29 апрель 2019 9 117

Як зробити булочки гарної форми з дріжджового, здобного і листкового тіста

Багатьом хочеться урізноманітнити своє меню, включаючи і частування для десерту. Звичайно, можна не думати, що зробити до чаю, а піти в магазин і купити там різні солодощі і кондитерські вироби, але все-таки випічка, зроблена самостійно, буде набагато смачніше.

Гарним доповненням на десерт будуть як раз булочки. Приготування випічки не таке вже складне, але головне в цій справі — красиве оформлення.

Адже не кожен може зробити красиві виті булочки з різними плетеними візерунками. А ось як їх виконати, можна дізнатися нижче рецептів з фото.

З дріжджового тіста

Які компоненти потрібні для тіста:

  • стакан молока;
  • цукор – 100 грам;
  • 2 жовтка;
  • ½ Ч. ложки солі;
  • 100 грам вершкового масла;
  • пакетик ваніліну;
  • сухі дріжджі – 25 грам або пакетик «швидких»;
  • кілограм борошна;
  • жовток і 30 мл молока – для змащування верху випічки.

Приступаємо до приготування:

  1. Насамперед варто підготувати опару для тіста. Для цього все молоко необхідно прогріти;
  2. У тепле молоко засипаємо дріжджі і розчиняємо в ньому;
  3. Засипаємо 2 великі ложки цукрового піску і розмішуємо;
  4. Як тільки вся суміш стане однорідною, в неї слід просіяти 1 велику ложку борошна і розмішати;
  5. Закриваємо опару зверху рушником і ставимо в тепле місце хвилин на 10-15;
  6. Тим часом вершкове масло потрібно помістити в сотейник, ставимо її на вогонь і прогріваємо до повного розтоплення;
  7. У підійшла опару вводимо два жовтки і заливаємо тепле розтоплене вершкове масло;
  8. Потім сиплемо іншу частину цукрового піску і розмішуємо віночком;
  9. Наприкінці в основу додається ванільний порошок, сіль і борошно просіюється;
  10. Борошно краще засипати частинами, щоб тісто було пишним;
  11. Після цього всі гарненько замішується, спочатку ложкою, а потім вручну;
  12. Накриваємо чашку з тістом рушником і залишаємо настоюватися при кімнатній температурі. Тісто повинно стояти близько 40-60 хвилин;
  13. Як тільки тісто підійде, можна приступати до формування булочок. Робити булочки можна у вигляді різних форм. Розглянемо найбільш популярні.

Канапе на день народження для дітей — рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Курка з грибами і сиром — дуже смачна страва, яке стане головною стравою на святковому столі.

Читайте як приготувати цікаві булочки з сиром з тіста без яєць.

Плетінка

Схема виконання:

  1. Розмір плетінок визначайте на око, їх можна зробити більшими, тоді загальна кількість тіста слід розділити на дві або три частини;
  2. Кожну частину гарненько обминаємо;
  3. Поділяємо на три джгутика і розкачуємо;
  4. Далі джгутики необхідно заплести у вигляді коси;
  5. За таким же принципом робимо інші плетінки;
  6. Далі в чашці змішуємо жовток і молоко, але збивати не потрібно, тільки перемішуємо до однорідності;
  7. Підійшли плетінки потрібно змастити яєчно-молочною сумішшю зверху і з боків;
  8. При бажанні плетінки можна присипати маком;

Сердечко

Схема виконання:

  1. Тісто потрібно розділити на кілька невеликих частин, розкачуємо одну частину у вигляді коржа, її необхідно змастити маслом і посипати цукром;
  2. Скручуємо корж у вигляді рулетика;
  3. Звертаємо рулетик навпіл і з'єднуємо;
  4. Потім потрібно розрізати, як показано нижче на фото;
  5. Розправляємо готове сердечко;
  6. За цією ж схемою робимо інші булочки.

Метелики

Метелики виконуються за наступною схемою:

  1. Також як і з сердечками готуємо кілька шматочків тіста, розкачуємо і присипаємо цукром;
  2. Далі звертаємо у вигляді рулетика;
  3. Згортаємо рулет у вигляді скоби, обидва кінця скріплюються посередині;
  4. Надрізаємо згорнутий рулет з двох сторін прямо посередині;
  5. Не варто при розрізуванні доходити до середини на 1 див. Розгортаємо метелика;
  6. Розгортаємо крила в сторони, щоб вийшла плюшка у формі метелика.

Випікати булочки слід при температурі 200 градусів протягом 10 хвилин, далі температура знижується до 180 градусів і булочки слід випікати 15-20 хвилин.

Як зробити булочки з начинкою красивої форми

З маком

Булочки у формі трояндочок

Як зробити трояндочки з маком:

  1. Тісто слід розділити на дві частини;
  2. Одну частину розгортаємо в вигляді дуже тонкої коржі, змащуємо її маслом і присипаємо маком;
  3. Звертаємо корж у вигляді рулону;
  4. Розрізаємо рулет на невеликі частини з шириною по 7-10 см і формуємо трояндочки.

Плетінки або завитки

Завитки робляться за наступною схемою:

  1. Викладаємо тісто на стіл, який присипаний борошном;
  2. Розкачуємо тісто у вигляді не дуже тонкого шару у вигляді прямокутника, на поверхні прямокутника розподіляємо макову начинку;
  3. Далі пласт потрібно скласти внапуск втричі з обох кінців до середини;
  4. Далі нарізаємо рулет поперек на смужки. Повинно вийти близько 12 смужок;
  5. Кожну смужку потрібно прокрутити по спіралі 3-4 рази і згорнути у вигляді кільця.

Сердечка

Формування сердечок з маком виконується так:

  1. Розкачуємо кілька коржів невеликого розміру і змащуємо олією;
  2. Присипаємо цукром;
  3. Далі присипаємо маком, можна додатково приспати корицею;
  4. Далі скручуємо у вигляді трубочки, згортаємо і розрізаємо;
  5. Розгортаємо у вигляді сердечка.

З яблуками

Міні-плетінки

Як робляться плетінки з яблуками:

  1. Для початку розкачуємо з тіста коржик і розрізаємо її на середні квадратики;
  2. В центр викладаємо скибочки яблук;
  3. Кожен квадратик розрізаємо по боках на невеликі відрізки. Головне ріжемо, не доходячи до середини. У центрі повинне залишитися місце 5 см;
  4. Далі всі краї красиво заплітаємо, щоб в результаті вийшла плетінка або косичка.

Спіральки

Як зробити спіральки з яблуком:

  1. Для початку розкачуємо великий пласт тесту і викладаємо начинку з яблук, можна додати родзинки;
  2. З'єднуємо внахлест один на одного;
  3. Розрізаємо рулет поперек на смужки шириною 3 см, повинно вийти 12 смужок;
  4. Кожну смужку слід згорнути у вигляді спіральки;
  5. Викладаємо всі спіральки на деко.

Трояндочки

Як зробити трояндочки:

  1. Для початку потрібно нарізати яблука на часточки;
  2. Далі необхідно прокип'ятити близько 5 хвилин яблука у воді, з лимонною кислотою;
  3. Розгортає тісто у вигляді прямокутного пласта і нарізаємо смужками;
  4. Смужки слід змастити яблучним пюре або варенням;
  5. Далі смужки присипаємо цукром і корицею;
  6. Після цього викладаємо в центр кожної смужки яблучні дольки і складаємо смужку навпіл як на фото нижче;
  7. Звертаємо смужку з яблуком у вигляді трояндочки.

З сиром

Конвертики

Як зробити конвертики:

  1. Для початку розкачуємо тісто і ділимо на квадратики;
  2. Викладаємо у центр кожного квадратика сирну начинку;
  3. Звертаємо всі кути до центру, як на фото нижче;
  4. Випікаємо до готовності.

Трояндочки

Як зробити трояндочки з сиром:

  1. Для початку розкачуємо коржі і надрізаємо її на три частини, але не до кінця до центру, як на фото;
  2. В центр викладаємо сирну начинку;
  3. Далі найменший надрізаний край обгортаємо навколо начинки;
  4. Загортаємо інші краї і формуємо трояндочку.

Плюшки

Як зробити красиві булочки з сиром:

  1. Розкачуємо прямокутний пласт з тіста;
  2. Розрізаємо пласт на квадратики і викладаємо сирну начинку в центр кожного квадратика, при цьому по двох кутах по діагоналі робимо невеликі надрізи, як на фото;
  3. Звертаємо тісто з начинкою, при цьому просовуємо краю в дірочки;
  4. Другий край обмотуємо.

Із здобного тіста

Які компоненти потрібні для тіста:

  • 4 склянки борошна;
  • 1 велика ложка сухих дріжджів;
  • стакан молока;
  • одне яйце;
  • дві великі ложки цукрового піску;
  • щіпка солі;
  • половина пачки вершкового масла;
  • трохи ванільного порошку.

Приступаємо до приготування:

  1. У чашку засипаємо борошно, додаємо сухі дріжджі, сіль та цукровий пісок;
  2. Можна підсипати ванільний порошок і все перемішуємо;
  3. Молоко слід трохи підігріти і залити в сухі компоненти;
  4. Розбиваємо яйце і викладаємо в ємність до інгредієнтів;
  5. Вершкове масло слід попередньо вийняти з холодильника, щоб воно трохи постояло при кімнатній температурі і розм'якло;
  6. Викладаємо масло до інших компонентів;
  7. Все добре перемішуємо, спочатку ложкою, а потім руками;
  8. Формуємо з тіста кулю і прикриваємо рушником;
  9. Прибираємо миску в тепле місце, залишаємо постояти близько години, щоб тісто підійшло.

Плетінки

Плетінки робляться за наступною схемою:

  1. Розкачуємо з тіста дві ковбаски і скручуємо як на фото;
  2. Скручуємо у вигляді плетінки як на фото;
  3. Формуємо плетінку.

Ялинки

Як зробити ялинки з тіста:

  1. Розкачуємо тісто у вигляді коржа;
  2. Корж розрізаємо на трикутники;
  3. Кожен край з двох сторін розрізаємо на відрізки і робимо вигляд гілок ялинки;
  4. Верх ялинок можна змастити сумішшю з жовтка і молока.

Як зробити здобні булочки з повидлом красивої форми

Ромашки

  1. Розкачуємо невеликі коржі з тіста;
  2. Розрізаємо з країв на три частини, але не до кінця до центру;
  3. В центрі робимо невеликим склянкою поглиблення;
  4. Викладаємо в центр повидло.

З листкового тіста

Косичка з сиром

Як зробити кіску з начинкою з сиру:

  1. Для початку розкачуємо прямокутний пласт тіста і надрізаємо на смужки з одного краю;
  2. Викладаємо в центр начинку з сиру з невеликою гіркою і розрізаємо на смужки інший край;
  3. Потім по черзі кожен відрізок заплітаємо у вигляді коси справа наліво;
  4. Викладаємо готову косу на деко.

Рулетики

Як зробити рулетики:

  1. З тіста розкочуємо пласт;
  2. Розрізаємо пласт на невеликі відрізки;
  3. Розкачуємо кожен пласт і робимо з одного краю невеликі надрізи;
  4. Всередину можна покласти будь-яку начинку, згорнути.

Кільця

Як зробити кільця з листкового тіста:

  1. Розкачуємо з тіста прямокутний пласт;
  2. Розрізаємо пласт на 6 частин, кожну частину надрізаємо з країв на відрізки до середини;
  3. На край, який не розрізаний, можна покласти начинку, наприклад повидло з корицею;
  4. Після цього звертаємо все у вигляді трубочки, починаємо згортати з неразрезанного краю;
  5. Далі скручуємо трубочки у вигляді кілець і з'єднуємо краю.

Красиві булочки з дріжджового, здобного і листкового тіста у вигляді сердечок, трояндочок, плетінок, метеликів стануть прекрасною прикрасою столу. Їх можна робити хоч кожен день, тим більше ви можете подивитися докладний оформлення з фото. Тому весь процес приготування не викличе особливих труднощів.

Що ще почитати: