04 май 2019 3 057

Як правильно приготувати рідке тісто для пирога

Рідке тісто – універсальна і швидка заміна для звичайного тесту. Воно просто в приготуванні і не потребує особливих інгредієнтів. При цьому воно має одну особливість – з ним можна готувати будь пиріг, будь то яблучний або рибний, м'ясний або грибний.

Таке тісто може знадобитися господині, якщо потрібно приготувати пиріг в найкоротші терміни, щоб пригостити раптово наскочили родичів.

Рідке тісто для яблучного пирога на швидку руку
Інгредієнти Кількість
яйця - 3 шт.
яблука - 3 шт.
цукор - 170 г
борошно - 1 склянка
розпушувач - 1 ч. л.
вершкове масло - 20 г
манка - 2 столових ложки
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 145 Ккал

Оскільки тісто робиться швидко і легко, то для початку краще приготувати начинку. Потрібно взяти три яблука і дрібно їх нарізати. Зі шкіркою або без — вирішувати вам.

Для отримання рідкого тіста – розбиваємо яйця в глибоку миску і додаємо туди ж цукор. Все це потрібно збити міксером або віночком – головне, щоб маса вийшла однорідної. Після цього додаємо борошно і розпушувач і знову збиваємо/перемішуємо до однорідного стану.

Потім треба взяти форму, змастити її маслом і зверху посипати манною крупою. Потім заливаємо половину тіста, зверху потрібно посипати яблуками і знову залити тестом. Після цього залишається відправити пиріг в розігріту до 180 градусів духовку. Запікати до золотистої скоринки – 20-30 хвилин.

Рецепт рідкого тіста для пирога з вишнями в мультиварці

Час приготування – 60-70 хвилин. Калорійність – 313 ккал.

Спочатку потрібно збити яйця в глибокій мисці. Не перестаючи збивати, засипати туди цукор. Просійте борошно, поділіть на дві частини і засипте першу в яєчну масу. Потрібно знову ретельно збити, щоб в масі не було грудочок.

Далі можна додати молоко і розпушувач, після чого знову перемішати. Потім треба додати олію і ретельно перемішати – маса повинна бути максимально однорідною, щоб масляні плями в ній були настільки маленькими, наскільки це взагалі можливо.

Потім додається залишок борошна. Головне не переборщити – тісто має бути по консистенції трохи густіше кефіру. Отриману масу слід знову довести до однорідного стану міксером або віночком.

Коли закінчите з тестом, слід змастити форму, посипати її манкою і залити туди масу. Після цього можна додати промиту вишню, якщо навіть заморожена ягода, то її все одно можна додавати.

Якщо тісто у вас вийшло досить густим, то ягоди залишаться зверху, в іншому випадку – вони розподіляться по всьому його об'єму. Саме тому воно має бути не дуже густим і не надто рідким – в рідкому ягоди просочаться на дно пирога.

Після всіх приготувань можна виставляти мультиварці на режимі «Випічка» і починати готування. Потрібно на це близько 60-70 хвилин, в залежності від потужності мультиварки. Після приготування, пиріг, при бажанні, можна посипати цукровою пудрою.

Заливний пиріг на кефірі з капустою

Час приготування – 30-40 хвилин. Калорійність – 190 ккал.

Першим ділом потрібно накришити або дрібно нарізати капусту, після чого, її злегка посоливши, покласти в сковорідку і тушкувати до напівготовності. Крім капусти можна додати моркву.

Далі потрібно розбити в глибоку миску яйця, посипати сіллю і збити до однорідного стану. Потім потрібно додати кефір і соду, після чого знову збити.

Після цього можна додавати борошно – бажано повільно, продовжуючи збивати яєчно-кефірну масу.

Коли все буде зроблено, можна буде приступати до запіканню. Потрібно взяти форму і змастити її, після чого влити сам пиріг. Вливати його можна двома способами:

  1. Перемішати тісто разом з капустою і залити отриману масу у форму відразу;
  2. Залити у форму половину тіста, після його посипати зверху капустою і залити її рештою тестом.

Затока пиріг в форму, можна покришити зверху сир, щоб верхівка після запікання виглядала красивіше або ж можна додати сир до капусти. У цьому обмежень немає – можна додавати до капусти хоч бекон, хоч будь-який інший продукт. У цьому вас ніхто не обмежує.

Запікається пиріг в духовці, попередньо розігрітій до 180-200 градусів. На запікання знадобиться 30-40 хвилин, в залежності від товщини, яка вийшла у вашого пирога.

Рідке тісто на майонезі для пирога з грибами

Час приготування – 35 хвилин. Калорійність – 178 ккал.

Спочатку потрібно посмажити гриби з цибулею на сковорідці або в мультиварці. Спеції потрібно додавати на свій розсуд.

Яйця слід розбити в глибоку миску і посолити. Все це слід відразу збити міксером або віночком. Після цього можна додавати майонез і сметану. Після цього треба знову все збити до однорідного стану. Далі можна додавати соду і борошно, після чого знову збити так, щоб не залишилося грудочок.

Далі слід взяти форму для запікання, добре змастити її і після цього залити в неї половину тіста. Зверху викладаються гриби з цибулею, які потрібно рівномірно розкласти по всій поверхні пирога. Потім потрібно знову залити зверху тістом.

Для запікання пирога, духовку потрібно буде попередньо розігріти до 180-200 градусів. Запікати пиріг буде близько 35 хвилин.

Як приготувати ситні спагетті з сиром і яйцем читайте в нашій статті.

Заливний пиріг з рибними консервами — ситне і надзвичайно смачне блюдо, прості рецепти тут.

Великий, ніжні медовик просочений кремом з вершками — рецепт у нашій статті.

Заливний пиріг на дріжджах з рибою (з консерви)

Час приготування – 35 хвилин. Калорійність – 185 ккал.

Хоч цей пиріг і на рідкому тісті, але готується він набагато повільніше інших, так як має в складі дріжджі.

Першим ділом потрібно злегка нагріти воду, додати в неї дріжджі, цукор і борошно, після чого збити міксером або віночком. Отриману суміш потрібно відставити убік, щоб активувалися дріжджі.

Далі потрібно злегка підігріти кефір, розтопити маргарин і збити яйця. Після, їх слід змішати і додати попутно сіль з рослинним маслом. Всю отриману суміш потрібно збити до однорідного стану.

Після того, як активуються дріжджі, їх потрібно залити в яєчну суміш і збити в каструльці. Далі слід додавати борошно маленькими порціями, попутно збиваючи всю суміш міксером або віником.

Маса вийде густіше, ніж звичайне рідке тісто, але рідині ніж звичайне. Каструльку з тестом потрібно закрити кришкою і, загорнувши в рушник, відставити убік, щоб піднялося тісто.

Через півгодини тісто потрібно буде відкрити, перемішати і знову збити, після чого знову закрити і укутати в рушник – воно повинне постояти ще.

Після того, як тісто підніметься, потрібно залити його половину в змащену форму для запікання. Поверх розкласти рибу з консервів – не має значення, яку ви виберете. Потім зверху знову залити тестом.

Духовку треба розігріти до 200 градусів і запікати там пиріг протягом 35 хвилин.

Корисні поради

  • як вже говорилося спочатку – пироги з рідкого тіста швидкі і легкі в приготуванні;
  • таке холодне тісто дуже універсальне і може використовуватися з різними начинками, а солодким воно буде чи ні – ви вирішуєте самі, додаючи цукор або, навпаки, не додаючи його;
  • в рідке тісто, найчастіше, потрібно додавати розпушувач, так воно стає більш ніжним і повітряним – головне не переборщити, інакше тісто після запікання буде розсипчастим;
  • основа на майонезі завжди повинна мати у складі другої молочний продукт, будь то сметана або кефір – одним майонезом не обійтися.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: