25 июнь 2019 7 325

Як приготувати грузинські коржі з кукурудзяного борошна

Коржі з кукурудзяного борошна є традиційними в багатьох кухнях – наприклад, грузинської та мексиканської, і напевно це неспроста. Рецептів цієї страви безліч, але всі вони схожі один одному, і варіантів поїдання коржів теж чимало.

Їх можна подавати на стіл в якості заміни пшеничного хліба, загортати в них різні начинки, а також використовувати в якості перекусу і т. д. При всьому при цьому готуються кукурудзяні коржі дуже легко і швидко, але завжди виходять дуже смачними і незмінно апетитними.

Назва і походження

Кожна національна кухня має не тільки свій спосіб приготування коржів, але і їх назва. Так, в мексиканській кухні ці кукурудзяні вироби називають тортільяс, готуючи з них багато традиційних страв – такос, начос, энчиладу, кесаділью і т. д. В домашній кухні мексиканців тортильї навіть кидають у супи для загущення, розламавши їх на шматочки.

У Дагестані кукурудзяні коржі називаються мучари, в Індії це кукурудзяні піти, а в Болгарії – пырленки. Ще це блюдо дуже популярно в Грузії – найчастіше мчаді (а так і називаються коржі з кукурудзяного борошна у грузинів) подають як хліб до других страв.

А спочатку кукурудза, як зернова культура потрапила на наш континент із Америки, де протягом багатьох століть була основною і використовувалася для приготування хліба та багатьох інших страв. Але, на щастя, з часом кукурудзу освоїли і полюбили всі народи світу.

Пиріжки з маком — домашня традиційна випічка за рецептами, які ми для вас підготували.

Як приготувати яєчню з помідорами в мультиварці читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти смачних, гарячих бутербродів в лаваші з різними начинками.

Рецепт коржів з кукурудзяної муки на сковороді
Інгредієнти Кількість
кукурудзяного борошна грубого помелу - 2 склянки
кип'яченої води - 1 склянка
розпушувача (або соди) - щіпка
солі - щіпка
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 г: 170 Ккал

Традиційні грузинські пісні коржі мчаді є дуже корисним і смачним блюдом, яке іноді випікають в духовці, але частіше просто обсмажують на сковороді.

Готуються грузинські мчаді примітивно – а в оригінальному стародавньому рецепті немає навіть розпушувача, — так що зробити їх може абсолютно кожен чоловік.

Потрібно тільки взяти і змішати борошно з водою, сіллю і содою, і замісити тісто.

А потім руками формувати з тіста, яке вийде влажноватым, коржі і викладати їх на розігріту суху сковороду.

Смажаться мчаді під кришкою до підрум'янення з двох сторін і подаються на стіл гарячими, особливо смачно їсти їх з сиром (наприклад, сулугуні або бринзою).

 

Грузинські коржики з сиром

Кукурудзяні страви з сиром завжди виходять неймовірно ароматними та смачними, так що даний рецепт обов'язково повинен бути випробуваний на практиці усіма господинями.

Необхідні інгредієнти:

  • 3 склянки кукурудзяного борошна;
  • 1 склянку пшеничного борошна;
  • гаряча і холодна вода – скільки візьме тісто;
  • 150 гр. сметани (бажано жирної домашньої);
  • 2 зубчики часнику;
  • 100 гр. бринзи;
  • щіпка солі;
  • щіпка червоного меленого перцю;
  • 1 ст. ложка соняшникової олії;
  • шматочок свинячого сала.

Час приготування страви: близько години.

Калорійність: приблизно 270 Ккал/100 гр.

Для приготування страви спочатку потрібно заварити кукурудзяне борошно – висипати в миску, змішати з невеликою кількістю окропу і залишити на 20 хвилин, накривши кришкою або харчовою плівкою.

Коли борошно розбухне, до неї потрібно буде додати сіль і близько ложки рослинної олії (бажано використовувати нерафіновану), а потім підлити ще трохи холодної води і поступово підмішати в тісто борошно пшеничне. Тісто готове.

Тепер потрібно приготувати соус, яким коржі будуть змазуватися після випічки. Для цього бринза натирається на тертці (або подрібнюється вилкою) і змішується зі сметаною і часником.

Так як бринза солона, то соус залишиться тільки поперчити, але за бажанням можна додати ще й яку-небудь рубану зелень – наприклад, кінзу або кріп.

Готове тісто треба розділити на невеликі шматочки, обваляти кожен в кукурудзяній муці і розкачати в коржі, які залишиться обсмажити на сковороді з кожного боку.

Але в цьому є свій нюанс – якщо додати в сковороду олію, то вироби стануть смажитися, а потрібно, щоб вони саме випікалися. Тому сковорода змащується салом.

Зарумянившиеся коржі залишиться змащувати соусом і складати гіркою на тарілку.

Кукурудзяні коржі на кефірі в духовці

Якщо немає часу або бажання возитися з приготуванням коржів на сковороді, можна запекти їх в духовці. Але щоб вони вийшли смачними, потрібно кефірний тісто.

Необхідні інгредієнти:

  • 2 склянки кукурудзяного борошна;
  • 1 склянку кефіру;
  • 2 середніх яйця;
  • пакетик розпушувача;
  • щіпка солі;
  • рослинне масло – для змазування дека;
  • кунжут або мак – за смаком.

Час приготування страви: близько 40 хвилин.

Калорійність: приблизно 230 Ккал/100 гр.

Щоб приготувати страву, потрібно змішати кукурудзяне борошно з кефіром, яйцями, сіллю і розпушувачем. Іноді може знадобитися додати трохи більше борошна, але тісто має вийти вологим і щільним, щоб з нього можна було сформувати коржі.

Потім їх потрібно викласти на помазаний маслом деко і посипати кунжутом або маком, а потім відправити в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин. При бажанні такі коржі можна зробити і солодкими, всипати в тісто невелика кількість цукру.

Корисні поради

Щоб навіть таке просте блюдо як кукурудзяні коржі виходили ідеальними, треба дотримуватися певних рекомендацій, які є точно такими ж простими:

  1. Якщо тісто з кукурудзяного борошна вийшло занадто вологим, і коржі ліпляться з працею, можна трохи почекати, щоб борошно краще розбухла і продовжувати;
  2. Якщо тісто з борошна грубого помелу вийшло пухким, і коржі розвалюються в процесі ліплення, можна додати до тесту невелику кількість пшеничного борошна;
  3. Якщо з якихось причин кукурудзяна тісто залишилося невитраченим, його не треба викидати в смітник – воно прекрасно зберігається в морозильній камері;
  4. Для приготування можна використовувати кукурудзяне борошно будь-якого помелу, однак самі смачні коржі, як правило, виходять з дрібної борошна вищого сорту;
  5. Зазвичай кукурудзяні коржі відмінно знімаються, але якщо цього не відбувається, то можна злегка змастити сковороду рослинною олією або шматочком свинячого сала;
  6. Коржі можна їсти і холодними, але смачніше вони у гарячому вигляді, тому варто розігрівати їх перед вживанням – в духовці, мікрохвильовій печі або на сковороді;
  7. Кукурудзяні коржі можуть стати відмінним ситним сніданком, якщо вмочити їх у омлетною суміші і обсмажити на сковороді в рослинному рафінованому маслі.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: