11 март 2019 19 437

Швидко і смачно можна зробити з молока

З перших днів життя маленької людини молоко є повноцінною і самодостатньою їжею. Це говорить про необхідність вживання цього напою в їжу людини для повноцінного розвитку.

Здавна наші предки вважали коров'яче молоко цілющим напоєм. Теплим воно допомагає при застуді. Молочні продукти – джерело кальцію для організму. Тому страви з цього чудо-напою не тільки смачні, але і корисні. Отже, що можна зробити з свіжого молока?

Рецепти страв з свіжого молока

Різноманіття страв із молока відомо кожній господині. Це й основні страви та десерти.

Наведемо приклади декількох видів страв.

По-перше, дуже корисно молоко зі спеціями. Такий підбадьорливий напій на ніч або протягом для допоможе швидше заснути або, навпаки, підбадьоритися, в залежності від того, яку спецію додати.

Цей напій з шафраном корисно для заспокоєння нервів. З корицею – для безперебійної роботи кишечника. З мускатом – бадьорить і знімає головний біль. З кардамоном – корисно для поліпшення роботи мозку і підвищення настрою.

Особливо необхідно молоко дітям, їх зростаючого організму, тому обов'язково необхідно включати в раціон малят страви на основі цього чудо-напою. Простіше всього це зробити, приготувавши кашу.

«Кашка-малашка»
Інгредієнти Кількість
вівсяна каша швидкого приготування - 30 г
персик або груша - 1 шт.
молоко - 230 мл
цукор і сіль - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 95 Ккал

Вівсяні пластівці подрібнити в кавомолці до стану порошку. Закип'ятити молоко, посолити і поцукрянити, висипати подрібнені вівсяні пластівці, варити протягом декількох хвилин. Персик або грушу порізати на дрібні шматочки, додати до готової каші. Подавати, поклавши шматочок вершкового масла.

Капкейки «Смугастий рейс»

Необхідні інгредієнти:

  • молоко – 100 мл;
  • яйце – 1 шт;
  • какао «Несквік» – 3 г;
  • борошно – 170 г;
  • цукор – 170 г;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • ванілін – 30 г;
  • вода – 0,5 л.

Час приготування: 150 хвилин.

Калорійність: 280 ккал.

Змішати яйце з цукром і ваніліном. Додати молоко, ретельно перемішати. Засипати борошно з розпушувачем, знову збити. Тісто розділити на дві однакові половинки, в одну з них всипати какао і розмішати.

Тісто розлити в маленькі форми для капкейків до половини, по черзі накладаючи біле з чорним тісто один на одного. Заготовки поставити на деко і в духовку.

Температура 180 градусів. Перевірити готовність зубочисткою. Кекси остудити і прикрасити будь-яким кремом або глазур'ю.

Молочний крем-суп з кабачків

На основі молока готують, як правило, суп-пюре або крем-суп. Дуже смачно поєднується цей напій з грибами або куркою в перших стравах. Овочеві супи на його основі складуть прекрасне поєднання для малокалорійної їжі. Перші страви з цим напоєм виходять ніжними і чудово смачними.

Необхідні інгредієнти:

  • молоко – 330 мл;
  • вода – 200 мл;
  • кабачок – 230 г;
  • сир – 30 г;
  • манка – 2 ст. л.;
  • сіль, перець – по щіпці;
  • кріп – пару гілочок.

Час приготування: 40 хвилин.

Кількість калорій на 100 г: 40 ккал.

Кабачок вимити, порізати на великі шматочки. Варити в підсоленій воді. Коли кабачок стане м'яким, вийняти його, а до води додати молоко. У киплячу рідину додати столову ложку манки.

Варити протягом п'ятнадцяти хвилин, помішуючи. У суп повернути кабачок, посолити, поперчити і варити ще п'ять хвилин. Приготовлений суп збити блендером. Подавати з тертим сиром і зеленню кропу.

Блюдо сміливо можна включати в раціон маленьких дітей і у меню корисного здорового харчування.

Молочний коктейль «Чунга-чанга»

Необхідні інгредієнти:

  • молоко – 300 мл;
  • банан – 1 шт;
  • м'ята – пару гілочок.

Час приготування: 10 хвилин.

Калорійність на 100 г: 250 ккал.

Банан розім'яти виделкою. Молоко збити в блендері з размятым бананом, вилити отриманий коктейль у високу склянку. Подавати, прикрасивши гілочками м'яти.

Як приготувати курку з овочами на сковороді читайте в нашій статті.

Рецепт кексу з яблуками — спробуйте цей рецепт ароматної, домашньої випічки.

Візьміть на замітку рецепт смачної домашньої ковбаси з яловичини і свинини — так страва виходить смачнішим.

Брауні «Шоко-мокко»

Необхідні інгредієнти:

  • борошно – 200 г;
  • какао «Несквік» – 85 м;
  • молоко – 260 мл;
  • цукор – 1,5 склянки;
  • вершкове масло – 180 г;
  • ванілін – 1 пакетик;
  • сіль – щіпка;
  • сода – ½ ч. л.;
  • розпушувач – 1 ч. л.

Час приготування: 120 хвилин.

Калорійність на 100 г: 250 ккал.

Змішати всі сухі інгредієнти. Окремо збити міксером або блендером яйця, влити молоко і покласти вершкове масло злегка розм'якшене. Збити ще раз. Додати до збитої суміші сухі інгредієнти і перемішати.

Тісто вилити у форму і випікати в духовій шафі або в мультиварці при температурі 200 градусів протягом 60 хвилин. Готовність брауні перевіряти зубочисткою.

Ось такий незвичайний, легкий і смачний рецепт брауні для ласунів.

Рецепти страв на основі молока відрізняються ніжним смаком і поживну цінність для організму.

Страви з свіжого молока не тільки смачні, але і корисні, і, як правило, малокалорійні. Молоко з успіхом може замінити той же майонез висококалорійний в других стравах, у випічці.

Крім того, страви з свіжого молока легше засвоюються організмом, ніж у чистому вигляді. Тому кухні усього світу налічують мільйони рецептів страв, у складі яких використовується молоко.

Молоко і яйця – «солодка парочка»

У житті кожної господині були ситуації, коли в холодильнику оселилася миша з тих чи інших причин. Але якщо все ж на порожніх полицях знайдуться молоко і яйця, то меню на день можна скласти досить різноманітним.

Молочно-яєчний желе

Необхідні інгредієнти:

  • яйця (жовтки) – 4 шт;
  • молоко – 350 мл;
  • желатин – 20 г;
  • цукор – 120 г;
  • ванілін.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність на 100 г: 90 ккал.

Жовтки відокремити від білків, збити з цукром. Додати нагріте до 40 ℃ молоко. На паровій бані приготовану суміш підігрівати, поки не загусне. Всипати желатин і ванілін, постійно помішуючи.

Потім суміш розлити в піали або креманки і охолодити, щоб желе застигло.

Недорогий і швидкий десерт готовий.

Сніданок «Ситний»

Необхідні інгредієнти:

  • яйце – 3 шт;
  • молоко – 120 мл;
  • цибулина – 1 шт;
  • макарони – 100 г;
  • спеції.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність на 100 г: 180 ккал.

Цибулю підсмажити, додати в сковороду сирі макарони і вилити добре збиті яйця з молоком. Додати спеції на свій розсуд. Смажити омлет з макаронами до готовності макаронів.

Ось такі прості і бюджетні рецепти допоможуть господині урізноманітнити меню при малому наборі продуктів.

Секрети вживання молока

Молоко, звичайно, корисний продукт, але слід пам'ятати декілька важливих секретів його вживання, щоб воно не зашкодило організму.

  1. У жирному молоці міститься велика кількість холестерину, тому краще купувати його з жирністю не більше 1%. У ньому є всі корисні мікроелементи для організму, але немає холестерину, який є причиною інфарктів та інсультів;
  2. Білок молока корисний для травної системи людини, оскільки добре їй засвоюється. Вміст білка в ньому дуже високо, тому достатньо всього 300 мл на день для добової потреби організму в тваринному білку;
  3. Молоко можна пити холодним. Якщо пити його холодним, то в шлунку людини осідають шкідливі речовини і токсини. Щоб воно добре засвоювалося, потрібно пити його теплим або гарячим;
  4. Молоком не варто запивати основну їжу. Це повноцінний важкий продукт, в якому містяться всі необхідні мікроелементи. Краще пити його на ніч або між основною їжею;
  5. Молоко краще засвоюється зі спеціями. Якщо додати склянку теплого молока куркуму, корицю або шафран, то вийде корисний енергетичний напій, який засвоюється легше, ніж цільне;
  6. Молоко не варто пити великими порціями – оптимальний разової порцією є стандартний стакан об'ємом 200-250 мл. У день не варто випивати більше 500 мл цього продукту;
  7. І, нарешті, ніколи не пийте молоко з медом! Міф про те, що цей напій з медом корисно для лікування горла – всього лише міф. Ця гримуча суміш важко перетравлюється, а мед при кип'ятінні виділяє токсини.

І наостанок...

Молоко – один з основних продуктів раціону людей. Його вживання допоможе залишатися здоровим, солодко спати по ночах і одержувати необхідну для організму кількість кальцію, а страви з цього чудо-напою урізноманітнюють меню навіть самих вибагливих гурманів. Перефразуємо відому пісеньку: «Пийте, люди, молоко – будете здорові!»

Що ще почитати: