13 июнь 2019 2 405

Що таке локшина удон і як її правильно приготувати

Японська кухня дуже різноманітна і досить сильно відрізняється від всіх інших кухонь світу. Не кожній людині вона припаде до смаку. Але, тим не менш, з різноманітності страв можна знайти підходяще саме для себе. Деякі страви можна приготувати самостійно в домашніх умовах.

Локшина удон — що це таке?

Локшина – це одне з найпопулярніших страв у країні висхідного сонця. Воно знаходиться на другому місці за популярністю після страв з рису. Її виготовляють з рисового, пшеничного і гречаного борошна, іноді — з бобової. Але вперше її почали готувати не в самій Японії, а в Китаї. Тільки в 9 столітті буддійський священик привіз її в Японії.

У діаметрі локшина не більше 2 — 4 мм. Після термічної обробки вона виглядає набагато об'ємніше. Відтінок буває від білого до сіруватого. Цей вид локшини дуже часто можна побачити в російських супермаркетах. Найчастіше — у відділах японської кухні.

Традиційно удон подається з бульйоном. Вживати можна не тільки в гарячій, але і в холодному вигляді. Її можна подавати з різноманітними овочами, куркою або морепродуктами.

Склад, види та калорійність

До складу локшина удон входить борошно пшеничне, вода і сіль. Іноді разом з пшеничного борошном, додають невелику кількість гречаного або бобової.

Калорійність продукту на 100 гр становить 337 ккал.

В японській кухні існує близько 30 різновидів локшини. Розподіл за видами залежить від того, в якій частині Японії вона виготовляється. Найбільш популярні з них – це:

  1. Дангодзиру – у діаметрі цей вид локшини товщі у порівнянні з традиційним удоном.
  2. Инанива-удон – досить тонка в діаметрі локшина.
  3. Ісе-удон – у діаметрі ця локшина також трохи товста.
  4. Кансай-удон — досить м'яка на дотик локшина, середнього розміру.
  5. Кисимэн – плоский удон.
  6. Сануки – тверда на дотик локшина, товста в діаметрі.
  7. Суба – разом з борошном додається рослинна зола.
  8. Хото – широкий, плоский удон.

Користь і шкода

Перш ніж уживати який-небудь продукт в їжу, необхідно дізнатися про його користь і шкоду. Як і будь-яке інше блюдо, удон має корисні властивості, так і різні протипоказання. Але на відміну від корисних властивостей, протипоказань у неї практично немає. В їжу її можна споживати всім.

Користь:

  1. Із-за вмісту складних вуглеводів у складі, вона сприяє схудненню.
  2. Профілактика серцево-судинних захворювань.
  3. Запобігає появі цукрового діабету 2-го типу, а також допомагає при його лікуванні.
  4. Локшина досить легко і швидко перетравлюється.
  5. Зміцнює імунітет завдяки вмісту в складі рослинної клітковини.
  6. Містить в собі вітаміни В1 і В3.
  7. Вживання страв з цієї локшини допомагає при стресі і нервовому виснаженні.

Шкода:

Особливих протипоказань для вживання страв з удона немає. Єдине, про що потрібно не забувати, це те, що її роблять з пшеничного борошна, в якій міститься певна кількість глютену. Людям, які намагаються дотримуватися безглютенової дієти, слід утриматися від страв, що містять в собі локшину.

А ви знаєте, що в мікрохвильовці можна приготувати смачну випічку? Ось невеличка добірка рецептів шарлотки в мікрохвильовці в різними начинками.

Читайте як приготувати неймовірно смачну запіканку з сиром і гарбузом.

Візьміть на замітку рецепт смачного горохового пюре приготованого в мікрохвильовці.

Як смачно приготувати локшину

Приготувати удон не складе великої праці. Її необхідно опустити в киплячу воду на 10 – 12 хвилин. Після чого промити в холодній воді. Тепер вона готова для приготування різних кулінарних страв.

Удон з курчам
Інгредієнти Кількість
удон - 350 г
курча - 200 г
червоний солодкий перець - 2 шт.
стручкова квасоля - 60 г
листя пак–чой - 70 г
маленька кукурудза «бейбі корн» - 60 г
пророщена соя - 30 г
олія соняшникова - 5 ст. л.
устричний соус - 35 мл
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 480 Ккал
  1. Слідуючи способом приготування на упаковці, удон готують до готовності. Овочі ріжуть соломкою. Листя пак-чой розрізають уздовж.
  2. Курча нарізати великими шматочками і обсмажується до готовності. Після цього необхідно додати всі овочі, крім листя салату пак-чоя, і смажити все ще 3 хвилини.
  3. Після того, як квасоля, перець і кукурудза будуть готові, додати удон і пак-чой. Потім влити устричний соус, трохи обсмажити. В останню чергу влити соєвий соус. Тушкувати ще кілька хвилин.

Удон з морепродуктами

  • 400 гр – удон;
  • 4 ст. л. – масло рослинне;
  • 180 гр – м'ясо морських гребінців;
  • 450 гр – великі креветки;
  • 200 гр – восьминоги;
  • 5 шт. зелений лук;
  • 230 гр – пророщені боби;
  • 14 шт. – шиітаке;
  • 3 ч. л. – синьо-зелені водорості;
  • 4 ст. л. – сушена подрібнена боніто (риба);
  • 5 ст. л. – соєвий соус.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність: 544 ккал.

  1. Водорості на пару хвилин замочують у окропі. Креветки заздалегідь відварюють.
  2. Локшина удон відварюється 7-15 хвилин. Після чого її необхідно промити холодною водою. Потім її потрібно просушити.
  3. Рослинне масло розжарити на вогні. В нього опускається нарізане дрібними шматочками м'ясо гребінців, восьминоги і креветки. Смажити близько 2х хвилин. Далі додається дрібно порізану зелену цибулю, пророщені боби, тонко нарізані шиітаке і водорості. Ще кілька хвилин обсмажується.
  4. Після того, як все буде готово, додається локшина.

Висновок

  1. Локшина удон – одне з популярних страв Японії.
  2. Локшина дуже проста у приготуванні.
  3. Продукт практично не має протипоказань.
  4. Існує безліч рецептів по приготуванню локшина удон. Практично кожна людина зможе знайти найбільш підходящий для себе.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: