17 апрель 2019 2 977

Технологія самогоноваріння в домашніх умовах

Цінителі алкогольних напоїв знають, як важливо, щоб спиртне було якісним. Самогон – класичний напій, який можна приготувати вдома самостійно з натуральних продуктів.

Йому можна надати будь-який смак за своїм бажанням. Щоб отримати справжній якісний самогон, потрібно строго дотримуватися процес приготування.

Тонкощі самогоноваріння

Самогон – напій Давньої Русі. Він був обов'язковий на будь-якому святковому столі. У 80-ті роки минулого століття в нашій країні відродилася традиція виготовляти цей напій вдома самостійно.

Заборона на алкоголь і дефіцит цукрового піску в магазинах спонукали людей робити самогон з натуральних продуктів. Найчастіше стали використовувати зернові культури.

Крім того, напої на основі зерна за смаком виходять краще, ніж напій, виготовлений на основі цукру. Його приготування вимагає більшого часу, але в результаті виходить алкоголь з солодким смаком, який легко п'ється.

Приготувати якісну продукцію в домашніх умовах – дуже складна справа. Необхідно ретельно підходити до цього процесу, дотримуючи всі тонкощі і етапи. Недотримання правил приготування можуть призвести до того, що в результаті у вас вийде каламутний напій з неприємним запахом і смаком.

Класична технологія приготування

Виготовлення самогону займає до двох тижнів. Весь процес самогоноваріння в домашніх умовах включає в себе кілька етапів:

  1. Вибір сировини;
  2. Бродіння;
  3. Перегонка;
  4. Очищення;
  5. Переказ смаку і аромату.

Вибір сировини

Основний критерій даного пункту – економія грошових коштів. Ціни на цукор сьогодні недешеві, тому багато хто намагається замінити його іншими продуктами, у яких міститься цукор і дубильні речовини. До таких продуктів відносяться:

  • зерно;
  • цукрові буряки;
  • картопля;
  • крохмаль;
  • ягоди і фрукти.

Дріжджі кожен вибирає по своєму смаку.

Бродіння

Головний процес у самогоноварении – це бродіння продукту. Від того, як він буде організований, залежить якість отриманого самогону.

Брагу виготовляють наступним чином. На 1 кг цукру беремо 100 г пресованих дріжджів або 20 гр сухих. Заливається 4,5 літрами води трохи вище кімнатної температури. В ідеалі температура повинна бути від 28 до 30 градусів.

У банку треба залишити трохи місця, не наливати до самих країв. Все ретельно перемішується. Дріжджі режим на кубики і додаємо у воду. Залишаємо на тридцять хвилин, щоб кубики розчинилися.

Струшуємо банку, щоб добре розмішати вміст. Розкришити всередину маленький шматочок печива. Це допоможе вам уникнути виходу піни. Перемішувати не треба. В кришку пляшки вставте маленьку пластикову трубочку.

Закриваємо кришку. Наливаємо в маленьку баночку воду і опускаємо туди шланг. Бродіння почнеться через сорок хвилин. Це можна помітити по бульбашок в маленькій банку. Майбутній самогон прибирають на два тижні відстоюватися.

В процесі етапу бродіння повинні бути дотримані певні правила:

  1. Необхідно дотримувати температурний режим. На самому початку необхідно стежити, щоб температура була не дуже мала. Це може призвести до того, що бродіння зупиниться. Грибки не зможуть загинути, але і розвиватися вони не будуть. У той же час, дуже високі температури призведуть до загибелі грибків;
  2. Необхідно суворо дотримуватися кількість інгредієнтів. Наприклад, недостатня кількість цукру викличе повільне бродіння.

Перегонка

Правильна технологія включає в себе перегонку продукту. Для цього застосовуються самогонні апарати. За допомогою нагрівання браги вони виділяють етиловий спирт. Перегонка важливий етап, але в домашніх умовах для її здійснення важко дотримати температурний режим. Мета цього етапу відокремити спирт від інших речовин.

Першу перегонку проводять на максимальній потужності. Бак самогонного апарату заповнюють на 2/3. Як тільки температура досягне 89 градусів, почнуть відділятися перші краплі.

При першій перегонці не відокремлюють «голови» і «хвости». Це обумовлено тим, що в процесі кипіння дріжджі видають дуже неприємний запах. Чим довше вони будуть варитися, тим гірше він буде ставати.

Але часто зустрічаються випадки, коли «голови» і «хвости» відокремлюють вже при першому перегоні. При сильному нагріванні «голови» будуть виходити першими. Під ними розуміються легкі домішки, які починають відділятися при температурі води 65 градусів. Ч кожного кілограма цукру виходить домішок до 30 мл. Від них потрібно обов'язково позбутися.

Після того як голови вийдуть, триває нагрівання. У цей період відокремлюють основну масу напою. Температура перегонки повинна становити 98 градусів. Як тільки температура підніметься до 96, почнуть відділятися «хвости» або сивушні масла. Це особливо шкідлива частина самогону.

При першій перегонці «хвости» відділяють лише у браги, виготовленої на основі цукру. Але в зерновій та фруктової бразі ці сполуки надають аромат і смак напою. Тому їх не відсікають в першій перегонці.

«Хвости» не такі шкідливі, як «голови», тому їх можна не викидати, а використовувати для додавання в наступну брагу.

Очищення

Після завершення першої перегонки напій необхідно очистити і підготувати до другої перегонки. Цей процес здатний поліпшити якості самогону. Очищати можна кількома способами:

  • молоком;
  • марганцівкою;
  • активованим вугіллям;
  • рослинним маслом.

Багато використовують комплексну очистку, використовуючи кілька варіантів.

Якісна очищення самогону дуже важлива. Вона не тільки додасть смак напою, але і позбавить вас від головного болю і похмілля на ранок.

Чисть продукт найкраще при фортеці менше 35 градусів. Саме при такій концентрації найкраще відокремлюються сивушні масла. Перед очищенням напій потрібно відстояти не менше двох днів. Крім того, він повинен бути кімнатної температури.

Сама швидка і ефективна очищення проводиться за допомогою активованого вугілля. Спосіб проведення процедури наступний:

  • у воронку укладається ватний диск;
  • далі йде шар дрібної фракції вугілля;
  • зверху великі фракції;
  • потім ватяні диски.

Таким чином, можна очистити самогон відразу без додаткових складнощів.

Якщо ви хочете провести очищення молоком, то це найкраще робити після остаточної перегонки. Це пов'язано з тим, що білкові частинки можуть залишитися в напої, і при нагріванні вони будуть видавати неприємний запах.

Для очищення 20 літрів напою міцністю 50 градусів вам потрібно склянку молока. Беріть тільки пастеризоване молоко жирністю не більше 1,5%. Порядок процедури наступний:

  • в самогон вливається молоко і добре струшується;
  • щільно закривається кришкою і забирається на тиждень в темне місце;
  • п'ять днів рідину потрібно добре перемішувати, щоб забезпечити реакцію молока;
  • два останніх дня напій залишаємо, щоб все осіло;
  • фільтрування проводять через шари вати.

Цей спосіб вважається ефективним, так як на виробництві горілки саме так проводять очищення.

Вторинна перегонка

Повторна перегонка проводиться так само, як і перша. Напій нагрівають, збирають порції на 50 мл на кожен кілограм цукру. Процес проводиться до тих пір, поки фортеця не опуститься до 40 градусів.

Переказ смаку і аромату

Для поліпшення смакових якостей і позбавлення від неприємного запаху застосовуються ароматизатори та добавки. Смак надають напою з допомогою додавання лимонної і апельсинової цедри. Гіркуватий смак можна зробити за допомогою ваніліну і лаврового листа. Кориця. Мускат додасть пряний смак вашого напою.

Рецепти самогону

Стандартний

Класичний рецепт самогону зажадає:

  • 6 кг цукру;
  • 25 гр лимонної кислоти;
  • 18 л води;
  • дріжджі сухі — 120 гр.

У каструлю виливають три літри води і засипають весь цукор. Воду підігрівають до 80 градусів. Отриманий сироп кип'ятять 10 хвилин. Далі додають лимонну кислоту і варять на повільному вогні 60 хвилин.

В охолоджену рідину до 35 градусів, додають решту води і розм'якшені дріжджі. Далі починають процес бродіння.

Щоб зрозуміти, що бражка готова до перегону, потрібно спостерігати наступні ознаки:

  1. Поява спиртового запаху;
  2. Поверхня бражки світлішає;
  3. З'являється осад;
  4. Пропадають бульбашки і шипіння;
  5. Над брагою не гасне сірник.

Самогон на дубовій корі

Самогон, настояний на дубовій корі, схожий на коньяк. Для приготування необхідно:

  • 5 літрів варення або 5 кг цукру;
  • 15 літрів води;
  • 350 гр дріжджів;
  • 50 гр дубової кори.

Дубова кора додається з розрахунку 50 гр на 1 літр самогону. Настоюється продукт близько тижня.

Домашній коньяк

На основі самогону можна зробити смачний домашній коньяк. Для цього на 5 літрів самогону додають 2 столові ложки цукру і чорного чаю, 10 горошин чорного перцю, щіпку ваніліну, 6 штук лаврового листа, лимонну цедру. Напій настоюється 10 днів в темному місці.

Що таке ростбіф як його приготувати з яловичини по класичному англійському рецептом.

Як приготувати смачне печиво у формочках на звичайній плиті на газу читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку цей екзотичний рецепт курки в соєвому соусі.

Поради початківцям

Технологія самогоноваріння дуже складний процес, який має свої тонкощі і секрети. Нюанси приготування напою приходять з досвідом, але якщо прислухатися до порад і рекомендацій тих, хто вже довгий час займається приготуванням самогону будинку:

  • для очищення краще всього брати березовий вугілля. Саме він застосовується в очисних фільтрах для води;
  • для отримання більш м'якого і натурального напою, варити самогон на основі пшениці;
  • не пропускайте жодного етапу приготування напою. Це може негативно позначитися на якості напою;
  • якщо після очищення самогону молоком утворився мутний відтінок, додайте трохи апельсинової цедри;
  • для отримання якісного напою воду треба брати тільки чисту. Якщо вода використовується з-під крана, її необхідно відстояти не менше 24 годин.

Розібравшись в процесі самогоноваріння, ви зможете виготовляти натуральні алкогольні напої на будь-який смак в домашніх умовах. Використовуючи ароматизатори, ви зможете зробити і коньяк, і настойку. На вашому святковому столі завжди будуть красуватися пляшки з якісним і смачним алкоголем.

Що ще почитати: