10 май 2019 156

Як приготувати пиріжки на кефірі в духовці

Смачненькі пухкі пиріжки з різноманітними солодкими і несолодкими начинками – це те, що здатне зібрати всю родину на кухні за ароматним чаєм. Але багато господинь вважають, що для того щоб приготувати тісто для пиріжків, доведеться витратити багато часу, і тому не часто балують своїх домашніх цієї випічкою.

Щоб не витрачати весь день на метушню на кухні, можна скористатися рецептами швидкого тесту, що замішують на кефірі. Навіть без дріжджів воно виходить м'яким і ніжним, а підходить до будь начинками.

Нижче наведені рецепти пиріжків на кефірі з дріжджового та бездріжджового тіста з трьома найбільш популярними начинками (яблука, капуста, м'ясо), а корисні поради та маленькі хитрощі допоможуть уникнути можливих невдач.

Пиріжки на кефірі без дріжджів з яблуками
Інгредієнти Кількість
кефіру (жирність не менше 2,5%) - 500 мл
яєць - 3 шт.
сметани - 50 г
рослинного масла без запаху - 30 мл
цукру - 30 г
соди - 10 г
солі - 10 г
борошна - 350-450 г
яблук - 500 г
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 161 Ккал
Пишні пиріжки з кефіру тіста можна приготувати і без дріжджів. Оскільки цього тесту не потрібно час, щоб підійти, то готується така випічка дуже швидко. А рецепт цілком може бути віднесений до категорії «на швидку руку».

Порядок дій:

  1. У глибоку миску або каструлю, в якій буде замішуватися тісто, вилити кефір, всипати соду, перемішати і дати постояти одну-дві хвилини;
  2. Потім всипати цукор, сіль і розмішати до повного їх розчинення;
  3. У невеликій мисочці трохи збити 2 яйця зі сметаною і рослинним маслом, отриману суміш вилити у кефір, перемішати;
  4. Тепер невеликими порціями треба вмішувати в тісто просіяне борошно, щоб в результаті вийшло тісто, яке не липне до рук і не розтікається, але і не занадто пружне;
  5. З вимішаного тіста сформувати колобок, оберніть його харчовою плівкою і дати йому відпочити близько півгодини;
  6. Тим часом можна зайнятися начинкою. Яблука для пиріжків можна просто натерти на крупній тертці або порізати невеликими кубиками. А можна карамелізувати на сковороді з вершковим маслом і цукром. Другий спосіб підходить, якщо вони не дуже солодкі;
  7. Коли тісто полежало, і клейковина в ньому добре встигла розбухнути, можна приступати до формування пиріжків. Тісто розкачати в ковбаску, яку потрібно нарізати шматочками. З кожного шматочка зробити коржик, в центр покласти начинку і защипнути краю;
  8. Сформовані пиріжки викласти на застелений пергаментом деко, змастити збитим яйцем і випікати близько 30 хвилин в духовці, температура якої 180-200 градусів.

Дріжджові пиріжки на кисляку з капустою

Капустяна начинка для пирогів не менш популярна, ніж яблучна. Зазвичай його готують з білокачанної капусти свіжої або квашеної. Часто до капустяної начинки додають яйця, гриби, м'ясний фарш, ковбасні вироби і навіть чорнослив, що робить смак готових виробів більш багатим і цікавим.

Для дріжджового кефіру тіста і капустяної начинки необхідно взяти:

  • 250 мл кефіру;
  • 125 мл рослинного масла в тісто і 30 мл для смаження;
  • 50 г цукру;
  • 50 мл води;
  • 25 г сухих дріжджів;
  • 10 г солі;
  • 5 г соди;
  • 550 г борошна;
  • 700 г білокачанної капусти;
  • 150 р ріпчастої цибулі;
  • 50 г томатної пасти.

Час приготування займе 2-2,5 години, з яких більшу частину доведеться витратити на заміс тіста.

Калорійність пиріжків з капустою дорівнює 190,7 ккал/100 р.

Етапи роботи:

  1. Почати слід з тіста. Для цього в теплій водичці потрібно розвести дріжджі з половиною цукру і відставити на 10 хвилин;
  2. В окремому посуді нагріти до комфортної температури, щоб крапля рідини не обпікала тильну сторону долоні, кефір, рослинне масло;
  3. З'єднати, почали працювати дріжджі і теплий кефір з маслом, додати соду, сіль і решту цукру, все старанно перемішати, щоб маса стала однорідною;
  4. В отриману рідку основу акуратно вмішати муку, сформувати з тіста великий ком і відправити його підходити в теплі протягом півтора годин;
  5. Поки тісто буде дозрівати саме час зайнятися начинкою. Капусту потрібно дрібно нашаткувати, скласти в каструлю, влити трохи води і поставити на вогонь тушкуватися;
  6. Цибулю почистити, нарізати кубиками і обсмажити на олії до прозорого стану, додати до нього томатну пасту і трохи протушкувати хвилин;
  7. Коли капуста буде практично готова, до неї викласти цибулю з томатною пастою, перемішати і тушкувати все разом до готовності. Готову начинку остудити;
  8. З тіста сформувати пиріжки, поклавши всередину капустяну начинку і випікати в розігрітій духовці. При температурі від 180 до 200 градусів на це піде 25-30 хвилин.

Як приготувати кекси в паперових формочках читайте в нашій статті.

Салат з шинкою і квасолею — візьміть на замітку кілька цікавих рецептів.

Ще один рецепт смачною випічки — ніжні, повітряні кекси з яблуками.

Рецепт пиріжків на кефірі з м'ясом в духовці

Пиріжки на кефірі з м'ясною начинкою – це нескладна і швидка випічка, яка чудово підійде як доповнення до чаю або першим стравам. Особливо смачні такі пиріжки холодними і теплими.

Для приготування будуть використовуватися такі інгредієнти:

  • 220 мл кефіру;
  • 450-550 г борошна;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 10 г цукру;
  • 5 г соди;
  • 5 г солі;
  • 1 куряче яйце;
  • 20 г кунжуту;
  • 400 р м'ясного фаршу;
  • 150-200 г ріпчастої цибулі;
  • 30 г зелені (кріп, петрушка, кінза);
  • спеції за смаком.

На приготування доведеться витратити близько 1,5 години.

Калорійність пиріжків з м'ясною начинкою – 238,4 ккал на 100 г готової випічки.

Послідовність випічки:

  1. В теплому кефірі розмішати соду, олію, цукор, сіль;
  2. Додаючи потроху борошно, замісити м'яке тісто, яке по консистенції нагадуватиме дріжджове;
  3. Обернути тісто плівкою і дати йому полежати від 30 до 40 хвилин;
  4. Для начинки змішати фарш (краще взяти суміш курячого і свинячого), нарізану тонкими півкільцями цибулю, рубану зелень. Начинку добре вимішати, посолити і поперчити. Якщо вона вийшла дуже густий, можна її розвести холодною водою або кефіром;
  5. З відпочив тіста сформувати пиріжки, укласти їх на деко швом вниз, змастити збитим яйцем, посипати кунжутом і випікати близько півгодини в гарячій (200 градусів) духовці.

Корисні поради

Не залежно від того буде для пиріжків готуватися дріжджове або бездріжджове тісто, кефір обов'язково повинен бути теплим або хоча б кімнатної температури. В іншому випадку тісто в духовці погано підніметься.

При бездрожжевом варіанті тесту слід суворо дотримуватися рецепту і не переборщити з содою, оскільки вона може надати готової випічки неприємний смак.

Варто пам'ятати, що туге і щільне тісто також буде погано підніматися, тому не потрібно перестаратися з борошном і вимішуванням. Тісто повинне вийти м'яким і ніжним.

Красивий зовнішній вигляд пиріжків і апетитна рум'яна кірочка залежать від цукру, який кладуть у тісто, тому навіть для несолодкої випічки при замішуванні тіста потрібно додати хоча б одну чайну ложечку цукру.

Красиву блискучу глянцеву скоринку у пиріжків в духовці можна отримати, змастити їх збитим яйцем, солодкою водичкою або тим же кефіром, який використовувався для його замішування.

Що ще почитати: