19 март 2019 20

Кардамон – пікантна пряність з корисними властивостями

Кардамон – пряне рослина, поширена в Індії, Китаї, на островах Шрі-Ланка і Ява.

Він відрізняється специфічним пекучим смаком, який одночасно і пряний, гострий.

Він є однією з найбільш давніх спецій і особливо активно використовується в східній кулінарії.

Його застосовують при випічці виробів, додають в різні напої і деякі інші страви для додання їм вишуканих і пікантних ноток.

Використовують цю рослину не тільки в кулінарії, але і в медицині і косметології, оскільки воно володіє масою корисних властивостей.

Зміцнюємо своє здоров'я

Кардамон недарма називають «королівською» пряністю.

Він має настільки насичений і багатогранний смак, що створюється враження, що це не одна пряність, а суміш декількох рослин.

У давнину цим користувалися заповзятливі аптекарі, які переконували клієнтів, що пропонують їм зілля, яке складається з великої кількості рідкісних і дорогих компонентів.

Втім, незважаючи на такий обман, ліки виявлялося дійсно ефективним, оскільки кардамон володіє масою цілющих властивостей.

Основним його компонентом є ефірна олія.

Є в його складі та безліч інших цінних речовин: білків, цукрів, цинку, заліза, кальцію, магнію, фосфору, камеді, крохмалю, жиру і т. д.

Його цілющі властивості були відомі ще стародавнім китайцям, які використовували його для лікування травної системи.

У Стародавньому Римі та Греції цю пряність застосовували для зняття головного болю, лікування кашлю, нормалізації роботи кишечника.

Сучасна медицина широко використовує корисні якості цієї рослини при лікуванні бронхітів і астми.

Також його застосовують для поліпшення апетиту і активізації травлення.

Чай з м'ятою, корисні властивості і приємний освіжаючий смак в одному напої. Заваріть собі такий чай, і насолоджуйтеся!

Перга корисні властивості для дітей. Дізнайтеся, тут який вплив вона чинить на організм дитини.

Кардамон дозволяє підвищити гостроту зору, допомагає відновити сили і зміцнює нерви.

Він швидко знімає біль у горлі і має відхаркувальний, зміцнюючий, потогінний і послаблюючий ефект.

Його можна використовувати при сильному ознобі, щоб зігріти організм.

Ця пряність допомагає зупинити блювоту і є чудовим антисептиком.

Він має антиоксидантні властивості, виводить з організму холестерин і зміцнює імунітет.

Оскільки він володіє тонізуючим ефектом, його вживання особливо корисно при підвищених навантаженнях.

Якщо регулярно пити настій кардамону, можна поліпшити роботу серця.

Сам запах рослини підвищує настрій і покращує діяльність мозку.

Його включають до складу багатьох лікарських зборів, які використовуються для нормалізації травлення, лікування нефриту і циститів.

Часто його комбінують з корицею, глодом і шафраном.

Чорний кардамон — один з найвідоміших сортів

У кулінарії використовують переважно два найвідоміших сорти кардамону – чорний і зелений.

Відмінність між ними полягає як у смакових, так і ароматичних якостей.

У зеленого кардамону яскраво виражений специфічний запах, тому застосовувати його треба дуже обережно.

У чорного сорти більш делікатний смак і свіжий.

Його додають в ті страви, які припускають тривалу термічну обробку, так як його смак і аромат повністю розкривається лише через певний проміжок часу.

Його можна навіть не виймати з готового блюда, щоб смак став більш насиченим.

Ефірне масло чорного кардамону містить такі рослинні ароматизатори, як терпенеол, лімонін, сорбинил, терпинин і т. д.

Його основна складова – це камфора, відома своїм заспокійливим дією для шкіри.

Завдяки корисним властивостям, чорний кардамон включають до складу багатьох лікарських препаратів, які використовуються для стабілізації роботи системи травлення.

Ромашка: корисні властивості застосування скромного квітки в лікувальних цілях.

Сушена диня, відмінний спосіб зберегти корисні властивості плоду на довгий час. Дивіться детальніше: #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/dynya-lechebnye-i-poleznie-svojstva.html.

Трава чебрецю, корисні властивості запашного рослини читайте тут.

Крім того, він ефективний при нежитю, застуді, допомагає виводити з організму токсини.

Насіння рослини допоможуть швидко освіжити дихання, якщо у вас під рукою не виявилося зубної щітки.

Візьміть пару зерен прянощі і ретельно розжуйте їх – і чистота дихання забезпечена.

До речі, цей прийом також допоможе позбавитися від втоми і зняти слабкість.

У дорогих індійських ресторанах прийнято подавати клієнтам після їжі блюдо з насінням кардамона.

Таким способом можна відновити свіжість дихання і поліпшити засвоєння їжі.

Олія кардамону рекомендують пити жінкам в період ПМС.

Не менш ефективний він при метеоризмі або печії.

Він нешкідливий навіть для маленьких дітей, і його можна використовувати для зняття больових відчуттів при кольках.

Застосування для схуднення — прискорюємо обмін речовин

Ще в 4-му столітті жителі Індії використовували це пряна рослина для лікування ожиріння.

Кардамон стимулює і прискорює процеси обміну речовин, і таким чином, зайві калорії спалюються значно швидше.

Досить посипати страву насінням – і ви отримаєте подвійну користь.

По-перше, ви позбудетеся від зайвих калорій, а по-друге – поліпшите стан шкіри.

Щоб підсилити ефект, можна комбінувати пряність з корицею і червоний перець.

Але щоб дія прянощі було ефективним, його потрібно навчитися правильно вибирати.

Коробочки повинні бути цілими, щільно закритими.

Колір їх повинен бути не жовто-сірим, а зеленим.

Якщо ви купуєте молодий кардамон, він обов'язково повинен знаходитися в герметичній упаковці, інакше його запах зникне, а разом з ним – і всі цінні речовини.

Чорний кардамон повинен володіти насиченим ароматом навіть в закритому вигляді.

Кардамон для чоловіків — сильний афродезиак

Він дуже корисний для підтримки чоловічого здоров'я і допомагає позбавитися від імпотенції.

Для цього потрібно кожен вечір випивати склянку гарячого молока з кардамоном і медом.

Також можна приготувати спеціальну настоянку, яка допоможе поліпшити інтимне життя. 2 ст. л. насіння залити 2 л горілки і настоювати 20 днів.

Після цього слід додати у настоянку 200 г цукру і процідити її.

П'ють таку настоянку перед сном по 30-50 р. Як варіант, можна додавати її в звичайний чай.

Заварюємо кави з кардамоном

Кардамон широко використовується у світовій кулінарії.

Французи додають його до складу лікерів, а німці – в знамениті пряники лебкюхен.

Східні кулінари прянощі застосовують для ароматизації як солодких, так і основних страв і напоїв.

Один з найпопулярніших напоїв – кава з кардамоном.

Благородний напій з пікантною ноткою дуже смачний і корисний.

Він відмінно освіжає, тонізує і заряджає енергією.

Кава з кардамоном добре впливає на стан нервової системи і знімає депресію.

Він знижує вплив кофеїну на організм і зменшує ризик виникнення гіпертонії і тахікардії.

Щоб приготувати цей незвичайний напій, потрібно взяти 11 р арабіки і 1/4 ч. л. меленого кардамону на 1 ст. води.

Каву можна варити і в турці, і в кавомашині.

Якщо додати прянощі відразу, аромати кави і кардамону змішаються між собою, і напій вийде більш смачним.

Можна покласти в турку і цілі коробочки, але перед вживанням їх потрібно буде прибрати.

При бажанні можна додати трохи цукру або молока.

У східних країнах кардамон і кави перед варінням обсмажують на сковороді, щоб зробити смак більш яскравим.

У арабів є навіть спеціальний посуд, у якій роблять такий напій, – кавник бедуинок.

В носик поміщають стручок кардамону і наливають в чайник кави.

При цьому рідина стосується прянощі, і її смак і аромат передається напою.

Такий кави вважається показником гостинності.

Чай з кардамоном допоможе стати мудрішим

Ще один популярний азіатський напій – чай з кардамоном.

Особливо поширений він в Китаї – країні цінителів хорошого чаю.

Жителі Сходу вважають, що такий напій допомагає стати мудрим.

Щоб приготувати чай, потрібно змішати 20 г кардамону з такою ж кількістю кмину і 10 г фенхеля.

Цю суміш необхідно залити 1 ст. окропу, залишити на 20 хвилин, а потім процідити.

Пити чай потрібно по 100-150 г на день.

Він допоможе підвищити апетит і позбавить від метеоризму.

Цікаві рецепти з кардомоном

Для поліпшення зору 5 коробочок рослини змішують з 1 ч. л. меду.

Цю суміш їдять по 1 ч. л. кожен день.

Якщо кардамон додати склянку молока, можна нейтралізувати слизоутворюючі якості напою.

Зняти гикавку допоможе м'ятний чай з невеликою кількістю кардамону.

При метеоризмі корисно жувати коробочки кардамону або пити чай з додаванням фенхелю.

При фарингіті корисно полоскати хворе горло спеціальним відваром.

Для цього заварюють по 1 ч. л. кардамону і кориці 2 ст. окропу.

Якщо його перемолоти і змішати з нерафінованою кунжутним або оливковою олією, вийде відмінний косметичний засіб.

Виконуючи масажні маски в процесі прийняття ванн, можна позбутися від проблеми підвищеної жирності шкіри.

Може кардамон бути шкідливим?

Оскільки кардамон є дуже концентрованої пряністю, додавати його в їжу можна лише потроху.

За один прийом можна з'їдати не більше чверті чайної ложки насіння.

У кардамону, як і у всіх прянощів і спецій, існують певні протипоказання до застосування.

Його не можна включати в раціон людям з захворюваннями дванадцятипалої кишки і виразки шлунка.

Вагітні жінки можуть використовувати його в їжу лише в малих кількостях.

Кардамон – це по-справжньому королівська пряність з королівськими властивостями.

Якщо навчитися правильно їх використовувати, ви зможете поліпшити стан всіх систем організму і підвищити життєвий тонус.

Відео-десерт

Дивіться відео, про всю користь, яку приносить пряність кардамон, і які існують обмеження у його вживанні.

Що ще почитати: