12 апрель 2019 102

Як приготувати сирну запіканку з яблуками

Всі прекрасно пам'ятають смак класичної запіканки, яку колись подавали в дитячих садах. Сир входить в список найбільш корисних продуктів, але в чистому вигляді він не завжди смачний, тому в основному його використовують в кулінарії в якості основного елемента приготування смачних і корисних страв, наприклад, запіканок.

Багатьом їх смак знайомий і любимо ще з дитинства, та й сама страва на сьогоднішній день придбало безліч варіантів приготування. Однак самим смачним є рецепт, в якому використовуються яблука, їх також може бути кілька варіантів. Так, як же готується сирна запіканка з яблуками? Пора в цьому розібратися!
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Сир класичний середньої жирності - 0,5 кг
Яйце куряче - 4 шт.
Борошно класична пшеничне - 4 ст. л.
Яблуко - 2 шт.
Цукор - 3 ст. л.
Ванілін - 1 щіпка
Кориця - 1 щіпка
Масло рослинне або маргарин - для змащування форми
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 155 Ккал

Як приготувати:

  1. В підходящу глибоку миску вибити курячі яйця і як слід збити до крутий піни;
  2. Не припиняючи збивати яйця, поступово ввести цукор, потім ванілін;
  3. Всі також продовжуючи збивати масу, потроху всипати сир;
  4. Збивати масу необхідно довго і ретельно, так як сиру необхідно добре розчинитися і перетворитися в однорідну масу (грудочок в ній бути не повинно);
  5. Відставити сирно-яєчну масу, приступити до борошні, яку необхідно просіяти і поступово всипати в загальну миску;
  6. Отриману масу знову гарненько розмішати за допомогою міксера;
  7. Сирна маса готова, можна приступати до підготовки форми для випікання: її потрібно ретельно промазати рослинним маслом (можна також задіяти шматочок маргарину);
  8. Приступити до яблук: їх необхідно помити, почистити, видалити серцевину, частину порізати на невеликі часточки, а частина – кубиками;
  9. На дно форми викласти яблука, порізані кубиками, і присипати їх корицею;
  10. Залити яблучні кубики частиною сирної маси, намагаючись розподіляти її рівномірним шаром;
  11. Поверх маси рівномірно викласти яблуко, порізане часточками, знову присипати їх корицею;
  12. Розігріти духовку до 200°, після чого помістити туди майбутню сирну запіканку з яблуками на 30-35 хв.

Цю запіканку можна їсти як гарячою, так і холодною, з додаванням топленого шоколаду або сметани.

Дієтична запіканка з яблуками в духовці

Запіканка – це універсальний продукт, який можуть їсти абсолютно всі, навіть ті, хто ретельно стежить за фігурою, адже дане блюдо можна приготувати з дієтичного рецептом.
Продукти Скільки знадобиться
Сир 2% жирності 500 гр
Яйце куряче 2 шт
Манна крупа 3 ст. л.
Яблуко велике, зелене 1 шт
Сметана з низьким відсотком жирності 2 ст. л.
Цукор-пісок 3 ст. л.
Масло вершкове або маргарин Для запікання

Час приготування даного страви – 1 ч. Калорійність на 100 гр складе близько 105 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Відокремити яєчні жовтки від білків;
  2. В окрему миску помістити жовтки, сир і сметану, все перемішати за допомогою міксера;
  3. Всипати до отриманої масі манну крупу, знову перемішати інгредієнти, залишити на час, щоб манка набухла;
  4. Тим часом в окрему миску помістити яєчні білки і цукор, все збити до повітряної піни, після чого перелити її в миску з сирною масою;
  5. Отриману масу добре збити;
  6. Помити і відчистити від шкірки яблуко, видалити серцевину, одну половину нарізати скибочками, другу – тоненькою соломкою;
  7. Яблучну соломку всипати в сирну масу, перемішати;
  8. Форму для запікання розтерти маслом, трохи присипати манною крупою (надалі це допоможе легко відокремити запіканку від форми), влити масу, яку потім слід зверху прикрасити скибочками яблука;
  9. Розігріти духовку до 200°, потім помістити в неї запіканку на 30 хв.

Як приготувати смачне тісто для вареників з сиром читайте в нашій статті.

Рецепт грузинського харчо — візьміть на замітку цей рецепт кавказького страви.

Покроковий рецепт з фото підказками смачного кабачкового торта.

Як готувати солодке блюдо на манці з бананом та яблуком

Якщо додати в даний рецепт яблуко, то воно чудово відтінятиме банановий смак. В іншому будуть потрібні наступні продукти:

Що необхідно Скільки необхідно
Сир класичний 0,5 кг
Яйце куряче 2 шт
Крупа манна 6 ст. л.
Цукор-пісок 6 ст. л.
Банан (бажано недоспілий) 1 шт
Велике яблуко 1 шт
Сметана середньої жирності 2 ст. л.
Розпушувач 1 ч. л.
Маргарин Для змащування форми

Часу приготування страви займе не більш 1 год Калорійність на 100 г продукту – 213 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Всипати в блендер сир, борошно, манну крупу, цукор, вибити туди ж яйця, все замісити;
  2. Яблуко помити, почистити, порізати шматочками, всипати в блендер;
  3. Банан порізати кубиками, також всипати в блендер, отриману масу ще раз гарненько розмішати;
  4. Форму для запікання змастити маргарином, присипати невеликою кількістю манки, влити в неї сирну масу;
  5. Духовку розігріти до 180°, поставити в неї майбутню запіканку рівно на 20 хв;
  6. Через заданий час, дістати запіканку з духовки, змастити її поверхню сметаною, знову поставити запікатися на 20 хв.

Сирна запіканка з рисом і яблуками в мультиварці

Щоб приготувати цю страву, потрібно буде наступне:

Продукти Кількість
Рис варений 200 гр
Яблуко 2 шт
Цукор 3 ст. л.
Сир 300 гр
Морква 1 шт
Яйце 2 шт
Курага та родзинки На розсуд
Ваніль і кориця щіпка
Масло або маргарин Для змазування чаші

Час приготування займе трохи більше 1 год, калорійність в 100 гр – 210 ккал.

Покрокове приготування:

  1. Попередньо відварити рис, потім з'єднати його з цукром, сиром, корицею, ваніллю і яйцями;
  2. Яблуко почистити, дрібно нарізати, додати до сирно-рисової масі;
  3. Моркву натерти на дрібній тертці, додати до загальної маси;
  4. Всипати курагу, родзинки, все ретельно перемішати;
  5. Чашу мультиварки змастити маргарином або маслом, влити сирну масу;
  6. Поставити апарат в режим «Випічка» на 30-40 хв, після чого страву можна подавати на стіл.

Запіканка з сиру з фруктами в мультиварці

Для того щоб приготувати смачну запіканку з гарбузом та яблуками, потрібні наступні інгредієнти:

Що потрібно Скільки потрібно
Яблука 300 гр
М'якоть гарбуза 200 гр
Сир середньої жирності 100 гр
Цукор 20 гр
Борошно 200 гр
Яйце куряче 1 шт
Масло вершкове 30 гр
Родзинки «кишмиш» 100 гр
Сметана середньої жирності 50 гр
Сіль 1 щіпка

Час приготування такої запіканки займе близько 1 год 30 хв – 1 год 40 хв, так як рівно 80 хв потрібно на саму випічку. Калорійність страви на 100 гр складе не більше 123 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Почати можна з яблук, які потрібно повністю відчистити від шкірки і серцевинки, після чого їх потрібно нарізати на тонкі смужки;
  2. Гарбуз також необхідно відчистити від шкірки, видалити все насіння і натерти її середній тертці;
  3. Родзинки необхідно розм'якшити: для цього налити в глибоку посудину і помістити туди «кишмиш» (він повинен розмокнути);
  4. Тепер потрібно готувати тісто: у борошно додається сметана, яйце, цукор, сіль, масло, всі інгредієнти ретельно перемішуються міксером (або блендером);
  5. У готове тісто необхідно всипати яблука і гарбуз, все ще раз як слід перемішати влити в чашу мультиварки;
  6. Встановити режим «Випічка» і готувати запіканку протягом 80 хвилин.

Корисні поради

Запіканку не завжди обов'язково готувати тільки на манній крупі, адже її можна замінити на звичайну муку.

Щоб запіканка не прилипала до форми для випічки, її можна обсипати не тільки манкою, але і звичайними панірувальними сухарями.

Для приготування цієї страви краще всього брати дрібнозернистий сир, але якщо такого немає, можна перетерти звичайний, тоді і запіканка вийде повітряної і більш пишною.

Перед тим, як розрізати готову страву, йому необхідно трохи постояти і охолонути, і тоді шматочки будуть краще відділятися один від одного.

Сир необхідно підбирати тільки найсвіжіший. Його жирність може бути будь-який, але якщо є мета зробити саме дієтичний продукт, то можна використовувати навіть повністю знежирений сир.

В цілому, для сирної запіканки підійдуть абсолютно будь-які фрукти, як яблука і банани, так і груші, сливи, абрикоси, ківі або будь-які сухофрукти. Також не має значення, скільки саме фруктів буде присутній у страві, їх можна збільшувати до максимуму або зовсім виключати з рецепту в залежності від бажання.

Що ще почитати: