10 апрель 2019 16 456

Як смачно приготувати сома в духовці

Сом – це досить велика риба, м'ясо якої володіє високою жирністю і ніжністю. У багатьох магазинах придбати сома можна вагою від 1,5 до 5 кілограм. Проте в природі зустрічаються більш великі особини.

Готувати цю рибу можна по-різному – її можна варити, смажити, тушкувати. Але все-таки більш смачною вона виходить в запеченому вигляді. Ось ми і розповімо, як правильно запікати сома в духовці в домашніх умовах.

Як правильно почистити рибу

Оскільки поверхня сома гладка і на шкірі немає луски, то її необхідно очистити від слизу. Очищення робити необхідно з особливою ретельністю. Чим краще і ретельно буде проведена очистка сома, тим вище ймовірність того, що м'яса риби не передасться неприємний запах болота.

Необхідно взяти якомога більше кухонної солі і обваляти в ній тушку сома, далі гарненько промити рибу під прохолодною водою. Дану процедуру можна зробити кілька разів.

Після промивання і очищення поверхні можна приступати до оброблення тушки:

  • необхідно акуратно розпороти черево, для цього потрібно зробити розріз під головою;
  • потім потрібно вийняти серединку, робимо це обережно, щоб не пошкодити жовчний міхур, інакше з нього витече жовч і додасть м'ясу гіркий смак;
  • видаляємо внутрішню плівку;
  • зрізаємо зябра;
  • всю тушку промиваємо і протираємо серветкою.

Після цього очищену рибу можна використовувати для подальшого приготування, попередньо її можна обробити на порційні шматочки або очистити від кісточок.

Простий рецепт сома в спеціях
Інгредієнти Кількість
сома - одна тушка на 3-5 кілограм
цибулин - 3 шт.
зелені - 2 пучка
лимона - 3 шт.
рослинної олії - 50 мл
солі - на свій смак
спеції для риби - на свій смак
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 125 Ккал

Процес приготування:

  1. Для початку слід очистити рибу від слизу і розпотрошити;
  2. Акуратно розрізаємо черевце тушки і виймаємо серединку. Потрухи виймаємо акуратно, щоб не порвати жовчний міхур;
  3. Як тільки все буде вичищено, тушку треба промити від чорної плівки;
  4. Далі з кожного боку вздовж хребта робимо невеликі надрізи на відстані 4 см один від одного;
  5. Після цього посипаємо сома натираємо сіллю і спеціями. Особливу увагу варто приділяти надрізах, саме в ці області має потрапити якомога більше прянощів, щоб м'ясо просякло їх ароматами;
  6. Далі ріжемо лимон і втискаємо сік, поливаємо соком тушку з усіх сторін;
  7. Залишаємо маринуватися сом протягом декількох годин, за цей період риба просочиться соком і ароматами спецій;
  8. Тим часом з лука знімаємо шкірку, розрізаємо кожну головку на дві частини і шаткуємо півкільцями;
  9. Пучки зелені промиваємо і рубаємо на дрібні шматочки;
  10. Другий лимон потрібно промити і нарізати на кружечки, все насіння прибрати, інакше вони додадуть гіркота;
  11. Всередину тушки викладаємо шматочки цибулі та зелень;
  12. Далі в надрізи на поверхні викладаємо кружечки лимона;
  13. Збризкуємо рибу олією;
  14. Викладаємо тушку на поверхню листа;
  15. Розжарюємо духовку до 200 градусів і ставимо туди деко;
  16. Випікаємо сома приблизно 40-45 хвилин;
  17. Після цього витягуємо рибу з духовки і кладемо на красиву тарілку;
  18. Подавати сома можна з гарніром із запеченої картоплі.

Сом цілком у фользі в духовці

Інгредієнти, які знадобляться:

  • кілограм сома;
  • дві морквини;
  • один лимон;
  • цибуля — 2 головки;
  • 2 зубчики часнику;
  • пучок петрушки;
  • сіль поварена на свій смак;
  • трохи запашного перцю;
  • спеції для риби.

Час приготування: 1 годину 15 хвилин.

Калорійність — 145 ккал.

Покроковий спосіб приготування:

  1. Тушку сома необхідно сполоснути, вона вже попередньо очищена від слизу і нутрощів;
  2. Протираємо сухими серветками, робимо на поверхні тушки надрізи поперек хребта;
  3. Посипаємо рибу з усіх сторін сіллю;
  4. Натираємо сома спеціями;
  5. Розрізаємо лимон на дві частини, з однієї частини вичавлюємо сік і збризкуємо їм тушку;
  6. Другу половинку лимона потрібно нарізати на кружечки;
  7. Вставляємо в надрізи кружечки лимона;
  8. Морква промиваємо, очищаємо від бруду і шкурки;
  9. Нарізаємо моркву на кружечки;
  10. З лука чистимо шкірку і рубаємо у вигляді півкілець;
  11. Фольгу потрібно збризнути маслом і викладаємо моркву і цибулю у вигляді рівномірного шару;
  12. Поміщаємо на овочеву підкладку рибу;
  13. Зверху риби викладаємо інші овочі і гілочки зелені;
  14. Рибу закриваємо фольгою з усіх боків і кладемо у форму для запікання;
  15. Гріємо духовку до 180 градусів і поміщаємо туди форму;
  16. Запікаємо сома протягом 40-45 хвилин;
  17. Після закінчення часу приготування можна виймати рибу, розгорнути фольгу і вийняти з неї на тарілку.

Читайте як приготувати смачний український борщ з пампушками.

Щоб умовити дитину з'їсти овочі, батькам потрібно запастися терпінням і чималою вигадкою. Тому сирна запіканка з морквою — це те, що потрібно. До того ж каротин краще засвоюється після теплової обробки.

Свинина у вершковому соусі — м'ясо виходить дуже ніжним і соковитим. Рецепт тут.

Як смачно запекти рибу з овочами

З яких продуктів потрібно готувати:

  • сом – 2 кілограми;
  • 2 морквини;
  • дві штуки солодкого перцю;
  • цибуля – 2 штуки;
  • склянка зеленого горошку;
  • трохи рослинного масла;
  • сіль поварена на свій смак;
  • приправа для риби.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Калорійність – 145 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Рибу потрібно добре сполоснути прохолодною водою і протерти. Тушка у нас вже попередньо очищена;
  2. Робимо надрізи поперек хребта на відстані 4 см;
  3. Посипаємо рибу сіллю і приправами;
  4. Залишаємо промаринуватися сома на 2 години. За цей час він просочиться ароматами приправ;
  5. Тим часом очищаємо цибулю, моркву, болгарський перець. З перцю слід вийняти все насіння;
  6. Цибулю слід нарізати половинками кілець;
    Морквину рубаємо кружечками;
  7. Болгарський перець шаткуємо півкільцями;
  8. Викладаємо всередину тушки шматочки цибулі, моркви, зелений горошок, болгарський перець;
  9. Збризкуємо деко олією і викладаємо на нього залишилися шматочки цибулі, моркви, болгарського перцю;
  10. Прогріваємо духовку до 180 градусів і прибираємо туди деко з усіма компонентами;
  11. Залишаємо рибу запікати протягом 40-45 хвилин;
  12. Після цього виймаємо сома з овочами і викладаємо на велику тарілку.

Сом, запечений з сиром і вершками

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • тушка сома на 4-5 кілограм;
  • вершки – півтори склянки;
  • 350 грам сирного продукту;
  • трохи приправи суміші перців;
  • 3 головки цибулі;
  • сіль на свій смак;
  • кілька гілочок петрушки і кропу.

Час приготування: 1 годину 15 хвилин.

Калорійність — 175 ккал

Як потрібно готувати:

  1. Для початку потрібно очистити сома від слизу, промити і випатрати від нутрощів;
  2. Голову і хвіст потрібно зрізати, ці елементи нам не знадобляться;
  3. Тушку треба нарізати на порційні шматочки;
  4. З лука видаляємо шкірку і рубаємо на півкільця;
  5. Зелень промиваємо і рубаємо на дрібні шматочки;
  6. Шматочок сиру потрібно протерти на тертці з великими зубцями;
  7. Шматочки риби необхідно посипати сіллю і натерти приправами;
  8. На поверхню листа кладемо фольгу, яку попередньо складаємо в 4 шари;
  9. Викладаємо на фольгу шматочки сома;
  10. Викладаємо зверху сома шматочки цибулі;
  11. Всі компоненти заливаємо вершками і посипаємо тертим сиром;
  12. Закриваємо рибу з усіма інгредієнтами фольгою з усіх сторін;
  13. Прогріваємо духовку до 200 градусів;
  14. Прибираємо в духовку деко з сомом і залишаємо запікати протягом 40 хвилин;
  15. Хвилин за 10 до кінця запікання, потрібно відкрити фольгу, посипаємо все посіченою зеленню;
  16. Готову рибу з заливкою з вершків та сиру викладаємо на велику тарілку і подаємо на стіл.

Стейки сома з картоплею і помідорами

Які компоненти будуть потрібні для приготування:

  • сом – тушка на 3-4 кілограми;
  • кілограм картоплі;
  • 3-4 помідора;
  • шматочок сирного продукту на 250 грамів;
  • пучок з гілочок петрушки і кропу;
  • 4 великі ложки майонезу;
  • половинка лимона;
  • цибуля – 3 головки;
  • сіль поварена;
  • спеції на свій смак;
  • трохи рослинного масла.

Час приготування 1 годину 30 хвилин.

Калорійність – 190 ккал.

Рецепт приготування по кроках:

  1. Для початку потрібно обробити рибу. Вона у нас попередньо очищена від слизу і нутрощів;
  2. Сом розрізаємо вздовж на дві частини і очищаємо по можливості від кісток;
  3. Кожну частину нарізаємо стейками;
  4. Викладаємо шматочки риби в ємність, посипаємо сіллю, спеціями і поливаємо соком лимона. Залишаємо маринуватися на кілька годин;
  5. Тим часом очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо та нарізаємо кружечками;
  6. Помідори промиваємо і також ріжемо кружечками;
  7. Цибулю чистимо від луски і нарізаємо кільцями;
  8. Деко змащуємо олією;
  9. Викладаємо на деко шар картоплі, посипаємо сіллю і змащуємо майонезом;
  10. Поверх картоплі кладемо цибулю;
  11. Далі на цибулю викладаємо стейки сома і між ними вставляємо кружечки помідорів;
  12. Змащуємо залишками майонезу рибу;
  13. Прогріваємо духовку до 180 градусів і прибираємо туди деко;
  14. Випікаємо все протягом 40 хвилин;
  15. Хвилин за 10 до закінчення посипаємо все тертим сиром і посіченою зеленню;
  16. Готові стейки з помідорами та картоплею виймаємо з духовки, викладаємо на тарілку і подаємо на стіл.

Маленькі хитрощі

  • бажано попередньо рибу промаринувати в спеціях і соку лимона. Маринувати потрібно протягом 2-3 годин, це зробить м'ясо більш соковитим і ароматним;
  • запікати рибу можна в фользі, рукаві або на підкладці з овочів;
  • готувати сома можна як в цілому вигляді, так і у вигляді шматочків;
  • подавати можна з гарніром з запеченого картоплі або відвареного рису.

Запечений сом в духовці стане прекрасним частуванням як для повсякденного меню для всієї родини, так і для святкового столу. Ця риба сподобається всім без винятку. Її аромат під час запікання перебере всіх до столу і ваші члени сім'ї будуть з нетерпінням чекати, коли вона буде готова.

Що ще почитати: