17 апрель 2019 118

Як приготувати юшку з сома в домашніх умовах

Юшка з сома – ситне перше блюдо, яке можна легко приготувати самостійно, для цього треба знати тонкощі приготування супу з риби або навіть з її голови.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
тушка риби - близько 1 кг
помідор, морква, цибуля - по 2 шт.
картопля - 2-3 шт.
гаряча вода - 3 л
петрушка і селера - пару гілочок
цукор, сіль - за смаком
лавровий лист - 2 шт.
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 118 Ккал

Те, що для приготування юшки в домашніх умовах багато господинь використовують сома не дивно, адже серед усіх річкових риб в ній знаходиться найменше кісток. Готувати страву можна як з цілої риби, так і з однієї голови. Класичний рецепт передбачає використання усієї тушки: і самого філе, і хребта з кістками, і голови.

Поетапне приготування:

  1. Обробляємо рибу. Для цього добре вимиваємо її в холодній воді, робимо горизонтальний розріз під головою і потрошимо. Повністю розрізати черево не потрібно, нутрощі сома легко прибрати і через невеликий розріз. Потім ще раз моєму рибу. Зчищають з її поверхні слиз, щоб уникнути появи гіркого присмаку у готовому блюді;
  2. Голову залишаємо цілу або розрізаємо на 2-3 частини, решту тушку ріжемо на великі шматки;
  3. Перекладаємо підготовлену, порізану рибу в каструлю, в якій буде варитися вуха. Заливаємо окропом, додаємо сіль, при бажанні можна використовувати і інші спеції. Доводимо до кипіння, знімаємо піну, прикручуємо вогонь і варимо 15-20 хвилин;
  4. В цей час займаємося підготовкою овочів. Картоплю, цибулю та моркву очищаємо, помідори просто моєму. Ріжемо кубиками і відправляємо в каструлю до риби;
  5. Помідори нарізаємо великими кубиками, додаємо в каструлю разом з дрібно порізаною селерою і лавровими листочками, додаємо трохи цукру;
  6. Варимо юшку ще 15 хвилин і вимикаємо. Даємо кілька хвилин настоятися;
  7. При подачі викладаємо на тарілку шматок риби, зверху поливаємо овочевим бульйоном і посипаємо дрібної порізаною петрушкою.

Як приготувати юшку з голови сома без запаху

Деякі вважають, що з однієї голови сома приготувати юшку неможливо. Це правда, що якщо готувати страву не правильно, може з'явитися неприємний специфічний запах. Якщо ж підійти до приготування відповідально, вийде ароматний, густий суп. Для цього необхідно підготувати:

  • велика голова;
  • 3 картоплі;
  • цибулю, моркву;
  • пару гілочок петрушки і селери;
  • сіль;
  • 2 лаврових аркуша.

Час приготування ухи – 1 годину 10 хвилин. Калорійність на 100 грам – 105 ккал.

Поетапне приготування:

  1. Вимиваємо голову, поміщаємо її в каструлю і заливаємо 2 л води, ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння. Якщо залишилися інші частини риби, кісточки, хребет, можна додати і їх;
  2. Подрібнюємо цибулю, моркву натираємо на крупній тертці, картоплю нарізаємо кружальцями;
  3. Ставимо сковороду на плиту, в невеликій кількості соняшникової або оливкової олії обсмажуємо цибулю з морквою;
  4. Коли бульйон закипів, додаємо в каструлю з головою дрібно порізаний селера, варимо 10-15 хвилин;
  5. Дістаємо голову, проціджуємо бульйон з допомогою марлі;
  6. Додаємо в бульйон зажарку і картоплю варимо до готовності картоплі (близько 15 хвилин);
  7. Вимикаємо вогонь, додаємо дрібно порізану петрушку, накриваємо кришкою і залишаємо настоюватися 10 хвилин.

Читайте як приготувати рулет з бананом — вишуканий і ніжний десерт, дуже смачний.

Якщо ви хочете приготувати що-то дивне — спробуйте рецепт сирного торта «Сльози ангела».

Як зварити смачний компот з журавлини читайте в нашій статті.

Рецепт приготування рибного супу в мультиварці покроково

Приготування юшки з сома в мультиварці можна різноманітити за своїм розсудом. Багато господинь відзначають, що їм та їхнім близьким подобається рецепт, в якому не використовується голова, тоді страва виходить не дуже жирним, а також в кінці додаються яйця. Для цього рецепта необхідно підготувати:

  • тушка сома з хвостом, але без голови;
  • 4 ст. л. пшона;
  • 2 картоплі;
  • 2 головки цибулі;
  • морква;
  • ½ Лимона;
  • 2 яйця;
  • сіль, перець;
  • 2 лаврових листа;
  • зелень.

Час приготування ухи – 2 години. Калорійність на 100 грам – 137 ккал.

Поетапне приготування юшки з сома в мультиварці:

  1. Готуємо рибу. Зазвичай риба без голови продається вже очищена, залишається тільки нарізати на великі шматочки. Перекладаємо в миску, видавлюємо сік лимона, залишаємо маринуватися на півгодини;
  2. 1 цибулю і моркву очищаємо, нарізаємо кубиками, перекладаємо в миску, додавши трохи соняшникової олії й солі, ставимо режим «Підсмажування» на 10 хвилин;
  3. Картоплю чистимо, нарізаємо кубиками, додаємо до зажарки і включаємо режим «Випічка» ще на 10 хвилин;
  4. Викладаємо овочі в окрему ємність;
  5. Чашу не моєму, викладаємо рибу, стебла петрушки і селери, лавровий лист, спеції, 1 цілу цибулину. Наливаємо 2 л води, включаємо режим «Суп» на 45 хвилин;
  6. Витягуємо всі з допомогою шумівки, додаємо в бульйон пшоно і овочі, включаємо «Тушкування» на 30 хвилин;
  7. Коли риба охолола, відокремлюємо філе і додаємо його в чашу;
  8. Подавати готову юшку з половинкою вареного яйця.

Хитрощі кухарів

  1. Визначити, свіжий сом чи ні, можна за кольором зябер. Якщо вони рожеві або навіть бордові – риба свіжа, якщо сірого відтінку, то немає;
  2. Якщо вуха будуть їсти діти або з інших причин потрібно, щоб вона була не жирна, то обов'язково потрібно проціджувати бульйон;
  3. Саме селера надає готової вусі аромат і насичений смак, тому його стебла присутні практично в кожному рецепті.

Висновок

  • для приготування юшки з сома можна брати цілу рибу, тушку без голови, а можна і просто голову;
  • приготування юшки в мультиварці потребує найбільше часу, але смак страви виходить відмінний;
  • при подачі юшки з сома шматки риби найкраще залишати цілими і подавати окремо, якщо ж блюдо готувалося з однієї голови, її краще просто викинути.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: