11 апрель 2019 18 929

Як приготувати желе з желатину в домашніх умовах

Про те, що желатин широко застосовується в кулінарії, знає, напевно, кожна господиня. Його додають в холодець, холодець, на його основі готують різноманітні десерти. Не винятком є і желе.

Смак цих ласощів нам знайомий ще з дитинства. Сьогодні, завдяки експериментам багатьох кулінарів, існує сотні рецептів цього продукту, які зможуть здивувати навіть найвибагливіших гурманів.Як приготувати желе з желатину в домашніх умовах

Як підготувати основу і розвести желатин

Желе — це дуже смачний десерт, який доводиться до смаку не тільки дітям, а й багатьом дорослим. Желатин, що входить до його складу, допомагає десерту придбати застиглу структуру. Консистенція желе безпосередньо залежить від кількості желатину.

Любителям «тремтячих» десертів на 1 літр води необхідно розводити близько 20 грам компонента. Якщо ж вам потрібно буде різати ножем, то кількість речовини потрібно збільшити в 2,5 рази на той же об'єм води. Зверніть увагу на те, що занадто мало його теж додавати не варто, інакше ваш десерт просто не застигне.

Після того, як желатин трохи набубнявіє, його необхідно поставити на повільний вогонь. Для цього також підійде водяна баня. Поки рідина гріється, постійно заважайте її і слідкуйте за желатином, він повинен повністю розчинитися.

Потім прибирайте ємність з вогню і дайте їй можливість охолонути при кімнатній температурі. Після цього поміщаємо майбутнє желе в холодильник, мінімум години на 4.

Є кілька правил, яких слід дотримуватися при розведенні желатину:

  1. Ні в якому разі не кип'ятіть желатин, інакше він не стане густим;
  2. Уникайте використання алюмінієвого посуду під час нагрівання желатину, результатом стане його темний колір і неприємний присмак;
  3. Щоб не було грудочок під час розведення продукту, підігрійте тару з допомогою води. Якщо ж все-таки вони утворюються, то можна процідити рідину через сито;
  4. Не ставте желе з желатину в морозилку, інакше воно перетвориться в кристали;
  5. У розведений желатин можна додавати різні компоненти, в тому числі і свіжі фрукти, тільки не забувайте їх попередньо подрібнювати.
Простий базовий рецепт
Інгредієнти Кількість
желе - 40 г
вода - 1 л
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 грам: 28 Ккал

Для того щоб приготувати класичне желе з желатину вам знадобиться мінімум компонентів – це безпосередньо сам желатин і вода. Пересипте позначена кількість желатину (приблизно 3 стандартні пачки) в чашку і залийте його водою кімнатної температури. Залиште на 40-50 хвилин, щоб він набух.

Приблизно через кожні 10 хвилин не забувайте його помішувати. Потім вилийте отриманий настій в каструлю, додайте до нього води і починайте гріти на повільному вогні.

Не залишайте ємність без нагляду і постійно помішуйте її вміст. Після того як всі розчинитися знімайте «компот» з вогню. Розлийте його по глибоких форм і залиште остигати при кімнатній температурі.

Потім на кілька годин (краще на ніч) прибирайте десерт в холодильник.

Цукерки «Корівка» в домашніх умовах — рецепт смачної солодощі на радість дітям.

Читайте як приготувати смачну підливку з курки і сметані в нашій статті.

Як відмовитися від солодкого назавжди — візьміть на замітку поради дієтолога і користувачів.

Як зробити желе з варенням

Інгредієнти:

  • желатин – 30 г;
  • варення (будь-який) – 1 склянка;
  • вода – 1 літр;
  • цукровий пісок – за смаком.

Час приготування – 6-7 годин.

Калорійність – 51 ккал.

Десерт починаємо готувати з того, що попередньо замочуємо желатин в холодній воді на 1 годину. Позначена кількість речовини заливаємо склянкою води. Поки воно настоюється, переходимо до приготування сиропу з варення. Для цього додайте в продукт дві склянки води і гарненько перемішайте.

Процідіть рідину через сито, щоб позбутися від цілих шматочків фруктів. Якщо ви ласуни, то при бажанні в сироп можна додати трохи цукру. Ставимо напій на вогонь і кип'ятимо його хвилин 10.

Набряклий желатин переливаємо в окрему каструлю і також відправляємо на вогонь. Постійно помішуючи, доводимо його до рідкого стану, але не кип'ятимо. Потім з'єднуємо його з приготовленим сиропом.

Ягоди з варення викладаємо на дно поглибленої ємності і заливаємо їх отриманою рідиною. Зачекайте, поки десерт не стане кімнатної температури, і тільки тоді надсилайте його в холодильник. Перед тим як подати на стіл, можна прикрасити його за допомогою ягід, сливок або м'яти.

Як приготувати желе з желатину і соку

Інгредієнти:

  • желатин – 20 г;
  • сік (на вибір) – 500 мл.

Час приготування – 6-7 годин.

Калорійність – 39 ккал.

Залийте необхідну кількість желатину однією склянкою фруктового соку. Залиште хвилин на 30-40 поки він набубнявіє. Перелийте консистенцію в каструлю і додайте решту соку.

Починайте підігрівати його на повільному вогні, постійно помішуючи до того моменту, поки все не стане однорідною масою. Знімайте основу для десерту з вогню і розливайте її за формами.

Тільки після повного охолодження в кімнаті, переміщайте ємності в холодильник. Через 5-6 годин смачне ласощі готовий.

Желе зі сливи з желатином в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • желатин – 20 г;
  • цукровий пісок – 8 ч. л.;
  • вода – 650 мл;
  • слива (свіжа) – 150 р.

Час приготування – 3 години.

Калорійність – 38 ккал.

Залийте желатин 100 мл води і залиште його на 25-40 хвилин, все залежить від того який вид продукту ви вибрали. Поки желатин набухає, беремося за приготування сливи. Спочатку видаліть кісточки і поріжте на невеликі шматочки. Помістіть заготовки в каструлю, додайте воду і цукор. Доведіть суміш до кипіння і проваріть близько 5 хвилин.

Потім подрібніть сливовий фруктовий сироп до однорідної маси за допомогою блендера. Набряклий желатин, підігрійте на водяній бані, поки він не розчиниться повністю.

Після цього з'єднаєте його з сливової консистенцією. Гарненько перемішайте і розлийте всі за формами. Охолодіть в холодильнику протягом 3 годин, після чого желе буде готово.

Фруктовий десерт

Фрукти для даного рецепту желе можуть бути самими різними. Найзручніше підбирати їх по сезону, і тоді смачний десерт вам забезпечений.

Інгредієнти:

  • желатин – 25 г;
  • полуниця – 200 г;
  • сік (будь-яка) – 500 мл;
  • чорниця – 200 г;
  • малина – 200 г;
  • ожина – 200 г;
  • персики (середні) – 2 шт.

Час приготування – 6-7 годин.

Калорійність – 39 ккал.

Необхідну кількість желатину залити соком (достатньо буде 50 мл) і залишити його на півгодини. В цей час займаємося підготовкою фруктової складової.

Всі фрукти та ягоди ретельно вимиваємо під проточною водою, видаляємо з них кісточки і ріжемо на невеликі шматочки. Викладаємо їх на дно форми, робіть це акуратно, надаючи їм естетичний вигляд.

Набряклий желатин переливаємо в каструлю, додаємо сік, що залишився і починаємо підігрівати. Постійно помішуючи, необхідно домогтися повного його розчинення. Слідкуйте за тим, щоб рідина не закипіла.

Після цього зніміть каструлю з вогню, почекайте хвилин 10 і залийте її вмістом викладені фрукти. Залиште десерт на кілька годин при кімнатній температурі, а потім розташуйте на ніч його в холодильник. Вранці желе буде готово.

Молочне желе

Інгредієнти:

  • желатин – 15 г;
  • цукровий пісок – 8 ч. л.;
  • молоко (краще брати високий відсоток жирності) – 3 склянки;
  • ванілін – 2 р.

Час приготування – 6-7 годин.

Калорійність – 89 ккал.

3 склянки молока виливаємо в каструлю і висипаємо туди ж весь желатин. Залишаємо осторонь на півгодини, а потім переносимо ємність на слабкий вогонь. Гріємо його і постійно заважаємо до тих пір, поки не вийде маса однієї консистенції.

Після цього бажано все пропустити через меленькое сито, щоб виключити утворення грудок. В отриману рідину всипаємо цукор і ванілін, все добре перемішуємо і відразу розливаємо по формах.

Охолодити спочатку при кімнатній температурі, після чого ставимо в холодильне відділення години на 3. Подаючи десерт на стіл, його можна трохи прикрасити. Для цього чудово підійде тертий шоколад, вершки або ж просто свіжі фрукти.

Ніжний сметанний десерт

Інгредієнти:

  • желатин – 2 ч. л.;
  • сметана (жирність 15%) – 300 г;
  • цукровий пісок – 8 ч. л.;
  • ванілін – 1 г;
  • вода – 100 мл

Час приготування – 5-6 годин

Калорійність – 128 ккал.

З'єднайте воду з желатином, добре перемішайте і відставте в сторону на 45 хвилин для набухання.

Після закінчення часу ставимо ємність на вогонь, заважаємо і чекаємо, поки желатин не розчиниться повністю. Потім заберіть його з плити і залиште остигати хвилин на 15.

В цей час готуємо сметану. Висипаємо її в поглиблену чашку і додаємо до неї цукор. Гарненько розмішуємо ложкою. По часу це може зайняти хвилин 5. Не використовуйте для цих цілей віночок, так як випадково можете збити сметану, що нам з вами не потрібно.

Потім додайте туди ванілін і ще раз все перемішайте. Тепер беремо віночок і при постійному помішуванні вливаємо до сметані злегка остиглий желатин. Якщо в ньому є грудочки, то попередньо процідіть його через сито.

Розлийте отриману суміш по формах. При бажанні їх стінки можна змастити рослинним маслом, не мають запаху. Тоді дістати десерт з форм буде набагато простіше. Відправляємо желе в холодильник на 5 годин, поки воно не стане густим.

Корисні поради

  1. Для того щоб отримати нові смакові якості желе, можна під час приготування додати в нього трохи соку лимона або червоного вина;
  2. Перед тим, як розливати желе за формами, переконайтеся, що вони маю тепле дно. Це допоможе уникнути утворення грудок під час застигання;
  3. Основа будь-якого желе – вода і желатин. Проявіть трохи фантазії, додавши свої улюблені інгредієнти і смачний десерт вам забезпечений.

Впоратися з желе з желатину під силу кожній господині. Його приготування займає мінімум часу і інгредієнтів. Не бійтеся експериментувати і радуйте своїх близьких новими вкусняшка.

Що ще почитати: