14 май 2019 1090

Як приготувати смажені пиріжки на кефірі

Вважається, що для приготування пишних, ніжних смажених пиріжків необхідно провести на домашній кухні два–три години. Тісто неодноразово підмішувати, випускаючи повітря, а потім сформовані напівфабрикати залишити на двадцять хвилин, і смажити на сковороді.

Можливо саме за такою технологією і діяли наші бабусі, сучасні ж домогосподарки спростили процес і час перебування біля плити до мінімуму.

Достатньо мати набір продуктів і близько години вільного часу. Одне з основних вимог – правильно вибрані продукти. Так, якщо ви вирішите заощадити і скористатися не вищим, а першим сортом борошна.

Кефір обов'язково повинен бути не холодний перед замешиванием тесту. І, звичайно, дріжджі: якщо вони є в складі рецепту, потрібні тільки свіжі. Ще потрібно врахувати, що чим вище жирність кефіру, тим ситніше і калорійніше будуть пиріжки, але і тісто заграє швидше.
Саме швидке тісто на кефірі для смажених пиріжків
Інгредієнти Кількість
Кефір -
Борошно -
Сода -
Сіль -
Масло рослинне -
Яйце -
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 192 Ккал

Якщо для пиріжків ви застосовуєте несолодку начинку, вони виходять повноправним обіднім стравою. Поглинувши пару таких смаколиків і запиваючи чаєм чи какао, шлунок ситий на тривалий час.

Додаємо В кефір харчову соду і даємо постояти три хвилини. Вбиваємо яйце і сіль, поступово кладемо борошно і промешиваем всю масу. Коли консистенція почне густіти, вливаємо на долоні три ложки олії і заводимо тісто.

В начинку кладуть все, що вам захочеться. Якщо це м'ясо, то потрібно попередньо його перекрутити, прожарити з цибулею і додати приправ. Часто начиняють відварною пропаренным рисом і яйцем і зеленню.

Всі інгредієнти змішуємо і присаливаем. Картопля з субпродуктами – теж підходящий варіант. Печінка, серце, шлунки варимо, перебиваємо з картоплею в блендері – і начинка готова.

Формуємо з тіста довгу ковбасу, відрізаємо шматочки товщиною п'ять сантиметрів, розгортаємо в коржі. В середину рясно накладаємо підготовлену начинку і скріплюємо краю. Качалкою прокатуємо і обсмажуємо на прогрітому олії.

Смажені сирні пиріжки на кисляку з яблуками

З сирним тестом на кефірі можливо знайомі не всі господині. Воно не таке поширене, як на дріжджах або соді, але приготувавши його одного разу, ви призадумаетесь, чому не готували так раніше.

Компоненти:

  • Яблука – 3 шт.;
  • Фермерський сир – 300 г;
  • Яйце – 2 шт.;
  • Кефір – 200 мл;
  • Сіль – за смаком;
  • Цукор – 3 ст. л.;
  • Сода – 0.5 ч. л.;
  • Кориця – пакетик;
  • Оливкова олія – для смаження;
  • Борошно – 3 склянки.

Приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 165 Ккал/ 100 р.

Фрукти вимиваємо і розрізаємо на четвертинки, зрізуючи насіння і серединку.

Шкірку можна не знімати, притрушиваем корицею і промешиваем.

Сир збиваємо з яйцем і підсипаємо цукор. Цівкою вливаємо кефір і продовжуємо замішування.

Соду, борошно і сіль просіваємо через сито. По одній ложці додаємо сухі компоненти в рідкі і вимішуємо. Краще використовувати всі кисломолочні продукти домашнього приготування, а кефір можна замінити скисшим молоком.

Вивалюємо борошняну масу на суху поверхню і промешиваем тісто ще руками.

Відщипуємо по невеликому шматочку від великого колобка, долонею і пальцями розтягуємо шматочок, так щоб можна було покласти начинку з яблук. Слепляем щільно краю, щоб сік, що залишився всередині.

Смажимо пиріжки на оливковій олії і розкладаємо на рушник, щоб вийшов зайвий жир.

Рецепт смажених пиріжків на кислому молоці з капустою

З дитинства пам'ятаються гарячі смачні пиріжки, приготовані мамою. І улюблена начинка – тушкована капуста. Вмочуємо випічку в холодну сметану, запиваємо компотом, і більше нічого і не треба.

Компоненти:

  • Борошно – 450 г;
  • Яйце – 1 шт.;
  • Сода – 0.5 ч. л.;
  • Сіль – за смаком;
  • Морква – 1 шт.;
  • Капуста – 500 г;
  • Рослинна олія – 50 мл;
  • Томатний морс – 1 склянка;
  • Кефір – 200 мл

Приготування: 55 хвилин.

Калорійність: 182 Ккал/ 100 р.

Шаткуємо капусту великим шефским ножем, перекладаємо на сковороду і підсмажуємо на олії. З моркви чистимо шкірку і брусками ріжемо. Кладемо до капусти і смажимо десять хвилин, весь час промешівая, щоб не пригоріли, буде гіркий присмак у начинки. Вливаємо домашній томатний морс і протушиваем десять хвилин, герметично прикривши кришкою.

Яйце з'єднуємо з кефірно-содової рідиною, додаємо сіль і невеликими партіями – протрушенную борошно. Вимішуємо круте пластичне тісто. Капусту викладаємо на блюдо і ставимо охолодитися.

Відрізаємо шматок тіста розкачуємо на посипаній борошном сухій поверхні. Склянкою видавлюємо формочки і скріплюємо, наклавши начинки. Розкочуємо качалкою пиріжок і смажимо на прогрітій сковороді з маслом.

В капусту можна не додавати томат, але з ним начинка виходить соковитіше.

Смажені пиріжки на кефірі з картоплею

У часи студентської молодості ми часто в їдальнях купували пиріжки з картоплею і не особливо замислювалися, як і з чого вони приготовані. Але ставши молодими дружинами і матерями, маємо потребу самим готувати таке повсякденне, але улюблене блюдо.

Компоненти:

  • Борошно – 300 г;
  • Картопля – 5 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Олія соняшникова 50 мл;
  • Сіль – за смаком;
  • Кефір або ряжанка – 150 мл;
  • Яйце – 2 шт.;
  • Розпушувач – упаковка.

Приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 202 Ккал/ 100 р.

Проварюємо почищену і промиту картоплю в просоленої воді двадцять хвилин. Лук очищаємо і шаткуємо дрібними кубиками, підсмажити на олії до прозорості. Зливаємо картопляний відвар і мнемо картоплю на пюре, додаємо цибулю і старанно перемішуємо. Поки начинка остигає, замішуємо тісто.

З'єднуємо кефір з харчовою содою, вбиваємо яйце і ретельно промешиваем. Коли складові розчиняться, всипаємо потроху борошно і сіль. Вимішуємо тісто. Розкачуємо одну велику ковбаску, уздовж відрізаємо шматочки товщиною чотири сантиметри і опускаємо їх у борошні.

Прогріваємо сковороду з олією. Розкочуємо качалкою напівфабрикати з тіста і в центр кладемо ложку картоплі. Ліпимо пиріжок, приминаем долонею, проколюємо виделкою в довільних місцях і смажимо до готовності.

Випікати пиріжки з м'ясом. Різні види тесту допоможуть зробити страву ще цікавіше.

Читайте як приготувати курку в клярі незвично і смачно.

Приготуйте яловичину з чорносливом в мультиварці — це зовсім не складно, але дуже смачно. Рецепт тут.

Пиріжки на кисляку з дріжджами, смажені на сковороді

На дріжджах тісто з додаванням кефіру виходить універсальне. Його застосовують не тільки для смаження пиріжків, але і для пирогів, піци і ватрушок. Воно довго зберігається в охолодженому вигляді.

Компоненти:

  • Борошно – 450 г;
  • Сіль – щіпка;
  • Яйце – 2 шт.;
  • Дріжджі сухі – 1 пакетик;
  • Кефір – 200 мл;
  • Рослинна олія – 50 мл;
  • Сир – 250 р.

Приготування: 35 хвилин.

Калорійність: 232 Ккал/ 100 р.

Розчиняємо в теплому кефірі сухі швидкодіючі дріжджі, даємо постояти п'ять хвилин, поки вони не почнуть інтенсивно працювати. Вбиваємо яйце і сіль. Підсипаємо протрушенную борошно, чергуючи з цукром. Все це час не припиняємо вимішувати опару. Коли маса вийде практично однієї гомогенної структури, викладаємо її на чистий стіл і вимішуємо руками.

В домашній сир додаємо останнє яйце, можна трохи підсолити або навпаки підсолодить і ретельно вимішати.

Набираємо масло в сотейник. Від пишного дріжджового тіста відщипуємо невеликі шматочки – колобки і розкочуємо качалкою або товкачиком. Накладаємо начинку і ліпимо пиріжок. Смажимо виріб до готовності. Розкладаємо на велике блюдо і поливаємо вершками або сметаною.

Корисні поради

  1. Якщо для приготування ви все-таки вирішили використовувати борошно першого сорту, додайте до неї пару ложок будь-якого крохмалю;
  2. Коли пиріжки смажаться на сковороді, потрібно їх спочатку класти швом вниз;
  3. У тісто краще додавати домашнє скисле молоко або трохи подкисший магазинний кефір;
  4. Під час вимішування на кефірі дріжджового тіста проконтролюйте, щоб ніде не було протягів;
  5. Пиріжки краще смажити на розігрітій олії, щоб вони не прилипали до дна сковорідки.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: