06 апрель 2019 29

Які смачні страви можна приготувати з свіжого щавлю

Щавель неймовірно корисний. Свіжі листки містять каротин, аскорбінову кислоту, калій, магній і ще цілий джерело різних вітамінів і корисних речовин. А вже, які різноманітні страви з свіжого щавлю можна приготувати! Супи, салати, соуси, пиріжки... Кожна господиня по достоїнству оцінить смак і аромат цих кулінарних шедеврів. Пропонуємо взяти на замітку наступні рецепти.

Гарнір із зелені і яйця
Інгредієнти Кількість
яглиці свіжої - 350 г
свіжого щавлю - 350 г
яєць - 6 шт.
сметани - 45 г
волоських горіхів - 40 г
масла коров'ячого масла - 35 г
морської солі - 6 р
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 135 Ккал
  1. Щавель і яглиця промити, порубати на шматочки;
  2. У сотейник опустити вершкове масло і нарубану зелень. Тушкувати 10 хвилин, злегка помішуючи;
  3. У склянці збити яйця, перемішати зі сметаною і додати спеції;
  4. Вилити отриману яєчно-сметанную суміш в сотейник і перемішати з зеленню. Тушкувати все разом ще 10 хвилин;
  5. Зняти сотейник з вогню, посипати волоськими горіхами. Гарнір подавати до столу гарячим. Якщо є бажання, можна прикрасити зеленою цибулею або селерою.

Приємного апетиту!

Річний щавлевий суп з яблуком

Інгредієнти:

  • 3 редиски;
  • 2 яблука;
  • 350 г свіжого щавлю;
  • 0,9 л сироватки;
  • 250 г курячої грудинки;
  • 1 огірок
  • 40 г свіжого кропу;
  • 4 яйця;
  • 6 г морської солі.

Час приготування страви: 55 хвилин.

Калорійність на 100 г: 50 ккал.

  1. Щавелевые листя промити під струменем чистої води, облити окропом, порізати;
  2. Залити водою курячу грудку, додати сіль, варити 25 хвилин;
  3. Яйця зварити, порізати кубиками;
  4. Редиску і огірок порізати кубиками, яблука очистити від шкірки і нашаткувати тонкою соломкою;
  5. Промити і дрібно нашаткувати кріп;
  6. Всі інгредієнти покласти в миску, посипати сіллю і залити сироваткою. Отриманий суп помістити в холодильник. Подавати страву бажано холодним. Можна додати ложку сметанного соусу.

Приємного апетиту!

Візьміть на замітку рецепти других страв з яловичини, їх можна приготувати як у будні, так і для святкового застілля.

Салат з крабовими паличками помідорами і сиром — старий рецепт в новому виконанні.

Кабачки тушковані в сметані з часничком можна готувати ціле літо, страва проста і низькокалорійне.

Суфле з свіжого щавлю і кролятини

Інгредієнти:

  • 0,3 л кефіру;
  • 450 г філе кролика;
  • 450 г свіжого щавлю;
  • 20 г вершкового масла коров'ячого масла;
  • 150 г батона;
  • 4 яйця;
  • 50 г сиру;
  • 7 г морської солі.

Час приготування страви: 90 хвилин.

Калорійність на 100 г: 125 ккал.

  1. Філе кролятини відварити в несолоної воді протягом 45 хвилин. Охолодити, нарізати шматочками;
  2. Листя щавлю промити, а потім обшпарити окропом;
  3. У кефір покласти батон, розім'яти, щоб вийшла кашка;
  4. У блендер покласти м'ясо, щавель, хліб і розмішати до однорідного стану;
  5. Отриману масу викласти в миску, додати яйця, посипати сіллю, ретельно перемішати;
  6. Все помістити на змащену маслом форму, покрити тертим сиром. Запікати 25 хвилин. Суфле подають гарячим. Можна доповнити блюдо пюре з картоплі або топінамбура.

Приємного апетиту!

Пиріжки «Молодо — зелено»

Інгредієнти для тіста:

  • 550 г борошна;
  • 350 мл молока;
  • 80 г рафінованої оливкової олії;
  • 10 г соди;
  • 7 – 10 г морської солі.

Інгредієнти для начинки:

  • 250 р свіжого щавлю;
  • 100 г тростинного цукру.

Час приготування випічки: 65 хвилин.

Калорійність на 100 г: 210 ккал.

  1. Борошно змішати з молоком, содою, маслом і сіллю. Ретельно вимісити тісто. Скачати його в кулю, обернути льняним полотном і покласти на 35 хвилин у холодильник;
  2. Дрібно нарізати щавель, додати цукор і розтерти зелень з цукром так, щоб вийшла однорідна маса;
  3. Тісто розділити на однакові частини, кожен шматочок розкачати в тонкий довгастий блін. Вийшов млинець змастити рослинним маслом, в центр покласти начинку, акуратно защипнути краю. Руками надати пиріжкам рівну форму;
  4. На розпечену сковороду покласти пиріжки і обсмажити з усіх сторін;
  5. Викласти отримані пиріжки на паперову скатертину, щоб видалити залишки масла.

Приємного апетиту!

Салат з щавлю і капусти з журавлиною заправкою

Інгредієнти:

  • 250 р свіжого щавлю;
  • 150 г маринованої кукурудзи;
  • 250 г сирокопченого бекону;
  • 230 г капусти кольрабі;
  • 60 г вершкового масла;
  • 70 г козячого сиру;
  • 50 г журавлини;
  • 70 г сметани;
  • 10 г кунжуту;
  • 5 г кухонної солі.

Час приготування салату: 25 хвилин.

Калорійність на 100 г: 220 ккал.

  1. Капусту порізати, залити окропом і варити 8 — 13 хвилин;
  2. Промиті листя щавлю обшпарити окропом, нарізати;
  3. Капусту порізати великими кубиками. Сирокопчений бекон нарізати дрібними скибочками;
  4. Вершкове масло розм'якшити, остудити, додати сметану і перемішати. Потім всипати ягоди журавлини, кунжут і тертий сир. Необхідно стежити, щоб ягоди в соусі не давилися, а залишалися цілими;
  5. У глибоку чашку викласти щавель, капусту, бекон, консервовану кукурудзу. Всі інгредієнти перемішати. Заправити масу соусом з ягодами, додати сіль.

Приємного апетиту!

Щавлевий смузі

Інгредієнти:

  • 500 г мандаринів;
  • 250 р свіжого щавлю;
  • 1 лайм;
  • 50 г кропу;
  • 200 г апельсинів.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність на 100 г: 35 ккал.

  1. Листя щавлю і кріп ретельно вимити і покласти в блендер;
  2. Вичавити сік з апельсинів, мандаринів і лайма, додати в блендер і перемішати;
  3. Розлити одержаний смузі у високі келихи, при бажанні прикрасивши часточками мандаринів або гілкою кропу.

Приємного апетиту!

Секрети приготування страв з свіжого щавлю

Щавель досить легкий у приготуванні. Але щоб страви з додаванням щавлю були смачними і ароматними, господиням необхідно пам'ятати деякі секрети приготування цієї рослини:

  1. Після термічної обробки щавель втрачає більше половини своєї колишньої маси;
  2. У своєму складі щавель має кислоту, яка вступає в реакцію з металом. З-за цього не рекомендується готувати листя в чавунній або алюмінієвої ємності, так як може з'явитися неприємний присмак;
  3. Щавель дуже ніжне рослина і може легко перетравитися. Щоб цього не сталося, рекомендується додавати в суп самим останнім інгредієнтом, довести рідину до кипіння і відразу ж зняти з вогню. Цей спосіб дозволить зберегти в листі вітаміни;
  4. Якщо листя трохи подвялі в холодильнику, можна повернути їм колишню свіжість. Для цього достатньо покласти листя в прохолодну воду на кілька годин;
  5. При приготуванні салатів листки можна злегка відбити. Вони стають більш ніжними і м'якими. Особливо це актуально, коли у страву кладуть великі листя;
  6. Салат з щавлю буде смачніше, якщо нарізати листя великими шматками і збризнути їх соком лайма;
  7. Для того, щоб нейтралізувати щавлеву кислоту, у страву потрібно додати кисломолочні продукти;
  8. Листя щавлю майже на 80 % складаються з води, тому при гасінні зовсім не потрібно додавати воду. Щавель може чудово тушкуватися і у власному соку;
  9. Температура приготування листя повинна бути низькою, в іншому випадку може пропасти притаманні їм кислинка і аромат;
  10. У кулінарії щавель можна використовувати в якості подкислителя. Для цього необхідно проварити його в чистій воді і процідити. Отриманий відвар використовувати як основу для приготування соусів або десертів;
  11. При варінні листя швидко набувають неприємний бурий відтінок. Щоб цього не сталося, одночасно з ними рекомендується покласти шпинат, який зберігає колір;
  12. Щавель добре поєднується з морською рибою, якщо при приготуванні страви додати трохи вершків і білого вина;
  13. При приготуванні в клярі листя цієї рослини розмішують зі спаржею, що робить страву більш насиченим і соковитим. Також вони добре поєднуються з фенхелем і селерою.

Різноманітність страв з свіжого щавлю просто вражає уяву. Це смачне і корисне рослина доречно виглядає в гарнірах і салатах, супах і десертах. А знаючи маленькі секрети його приготування, господині можуть створювати справжні кулінарні шедеври. Листя щавлю – чудовий вітамінний інгредієнт, який обов'язково треба використовувати у своєму щотижневому меню.

Що ще почитати: