14 июнь 2019 1 438

Як приготувати коктейль Б-52 в домашніх умовах

Такий алкогольний коктейль, як Б-52, — це знаменитий супутник всіх клубних вечірок, будь-яке поважаюче себе розважальний заклад не може обійтися без нього у своїй барной карти. Любителям гучної клубного життя добре відомий миттєвий ефект цього напою, неймовірне виконання і красива подача.

Історія появи коктейлю Б-52

Досі немає точної інформації про період винаходу цього коктейлю, так само як і того, кому саме належала ця ідея. Існують три основні ідеї, які також не мають за собою жодних чітких доказів:

  1. Більшістю прийнято вважати, що вперше Б-52 був придуманий якимось американським військовим льотчиком, який проходив службу в Італії в часи Другої Світової Війни;
  2. Інша частина знавців по темі барів і барних напоїв вважають, що даний рецепт коктейлю належить нікому Адаму Хогману, відомому барменові, що працював колись в одному із закладів Нью-Йорка;
  3. Третя частина впевнена в тому, що Б-52 – це творіння барменів з міста Калгарі, що в провінції Альберта, Канада. До речі, саме цю версію і вважають найбільш правдоподібною, хоча знову-таки ніяких підтверджених того відомостей немає.

Що дійсно відомо напевно – це рік його дебюту, з якого і почалося тріумфальний хід Б-52 по барах всього світу, — 1955 рік. Вперше цей коктейль приготували для відвідувачів одного з пляжних барів під назвою «Аліса», він знаходиться в Малібу (США).

Назвою він зобов'язаний відомому американському бомбардувальнику «Б-52 Стратофортресс», який був на озброєнні Америки як раз на ті самі роки. Чому саме на честь нього названо напій, здогадатися не складно: якщо подивитися на коктейль здалеку, то можна порівняти його зовнішній вигляд зі вибухнула бомбою.

Втім, і ефект він дає не менший, адже готують його із суміші декількох алкогольних напоїв. Про це і піде мова нижче.

Всі нюанси технології самогоноваріння в домашніх умовах. Ми розкриваємо вам секрети напою.

Рецепти коктейлів з Піну Коладой в нашій добірці.

Читайте в наших статтях як приготувати незвичайне вино з кульбаб. Скоро весна — обов'язково спробуйте цей рецепт!

Як приготувати коктейль Б-52: склад, пропорції і класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
1 шар - Kahlúa або Captain Black (кавовий) - 20 мл
2 шар - Бейліз або його аналог (вершковий) - 20 мл
3 шар - Cointreau (апельсиновий) - 20 мл
Час приготування: 3 хв. Калорійність на 100 грам: 168 Ккал

Виходячи з класичного рецепту, цей напій готується на основі трьох головних складових – це вершковий лікер (відомий як Бейліз), кавовий (наприклад, Капітан Блек або Калуа) і апельсиновий (Контру). Б-52 – це так званий шот-дрінк, тобто пити його потрібно швидко і одним махом, тому в складі міститься всього по 20 гр кожного лікеру.

Як готується коктейль Б-52:

  1. На самому початку наливається темний кавовий лікер. Робити це потрібно акуратно, намагаючись не однією краплею не торкатися стінок чарки;
  2. Далі йде вершковий напій, який наливається тонким струменем по лезу ножа, або за допомогою спеціальної барної ложки, використовуючи її тильну сторону;
  3. Завершальним шаром йде апельсиновий лікер, який додається в чарку також за допомогою ножа або ложки.

Якщо всі три дії виконати правильно, вийде гарний тришаровий напій. Для створення неповторного ефекту коктейль підпалюють, після чого людині, замовив цей твір барного мистецтва, буде надана не тільки барвиста картина, але ще неповторний ефект від випитого.

Цікаві варіації алкогольного напою

Але Б-52 – це коктейль, який можна готувати не тільки з строго відведеному рецептом. Наприклад, багато бармени експериментують і замінюють один з інгредієнтів на інший. Треба сказати, смак напою виходить нітрохи не гірше. Отже, що саме можна змінити в коктейлі:

  1. Третій шар з апельсинового лікеру можна замінити на горіховий, в такому випадку напій отримає назву B-51;
  2. Б-52 може бути приготований в «бомбейському» стилі, в такому випадку тут будуть присутні не 3 шару, а 4. Четвертим шаром буде йти бомбейський джин;
  3. Другий шар з вершкового Бейлиза можна замінити на Самбуку, і назва коктейлю зміниться на Б-53;
  4. Також апельсиновий лікер можна поміняти на Амаретто, і тоді напій буде називатися Б-54;
  5. Щоб отримати Б-55, третій шар необхідно замінити на Абсент. Такий вид ще називають бойовим вертольотом Б-52;
  6. Якщо замість Бейлиза у другому шарі додати м'ятний шнапс, то може вийти дуже цікавий і пікантний смак, назва такого варіанту Б-57.

Як можна побачити, даний барний шот-дрінк може бути виконаний в абсолютно різних варіаціях, однак, тут незмінно одне: перший кавовий шар завжди залишається незамінним, в іншому випадку це буде вже не Б-52.

Як правильно пити напій

Як вже було сказано раніше, цей алкогольний напій п'ється швидко. Найчастіше бармени пропонують відвідувачам пити його одним ковтком через соломинку. Але якщо він ще й горить, то зволікати тут не можна, або пластикова соломинка просто розплавиться.

Під час вживання Б-52 в класичному виконанні насамперед відчувається свіжий і злегка прохолодний присмак кавового лікеру з нижнього шару. Після цього коктейль набуває більш теплі нотки, що поєднуються з м'яким присмаком вершкового Бейлиза, а під кінець, коли справа підходить до третього цитрусовому шару, Б-52 і зовсім стає гарячим. Саме завдяки цьому незвичайному переходу температур від холодної до гарячої, в поєднанні з цікавими присмаками різних алкогольних напоїв, людина відчуває легке відчуття ейфорії і захвату.

Але професійні бармени поспішають попередити: зловживання цим коктейлем може сильно сп'янити. Тому краще всього дозволяти собі не більше двох чарок Б-52, щоб не зіпсувати враження про цей незвичайний напій.

Що ще почитати: