26 июнь 2019 3 700

Кебе — що це таке, як приготувати страву з допомогою насадки

Сучасні технології значно спростили наше життя і внесли багато нового в усі її сфери. Одна з таких сфер, наприклад, кулінарія – просте приготування їжі, як може здатися на перший погляд, але і на неї вплинув прогрес.

З'явилися нові гаджети (мультиварки, аэрогрили, мікрохвильові печі, електром'ясорубки тощо), а можливість спілкування між людьми у різних куточках світу (наприклад, за допомогою інтернету або мобільного зв'язку) збагатив кухні новими рецептами.

Кебе – це як раз розповідь про новий пристосуванні на кухні і новому рецепт смачної страви.

Кебе — що це таке?

Кебе з арабської дослівно перекладається як «купол» і включає у себе два поняття. Перше – це традиційне м'ясне блюдо східної кухні. Кебе називають м'ясними пиріжками, ковбасками або котлетками з начинкою.

Для нього готуються дві фаршу з баранини: один з додаванням пшениці особливого помелу (булгур), а другий – з кедровими горішками. З першого фаршу робиться оболонка, що нагадує купол (звідси і назва), яка наповнюється фаршем з горішками. Потім м'ясні пиріжки обсмажують в олії.

Процес приготування кебе не назвеш простим. Значно спростити його допоможе насадка для м'ясорубки, яка також називається кебе. З її допомогою легко створювати порожнисті трубочки-оболонки, які згодом фарширують начинкою.

Насадка в простій і електричній м'ясорубці

Опис котлеток кебе багатьом нагадає знайомі і звичні зрази. І тут виникає питання: чи можливо приготувати кебе без спеціальної насадки? Так, це можливо, адже готували його як-то араби не одне століття без технічних новинок.

Звичайно, ніхто не пропонує рубати ножем м'ясо для фаршу, а лише дізнатися про відмінності приготування кебе у звичайній і електричної м'ясорубки.

Володарі простий м'ясорубки зможуть приготувати тільки фарш для оболонки і начинки. Формувати самі котлетки доведеться вручну. Для цього з першого фаршу потрібно буде зробити кульку і покласти в його середину начинку.

Господаркам, у яких на кухні є така помічниця, як електром'ясорубка, пощастило більше. Приготовить фарш і сформує ковбаски для начинки цей корисний прилад, при наявності насадки кебе.

Як приготувати смачний пиріг на швидку руку в мультиварці.

Рецепт корисного компоту з брусниці — спробуйте приготувати його вже сьогодні.

Як готується курка на грилі читайте тут.

Де взяти насадку, як встановити і користуватися

Насадка кебе входить в комплект практично всіх сучасних моделей електричних м'ясорубок, але її також можна придбати окремо в спеціалізованих магазинах побутової техніки або замовити в інтернеті.

Це приємне доповнення до м'ясорубці завжди виготовляється із пластику, оскільки використовується вже для готового фаршу. Чим дорожче і якісніше електроприлад, тим з більш міцного і довговічного пластику виготовлена насадка.

Складається вона з двох частин. Перша деталь, яка кріпиться на голівку (металевий робочий блок), являє собою коло з закругленою і довгою опуклістю. На першу частину насадки надівається друга у вигляді широкого конуса. В зібраному вигляді насадка кебе – це порожня трубочка з тонкими стінками.

Встановити її також легко і просто, як і будь-яку іншу насадку, йде в комплектації з м'ясорубкою. Перед установкою насадки немає необхідності точити ножі, навпаки необхідно зняти ріжучі елементи (перфоровану решітку та ніж).

Це пристосування допомагає робити порожнисті трубочки з м'ясного фаршу з рівномірною товщиною стінок, але, не маючи практичного досвіду, в перший раз буде складно самому впоратися з цим завданням, тому краще залучити до процесу помічника.

Одна людина буде акуратно приймати сформовану м'ясну ковбаску, а другий – завантажувати фарш в приймальню чашу електром'ясорубки. З часом, досить натренувавшись, можна буде впоратися і самостійно.

Як приготувати кебе
Інгредієнти Кількість
Для фаршу оболонки: -
баранини - 1 кілограм
цибулин - 1 середня
булгуру - 300 грам
сіль і спеції - за смаком
Для приготування начинки: -
баранини - 500 грам
цибулин - 1 середня
кедрових горішків - 150 грам
вершкового масла - 50 грам
сіль і спеції - за смаком
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 264 Ккал

Існує не один рецепт приготування кебе. Вони відрізняються видами м'яса, з якого готується фарш, а також начинками. У цього блюда може бути різне наповнення: м'ясний фарш, овочі, сир або зелень. Але щоб спробувати справжній кебе, варто хоча б раз приготувати його за автентичним рецептом з баранини з булгуром і кедровими горішками.

Алгоритм приготування:

  1. Щоб приготувати фарш для оболонки, спочатку потрібно замочити не менш ніж на півгодини булгур;
  2. Баранину двічі пропустити через м'ясорубку для отримання потрібної консистенції фаршу;
  3. До баранині додати пропущений через м'ясорубку цибулю. З булгуру злити воду, віджати його і викласти на фарш, потім додати сіль і спеції. Фарш добре вимісити;
  4. Для начинки також баранину пропустити через м'ясорубку один раз;
  5. Цибулю порізати кубиками і обсмажити на вершковому маслі, потім додати до нього кедрові горішки, м'ясо і сіль зі спеціями. Обсмажити до готовності;
  6. Сформувати котлетки кебе за допомогою спеціальної насадки і обсмажити у великій кількості жиру (в оригіналі баранячого) або масла. Довжина ковбасок та кебе становить 5-6 сантиметрів;
  7. Готові кебе викласти на кілька хвилин на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавати гарячими з будь-яким гарніром. Ідеально до нього підійде салат зі свіжих овочів.

Корисні поради

Східна кухня відома неперевершеним умінням поєднувати в своїх стравах цілі букети ароматів прянощів і спецій, тому про це інгредієнти для кебе варто поговорити окремо.

Прекрасно відтіняють смак баранини чорний перець, кумін, кориця, коріандр, імбир, гвоздика, мускатний горіх, кардамон. Перед додаванням у фарш спеції необхідно змішати і розтовкти в ступці.

В оригінальному рецепті для фаршу оболонки використовується булгур – пшенична крупа, яка піддається термічній обробці парою ще до сушіння і подрібнення. Якщо не вдасться купити булгур в магазині, то з такої ситуації можна вийти двома способами.

Перший – замінити відсутній на інший інгредієнт – близький за властивостями: ячної крупою, россом або пшоном.

Другий спосіб – спробувати зробити булгур самостійно. Для саморобного булгуру пшеницю потрібно замочити в окропі, потім обсушити, крупно помолоти і обсмажити на сковороді з маслом.

Для кебе на сході використовують баранину, оскільки є свинину арабам не дозволяють релігійні переконання. Але у нас часто можна зустріти рецепти з фаршем з яловичини і свинини. Така заміна, звичайно, може бути, але це вже не буде істинно арабським стравою.

Сформовані котлети можуть не тільки обсмажуватися в жирі, але і отвариваться в баранячому бульйоні або запікати в духовці. Останній варіант підійде для тих, хто стежить за своєю фігурою.

Що ще почитати: