12 июнь 2019 16

Скляна локшина фунчоза: що це таке?

Фунчоза — це продукт азіатської кухні. Нашій країні вона стала відома зовсім недавно, але до цього моменту вже здобула значну популярність.

Це блюдо можна зустріти в різних ресторанах, кафе. Але цю локшину можна приготувати і самостійно в звичайних умовах будинку.

Однак перед тим, як приготувати фунчозу, все ж слід розібратися, що це за продукт і ознайомитися з його властивостями.

Фунчоза – що це таке?

Зазвичай на упаковках з фунчозой написано, що це китайська рисова локшина. Однак це зовсім не так.

Вона не завжди виготовляється саме з рису, справжня локшина зроблена з крохмалю бобів мунг, тому в процесі варіння вона стає прозорою. Це не лапша, а швидше навіть вермішель або спагетті.

Звідки родом локшина, як виглядає і яка на смак

Батьківщина фунчозы — це не Китай, як вважають багато любителі східної кухні, а Таїланд. Саме в цій країні вперше зробили цей продукт.

Тайці здавна вважалися шанувальниками тільки здорової і корисної їжі. Тому цей народ вживав даний продукт у великій кількості.

Крім Таїланду, фунчоза поширена і в інших країнах. Вона широко використовується в дунганской, корейської, японської та китайської національних кухнях. Це блюдо має велику популярність у країнах південно-східної Азії.

За зовнішнім виглядом це не довга локшина, як багато хто думає, а тонка ниткоподібних прозора вермішель, яка схожа на спагетті. Зварена фунчоза стає слизькою і прозорою, тому її дуже часто і називають прозорою вермішеллю.

Іноді у багатьох магазинах можна зустріти фунчозу іншої форми.

Наприклад, для приготування супу з акульими плавниками дуже часто використовується фунчоза у вигляді трикутників. Ця форма відмінно імітує вид акулячих плавників.

У даного продукту немає смаку і запаху. Тому його не вживають в якості окремого страви.

У частування з цієї локшини зазвичай додають велику кількість прянощів і спецій, це додає фунчозе пікантний і незвичайний смак.

Склад

Боби мунг.

Справжня фунчоза зроблена з крохмалю бобів мунг. Для того щоб точно переконатися, що вона справжня, її потрібно зварити. Зазвичай в процесі варіння вона стає прозорою і безбарвною.

Якщо ж вона починає біліти, то це вермішель з кукурудзяного борошна. Цей продукт вживати небажано, оскільки в процесі виробництва цієї фунчозы для її відбілювання використовують барвники зі свинцем, який дуже шкідливий для організму. Вживання цієї їжі може призвести до небезпечних наслідків, викликати серйозні проблеми зі здоров'ям, аж до появи раку.

У скляній вермішелі є аналоги. Наприклад, локшина, зроблена з рослини конняку. Її називають ширатаки.

Вона теж після зварювання набуває примарний вигляд і не має ні смаку, ні запаху. Однак у траві конняку міститься груба, погано усвояемая клітковина.

У цьому продукті немає складних вуглеводів, тому він не рекомендований людям, які витрачають велику кількість енергії. Ця локшина в основному використовується в дієтичному харчуванні.

Ще дуже часто в магазинах зустрічається локшина з крохмалю рослин маніока, кинва і кореневищ канни. Вона дуже схожа на фунчозу з крохмалю бобів мунг – така ж прозора і має такі ж смакові властивості.

Якщо хочеться чогось смачного, то на нашому сайті ви завжди знайдете підходящий рецепт. Наприклад, дивовижних млинців на сніданок. Все про смачних тонкі млинці на молоці: фото-рецепт начинки, поради. Готуйте із задоволенням!

Про те, як зварити розсипчасту гречку на воді, бульйоні, молоці і різними способами, ви можете дізнатися тут. Після прочитання статті у вас завжди буде виходити гречана каша такий, як треба.

Завжди бути у формі допоможе роздільне харчування. Тут ви можете дізнатися про нього більше.

Калорійність

Фунчоза — досить висококалорійний продукт. Приблизно в 100 грамах є 320 ккал. Проте в процесі варіння вермішель втрачає багато калорій.

Це пов'язано з тим, що зварена локшина розбухає і вбирає в себе велику кількість води. У готовому вигляді калорійність фунчозы складає всього 87 ккал на 100 грам.

Важливо знати, що калорійність цієї страви залежить від способу подачі. Наприклад, фунчоза у складі салату зі спеціями і прянощами буде мати велику калорійність, ніж у чистому вигляді.

Невеликий огляд даного продукту азіатської кухні у відео:

Користь і шкода фунчозы

Даний продукт дуже корисний для організму. До його складу входять кілька різновидів крохмалю, які мають велику кількість вітамінів і органічних речовин.

Приблизно 100 г вермішелі складається з наступних корисних речовин:

  • Група вітамінів В – В1, В2, В5, В6,В9 та В12. А ще в неї входять групи вітамінів Е і РР. Ці вітаміни нормалізують обмін речовин, зміцнюють нервову систему. Вітамін Е нормалізує роботу клітин та покращує стан серця і судин, запобігає утворенню тромбів;
  • Високий рівень мінералів натрію – 182 мг, фосфору – 153 мг, калію – 30 мг, кальцію – 17 мг, магнію – 12 мг. У невеликій кількості містяться мінерали заліза, марганцю, цинку, міді і селену. Ці речовини необхідні для нормальної життєдіяльності всього організму;
  • Містяться харчові волокна (приблизно 2 грами);
  • Наявність насичених кислот у кількості 0,12 грам і ненасичених кислот – 0,18 грам. Ці речовини здійснюють нормальну роботу головного мозку.

Хоч цей продукт дуже корисний для організму, він має і деякі недоліки:

  • Звичайно, у багатьох ресторанах азіатської кухні салати з фунчозой приправляють гострими і жирними соусами. Вони збільшують калорійність продукту і сприяють підвищенню апетиту;
  • Локшину з рису не рекомендують для частого вживання. Оскільки рис діє на шлунок закріпляюче і може призвести до утворення запорів.

Застосування в кулінарії

Фунчозу застосовують для приготування різноманітних страв. Дуже часто в ресторанах або кафе східної кухні її використовують для приготування салатів.

Ще її можна використовувати для варіння супів або гарнірів. Дуже смачним це блюдо виходить з м'ясом або овочами. Звичайно, для того щоб приготувати цей продукт власними руками будинку, слід дуже уважно ознайомитися з популярними рецептами.

Покрокові рецепти страв

Локшина по-корейськи
Інгредієнти Кількість
рисової локшини - одна упаковка
моркви - 3 штуки
часнику - пара зубчиків
столового оцту - 1 ч. ложка
рослинної олії - 100 грам
болгарського перцю - одна штука
солі - за смаком
меленого перцю - за смаком
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 212 Ккал

Приготування:

  1. У невелику каструлю наливаємо воду і ставимо на середній вогонь. Після того, як вода закипить, засипаємо в неї рисову локшину. Вона повинна варитися приблизно 7-10 хвилин;
  2. Потім готуємо овочі. Моркву потрібно добре промити і нарізати у вигляді тонкої соломки. Ще її можна натерти на крупній тертці. Порізану моркву необхідно змішати з сіллю і дати їй деякий час, щоб вона настоялася. 7 хвилин буде достатньо;
  3. Далі вичищаємо насіння з болгарського перцю і нарізаємо його соломкою. Шматочки перцю потрібно обсмажити на маслі і викласти на сито, щоб скло зайве масло;
  4. Зварену локшину викладаємо в друшляк і промиваємо прохолодною водою;
  5. Потім її змішуємо з морквою і додаємо роздавлені зубчики часнику. Все добре перемішуємо;
  6. В кінці додаємо болгарський перець, збризкуємо оцтом, солі і перчимо. Все знову перемішуємо і залишаємо на деякий час, щоб салат настоявся.

Такий же салат можна приготувати і з огірком, от як у відеозапису нижче:

Ситний обід з м'ясом

Інгредієнти, які знадобляться:

  • Півкілограма рисової локшини;
  • 400 грам курячого м'яса;
  • Одна штука редьки;
  • Одна штука моркви;
  • Одна штука болгарського перцю, бажано червоного кольору;
  • Пара зубчиків часнику;
  • 100 грам рослинного масла;
  • Соєвий соус — за бажанням;
  • Кухонна сіль — за смаком.

Приготування:

  1. Куряче м'ясо слід промити холодною водою і нарізати на маленькі шматочки. Потім ставимо сковороду на середній вогонь, наливаємо в неї масло і кладемо туди шматочки м'яса. М'ясо необхідно перемішувати, щоб воно не пригоріло;
  2. Очищаємо моркву і редьку від шкірки і натираємо на тертці для корейської моркви;
  3. Далі ставимо на середній вогонь каструлю з водою і доводимо до кипіння. Запускаємо у киплячу воду рисову локшину, варимо приблизно 3-5 хвилин. Потім витягуємо її на друшляк і промиваємо під прохолодною водою. Щоб локшина стала менш довгою, її слід розрізати кухонними ножицями;
  4. Нарізаємо у вигляді соломки болгарський перець. Після цього ставимо на середній вогонь сковороду, наливаємо в неї масло і засипаємо туди болгарський перець, моркву і редьку. Всі приправляємо розчавленими зубчиками часнику, солимо і обсмажуємо, періодично помішуючи;
  5. В кінці змішуємо все в глибокій мисці і приправляємо соєвим соусом. Все, частування готово.
Фунчоза — корисний і поживний продукт. Вона благотворно впливає на здоров'я і покращує роботу всього організму. Крім цього, страви, приготовлені з цієї вермішелі, дуже смачні і поживні.

Та і процес готування не дуже складний, тому її можна варити самостійно. Частування з фунчозы вийдуть відмінними і стануть улюбленими стравами всієї родини!

Наостанок представляємо вашій увазі ще один рецепт чудового блюда з фунчозой і яловичиною:

Що ще почитати: