20 июнь 2019 1 985

Як приготувати гороховий суп зі свининою

Помилково існує думка, що гороховий суп ‒ блюдо виключно російське. Найперші відомості про те, що люди використовували в раціоні гороховий суп, відносяться до епохи Стародавньої Греції, про що свідчать твори Арістофана.

Цей суп воістину вважається інтернаціональним, так як практично у кожного народу, який займається вирощуванням бобових, є свої рецепти цього нескладного, але апетитного і корисного страви.

Як приготувати смачний гороховий суп зі свининою
Інгредієнти Кількість
свинячого м'яса на кісточці - 400 г
колотого або цільного гороху - 310 г
невеликих бульби картоплі - 4 шт.
солі - 5 г
зелені - по смаковим уподобанням
цибулин - 50 г
моркви - 100 г
черствого житнього хліба - 250 г
часнику - 5 зубчиків
рослинної олії рафінованої - 3 ст. л.
Час приготування: 155 хвилин Калорійність на 100 грам: 100 Ккал

Розглянемо докладно рецепт з фото. Горох попередньо вимочуємо в глибокій мисці, це робиться з метою позбавлення від олігосахаридів, які при вживанні викликають відчуття важкості в шлунку і порушення в роботі кишечника. Тривалість вимочування в середньому становить близько 4 годин.

Щоб приготувати бульйон, м'ясо промиваємо в холодній воді, при необхідності відокремлюємо м'якоть і рубаємо її на шматки середнього розміру. Нарубленное м'ясо і кістка кладемо в каструлю, наливаємо воду необхідного обсягу і ставимо на плитку. Після закипання перемикаємо на низьку температуру і варимо приблизно хвилин 40.

З гороху (його розмір повинен збільшиться в 1,5 рази) зливаємо воду і додаємо в киплячий бульйон. Під час варіння м'яса і гороху часто утворюється піна. Її періодично треба акуратно прибирати.

Для приготування заправки миємо й чистимо моркву, цибулю. Дрібно ріжемо цибулю. Морквину шаткуємо на тертці.

Приблизно через півтори години після закипання м'яса з горохом, в бульйон додаємо картоплю. Якщо ви віддаєте перевагу, щоб горох не був розвареним, тоді одночасно з горохом викладіть в бульйон картоплю.

Дрібно нарізану цибулю пасеруємо на олії, до нього додаємо натерту моркву.

При використанні зелені, її треба нарізати і додати до заправки.

Приблизно через дві хвилини в сковороду заливаємо чотири столові ложки бульйону, як тільки заправка закипить, треба її зняти з плити і накрити кришкою. Перевіряємо ступінь готовності гороху: якщо горох готовий, додаємо соус, спеції за смаком, солимо і через чотири хвилини знімаємо з плити.

Поки суп буде настоюватися, готуємо грінки. Для цього беремо черствий житній хліб, видаляємо з нього скоринки, нарізаємо невеликими кубиками. Для гострої заправки часник дрібно рубаємо (прес краще не використовувати).

Нагріваємо олію на сковороді і засмажуємо часник до золотистої скоринки. Якщо ви замість часнику використовуєте часникову сіль, тоді її висипаєте в підігріте масло. Часник прибираємо.

Поливаємо цим часниковим маслом нарізаний хліб, перемішуємо так, щоб всі грінки просочилися малому і ставимо духовку, розігріту до 160 градусів. Підсушуємо грінки не більше 15 хвилин.

Готуємо ситне перше блюдо в мультиварці

Інтенсивний розвиток ринку кухонної та побутової техніки дає можливість для кожної господині зробити перебування на кухні не настільки тривалим і трудомістким. Мультиварки зайняли гідне місце серед автоматизованих і програмованих кухонних приладів, які поєднують в собі безліч режимів і функцій приготування страв.

Враховуючи, що страви з гороху готуються дуже довго, то мультиварка стане ідеальним засобом для приготування страв з бобових. При відсутності у моделі відсутня функція «приготування супу», можна скористатися режимом «гасіння».

Інгредієнти для бульйону:

  • 300 гр. м'якоті свинини;
  • 200 гр./1 склянку колотого або цільного гороху;
  • 300 гр./3 бульби картоплі середнього розміру;
  • 17 гр./1 ст. л. рослинної олії рафінованої;
  • 5 гр. /0.5 ч. л. солі;
  • Зелень ‒ за смаковими уподобаннями.

Заправка овочева:

  • 50 гр./1 невелика цибулина;
  • 50 гр./1 шт. моркви.

Час приготування: 80 хв. або 2 ч. 20 хв. (без етапу попереднього вимочування гороху).

Харчова цінність страви «Гороховий суп зі свининою в мультиварці» (в 100 мл готового супу):

Калорії/ккал Білки/гр Жири/гр Вуглеводи/гр
80-100 3.5 4.7 4.9

Заздалегідь замочуємо в глибокій мисці лущений горох. Якщо в процесі вимочування вода дуже сильно помутніла, тоді змініть її.

Беремо свинячу м'якоть, миємо під струменем холодної води, рубаємо шматками середнього розміру. Рослинна олія виливаємо дно чаші мультиварки, викладаємо м'ясо, включаємо режим «швидке приготування» і обсмажуємо шматочки м'яса не більше 10 хвилин.

Промиваємо, потім очищаємо моркву і картоплю, цибулю ріжемо дрібно, шаткуємо моркву на тертці. У мультиварки включаємо режим «смаження» і 10 хвилин обсмажуємо овочі і м'ясо.

Зливаємо воду з розбухлого гороху; кубиками ріжемо картоплю. Перекладаємо горох, потім додаємо картоплю в чашу з бульйоном, наливаємо 1.5 склянки киплячої води, на даному етапі приготування переходимо на режим «гасіння». Через 2 години приправити сіллю, за бажанням приправляємо суп рубаною зеленню.

Пропонуємо ще один рецепт першого страви для смачного обіду — крем-суп з шампіньйонів. Любителі грибів полюблять його назавжди.

Не знаєте, як правильно посмажити картоплю з грибами? Коли закидати гриби — відразу або в кінці готування? Тут відповіді на всі питання від наших кулінарів.

Якщо ви володієте мультиварка, то частенько можете готувати в ній омлет. Рецепти шукайте тут. Повірте, пухкий і пористий омлет гарантований.

Гороховий суп з копченими свинячими реберцями

Гороховий суп з копченими свинячими реберцями ‒ це ще одна варіація на тему горохового супу.

Вважається, що найбільш насичений смак цього супу додають копченості, які можуть використовуватися як у поєднанні з відвареним м'ясом, так і як окрема основа для бульйону. Технологія приготування при цьому зазвичай не змінюється.

Інгредієнти для бульйону:

  • 400 гр. ребер копчених свинячих;
  • 310 гр./1.5 склянки колотого або цільного гороху;
  • 400 гр./4 невеликих бульби картоплі;
  • 5 гр. /0.5 ч. л. солі;
  • Зелень ‒ за смаковими уподобаннями.

Для овочевої заправки супу:

  • 17 гр./1 ст. л. рослинної олії рафінованої;
  • 50 гр./1 невелика цибулина;
  • 100 гр./2 шт. моркви.

Час приготування: 95 хв. або 2 ч. 35 хв. (без етапу попереднього вимочування гороху).

Харчова цінність страви «Гороховий суп з копченими свинячими реберцями» (в 100 мл готового супу):

Калорії/ккал Білки/гр Жири/гр Вуглеводи/гр
100 3.5 3.5 5.85

Після того як горох розбухне, воду з нього зливаємо і промиваємо. Набряклий горох висипаємо в каструлю, наливаємо води в зазначеному обсязі, ставимо на плитку і доводимо до кипіння.

Коли рідина закипить, додаємо копчені реберця попередньо нарізані, знижуємо температуру і готуємо приблизно хвилин 40, або до моменту готовності гороху. Миємо, очищаємо і ріжемо соломкою картоплю.

Додаємо суп до бульйону і продовжуємо варити. В цей час пасеруємо засмажку: нарізані моркву і цибулю обсмажуємо в рослинному маслі.

Додаємо заправку в суп і доводимо до готовності. Після того, як каструлю з супом зняли з плитки, додаємо сіль і зелень.

Підказки кухарів

  1. Перед варінням колотого гороху його вимочують протягом 2-х годин, 4 години — цілісний горох;
  2. Для горохового супу використовують сушений або консервований горох;
  3. Густота горохового супу залежить від кількості гороху і ступеня його разваренности;
  4. Супи з бобових є найпопулярнішими стравами пісної кухні (в цьому випадку суп готується без м'яса);
  5. Насиченість кольору супу можна додати, якщо під час варіння гороху додають цілу моркву;
  6. У процесі приготування супу не рекомендується доливати холодну воду, додавати можна тільки гарячу;
  7. Щоб суп був наваристим, рекомендують використовувати будь-які копченості;
  8. Солити суп гороховий рекомендують тільки в кінці варіння, інакше горох залишиться твердим.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: