24 апрель 2019 38 190

Як приготувати крем для торта з вершків

Звичними у нас кремами для прошарку тортів до недавнього часу були, мабуть, тільки такі – масляний, сметанний і заварний. І вже протягом якогось часу російську домашню кулінарію все більше завойовує крем зі збитих вершків.

Це теж традиційний крем в кондитерській діяльності – пишна і ніжна маса добре поєднується з будь-якими добавками та смаками, а візерунки з неї прекрасно зберігають форму, і все це робить такий крем часом незамінним. Тим більше що вершки можна купити скрізь.

Які вершки використовувати і як правильно їх збивати

Крем з вершків може здаватися атрибутом високої кухні, але його приготування під силу будь-якій господині і не займає багато часу, достатньо лише знати кілька секретів:

  1. Для традиційного наповнювача тортів потрібні вершки жирністю вище 30%. Можна брати і менше, але в цьому випадку знадобиться додати желатин, і це вже інший рецепт;
  2. Не тільки вершки, але і посуд для збивання потрібно охолодити до приготування. Вершки навіть бажано поставити в морозильну камеру приблизно на 15 хвилин;
  3. Збивати крем краще не з цукром, а з цукровою пудрою. Це пояснюється тим, що вершки дуже швидко збиваються, і кристалики цукру не встигають розчинитися;
  4. Робити крем для торта з вершків потрібно відразу перед його застосуванням, тому що з часом він втрачає свою гладкість і може впасти. Важливо і не затягнути сам процес збивання, інакше вершковий крем перетвориться в жирну зернисту масу з шматочками масла в ньому.
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
вершків жирністю вище 30% - 400 мл
цукрової пудри - 50 г
ваніліну (або ванільного цукру) - пакетик
Час приготування: 5 хвилин Калорійність на 100 грам: 300 Ккал

Цікаво, що класичний рецепт вершкового крему не змінювався з 18 століття. Його можна не тільки використовувати для прошарування тортів, але й подавати як самостійне блюдо.

Попередньо охолоджені вершки потрібно вилити в посуд для збивання (якщо міксер ручний) або чаші міксера і збивати, поступово збільшуючи швидкість з маленькою до максимальної 1,5-2 хвилини.

На цьому етапі маса ще буде рідка, і в неї потрібно додати цукрову пудру і ванілін, продовжуючи збивати так само збільшуючи обороти на міксері, ще 1,5-2 хвилини.

У підсумку вийде пишна маса (збільшиться вдвічі), добре утримує форму і не стікає з лопатки. Часу може піти і трохи більше.

Крем для торта зі збитих вершків 33% та желатину

Так як вершковий крем є досить ніжним і має схильність до обпадання, то можна убезпечити себе і не перевести продукти, додавши до нього для фортеці желатин.

Необхідні інгредієнти:

  • 0,5 л вершків 33%;
  • 70 гр. цукрової пудри;
  • 1 ст. ложка харчового желатину;
  • 50 мл води.

Час приготування: 10 хвилин плюс час на вимочування желатину.

Калорійність: близько 300 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно залити желатин водою і залишити для набухання у відповідності з тією інструкцією, що є на його упаковці, а коли це станеться, його потрібно відправити в мікрохвильову піч приблизно на 30 секунд або до повного розчинення.

Охолоджені вершки потрібно збити міксером до густої піни, після чого всипати до них цукрову пудру і, тонкою цівкою, не перестаючи збивати, влити охолоджений желатин.

Збивати всі разом ще дві-три хвилини, поки вершковий крем не стане тримати форму («стійкі піки»).

Крем для торта з маскарпоне і вершками

Маскарпоне — це м'який десертний сир, який сьогодні можна знайти в будь-якому магазині. Вершковий крем з ним виходить ніжною і просто ідеально підходить для торта.

Необхідні інгредієнти:

  • 200 мл вершків жирністю вище 30%;
  • 250 гр. сиру маскарпоне;
  • 100 гр. цукрової пудри;
  • ванілін за бажанням.

Час приготування: 10 хвилин.

Калорійність: близько 350 Ккал/100 гр.

Попередньо охолоджені вершки потрібно спочатку збити міксером до густої піни, і потім всипати до них цукрову пудру, з ваніліном, продовжуючи збивати масу до потрібної консистенції – пишна маса, яка зберігає свою форму. Залишиться тільки вмішати цей крем маскарпоне, акуратно рухаючи ложкою – саме крем сир, а не навпаки. Готово!

Рецепт шоколадного крему для торта

Вершковий крем є прекрасною базою для додавання до нього смакових добавок.

Необхідні інгредієнти:

  • 2 склянки вершків 20%;
  • 0,3 склянки цукрової пудри;
  • 30 гр. какао-порошку;
  • 1 ч. ложка харчового желатину.

Час приготування: 10 хвилин плюс 2 години на розбухання желатину.

Калорійність: близько 320 Ккал/100 гр.

Желатин залити половиною склянки вершків, перемішати і залишити на 2 години, після чого розчинити або в мікрохвильовій печі (30-40 секунд), або на водяній бані, і остудити. Ще кілька ложок вершків нагріти, перемішати з какао-порошком і теж остудити. Все решта вершки збити з цукровою пудрою, не припиняючи збивання, додати в масу спочатку какао з вершками, а потім розчинений желатин. Готовий крем прибрати в холод.

Лимонно-вершковий крем

Необхідні інгредієнти:

  • 2 склянки вершків 30%;
  • 0,5 склянки цукру;
  • 1 лимон;
  • 4 яєчних жовтка;
  • щіпка куркуми.

Час приготування: приблизно 45 хвилин.

Калорійність: близько 300 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно відварити лимон цілком у воді протягом півгодини, розрізати, прибрати з нього всі кісточки і перемолоти в блендері разом з жовтками.

Потім додати до лимона цукор і масу прогріти на водяній бані або на самому повільному вогні до розчинення і загустіння. Поки лимонна суміш охолоджується, потрібно збити охолоджені вершки і змішати все разом, додавши щіпку куркуми, яка додасть крему колір. Він вийде густим.

Каймак

Необхідні інгредієнти:

  • 400 мл вершків 20%;
  • 150 гр. цукру;
  • 100 гр. вершкового масла;
  • ванілін за смаком.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність: близько 370 Ккал/100 гр.

У цьому рецепті збивається вершкове масло, а не вершки, які увариваются до сиропу. Масло потрібно збивати досить довго – приблизно 10 хвилин. А для сиропу треба змішати вершки з цукром і проварити на вогні до щільності – коли крапля стане тягучою, сироп пора знімати з вогню і поставити охолоджуватися.

Коли він охолоне, його потрібно влити в масло і збити всі разом (з ваніллю) ще протягом якогось часу. Все, крем-каймак готовий.

Шоколадний торт на раз, два, три — чудовий рецепт, який завжди виходить.

Класичний салат «Мімоза» з сайрою — рецепт смачного і ситного салату.

Рецепт овсянной каші з родзинками і сухофруктами — найкращий сніданок котрі худнуть.

Сирно-карамельний крем

Необхідні інгредієнти:

  • 0,5 л вершків жирністю вище 30%;
  • 0,5 кг сиру;
  • 100 гр. цукрової пудри;
  • 10 м'яких вершкових ірисок.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: близько 330 Ккал/100 гр.

Іриски потрібно залити невеликою кількістю вершків і розтопити або в мікрохвильовій печі або на водяній бані, після чого остудити. Сир – розтерти блендером або через сито.

Попередньо охолоджені вершки потрібно збити з цукрової пудри до загустіння, і на цьому етапі додати до них сир і розтоплені іриски. Збити крем на малих обертах до правильної консистенції. У підсумку вийде практично сирно-вершкове суфле.

Способи прикраси торта

Крем з вершків можна використовувати як в первозданному білосніжному вигляді, так і пофарбувавши його за допомогою барвників в будь-які кольори. Звичайно, самий очевидний варіант декору – квіти та візерунки, зроблені за допомогою кондитерського шприца з насадками.

Можна краю торта прикрасити бортами з кремових квіточок, поклавши в середину кожного сушену, свіжу або зацукровані ягідку, а в середині зробити все тим же шприцом напис для відповідного приводу. Різнобарвний крем дозволяє викласти цілу «оранжерею».

Цікавий спосіб прикраси торта полягає в розкладанні вершкового крему з фігурним формах і їх заморожуванні в морозилці. Бажано, щоб такий крем був зроблений з желатином – це забезпечить фігуркам більшу схоронність.

Після того, як кремові фігурки знайдуть студенистость або необхідну щільність, їх можна дістати і розподілити по поверхні торта. Краще всього для цих цілей підходять силіконові форми, так як їх податливість дозволяє вийняти все ж дуже ніжні фігурки цілими.

Корисні поради

Щоб крем з вершків вийшов вдалим, а разом з ним і весь торт, потрібно правильно його приготувати і правильно використовувати. Це нескладно, просто тут є свої хитрощі:

  1. Збивати крем з вершків завжди необхідно спочатку на малих оборотах міксера, поступово їх збільшуючи – тільки так вийде потрібна консистенція пишна;
  2. Для прошарування коржів торта краще всього використовувати вершковий наповнювач, склад якого містить в собі желатин – такий крем найбільш зберігає свою форму;
  3. Крем з вершків без желатину підійде для бісквітних тортів і медоносів, а для пісочних і листкових тортів він буде занадто легким, і продавиться під вагою;
  4. Додавати ароматичні добавки і барвники потрібно ближче до кінця збивання;
  5. Вершковий крем – швидкопсувний продукт, його потрібно готувати безпосередньо перед використанням у торті. Сам же торт можна зберігати в холодильнику 1,5 дня;
  6. Важливо охолодити, але не переморозить вершки перед збиванням, інакше в процесі вони будуть розшаровуватися, і приготувати крем з такого продукту вже не вийде;
  7. Посуд, в якій стануть збивати вершки, повинна бути повністю сухою і чистою;
  8. Залишився від промазування і прикраси торта вершковий крем не вийде і далі зберегти в холодильнику – він втратить форму і консистенцію. Але можна розкласти його по креманкам і заморозити вийде домашнє майже морозиво;
  9. Не всі марки вершків однаково добре для збивання, тому з ними краще не експериментувати після знаходження відповідного варіанту, і брати тільки його.

Творіть на кухні шедеври-торти і наповнюйте їх вершковим кремом, а потім кличте гостей покуштувати дивовижний десерт! Гарного настрою та приємного чаювання!

Що ще почитати: