13 март 2019 1 822

Як зварити суп гороховий з м'ясом яловичини

Супи з горохом присутні в традиційних кухнях багатьох народів світу. Горох завжди був досить дешевим продуктом, тому такий суп можна було часто побачити на столах селян, робітників. Рецепти, які використовуються сьогодні для приготування супу, містять безліч поживних і корисних складових.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
яловичини - ½ Кг
картоплин - 4 шт.
гороху - 250 г
цибулин - 2 шт.
моркви - 1 шт.
будь-якого виду солі - 5 г
лавр. листа - 2 шт.
слив. масла (для смаження моркви і цибулі) - 50 г
Час приготування: 420 хвилин Калорійність на 100 грам: 172 Ккал

Для будь-якого горохового супу можна взяти як цілий сухий горох, так і дроблений. У другому випадку його не доведеться замочувати, і на приготування страви піде менше часу. Суп з подрібненим горохом вийде більш густим.

Для приготування горохового супу з яловичиною в каструлі потрібно виконати наступні дії:

  1. Промити сухий горох. Залити її холодною водою і залишити відмокати на кілька годин, якщо він цілий. Можна залишити горох у воді на ніч перед готуванням;
  2. Зварити бульйон з яловичини в каструлі, прибираючи з'являється на поверхні води пінку. Засипати горох, не виймаючи м'яса, і продовжувати варити (плиту включити на невелику температуру). Горох повинен розваритися;
  3. Після того як горох розвариться, картопля ріжеться шматочками або соломкою, кладуть у каструлю з супом;
  4. У цей момент м'ясо потрібно дістати, порізати на невеликі шматочки, коли воно охолоне. Ці шматочки знову кидаються в бульйон; і
  5. Коли розвариться картоплю в каструлю додаються попередньо дрібно нарізані (моркву можна натерти) і підсмажені на олії цибулю з морквою;
  6. Залишається покласти лавровий лист, сіль і доварити суп 5 хвилин.

Смачний гороховий суп-пюре з м'ясом і сухариками

Суп-пюре з горохом і сухариками сподобається тим, хто любить густі перші страви.

Продукти:

  • 150-200 г яловичини;
  • 250 г гороху;
  • 250 мл бульйону (що залишився після варіння яловичини);
  • по 3 г будь-якого виду солі, кропу і перцю – кількість цих продуктів можна визначати у відповідності зі своїм смаком;
  • сухарики з будь-якого хліба – кількість залежить від смакових уподобань;
  • 6 зубчиків часнику.

Час приготування: близько 1 год (та ще 6-8 год на замочування цілого гороху).

Калорійність 100 г супу: 78 ккал.

Як приготувати гороховий суп-пюре з яловичиною та сухариками? Спочатку треба зварити м'ясо і відкласти його. Горох, попередньо замочений, відварюють в бульйоні, що залишився. Він повинен дуже добре розвариться. Потім бульйон заливають в блендер, додають часник і перемелюють суміш до стану пюре.

Остигле м'ясо дрібно нарізати і додати в суп, засипати сіль і перець, порізаний свіжий або сухий кріп. Перелити суп в каструлю і поставити на плиту, включену на невеликий вогонь, ще на 10 хвилин.

Сухарики додають безпосередньо в тарілку. Їх краще поставити на стіл в окремому посуді, щоб додавати нові в процесі їжі. Можна купити як готові сухарики, так і підсушити в духовці будь хліб самостійно.

Гороховий суп в мультиварці

Довіривши приготування страви мультиварці, можна займатися іншими справами, поки йде процес готування. Розглянемо докладно, як зварити суп гороховий з м'ясом яловичини в мультиварці.

Продукти:

  • ½ Кг яловичини;
  • 200 г гороху;
  • по 3 шт. моркви і картоплі (середнього розміру);
  • сіль і зелень у відповідності з уподобаннями;
  • 2 середніх цибулини;
  • 4 л відфільтрованої або мінеральної води.

Час приготування: близько 1 год 15 хв (плюс 6-8 год на замочування гороху, якщо він цілий).

Калорійність на 100 г: 143 ккал.

Всі овочі очищаються від шкірки і ріжуться як більше подобається – кубиками, соломкою. М'ясо вариться в мультиварці, включеної на режим «Гасіння», протягом години. Потім всі інгредієнти, включаючи зварене і порізане шматочками м'ясо і горох, кладуть у каструлю, заливають водою і готують 1 годину в режимі «Гасіння». Зелень додають у тарілку.

З чим подавати червоне вино — читайте в нашій статті-декілька порад для вдалої вечірки.

Як приготувати смачну сирну запіканку з гречкою — цікаві і незвичайні рецепти корисного страви.

Читайте як приготувати деруни з сиром і шинкою — спробуйте на варіант страви.

Рекомендації кухарів

При відсутності блендера можна перетерти зварений горох через сито, щоб вийшов суп-пюре. Зелений горох також можна використовувати для приготування супу. Його варять в стручках, додаючи в бульйон з м'ясом, тоді ж, коли і картоплю.

Горох необхідно ретельно промивати. Так як цей продукт досить важкий для перетравлення, в суп радять додавати побільше кропу, який допоможе уникнути неприємних наслідків для кишечника. Гороховий суп краще не вживати тим, у кого проблеми з печінкою, кровообігом, шлунком.

Готову страву перед подачею краще трохи потримати в закритій каструлі, близько 10 хвилин.

Потрібно вибрати якісне гарне м'ясо. Для варіння супу підійдуть такі частини тварини, як кістки, шийна частина, хвіст, грудинка, лопатка. М'ясо молодої тварини буде світлим (світло-червоного або рожевого кольору) з білими жилками.

У старих тварин м'ясо темне, а жили і кістки набувають жовтуватий відтінок. Якщо м'ясо на прилавку лежить в калюжах від води і крові, краще не купувати його в цьому місці. Яловичина, як, втім, і інші сорти не любить занадто велику кількість вологи.

Повітря м'яса, навпаки, корисний. Тому зберігати його краще не в поліетиленовому зав'язаному пакеті, а в пергаментному папері. М'ясо повинно бути пружним, не в'ялим, володіти приємним запахом.

Овочі для супу повинні бути без ознак гниття, картопля не повинен мати зелені або пророслі ділянки.

Смак готового блюда залежить від якості інгредієнтів, тому для його приготування потрібні свіжі овочі, гарне м'ясо. Тоді ваш гороховий суп з яловичиною вийде дійсно смачним, корисним і ароматним.

Що ще почитати: