23 май 2019 4 281

Як смачно приготувати булгур з овочами

Булгур, або середземноморський рис, став досить популярним, особливо серед людей, які дотримуються правильного і здорового харчування. І це не дивно, так як цей злак має у своєму складі безліч корисних речовин.

Крім того, він складається з «повільних» вуглеводів, що не веде за собою інтенсивне відкладання жиру.

Крупа при готуванні важко розварюється і не втрачає корисних речовин. Вона ідеально поєднується з овочами, м'ясом і зеленню. Представляємо вашій увазі різні рецепти приготування булгуру з овочами.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
цибулю - 1 штука
помідор черрі - 6 штук
булгур - 200 г
часник - 1 зубчик
солодкий перець - 1 штука
морквина - 1 штука
спеції та сіль - за смаком
куркума - за смаком
коріандр - за смаком
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 330 Ккал

Приготування цієї страви не займе у господині багато часу, а також порадує своєю легкістю і низкокалорийностью.

Як готувати булгур з овочами:

  1. Вода заливається в каструлю з булгуром у співвідношенні 1:2, потім її потрібно посолити. Доводимо до кипіння. На невеликому вогні варимо ще 15 хв, поки він не вбере в себе всю рідину.
  2. Ретельно помити й очистити овочі. Цибулина нарізають кільцями, зубчики часнику – пластинами, морква – соломкою, перець – смужками, а помідори – наполовину.
  3. На сковорідку викласти цибулю і часник, а потім моркву. Обсмажуємо кілька хвилин.
  4. Додається перець з помідорами. Пасерувати їх ще пару хвилин.
  5. Покласти приготований булгур і спеції. Ретельно все перемішати.

При подачі можна прикрасити страву зеленню.

Рецепт приготування булгуру з м'ясом і овочами

Крупа чудово підходить до будь-якого виду м'яса. Їжа виходить смачною і досить ситної.

компоненти кількість
баранина або свинина 0,6 кг
крупа булгур 350 г
томат 1 штука
часточка часнику 1 штука
морквина 1 штука
перець солодкий 1 штука
цибуля 1 штука
сіль і суміш спецій

кінза

зелень

за смаком

за смаком

1 пучок

Приготування страви – 90 хв.

Калорійність – 381 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Нарізаємо м'ясо на дрібні шматочки і обсмажуємо його на сковорідці до появи апетитною скоринки.
  2. Ретельно миємо та очищаємо овочі.
  3. Нарізаємо цибулю півкільцями, моркву соломкою, перець – смужками. Спочатку обсмажуємо цибулю з морквою, а після цього додаємо перець.
  4. Перекладаємо В каструлю смажені овочі і свинину, заливаємо водою і тушкуємо близько години.
  5. Натираємо на тертці помідор, кладемо спеції і подрібнений часник. Їх потрібно додати в каструлю з м'ясом і овочами. Посолити.
  6. Всипаємо булгур і доливаємо воду, щоб вийшло їх співвідношення 1:2.
  7. Готуємо протягом 15 хв з незакритою кришкою до розм'якшення крупи.
  8. При подачі блюдо прикрасити зеленню.

Для приготування необов'язково брати свинину. Відмінний насичений смак їжі також надає баранина на кістки.

Булгур з овочами і куркою

Це блюдо відмінно підходить для швидкого обіду або вечері. Господиню неодмінно порадує те, що процес приготування не займає багато часу, а в результаті виходить ароматна і дуже смачна їжа.

інгредієнти кількість
крупа булгуру 1 склянка
курка (грудинка або філе) 500 г
солодкий перчик 2 штуки
часточки часнику 2 штуки
цибуля 1 штука
вода 0,5 л
спеції і сіль за смаком
морквина

мелена паприка і зіра

томатна паста

1 штука

за смаком

2 ст. л.

Тривалість готування -1/2 ч.

Кількість калорій на 100 г – 216 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Нарізати перець кубиками, а цибулю з часником подрібнюються. Моркву порізати кубиками.
  2. Нарізане філе курки обсмажується на рослинному маслі, поки не почне з'являтися апетитна скориночка.
  3. Спасерувати цибулю, моркву і перець близько 10 хв.
  4. Висипати булгур в сковорідку до овочів. Ретельно перемішати і додати спеції з часником.
  5. У сковорідку кладуть томатна паста, смажити ще протягом 1 хв.
  6. Вливається вода. Посолити і додати обсмажене філе курки.
  7. Доводимо страву до кипіння, після чого його необхідно тримати на невеликому вогні приблизно 20 хв, щоб булгар приготувався.

При подачі булгур з овочами і куркою прикрасити зеленню.

Салат «Червоне море» — набір простих продуктів, але в поєднанні вони створюють абсолютно новий і смачний салат.

Як правильно приготувати свинину з грибами і сиром під сметанним соусом читайте в нашій статті.

Як приготувати цвітну капусту з яйцем — читайте в нашій статті.

Булгур з овочами в мультиварці

Приготоване в мультиварці страва виходить ароматним і розсипчастим. Крім того, процес приготування не забере у господині багато часу.

інгредієнти кількість
булгур півсклянки
морквина 1 штука
цибуля 1 штука
перець болгарський 1 штука
води 200 мл
спеції і сіль за смаком
кріп і петрушка половина пучка

Час приготування – приблизно 70 хв.

Калорійність страви на 100 м – 350 ккал.

Рецепт страви покроково:

  1. Овочі необхідно ретельно промити. Очищаємо цибулю з морквою.
  2. Моркву крупно натерти, цибулю подрібнити, а перчик нарізати на кубики.
  3. У чашу пристрою поміщається соняшникову олію і включається режим «Смаження» або» Випічка».
  4. Додаємо нарізані перець, моркву і цибулю, смажимо їх протягом 15 хв, не закриваючи кришки. Не забуваємо добре перемішувати овочі.
  5. Булгур ретельно промиваємо.
  6. Потім влити воду і довести її до кипіння.
  7. Міняємо програму з «Смаження» на «Каша». Додаємо крупу і солимо за смаком. Добре перемішуємо, після чого готуємо приблизно 20 хв із закритою кришкою.

Перед подачею прикрашаємо страву зеленню.

Як приготувати салат з булгуру з овочами

Цей салат виходить смачним і дієтичним. Він може подаватися як самостійне блюдо або як гарнір.

інгредієнти кількість
крупа булгур 150 г
томат 1 штука
пір'я зеленої цибулі ½ Пучка
сік лайма 2 ст. л.
олія рослинна або оливкова 2 ст. л.
спеції і сіль за смаком
коріандр пучок

Час готування – 25 хв.

Калорійність на 100 г страви – 105 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Крупа добре промивається і заливається окропом. При цьому намагайтеся, щоб рівень води був вище булгуру на 1 див. Даємо крупі розбухнути приблизно 20 хв, накривши каструлю кришкою.
  2. Помідори нарізати кубиками, кінза і цибулина подрібнюється.
  3. Приготовану крупу кладемо в салатницю і додаємо до неї цибулю і коріандр. Ретельно перемішати суміш.
  4. Помідори кладуть у салатницю. Додати сіль зі спеціями. Заправити олією і лаймовим соком і добре перемішати.

Салату дати настоятися приблизительно10 хвилин, щоб булгур просочився соком і олією.

Плов з булгуром і бараниною

Це традиційне турецьке блюдо. Хоча господині доведеться повозитися з пловом, він виходить ситним, смачним і дивно ароматним.

інгредієнти кількість
булгур ½ Кг
баранина на кістки ½ Кг
великі моркви 3 штуки
нут 1/3 склянки
цибуля 3 штуки
пекучий перець половина стручка
часникова головка 1 штука
сіль і спеції за смаком

Час приготування страви – 80 хв.

Кількість калорій – 550 ккал на 100 г страви.

Рецепт приготування поетапно:

  1. Попередньо нут замочується на 12 годин.
  2. М'ясо ретельно промивається і нарізають на дрібні шматочки, прибираючи при цьому зайвий жир.
  3. Посмажити шкварки в казані, після чого викласти баранину і смажити до появи скоринки.
  4. Помити і очистити цибулю з морквою і подрібнити їх.
  5. Додати до баранині овочі, нут, а також кільця гострого перцю. Поперчити, посолити.
  6. Гасити близько півгодини, закривши кришкою і не перемішуючи.
  7. Головка часнику очищається і цілком кладуть у казан.
  8. Засипати в тару булгур, а потім додається вода таким чином, щоб рідина досягала рівня 2-х складених разом пальців.
  9. Тушкувати півгодини, не перемішуючи на слабкому вогні.

При подачі додаються спеції, наприклад, куркума або барбарис.

Корисні поради

  1. Для приготування супу досвідчені кухарі і лікарі-дієтологи рекомендують використовувати злак крупного помелу, а гарнір – дрібного.
  2. Перед варінням булгур бажано трохи обсмажити в каструлі з маслом. Так блюдо придбає «горіховий аромат.
  3. Для його обжарювання використовується вершкове, топлене або оливкова олія.
  4. Для приготування крупи її заливають водою, щоб вони перебували у співвідношенні 1:2. Так рідина повністю вбереться в злак.
  5. Час приготування булгуру – приблизно 20 хвилин. Намагайтеся його не но розварювати, інакше він втратить смак і аромат.
  6. Страви з цієї крупи виходять ароматними і м'якими при готуванні в мультиварці.
  7. При приготуванні салату злак не треба варити. Для цього достатньо булгур залишити у воді, де він розбухне.
  8. Зберігати крупу слід подалі від прямого сонячного світла і підвищеної вологості. Рекомендується використовувати герметичні скляні контейнери.

Булгур з овочами відмінно підходить людям, які ведуть здоровий спосіб життя, і хто правильне харчування, за рахунок вмісту в ньому цінних вітамінів і мікроелементів.

Існує безліч рецептів, до складу яких входить ця крупа. Ці страви відрізняються чудовим смаком і ароматом. Вони подаються і в якості основного блюда, і гарніру.

Що ще почитати: