19 март 2019 38

Як приготувати традиційну бугламу з баранини

Сьогодні ми готуємо дуже багате, яскраве, ситна страва для справжніх шанувальників м'яса. В ньому буде не тільки баранина, то і величезна кількість зелені, овочів і додаткових компонентів у вигляді вина. Це варто спробувати!

Буглама з баранини азербайджанською
Інгредієнти Кількість
часник - 3 головки
молода картопля - 5 бульб
спеції - за смаком
солодкий перець - 2 шт.
капуста - 1 кг
кріп - 30 г
курдючний жир - 0,2 кг
кінза - 30 г
цибулю - 1 кг
баклажани - 3 шт.
чилі - 2 стручка
баранина - 1 кг
зелений лук - 30 г
помідори - 6 шт.
базилік - 30 г
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 105 Ккал

Перед вами традиційний варіант бугламы! Готується два з половиною години, але воно того варто. Настільки насичених страв ви ще точно ніколи не їли. Це шалено смачно!

Як приготувати:

  1. Курдючний жир промийте проточною водою.
  2. Потім поріжте його пластинками і покладіть на дно казана.
  3. Баранину ретельно промийте, очистіть від жиру за бажанням.
  4. Наріжте досить крупно, покладіть поверх жиру.
  5. З лука видалити лушпиння, зріжте коріння.
  6. Обполосніть цибулини і крупно порубаєте їх.
  7. Покладіть зверху на баранину.
  8. Рясно посипте компоненти спеціями.
  9. Томати промийте і зріжте плодоніжки.
  10. Покладіть їх зрізом на цибулю і баранину.
  11. Баклажани промийте, зріжте їм хвостики.
  12. Далі плоди за бажанням очистіть, поріжте товстими кільцями.
  13. Картоплю помийте з допомогою щіточки.
  14. Поріжте кожен бульба на кілька частин залежно від розміру.
  15. Викладіть зверху на помідори і баклажани.
  16. Чилі промийте і цілком помістіть на картоплю.
  17. Солодкий перець вимийте, розріжте плоди на половинки.
  18. Приберіть серцевини і покладіть овочі по колу.
  19. У центр покладіть цілі, неочищені головки часнику.
  20. З капусти зніміть верхні листки.
  21. Качан розріжте навпіл і тонко наріжте його.
  22. Акуратно помістіть на часник, щоб не розсипати.
  23. Кінзу, цибулю, кріп і базилік промийте.
  24. Зв'яжіть окремо кожен пучок і покладіть на капусту всі чотири.
  25. Зверху все це накрийте чистим листям капусти.
  26. Притисніть трохи і поставте на вогонь.
  27. Тушкуйте протягом двох годин.
  28. Коли пройде час, зелень і чилі вийміть, подавайте блюдо.

Порада: якщо страва подається жінкам і дітям, чилі краще не використовувати.

Як приготувати суп буглама по-грузинськи

Більш легкий варіант з Грузії. Тут менше компонентів і більше спецій, а значить, більше смаку і аромату. Любите новинки? Тоді починайте готувати разом з нами.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
часник 3 шматочка
естрагон 30 г
сухе біле вино 120 мл
базилік 30 г
спеції за смаком
баранина 1 кг
м'ята 30 г
сухий барбарис 40 г
кінза 30 г
вершкове масло 150 г
кріп 30 г
цибуля 0,5 кг
петрушка 30 г
хмелі-сунелі за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 г: 180 калорій

Як приготувати:

  1. У сотейник або казан покладіть вершкове масло.
  2. Поки воно розтоплюється, баранину промийте.
  3. За бажанням очистіть його від жив і наріжте невеликими скибочками.
  4. Викладіть м'ясо в масло і смажте його, помішуючи, протягом десяти хвилин.
  5. За цей час очистіть цибулю від лушпиння і позбавте від коренів.
  6. Наріжте коренеплоди кільцями.
  7. Часник почистіть і наріжте пластинками, сухі кінці обов'язково приберіть.
  8. Додайте обидва компоненти до м'яса через десять хвилин.
  9. Туди ж — хмелі-сунелі, барбарис, спеції.
  10. Все перемішайте, накрийте кришкою і тушкуйте до м'якості баранини.
  11. Естрагон, базилік, м'яту, кінзу, кріп і петрушку промийте.
  12. Дрібно порубаєте всю зелень гострим ножем.
  13. Коли м'ясо буде готове, всипте зелень і влийте вино.
  14. Перемішайте, тушкуйте ще десять хвилин під кришкою, потім знімайте з вогню.

Порада: цей варіант бугламы радимо подавати з улюбленим гарніром. Найкраще підійде рис або картоплю, відварену скибочками.

Читайте також, як приготувати бозбаш з яловичини з нутом і без гороху.

Кутаби з зеленню і сиром: рецепт-екскурсія в кулінарний Азербайджан.

Славна грузинська кухня: фото-рецепти національних страв.

Корисні поради

Баранину можна смажити на будь-якому маслі, яке вам подобається. Дуже часто бугламу готують на курдючному жирі, щоб зробити блюдо ще жирніше і ситніше. Але навіть якщо ви приготуєте страву на вершковому маслі, все одно буде дуже смачно!

Часто в бугламу додають компоненти, яких немає в класичному варіанті. Це морква, кабачки, цукіні, гриби, а іноді навіть огірки та айва! Так що якщо ви любите експериментувати на кухні, дерзайте!

Також багато спецій не входять до складу страви, можуть створити на вашій кухні абсолютно нову бугламу. Це зіра, коріандр, куркума, чебрець. Крім цього, можна додати все, що вам подобається, починаючи від паприки і закінчуючи сухим орегано. Можна також додавати томатний соус замість томатів.

Якщо у вас немає баранини, замініть її свининою чи телятиною. З птиці або кролика вийде не такий ситний варіант страви, як має бути. Тому такі види м'яса використовувати не радимо.

Дивіться відео-рецепт бугламы з баранини від Сталика Ханкишиева:

Буглама – це те блюдо, яке ви точно ще ніколи не пробували. Це неймовірно колоритно, яскраво, смачно і дуже поживно! Обіцяйте приготувати як-небудь на дозвіллі! Спробувавши бугламу лише раз, в неї неможливо не закохатися.

Що ще почитати: