30 май 2019 1 521

Як приготувати смачний суп з нутом

Боби нуту мають цікаву форму, що нагадує баранячу голову. Звідси і друга назва – баранячий горох. Але в ньому більше білка і клітковини, ніж у звичайному горосі, а смак ніжніше. Його можна додати першу страву з курки, яловичини або баранини. Нут нагоді і для приготування супу-пюре.

Суп з баранини з нутом
Інгредієнти Кількість
баранини на кісточці (шия) - 1 кг
нут - 2 банки по 400 г
велика морква - 1 шт.
томати в томатному соку - 800 г
цибулю - 150 г
цибуля-порей - 1 шт.
чилі - 2 стручка
зіра (насіння) - 8 г
олія оливкова - 40 г
паприка - 2 щіпки
рубана петрушка - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 145 Ккал

Супи з нутом готують переважно з баранячої шиї, але можна її замінити і грудинкою.

Рецепт приготування покроково нижче.

Крок 1

Покласти шматок м'яса в каструлю з потовщеним дном, додати масло і обсмажити до утворення коричневої скоринки.

Крок 2

Моркву очистити і нарізати крупно, стебло порею розрізати на 4 частини. Додати ці продукти в каструлю з м'ясом і залити 3 літрами води. Готувати 1 годину 20 хвилин на слабкому вогні. Сіллю приправляти після закипання.

Крок 3

Коли бульйон приготуватися його треба процідити, зняти м'якоть з кісток і повернути в бульйон. Моркву і цибулю-порей не знадобляться.

Крок 4

Часник, цибуля очистити і нарізати тонко. Перчик чилі розрізати, видалити насіння з перегородками, м'якоть дрібно порубати. Нут з банок викласти в друшляк.

Крок 5

У каструлі з потовщеним дном розігріти 2 столові ложки олії, покласти цибулю, часник і чилі, обсмажити. Потім додати насіння зіри, ще обсмажити 2 хвилини. Посипати паприкою, перемішати.

Крок 6

До цих інгредієнтів додати нут, томатний сік і різані помідори. Коли рідина закипить треба влити бульйон і знову довести до кипіння, після чого готувати 20 хвилин.

Крок 7

Подрібнену зелень додають у готову страву за своїм бажанням.

Рецепт супу-пюре з нуту

Щоб суп-пюре вийшов ніжним, додайте в нього трохи вершків і масла.

Продукти:

  • стакан нуту;
  • 40 г масла селянського;
  • 4 склянки свіжого курячого бульйону;
  • півсклянки вершків;
  • зелений горошок – 6 стручків;
  • 1 невелика качина грудка;
  • 15 г мигдалевого масла.

Суп можна приготувати за 35 хвилин. В одній порції — 150 ккал.

Рекомендації по готуванні:

  1. Залити в каструлю половину курячого бульйону. У ньому відварити горох;
  2. Готовий нут можна процідити через сито або відкинути на друшляк. Скласти його в чашу блендера, туди ж влити бульйон, добре збити;
  3. У пюре влити залишки бульйону, додати масло і вершки. Збити ще раз;
  4. Бланшувати зелений горошок протягом трьох хвилин в киплячій воді. Після охолодження порізати стручки соломкою;
  5. З боку шкірки обсмажити без масла качину грудку. Потім запекти її в духовій шафі. Час готування складе 20 хвилин. Остудити, нашаткувати соломкою;
  6. В суп-пюре додати мигдальне масло, приправити спеціями. Прикрасити страву соломкою із стручків зеленого горошку і м'яса.

Нутовый суп з куркою

Нут надає супів красивий колір і горіховий аромат. Ще він відмінно поєднується з куркою.

Вимагається:

  • 4 курячих стегна;
  • 2,5 л свіжого бульйону (курячого);
  • 1 банку нуту;
  • кориця – 1 щіпка;
  • 2 ч. ложки дрібно посіченою часнику;
  • мелені насіння зіри – за смаком;
  • мелений коріандр – за смаком;
  • цибулина;
  • 3 середнього розміру моркви;
  • зелень кропу – за смаком;
  • 40 р олії соняшникової;
  • 1 лимон для соку.

Час готування страви — 1, 5 години. Цінність однієї порції – 120 ккал.

Приготування:

  1. Обсмажити курячі стегна в розігрітому рослинному маслі до карамельного відтінку. Смажити з кожного боку за 6-7 хвилин. Перекласти м'ясо на блюдо;
  2. Нашаткувати цибулину тонкими кільцями і обсмажити на олії, в якому готували курку. Додати подрібнений часник, спеції, готувати ще 3 хвилини;
  3. У цю ж сковорідку покласти м'ясо, влити курячий бульйон, готувати на слабкому вогні близько 50 хвилин;
  4. Дістати курячі стегна з бульйону, трохи остудити і розібрати на порційні шматочки. Скласти м'ясо в каструлю. В цю ж ємність відправити нут, додати вичавлений з лимона сік, прогріти на плиті 5 хвилин;
  5. Розлитий по тарілках суп прикрашається подрібненою зеленню кропу.

Томатний суп з баранячим горохом і яловичиною

Як і інші бобові культури, нут можна додавати в овочеві й м'ясні супи.

Необхідні продукти:

  • 1,5 склянки сухого нуту;
  • 700 г яловичого м'яса;
  • апельсин;
  • селера – 2 шт;
  • 700 г консервованих томатів;
  • 1 головка червоної цибулі;
  • 1 гілка розмарину;
  • 1 морква (невелика);
  • 5 картоплин;
  • сіль – за смаком.

Час приготування: 1 година 30 хвилин. В одній порції супу міститься 115 ккал.

Як приготувати суп з нутом і яловичиною:

  1. Сухий нут покласти на 3 години в холодну воду. Після закінчення зазначеного часу викласти його на друшляк;
  2. Яловичину розрізати на порційні шматки. Моркву, картоплю, цибулю, селеру помити, очистити і нашаткувати невеликими шматочками; Консервовані помідори подрібнити, з апельсина зняти цедру, вичавити сік;
  3. У каструлю налити воду (1,5 літра). Після закипання покласти в неї порізані овочі, томати, нут і шматочки м'яса. Додати цедру, сік, подрібнений розмарин. Іншими приправити спеціями за смаком;
  4. Готувати в духовці під кришкою. Час готування складе 1,5 години.

Суп з бобами і фрикадельками

Це блюдо на молочній основі підійде для дієтичного обіду.

Інгредієнти:

  • 500 грам баранячої м'якоті;
  • 2 яйця;
  • 1 цибулина;
  • стакан нуту;
  • по 400 мл кефіру і бульйону;
  • 30 г борошна;
  • 2 щіпки чорного перцю;
  • приправляти по своєму смаку.

По 1 пучку пряна зелень:

  • м'ята;
  • зелений базилік;
  • шпинат;
  • кінза.

Час приготування супу – 45 хвилин. Вийде 8 порцій по 110 ккал в кожній.

Приготування:

  1. Налити в каструлю холодну воду, покласти в неї нут. Залишити на 12 годин;
  2. З баранини зробити фарш, з'єднати його з дрібно порубаним луком. По своєму смаку додати спеції, добре перемішати руками;
  3. З фаршу сформувати кульки невеликого розміру. Налити в каструлю гарячу воду і відварити фрикадельки. За допомогою шумівки вийняти їх на тарілку. Бульйон залишити.
  4. Окремо відварити до повної готовності нут. Відкинути його на друшляк. Всі пряні трави помити, скинути зайву воду і дрібно порубати;
  5. Змішати в чашці борошно і яйця. Цю суміш покласти в каструлю, влити бульйон і кефір. Туди ж відправити горох. Поки суп не закипить треба його безперервно помішувати. Він повинен вийти однорідної консистенції;
  6. Додати зелень, проварити 2-3 хвилини. Подавати на стіл з фрикадельками.

Котлети для гамбургера — як приготувати соковиту начинку, для цього смачного блюда, яке стало гастрономічним символом Америки.

Рецепт рису з кукурудзою — смачне, вегетаріанське блюдо за нашими рецептами.

Як запекти соковитий палтус в духовці з пряними травами і овочами. А також підкажемо вам кращі варіанти соусів і маринадів.

Готуємо блюдо з гарбузом

Щоб суп був більш апетитним, приготуйте його з гарбузом.

Вимагається:

  • 10 в'ялених помідорів;
  • 400 г очищеної гарбуза;
  • 1 щіпка меленої зіри;
  • сіль дрібна морська – за смаком;
  • 1 склянку нуту;
  • щіпка кориці;
  • 8 г паприки;
  • 40 г масла оливкового;
  • 0,6 кг яловичини без кісточки;
  • цибулина;
  • 1 перець чилі.

На готування піде 2 години. Одна порція супу – 125 ккал.

Приготування:

  1. Замочити з вечора нут. На наступний день відварити до повної готовності;
  2. Подрібнити в блендері 1 невелику цибулину, м'ясо, додати по 1 щіпки зіри і чорного перцю, корицю і паприку за смаком, все перемішати;
  3. Нашаткувати кубиками гарбуз. З фаршу сформувати фрикадельки, викласти їх у каструлю з гарячою водою. Додати нут, гарбуз, сіль. Готувати 10 хвилин;
  4. Покласти в суп в'ялені помідори. Тушкувати протягом 10 хвилин на слабкому вогні.

Поради шеф-кухарів

Щоб приготувати суп швидко, треба замочити нут заздалегідь і тримати у воді не менше 12 годин. Воду періодично міняти, щоб вона не забродила. Промитий горох готувати без солі на слабкому вогні близько двох годин. Причому перші півгодини готувати без кришки, потім накрити. Приготувати можна швидше, якщо використовувати скороварку.

Заздалегідь відварити нут, розкласти по пакетах, прибрати в морозилку. Використовувати для приготування супів. У цьому випадку готування займе менше часу. Також можна використовувати консервований нут, який продається в магазинах. У ньому багато солі, тому страва з консервованим горохом слід менше солити.

Є ще деякі правила щодо вибору та зберігання сухого нуту. За зовнішнім виглядом: він повинен бути великим, сухою, гладкою, не зморщеним і без пошкоджень. Не зберігати горох на світлі, що міститься в ньому жир може прогіркнути. Закритий шафа – гарне місце для зберігання (зрозуміло, продукт повинен бути в щільній упаковці).

Що ще почитати: