13 июнь 2019 4 690

Покрокові рецепти смачних салатів без майонезу

Салати відносяться до «здоровим» страв, але майонезна заправка робить їх дуже калорійними. Не додає користі страви і хімічний склад майонезу. Більше користі для фігури та здоров'я принесуть страви з заправками на рослинних оліях (кукурудзяному, соняшниковій, оливковій, кунжутній).

Такі салати можуть бути простими, придатними для щоденного меню, святковими, з овочів, морепродуктів, птиці, грибів та інших інгредієнтів.

Найпростіші варіанти

Прості рецепти салатів без майонезу – це та паличка-виручалочка, яка допоможе урізноманітнити повсякденне меню і зберегти стрункість фігури.

З капусти і моркви
Інгредієнти Кількість
білокачанної капусти - 400 г
моркви - 100 г
цукру - 20 г
солі - 6 р
яблучного або винного оцту - 80 мл
рослинної олії - 40 мл
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 93 Ккал

Інгредієнти для цього блюда доступні, і їх можна знайти у магазині в будь-який час року. У дуеті з морквою добре поєднуються білокачанна, червонокачанна капуста пекінська.

Інгредієнти можна просто нашаткувати з заправити рослинною олією, а можна приготувати салат з білокачанної капусти як в їдальні.

Приготування:

  1. Нашаткувати капусту і скласти в емальовану миску або каструлю. Посолити, додати оцет, перемішати і поставити на сильний вогонь. 2-3 хвилини прогрівати капусту, безупинно перемішуючи;
  2. Після прогрівання капуста осяде. Її треба зняти з вогню і залишити остигати. Тим часом вимити, почистити і натерти моркву. Зробити це можна різними способами: на тертці для корейської моркви або на звичайній великої;
  3. З остиглої капусти зцідити виділилася зайву вологу, додати моркву, цукор і рослинне масло. Все перемішати і прибрати на кілька годин в холодильник.

Грецька

Цей салат хоч і не заправлений майонезом, але по популярності він нічим не поступається олів'є, а от користь він сильно його обганяє. Примітно, що всі овочі нарізаються досить крупно, а сир можна не різати, а просто поламати на невеликі шматочки.

Для салату потрібно взяти:

  • 200 г помідор черрі або звичайних;
  • 150 г свіжого огірка;
  • 100 г зеленого болгарського перцю;
  • 100 г бринзи;
  • 50 г фіолетового цибулі;
  • 50 г оливок;
  • 20 мл оливкової олії;
  • орегано за смаком.

Час приготування складе 10-15 хвилин, і смачне і корисне частування буде готово.

Калорійність 100 грам грецького салату – 96,6 ккал.

Послідовність дій:

  1. Всі овочі помити і нашаткувати: помідори – часточками, цибулю і огірки півкільцями.
  2. Перець — соломкою. З оливок злити рідину і порізати їх навпіл;
  3. Всі овочі перемішати у великій посудині, туди ж відправити порізаний кубиками або поламаний на шматочки сир. Все перемішати, заправити олією (оливковою) і зверху посипати свіжим подрібненим орегано.

Рецепти салатів без майонезу на святковий стіл

Багато навіть не уявляють собі святковий стіл без олів'є, седелкі під шубою та салату з крабовими паличками, які заправлені доброю порцією майонезу. Тільки от виявляється, що і без майонезу можна приготувати дуже смачне і оригінальне гостину до свята.

З королівських креветок і груші

Поєднання морепродуктів і фруктів вже ніяк не назвеш повсякденним, а от в якості страви для романтичної вечері або святкового застілля можна сміливо приготувати страву з королівських креветок і груші.

Для заправки салату і знадобляться:

  • 200 г королівських креветок;
  • 300 г груш;
  • 400 г грейпфрута;
  • 30 г горішків кеш'ю;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 20 мл лимонного соку;
  • 15 г меду;
  • 2-3 гілочки кропу;
  • сіль і мелений запашний перець за смаком.

Час приготування — 20 хвилин.

Калорійність цього святкового частування – 103,8 ккал/100 р.

Хід роботи:

  1. Спочатку потрібно зайнятися креветками. На розпечену сковороду вилити половину з вказаного в рецепті кількості рослинного масла і по 1-2 хвилини з кожного боку обсмажити очищені креветки;
  2. Поки креветки будуть остигати слід зайнятися фруктами. Грейпфрут і груші добре вимити й обсушити. У груш видалити насіння і плодоніжку, потім нарізати тонкими слайсами-четвертинками. Очистити грейпфрут від шкірки, розібрати його на окремі часточки і з кожною видалити плівку, але дуже акуратно так, щоб часточка не розлізлося і не розсипалася;
  3. Для соусу, яким буде заправлений салат, з'єднати, оливкову олію, лимонний сік і мед, додати сіль і перець за смаком, розмішати все;
  4. У центр плоскої тарілки викласти гіркою креветки, які до цього часу вже повинні встигнути охолонути, навколо розкласти груші і грейпфрут, чергуючи грушевий слайс і часточку грейпфрута. Полити вміст тарілки заправкою, посипати крупнорублеными горішками кешью і прикрасити гілочками кропу.

З тунця і кукурудзи

Ця страва може стати гідною альтернативою салату з крабових паличок і кукурудзи, який традиційно заправляють майонезом. Воно досить ситна, тому знадобиться багато інгредієнтів, але всі вони добре поєднуються між собою, а їх смаки, вигідно підкреслює і відтіняє заправка з соку лимона і оливкової олії.

Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • 250 г консервованого тунця;
  • 200 р консервованої кукурудзи;
  • 100 г солодкого болгарського перцю;
  • 100 г фіолетового салатного лука;
  • 4 салатних листків;
  • 60 мл оливкової олії;
  • 30 мл лимонного соку;
  • сіль і чорний мелений перець за смаком.

Всі маніпуляції з перетворення набору продуктів в апетитний салат займуть не більше 20 хвилин.

Калорійність цього ситного страви буде дорівнює 194,6 ккал в 100 р.

Алгоритм дій:

  1. У великій мисці, в якій планується змішувати всі інгредієнти, потрібно розім'яти виделкою консервований тунець;
  2. З кукурудзи злити рідину, а відправити її в миску з тунцем;
  3. Болгарський перець вимити, вирізати насіння і плодоніжку, а м'якоть нарізати соломкою. Перекласти в миску до тунцу і кукурудзі;
  4. Фіолетовий лук очистити від лушпиння і нашаткувати півкільцями, додати до решти інгредієнтів;
  5. Листя салату вимити під проточною водою, обережно обсушити рушником і порвати руками. Господарок часто хвилює питання: як дрібно рвати листя салату. Це потрібно зробити не дуже крупно і не дуже дрібно, кожен шматочок салатного листа повинен легко поміститися в рот. Салат теж відправити в миску;
  6. Змішати сік лимона і оливкову олію, посолити, поперчити і готової заправкою залити салат. Все перемішати і перекласти в салатник або порційні креманки.

Самі смачні овочеві салати без майонезу

Про корисні властивості овочів знають всі, але не всі знають, що вживання їх в салатах, заправлених майонезом, часто нівелює їхню користь. Виправити це можна замінивши майонезну заправку на більш корисну на основі рослинних олій.

Вінегрет в тарталетках

При згадці про овочевому салаті без майонезу, перше, що приходить на розум – це вінегрет. Варіацій складів цієї страви існує дуже багато. Запропонований рецепт відрізняється від звичного способом подачі (в тарталетках) і заправкою, яка замінить звичний рослинна олія, хоч і буде зроблена на його основі.

Інгредієнти для вінегрету і його заправки:

  • 100 г відвареної в мундирі картоплі;
  • 100 г відвареного буряка;
  • 100 г вареної моркви;
  • 100 г відвареної квасолі;
  • 100 г маринованих огірків;
  • 100 г квашеної капусти;
  • 100 г маринованих грибів;
  • 50 г зеленої цибулі;
  • 20 тарталеток;
  • 75 мл рослинного масла;
  • 20 мл лимонного соку;
  • 5 г цукру;
  • 5 г гірчиці;
  • 3 г кухонної солі.

Час приготування отримає не більше 30-40 хвилин, за умови, що всі овочі були відварені напередодні.

Калорійність 100 г вінегрету – 157,8 кілокалорій.

Послідовність приготування:

  1. У велику миску викласти квасолю і квашену капусту. Якщо капуста була занадто крупно нарізана, її потрібно зробити трохи дрібніше, щоб подальше без проблем викласти вінегрет в тарталетки;
  2. Картоплю, моркву, буряк і огірки нарізати невеликими однаковими кубиками і перекласти в миску;
  3. Якщо мариновані гриби великі їх потрібно також нарізати кубиками або невеликими шматочками, як і інші овочі. Зелений лук також дрібно нашаткувати. Гриби і цибулю відправити до решти інгредієнтів;
  4. Щоб приготувати заправку, в чашу заглибного блендера вилити масло і лимонний сік, додати сіль, цукор і гірчицю. Все добре збити. Маса побіліє і стане однорідною;
  5. Овочі добре перемішати і заправити приготованим соусом. Безпосередньо перед подачею викласти вінегрет в тарталетки, щоб вони не розкисло. Зверху можна прикрасити гілочкою зелені або посипати зеленою цибулею.

Овочевий салат з печерицями і пікантною заправкою

Особливість цієї страви в тому, що печериці в нього підуть сирими, без термічної обробки. Це, звичайно, може спочатку збентежити, але спробувавши цей салат раз, важко буде уявити інший варіант (наприклад, з маринованими або смаженими грибами) цього легкого і смачної страви.

Для приготування знадобляться:

  • 200 г свіжих печериць;
  • 150 г помідорів чері;
  • 150 г пекінської капусти;
  • 100 г болгарського перцю;
  • 100 г фіолетового цибулі;
  • 50 г очищених насіння соняшнику;
  • 50 г насіння гарбуза без шкірки;
  • 60 мл рослинного масла;
  • 40 мл соєвого соусу;
  • 15 мл соку граната;
  • 3 г солі;
  • 3 г чорного меленого перцю.

Часу, щоб нарізати овочі і приготувати заправку, знадобиться всього лише 20 хвилин, оскільки інгредієнтів у складі салату небагато і всі вони використовуються в сирому вигляді.

Калорійність цього овочевого страви – 140,1 ккал на 100 р.

Кулінарні процеси:

  1. Дуже старанно очистити від бруду і помити печериці. Цьому процесу потрібно приділити підвищену увагу, оскільки гриби будуть в салаті сирими. Чисті печериці нарізати тонкими слайсами;
  2. Пекінську капусту, болгарський перець і фіолетовий цибулю нашаткувати соломкою. Помідорчики черрі нарізати на четвертинки;
  3. У посудині для приготування салату змішати всі інгредієнти. Змішати за допомогою віночка рослинне масло, соєвий соус, сік граната, сіль і перець. Отриманої заправкою залити салат, перемішати і посипати зверху насінням соняшника та гарбуза.

Відмінні заправки для салатів без майонезу

Один і той же салат може мати різний смак, якщо його заправляти різними соусами. Нижче наведені рецепти заправок, які допоможуть перетворити звичайний овочевий салат і надати йому нові смакові нотки.

Лимонна

Ця заправка ідеально підійде до всіх овочевим салатам, а так само до тих, до складу яких входить риба. Для соусу знадобиться:

  • 100 мл оливкової олії;
  • 50 мл свіжовичавленого соку лимона;
  • 20 г гірчиці.

Час приготування буде не більше 5 хвилин.

Калорійність: 582,6 ккал/100 р.

Приготування: всі інгредієнти з'єднати воєдино в невеликій піалі і розмішати виделкою або вінчиком до однорідного стану.

Медово-гірчична

Цей соус підійде до овочевих, м'ясних і рибних страв. Він прекрасно поєднується з салатами, до складу яких входять квасоля, білокачанна або пекінська капуста, баклажани.

Інгредієнти:

  • 120 мл діжонської гірчиці;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 160 мл меду;
  • 40 мл соєвого соусу;
  • 20 г імбиру.

Час приготування — до 10 хвилин.

Калорійність: 283,7 ккал/100 р.

Приготування: імбир і цибулю не менше двох разів пропустити через м'ясорубку або подрібнити за допомогою блендера, перемішати всі інгредієнти в однорідну масу.

Апельсиново-медова

Хоч до складу соусу і входять такі продукти, які більше підходять до солодких страв із фруктів, але призначена заправка для овочевих салатів. Найбільш цікавий смак надає цей соус салату з помідорів і фіолетового лука.

Продукти, що входять до складу:

  • 100 мл рослинного масла;
  • 80 мл апельсинового соку;
  • 40 г рідкого меду;
  • 20 г гірчиці.

Вистачить всього 5 хвилин часу для змішування всіх інгредієнтів.

Калорійність: 481,3 ккал/100 р.

Приготування: масло, сік апельсина, мед і гірчицю змішати віночком, не збиваючи, до однорідної маси.

Більшість людей не уявляють свій раціон без страв з майонезом. Можливо, таке харчування смачне, але не корисне. А от страви (зокрема салати без майонезу можуть бути не тільки корисними, але й смачними. Так що можна експериментувати з інгредієнтами і заправками, не побоюючись за свою фігуру і рівень холестерину в крові.

Що ще почитати: