19 июнь 2019 2 575

Що таке маца і як приготувати його в домашніх умовах

Існує величезна кількість різних страв, продуктів і кулінарних понять. Одним з таких є маца. Може, ви чули щось, а можливо, зараз прочитаєте вперше, що це таке. Маца — це прісний хліб з довгою і складною історією.

Він тісно пов'язаний з одним із найважливіших єврейських свят, який називається Песах. Це свято іноді неправильно називають «єврейським Великоднем», він відзначається навесні в пам'ять про втечі євреїв з єгипетського рабства.

Його також часто називають «святом прісного хліба» — згідно з легендою, ізраїльтяни повинні були покинути Єгипет так швидко, що їм не вистачило час заквасити тісто, приготоване для випічки хліба. Таким чином вони спекли хліб з прісного тіста.

Свято Песах має багато непростих правил, головне з яких — заборона на вживання забродивших злакових продуктів протягом усього свята. Традиційним і основним стравою стала маца. Для його приготування найчастіше використовується біла пшеничне борошно. Ні кукурудза, ні перемелена борошно ніяк не повинні контактувати з вологою, щоб не почалося бродіння.

Часу від замісу до випічки повинно пройти не більше, ніж 18 хвилин. Якщо вода, використана для випічки трохи тепла, потрібно розраховувати на більш короткий час, щоб уникнути занадто раннього бродіння.

Маца традиційно мала круглу форму, але з появою машинного виробництва набула квадратну. У єврейській кухні існує безліч способів її використання. Найпростіший спосіб — це з'їсти випічку просто так, як альтернативу звичайного хліба.

Мацу досить часто перемелюють на, так звану, мацове борошно, яка добре підходить для приправи кнелей в суп, наприклад. Також цей вид випічки часто використовується для загущення соусів і гасіння або обсмажування деяких м'ясних страв.

Чим маца відрізняється від простого хліба

Це самий справжній хліб, який також готується з допомогою борошна і води. Єдине, що відрізняє мацу від звичайного хліба — це те, що у випадку з єврейським хлібом ми не чекаємо, поки тісто забродить і підніметься, тим самим, отримуючи в результаті плоский, хрусткий хліб.

Склад, калорійність і корисні властивості

Класична маца не багата на інгредієнти. Для її приготування знадобиться пшеничне борошно, вода і відсутність солі. Магазинний продукт складається з борошна і 72% води.

Харчова цінність на 100 г продукту:

  • жири 1,3 г;
  • насичені жирні кислоти 0,2 г;
  • вуглеводи 71,3 г;
  • цукор 2,2 м;
  • білок 12 м;
  • сіль <0,01 г
  • енергетична цінність 1497 кДж/353 ккал.

Хоча маца є передусім хлібом з глибоким релігійним змістом, для звичайних споживачів вона також має багато переваг. Цей хліб вважається здоровим продуктом і підходить для людей із захворюваннями шлунка, проблемами з кислотністю.

Хоч на смак сама маца не представляє з себе нічого незвичайного — вона рекомендується в якості правильної їжі і для делікатної дієти при захворюваннях печінки або жовчного міхура.

Як приготувати закуски на пікнік на природу, як вибрати найкращі рецепти читайте в наш статті.

Як приготувати ніжне філе тріски під соусом в духовці читайте тут.

Еклери з заварним кремом рецепти з фото і покроковими рекомендаціями допоможуть вам приготувати цей чудовий десерт.

Рецепт приготування маци в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
борошна - 0,5 кг
води - 250 г
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 353 Ккал

Зараз єврейський хліб легко можна купити в продуктових магазинах, але також можна самостійно спекти його будинку.

Необхідно замісити тісто, розділити на 4 частини.

Розкачати тісто на тонкі пласти.

Виделкою зробити дірочки по всій поверхні і готувати на сковороді без масла до появи жовтого кольору.

Хоча сам хліб на смак виходить прісний, його можна приготувати в різних варіаціях для різноманітності.

Гурманська маца

Інгредієнти:

  • 1 цибулина;
  • 100 р. готової маци;
  • 200 мл жирного молока;
  • 3 ст. л. вершкового масла;
  • чорний перець за смаком;
  • сіль за смаком;
  • курячі яйця — 5 шт.

Час приготування: 30 хвилин.

Енергетична цінність: 708 ккал.

Роздрібнити мацу на дрібні частини, замочити в молоці. Потім молоко злити. В іншу ємність вбити яйця і розмішати. На вершковому маслі обсмажити нарізану кубиками цибулю до золотистого кольору.

Зняти з вогню і змішати цибулю з яйцями, додати замочену мацу і перемішати. Дану суміш посмажити у вигляді омлету на маслі з обох сторін.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: