04 март 2019 3 135

Як зварити смачну юшку з рибної консерви

Риба – загальновизнано корисний і улюблений народом продукт. Особливо багата вітамінами, амінокислотами, жирами і мінералами морська риба.

Вона входить до складу багатьох рецептів різноманітних страв – ситних пирогів, дієтичних котлет, ніжних заливних, вишуканих салатів. Дуже поживними, смачними і легкими для засвоєння нашим організмом є перші страви на основі морської риби.

Добре, якщо у вашому раціоні присутні супи з свіжої морської риби. Однак, якщо у вас такої можливості немає, не турбуйтеся! Свіжу рибу для приготування в супах легко можна замінити консервами з неї.

Завдяки сучасним технологіям, при обробці риби в ній залишається значна частина вітамінів і поживних речовин. А вживаючи розм'якшені в процесі консервації рибні кісточки, наш організм отримує додаткову порцію кальцію.

Давайте познайомимося з декількома рецептами смачних і корисних супів, які можна приготувати з допомогою баночки рибних консервів, їх складом, харчовою цінністю і калорійністю.

Простий рецепт з консервованої сайри
Інгредієнти Кількість
консерви «Сайра в олії» - 1 банку
моркви - 1-2 невеликих
картоплі - 2-3 шт.
цибулин - половинка
соняшникової олії - 20-30 мл
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 212 Ккал
Сайра відноситься до категорії жирних морських риб. Тому юшка з консерви сайри виходить наваристою і смачною.

Цей простий рецепт супу розрахований на два літри води.

Ретельно вимити овочі, почистити. Картоплю потрібно порізати на брусочки середнього розміру, половину цибулини — півкільцями, моркву натерти на середній тертці. У каструлю покладіть сиру картоплю, додайте потрібну кількість води і поставте на вогонь.

На інший конфорці приготуйте заправку для супу: в розігріте рослинне масло додайте моркву і цибулю, варіть під кришкою на середньому вогні. Коли вода в каструлі закипить, зніміть піну від картоплі, перекладіть заправку і варіть десять хвилин на невеликому вогні.

Якщо ви хочете отримати на виході менш калорійний продукт – злийте масло з банки з рибою, якщо немає – можна використовувати разом з ним. Додайте рибу в киплячу воду з овочами.

Посипте вуха зеленню на ваш смак (петрушкою, кропом або кінзою). Спробуйте на сіль». Якщо потрібно – досоліть. Залиште суп покипіти ще не більше 3-5 хвилин і вимкнути конфорку. Юшка повинна настоятися під закритою кришкою.

Томатна вуха з консерв

Також простий рецепт з сайри, але з додаванням томатної пасти, що надає супу насичений смак, а рис зробить його більш поживним.

Рецепт розрахований на півтора літра води.

Інгредієнти:

  • 1 банка консерви «Сайра в олії» (240 грам);
  • 2 стіл. ложки сирого промитого рису (приблизно 50 грамів);
  • 1-2 морквини (приблизно 125 грам);
  • половинка середньої цибулини (приблизно 60 грам);
  • 2-3 картоплі (приблизно 400 грам);
  • 2 стіл. ложки 25%-ної томатної пасти (приблизно 60 грам);
  • пів чайної ложки цукру – піску (приблизно 5-7 грам);
  • олія для обсмажування овочів (рослинне) – близько 30-40 мл

Кількість: приблизно на 4 — 5 порцій.

Час приготування: близько 30 хвилин.

Енергетична цінність страви (на 100 г супу):

Калорії 205.5 ккал
Білки 7.6 грам
Жири 12.5 грам
Вуглеводи 13.2 грам

Як зварити томатну юшку з консерви сайри? Спочатку необхідно промити сирий рис. У каструлю з рисом, додати воду і варити на середньому вогні до напівготовності. Після цього покласти картоплю кубиками і варити ще приблизно десять хвилин.

За цей час обсмажити моркву і цибулю. Додати засмажку дві столові ложки консервованої томатної пасти. Бажано брати пасту, до складу якої входить не менше 25% сухої речовини.

Це додасть блюдам більш насичений смак. Якщо ви готуєте з томатною пастою, завжди додайте трохи цукру, щоб прибрати непотрібну кислоту і зробити пікантний смак. В даному випадку достатньо половинки чайної ложки.

Добре розмішайте, потім під кришкою близько п'яти хвилин і обережно додайте овочі в киплячу воду. Рибу можна розім'яти виделкою, а можна і залишити шматочками, як у банку, і теж перекладіть в каструлю.

Нехай покипить ще хвилин десять. Суп готовий. Для додання аромату прямо в тарілку з юшкою додайте свіжу зелень (петрушку або кинзу).

Шулюм з баранини, рецепти з фото і покроковими рекомендаціями, візьміть на замітку цю страву.

Як приготувати вишуканий суп-пюре з нуту читайте в нашій статті.

Якщо ви хочете побалувати себе смачним десертом, але боїтеся за свою талію, віддайте перевагу желе з желатину з соком, фруктами, сметаною або молоком.

Юшка з консервованої горбуші з сиром

Горбуша – риба сімейства лососевих, багата вітамінами і мінералами. Супи з неї відрізняються низькою калорійністю і великий поживністю. А додавання сиру зробить смак юшки ніжним вершковим.

Рецепт розрахований на півтора – два літри води.

Інгредієнти:

  • 1 банка консерви «Горбуша в олії» (240 грам);
  • 150 грам вершкового сиру або 2 пачки плавленого;
  • 1 невелика морквина (приблизно 80 грам);
  • 150 грам кореня селери (свіжого);
  • 2-3 картоплі (приблизно 350 грам).

Кількість: приблизно на 4 — 5 порцій.

Час приготування: близько 20 хвилин.

Калорії 172.6 ккал
Білки 10.7 гр
Жири 11.4 гр
Вуглеводи 7.9 гр

Енергетична цінність страви (на 100 г супу):

Розглянемо докладно, як можна зварити юшку з консерви горбуші з сиром. Спочатку приготуємо запашний бульйон – закипятим воду, додамо крупно порізані моркву і корінь селери, лавровий листок і перчик горошком.

Нехай покипить в закритій каструлі на несильному вогні приблизно сім хвилин, для насичення ароматом. Коли овочі стануть м'якими – дістанемо їх з бульйону і додамо картоплю кубиками.

Консервовану горбушу перекласти в тарілку, дістати кісточки, розім'яти виделкою. Натерти сир на середній тертці. Після того, як картопля звариться до напівготовності, перекласти рибу в каструлю, зверху посипати сиром.

Якщо немає твердого сиру, можна використовувати плавлений сирок. На цей обсяг супу достатньо взяти дві пачки. Після додавання сиру суп обережно, але добре перемішати, проварити ще п'ять хвилин, вимкнути вогонь і залишити ненадовго на плиті в закритому посуді.

Подавайте до столу!

Юшка з консервованої сардини з рисом (дієтична)

Консервована сардина багата антиоксидантами, благотворно впливають на нашу шкіру і запобігаючи процеси старіння. Тому страви з неї не тільки чудово втамовують апетит, але і роблять нас молодше. Цей суп є дієтичним, так як при його приготуванні використовується риба у власному соку, а не в маслі.

Рецепт розрахований на півтора – два літри води.

Інгредієнти:

  • 1 банка консерви «Сардина без масла» (210 грам);
  • 2 стіл. ложки сирого рису (приблизно 40 грам);
  • 1 середня морквина (приблизно 100 грам);
  • 300 грам свіжого шпинату або 2 пучка замороженого;
  • 15 грам зеленої цибулі і кропу.

Кількість: приблизно на 4 — 5 порцій.

Час приготування: близько 15 хвилин.

Калорії 111,0 ккал
Білки 10,2 грам
Жири 4,0 грам
Вуглеводи 8,7 грам

Енергетична цінність страви (на 100 г супу):

Окремо відварюємо дві столові ложки сирого рису до готовності. Промиваємо його в проточній воді і поки відставляємо в сторону. Моркву миємо, чистимо і ріжемо на невеликі брусочки. Додаємо в киплячу воду.

Туди ж відправляємо порізаний смужками шпинат. Варимо не більше п'яти — семи хвилин. Викладаємо в каструлю з овочами готовий рис, добре перемішуємо і залишаємо варитися ще на п'ять хвилин. Знімаємо з вогню.

Банку сардин відкриваємо, зливаємо рідину, прибираємо великі кісточки і добре розминаємо виделкою. У порційні тарілки розкладаємо бажану кількість риби, заливаємо гарячим бульйоном з овочами та рисом.

Зверху посипаємо зеленою цибулею і кропом, дрібно порізаним. Легкий дієтичний супчик готовий!

Суп з рибних консервів в мультиварці

Для приготування юшки в мультиварці можна взяти будь-яку рибу, консервованої в олії – сьомгу, горбушу, сайру, скумбрію, сардину.

Рецепт розрахований на об'єм чаші 4.5 л і потужність 670 Вт.

Інгредієнти:

  • 1 банку будь-яких рибних консервів в олії (210-240 грам);
  • 1 -2 середніх морквини (приблизно 120 грам);
  • 1 невелика цибулина (приблизно 100 грам);
  • 1-2 шт. червоного болгарського перцю (приблизно 150-200 грам);
  • 3-4 картоплі (приблизно 450 грам);
  • рослинна олія (оливкова або соняшникова) – близько 40-50 мл

Кількість: приблизно на 4 — 5 порцій.

Час приготування: близько 40 хвилин.

Енергетична цінність страви (на 100 г супу):

Калорії 203,6 ккал
Білки 7.8 гр
Жири 15,7 гр
Вуглеводи 7,7 гр

На режимі «випічка», залити в чашу соняшникову олію і хвилин десять обсмажити в ньому дрібно порізані овочі: солодкий болгарський перець (у готовому блюді краще виглядає червоний), моркву і цибульку.

Потім додати в чашу картоплю невеликими шматочками. Добре перемішати. Додати розім'яті або цілі шматочки консервованої риби і спеції. Залити окропом. Переставити режим на «Суп» або «Гасіння» і забути на 30 хвилин.

Після сигналу мультиварки – ароматний, гарний обід готовий. Безпосередньо перед їжею в юшку можна додати ложку сметани.

Кілька секретів приготування

Щоб рибний суп був смачним, а головне корисним, є деякі нюанси, які вам необхідно знати.

Дуже важливо правильно підібрати сировину, з якого ви будете його готувати. Ніколи не купуйте рибну продукцію з рук, на стихійних ринках і з минулим терміном придатності. Це смертельно небезпечно!

Подивіться на дату виготовлення продукту, оцініть зовнішній вигляд баночки – на ній не повинно бути дефектів, вм'ятин, обов'язково має бути маркування. Краще не ризикувати і купувати продукцію відомих марок з перевіреною репутацією.

Другий важливий секрет – ніколи не соліть рибний суп на початку варіння. Так як в рибі, яку ви будете додавати в суп і так присутня достатня кількість солі, можливо вам і не доведеться її досолювати. Пам'ятайте – надлишок солі шкодить нашому організму.

Консервована риба вже є готовим продуктом, тому їй не потрібна додаткова теплова обробка. Додавайте її в бульйон, коли всі інші інгредієнти будуть вже готові.

Рибний суп краще їсти свіжим. Тривале зберігання в холодильнику вбиває велику частину вітамінів. За нашими рецептами ви зможете готувати юшку з консерви швидко, часто і без зусиль.

Що ще почитати: