19 июнь 2019 1272

Як приготувати смачну запіканку з моркви

Запіканка з моркви – це те саме блюдо, яке поєднує в собі смак, користь і легкість приготування. Всім добре відомо таке ласощі ще з дитячих років, але й сьогодні воно не втратило своїх позицій, швидше навпаки, все більше набирає обертів по популярності.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
Крупа манна - 3 ст. л.
Відварна морква - 0,5 кг
Яйце куряче - 3 шт.
Сода - 1 щіпка
Сметана середньої жирності - за смаком
Цукор - за смаком
Масло вершкове (або маргарин) - для запікання
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 96 Ккал

Дуже смачним і дійсно простим у приготуванні ласощами виявиться запіканка, яка готується на основі манної крупи.

Покроковий рецепт:

  1. Моркву необхідно промити в воді і відварити;
  2. Поки готується моркву, в окрему посудину необхідно вибити яйця, всипати до них потрібну кількість цукру (за смаком), соду, манну крупу, всі інгредієнти змішати до однорідності за допомогою віночка;
  3. Відварену моркву трохи остудити, почистити від верхнього шару, потім натерти на дрібній тертці до стану кашки і всипати у яєчну суміш, після чого все ще раз ретельно перемішується;
  4. Форму для випікання необхідно змастити маслом або маргарином, після чого влити в неї морквяну суміш;
  5. Духовку розігріти до 180°, поставити майбутню запіканку випікатися на 35 хв;
  6. Через деякий час на запіканці повинна з'явитися рум'яна кірочка, яка означає, що страва готова.

Як готувати борщ без капусти читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати клаб-сендвіч — цей варіант закуски чудово пододет для пікніка або ж дружніх посиденьок.

Як приготувати стерлядь, запечену в духовці з овочами, сиром і пряними травами — за нашими рецептами страва вийде ще смачніше.

Морквяна запіканка як у дитячому садку

Дане блюдо з визначення виходить корисним і ситним, сподобається воно навіть маленьким дітям, тому варто обов'язково взяти даний рецепт на озброєння. Тут потрібні такі складові:

Необхідні продукти Скільки потрібно
Морква 0,5 кг
Цукор-пісок 3 ст. л.
Сода 1 щіпка (або на кінчику чайної ложки)
Яйце куряче 3 шт
Кукурудзяна мука 150 гр
Сметана середньої жирності За смаком

Приготування страви також не повинно зайняти більше 1 год. Калорійність на 100 гр складе близько 99 ккал.

Як приготувати страву за даним рецептом:

  1. Моркву необхідно відварити, почистити і перетерти на дрібній тертці;
  2. В окрему чашу вбити яйця і всипати до них кукурудзяне борошно, добре перемішати суміш;
  3. До кукурудзяно-яєчної суміші необхідно додати соду, цукор, знову перемішати всі інгредієнти;
  4. З'єднати яєчну суміш з морквою, вимісити до стану однорідної каші, перелити в спеціальну силіконову форму для випічки;
  5. У розігріту духовку поставити майбутню запіканку і готувати її близько 30 хв до утворення рум'яної скоринки.

Сирна запіканка з морквою в духовці

Якщо в класичний рецепт запіканки додати сир, то страва вийде ще більш смачною, ситною і ніжні. Крім того, тут будуть необхідні і такі продукти, як:

Необхідні інгредієнти Необхідна кількість
Морква 800 гр
Сир свіжий нежирний 400 гр
Манна крупа 25 гр
Яйце куряче 2 шт
Вершкове масло 60 гр
Мелені сухарі 20 гр
Сметана середньої жирності 20 гр
Цукровий пісок 60 гр
Сіль 1 щіпка

Приблизний час приготування становитиме 1 год 20 хв. Калорійність на 100 гр – близько 163 ккал.

Як приготує морквяно-сирну запіканку:

  1. Моркву необхідно помити, почистити від шкірки, порізати невеликими кубиками і покласти в каструльку;
  2. Залити моркву невеликою кількістю води (приблизно на 1 см над рівнем морквини), поставити на вогонь і дати їй закипіти;
  3. Після того, як вода закипить. Вогонь необхідно зменшити до мінімуму і варити овоч протягом 10 хв;
  4. Поки вариться морква, можна взяти сир і пропустити його через м'ясорубку, відкласти в готельну посуд, а також включити духовку на розігрів до 180°;
  5. Готову моркву також пропустити через м'ясорубку (або подрібнити в блендері);
  6. Отриману морквяну суміш вкласти в невелику каструлю, поставити на вогонь і розігріти;
  7. Поступово всипати до моркви манну крупу, перемішати обидва інгредієнта;
  8. Потім вибити до моркви яйця, додати цукор, сіль, перемелений сир, все як слід вимішати;
  9. Зняти морквяну суміш з вогню, зайнятися підготовкою дека;
  10. Деко змастити вершковим маслом і рівномірно присипати подрібненими сухарями;
  11. Викласти у нього морквяну масу, розподілити по всій поверхні форми, знову злегка присипати сухарями;
  12. Вершкове масло нарізати на маленькі шматочки і викласти їх поверх всієї майбутньої запіканки;
  13. Поставити деко в духовку на 35-40 хв;
  14. Коли на ній з'явиться апетитна скоринка, запіканку можна діставати і нарізати.

Рецепт яблучно-морквяного запіканки для мультиварки

Ще один варіант приготування морквяного запіканки – це додати в неї трохи яблук, і тоді вийде абсолютно нове блюдо. Тут необхідно буде підготувати такі продукти:

Необхідні продукти В якій кількості потрібно
Морква середнього розміру 3 шт
Яблуко 2 шт
Яйця курячі 3 шт
Манна крупа 250 гр
Цукор-пісок 200 гр
Олія рослинна 2 ст. л.
Розпушувач 1 ч. л.
Кориця мелена 1 щіпка
Цукрова пудра Для присипки

Час приготування страви займе приблизно 1 год 10 хв. Калорійність в 100 гр запіканки з яблуками – приблизно 227 ккал.

Як приготувати страву:

  1. Починати потрібно з моркви, а саме помити, почистити і натерти на дрібній тертці, потім перекласти в окрему миску;
  2. Присипати терту моркву цукром, залишити хвилин на 20, щоб вона пустила сік;
  3. Тим часом яблука також необхідно помити, почистити від шкірки, видалити серцевину і порізати на маленькі кубики;
  4. В окремий посуд вибити яйця, збити їх віночком, перелити в миску з морквою, туди ж влити рослинне масло і додати інші інгредієнти (кориця, розпушувач, манна крупа, яблука);
  5. Отриману масу перемішати і влити в форму для запікання (бажано, в силіконову), залишити «підходити» на 20 хв (манка повинна набрякнути);
  6. Тим часом розігріти духовку до 180°, після чого помістити в неї запіканку на 40 хв;
  7. Готового блюда необхідно буде трохи охолонути, після чого запіканка витягується з форми, нарізати, присипається цукровою пудрою і подають на стіл.

Запіканка з моркви, гарбуза і сиру в мультиварці

Прекрасним і ситним блюдом виявиться морквяна запіканка, якщо приготувати її з ніжним сиром і стиглої солодкої гарбузом, та ще й використовуючи для цього таке корисне пристосування, як мультиварка. Повний список необхідних інгредієнтів такий:

Що потрібно В яких пропорціях
Гарбуз свіжа, стигла 1 кг
Морква велика 1 шт
Сир середньої жирності 300 гр
Яйце куряче 3 шт
Масло вершкове 50 гр

Час приготування такої страви займе близько 1 ч. Калорійність в 100 гр – 133 ккал.

Покрокове приготування:

  1. Гарбуз промити, видалити все насіння і відчистити від товстої шкірки;
  2. Перетерти гарбузову м'якоть на середній тертці;
  3. Почистити моркву, також перетерти на тертці;
  4. В загальну посуд скласти морква, гарбуз, сир, всі інгредієнти змішати;
  5. В окремому посуді збити курячі яйця, потім влити їх до морквяно-гарбузової маси, знову все ретельно перемішати;
  6. Відкрити чашу мультиварки, влити в неї отриману масу, вершкове масло нарізати маленькими шматочками і рівномірно розподілити по поверхні майбутньої запіканки;
  7. Закрити чашу, встановити режим «випічка» (приблизно 40 хв);
  8. Готової запіканці дати трохи охолонути, потім дістати її з мультиварки і нарізати на рівномірні скибочки.

Запіканка з моркви з фаршем та сиром у духовці

Запіканка з моркви не завжди може бути просто десертом, адже при додаванні інших продуктів з неї може вийти відмінний повноцінний обід. Наприклад, як цей рецепт, де потрібні такі продукти:

Необхідні інгредієнти Необхідні пропорції
Фарш свинячий 150 гр
Фарш яловичий 150 гр
Морква 2 шт
Цибулина 1 шт
Батон білий (м'якоть) 20 гр
Яйце куряче 2 шт
Вершкове масло 60 гр
Молоко 2,5% 120 мл
Сир твердих сортів 120 гр
Кріп Кілька стеблинок
Сіль, спеції, перець мелений За смаком

Час приготування м'ясної запіканки – не більше 1 ч. В 100 гр страви буде міститися близько 187 ккал.

Як приготувати це блюдо:

  1. Для початку необхідно замочити у молоці, м'якоть батона;
  2. В окремо мисці змішати два види фаршу, дрібно нарізану цибулю, спеції, сіль, перець;
  3. Додати до фаршу розм'яклий батон, все ретельно вимісити до однорідності;
  4. Морква помити, почистити, натерти на середній тертці, затії злегка згасити на вершковому маслі (взяти 30 гр масла);
  5. Потерти сир на середній тертці, перемішати його з морквою;
  6. Деко змастити маслом, вмістити в ньому половину м'ясної маси;
  7. Верхнім шаром викласти морквяно-сирну масу;
  8. Третій шар – знову м'ясна маса;
  9. Розігріти духовку до 180°, випікати страва не менше 40 хв.

Корисні поради

  1. Гарбуз для запіканки з моркви необхідно брати тільки найсвіжішу, інакше смак страви вже не буде таким привабливим;
  2. Досвідчені кулінари радять купувати для даної страви нежирний або зовсім знежирений сир, так як саме з таким запіканка виходить ніжною і повітряної;
  3. Під час приготування солодкої версії страви можна також використовувати родзинки або курагу;
  4. Ті, хто дуже стежить за своєю вагою, можуть замінити манну крупу на звичайну муку, так як манка менш безпечна для стрункої фігури.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: