29 март 2019 950

Як смачно приготувати домашню юшку з кети

Навариста, ситна вуха – страва, яку люблять багато людей. Готувати її можна з різної риби, але найкраще вона виходить з лососевих. Найчастіше юшку готують на природі, але не у кожної людини є можливість вибратися на свіже повітря, а побалувати себе улюбленою стравою хочеться.

Класичний рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
кети - 0,5 кілограма
моркви - 1 шт.
часнику - 2 зубчики
цибулин - 1 шт.
солі - за смаком
картоплі - 250 грам
спецій - за смаком
кореня петрушки - 1 шт.
зелені - за смаком
Час приготування: 70 хвилин Калорійність на 100 грам: 38 Ккал
Юшка з кети дуже корисна, оскільки саме в червоній рибі містяться корисні мікроелементи, жирні кислоти, вітаміни. При регулярному її вживанні, у людини поліпшується стан здоров'я.
  1. У каструлю налити воду, покласти в неї запашний і чорний перець, коріандр, лаврове листя, гвоздику і поставити на вогонь;
  2. Корінь петрушки і моркву почистити, розрізати на дві частини, покласти в каструлю, покласти туди ж очищений цибулю, прокип'ятити 15 хвилин;
  3. Дістати з води лаврове листя, петрушку, цибулю, а замість цього додати очищений і нарізаний часточками картоплю, роздавлені зубчики часнику, готувати 15 хвилин;
  4. Філе риби нарізати шматками, покласти їх в каструлю разом з сіллю і меленим перцем, варити ще 25 хвилин, потім вимкнути, дати настоятися.

Для приготування юшки можна використовувати не тільки філе, але і хвости, голови, які зроблять страву ще смачніше.

Юшка з голів кети

Під час приготування рибних страв, багато людей викидають голови, оскільки вважають, що з них нічого не можна зробити, але це далеко не так. Саме з цієї частини кети виходить навариста юшка.

Інгредієнти:

  • 4 голови кети;
  • перець чорний горошком – 7 штук;
  • сіль;
  • картопля – 4 штуки;
  • 2 цибулини;
  • листя лаврове – 2 штуки.

Час приготування: 55 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 35 ккал.

  1. Рибні голови добре помити, вирізати з них зябра, очі, ще раз промити і викласти в каструлю з окропом;
  2. Довести воду до кипіння, видалити з допомогою шумівки піну, варити 30 хвилин;
  3. Картоплю очистити, нарізати брусочками і відправити його в каструлю разом з очищеним цибулею, горошинами перцю, варити 20 хвилин;
  4. Дістати з юшки цибулю, покласти лаврові листки, варити ще дві хвилини;
  5. Голови кети дістати, зняти з них все їстівне і покласти назад в каструлю, а кістки викинути.

Юшка з голів може варитися до години і при цьому риба не втратить своїх смакових якостей, потрібно тільки попередньо видалити очі і зябра, щоб вони не зіпсували смак.

Юшка з голови і хвоста кети в мультиварці

Юшку можна готувати не тільки на багатті і в каструлі, але і в мультиварці, виходить не менш смачно і корисно.

Інгредієнти:

  • 0,7 кілограма кети;
  • картопля – 5 штук;
  • половина лимона;
  • сіль;
  • цибулина;
  • перець запашний;
  • морква – 1 штука;
  • зелень.

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність на 100 г: 45 ккал.

  1. Кістки кети та її голову помити, видалити очі, зябра;
  2. У чашу мультиварки налити 800 мілілітрів води, покласти голову, кістки, половинку лимона, готувати в режимі «гасіння» 1 годину;
  3. Картоплю і моркву почистити, нарізати кубиками, покласти в чашу разом з сіллю, приправами, додати ще води, очищений цибулю і готувати 30 хвилин в режимі «суп»;
  4. Рибний хвіст промити, покласти його в чашу, готувати ще 15 хвилин, вимкнути, дістати всі частини риби, зняти з них все їстівне і повернути назад в каструлю, посипати юшку порізаною зеленню і дати настоятися.

На відміну від голови, рибний хвіст вариться дуже швидко, тому щоб він не розварився, його потрібно додавати в блюдо в самому кінці приготування, коли все вже практично готово.

Вуха з вершками

Юшка з кети, приготована за цим рецептом, виходить ніжною і дуже смачною, а завдяки вершків вона буде танути в роті.

Інгредієнти:

  • філе і кістки кети – 0,5 кілограма;
  • 200 мілілітрів вершків;
  • вода – 1500 мл;
  • морква;
  • олія оливкова – 3 столові ложки;
  • спеції;
  • цибуля – 1 штука;
  • картопля – 300 грам.

Час приготування: 75 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 54 ккал.

  1. Кістки помити, залити водою і варити 40 хвилин, час від часу знімаючи піну, потім процідити;
  2. Цибулю і моркву почистити, нарізати кубиками і обсмажити на оливковій олії;
  3. Рибне філе помити, видалити кістки і нарізати;
  4. У проціджений бульйон, перелитый в нову каструлю, покласти порізану брусочками картопля, тушковані овочі, філе і готувати 15 хвилин;
  5. Вершки налити в сотейник, підігріти їх і влити тонкою цівкою в юшку, готувати ще 5 хвилин;
  6. У самому кінці варіння додати в юшку спеції, сіль за смаком, посипати подрібненою зеленню і дати 5 хвилин настоятися.

При бажанні, під час подачі такої страви, в нього можна покласти ще ложку червоної ікри, яка зробить його смак ще багатшими, а також часточку лимона.

Поради шеф-кухарів

Щоб юшка вийшла такою, як хочеться, обов'язково потрібно вибирати гарну і свіжу рибу, завдяки якій бульйон стане наваристим і міцним. Можна використовувати тільки кету або ж додавати й інші різновиди риб.

Юшка з кети буде смачною, без різкого специфічного запаху, якщо готувати її довго, але на повільному вогні. Із-за бурхливого кипіння, колір бульйону може втратити прозорість, особливо якщо не знімати в нього піну. Не варто також перемішувати вміст каструлі ложкою, щоб не перетворити її вміст в масу, схожу на кашу.

Смак страви в чому залежить від овочів і приправ, які використовуються для юшки. Моркву, корінь петрушки, селери, картоплю, цибулю – ці інгредієнти використовуються постійно, але потрібно тільки пам'ятати про те, що селери не повинно бути дуже багато, і через 15 хвилин варіння треба обов'язково дістати його, щоб вуха не стала гіркою.

Що ще почитати: