності з теплою водою;
  2. У пластикову пляшку для замішування тіста через лійку влити кисле молоко, яйце і топлене вершкове масло, інтенсивно струсити, щоб всі інгредієнти добре перемішалися;
  3. Потім пляшку засипати борошно, сіль, розпушувач і цукор, знову змішати всі інтенсивними встряхивающими рухами. Тісто буде готовим, коли в ньому з'являться бульбашки повітря;
  4. Дати суміші відпочити півгодини в теплі, а потім посмажити млинці, малюючи тестом на сковороді ажурні мереживні візерунки. Готувати краще на сухій сковороді з антипригарним покриттям, щоб млинцеві мережива не були занадто жирними.

Корисні поради

Часта проблема, з якою стикаються господині при випічці млинців – це їх прилипання до сковороди. Часто це буває, якщо тісто занадто рідке. В цьому випадку потрібно досипати трішки борошна, незважаючи на спокусу спекти коржі найтонші. Дві інші причини: не занадто гаряча сковорода і мало масла в тесті. Їх теж легко виправити.

Яйця зменшують ніжність тесту, але, як і цукор відповідають за гарний карамельний колір готових виробів, тому ними не варто нехтувати і зменшувати їх кількість в тесті.

Щоб ажурні млинці на молоці виходили рівномірними, потрібно прокручувати сковороду в руках, при наливанні на неї тесту, так воно буде розтікатися рівним шаром по всій поверхні, а не схоплюватися в центрі.

Щоб готові коржі не були пересушеними, їх потрібно смажити не більше 5 секунд з іншого боку, хоча можна і взагалі смажити тільки з однієї, оскільки тонкий шар тіста зможе пропектися за 1-2 хвилини.

Рідина, на основі якої робиться тісто, повинна бути теплою. Це збільшить клейкість складу і допоможе млинців легше відскакувати від сковорідки.

Що ще почитати: