18 апрель 2019 22

Як варити варення з пелюсток чайної троянди

У незвичайною красою чайної троянди, природа об'єднала пахощі, ніжність і безліч цілющих властивостей. Ще з давніх часів вважалося, що вдихнувши аромат квітки, зникала головний біль, підвищувався тонус, зміцнювалося серце і, навіть відбувалися запальні процеси.

У Стародавній Персії з пелюсток готували рожеве масло, яке зараз користується популярністю в косметології. Крім того, з чайної троянди варили надзвичайно смачне ласощі – варення.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
рожеві пелюстки - 600 г
сік лимона - з 1 плоду
цукровий пісок - 1,5 кг
вода - 1 склянка
рожеве масло - кілька крапель
Час приготування: 255 хвилин Калорійність на 100 грам: 247 Ккал

Пелюстками застеляють спальне ложе, прикрашають романтичний вечір, але найкращим варіантом їх застосування, вважається приготування варення – смачного, корисного і надзвичайно ароматної.

Процес приготування:

  1. Промиті і обсушені пелюстки перекласти в посуд (в ідеалі емальований) і змішати з лимонним соком;
  2. Насипати 1/6 частину від загальної кількості цукру. Залишити інгредієнти мінімум на 4 години;
  3. З води і залишився кількості цукру зварити сироп, не забуваючи в процесі варіння знімати пінку;
  4. У киплячий сироп засипати рожеві пелюстки;
  5. Варити варення на середньому вогні не більше чверті години;
  6. Готовність ласощі визначають по пелюстках. Якщо вони не плавають на поверхні і стали м'якими, варення готове;
  7. Перед зняттям з плити капніть рожеве масло, яке зробить аромат більш насиченим.

Варення з троянди чайної з лимоном

У цьому рецепті завдяки наявності цитрусового фрукта корисність варення подвоюється у 2 рази, а значить, приготувавши його заздалегідь ніякі простудні захворювання не страшні.

Компоненти рецепту:

  • пелюстки червоних і рожевих чайних троянд – 1кг. 500 гр;
  • лимон;
  • цукор – 1кг. 500 гр.;
  • дистильована вода – 1 л.

Час приготування: 10 хв + 1 добу на вистоювання.

Калорійність: 141 ккал.

Технологія приготування:

  1. Лимони разом з цедрою дрібно нашаткувати і змішати із заздалегідь підготовленими пелюстками;
  2. Залити водою, закип'ятити, зменшити вогонь і продовжувати варку;
  3. Зняти з плити і залишити на добу;
  4. Через день віджати отриману масу;
  5. Залишився відвар всипати цукор і продовжувати варіння до готовності;
  6. Розлити отримане варення по банках і закатати.

Рецепт варення з пелюсток троянд з медом

У народі це варення більш відоме, як «Рожевий мед» і підходить для вживання дітьми, але тільки за однієї умови: відсутність алергічної реакції на мед.

Компоненти рецепту:

  • мед – 100 гр.;
  • рожеві пелюстки – 80 гр.;
  • дуже гаряча кип'ячена вода – 0,5 склянки.

Час приготування: 20 хвилин + добу на вистоювання.

Калорійність: 117 ккал.

Технологія приготування:

  1. Рожеві пелюстки залити кип'яченою водою і томити чверть години на повільному вогні;
  2. Зняти з вогню і настоювати протягом доби при кімнатній температурі;
  3. На наступний день в масу з пелюсток троянд додати мед і варити до отримання однорідної консистенції.

Пам'ятайте, що рожевий мед більше відносять до лікарського складу, ніж до щоденного ласощів. Тому брати його треба за необхідності.

Рожеве варення в блендері без варіння

Так як в цьому рецепті відсутня термічна обробка, то варення буде зберігатися виключно в холодильнику, а термін вживання тривати надовго. А раз варити його не доведеться, то і рецепт можна віднести до числа швидких і простих.

Необхідні компоненти рецепту:

  • рожеві пелюстки– 100 гр.;
  • цукор – 2 гранованих склянки;
  • сік лимона.

Час приготування: 20 хвилин + 6 годин на вистоювання.

Калорійність: 235 ккал.

Технологічний процес:

  1. Пелюстки акуратно промити і обсушити;
  2. Перекласти в посуд (фарфоровий або емальований) і полити соком лимона;
  3. Насипати цукор і ще раз перемішати;
  4. Залишити на 6 годин. Кожні 2 години перемішувати;
  5. Перекласти масу у блендер і збивати до отримання однорідної консистенції;
  6. Заповнити цим варенням банку і зберігати в холодильнику.

Як варити варення з чайної троянди в мультиварці

Красивій квітці знайшли застосування не тільки в косметології, але і в кулінарії. Проте досвідчені господині, що йдуть в ногу з часом, вже давно не варять варення на плиті, адже для термічної обробки у них є мультиварка.

Необхідні компоненти рецепту:

  • пелюстки троянд – 350 гр.;
  • дистильована вода – 6 л;
  • цукор– 1 кг;
  • кислота лимонна – 30 гр.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 202 ккал.

Технологічний процес:

  1. У кухонному апараті включити режим «Варка»;
  2. Влити воду, насипати лимонну кислоту ( 0.5 ч. л.), цукор і варити сироп до легкої густоти;
  3. Решті лимонною кислотою засипати пелюстки і трохи перетовкти або обім'яти руками, щоб троянда випустила сік. Але не треба захоплюватися, щоб маса не перетворилася на кашу;
  4. Всипати пелюстки в загустілий сироп і варити чверть години в тому ж режимі.

За цей час варення трохи потемніє і вам залишиться лише перелити ласощі по банкам.

Варення з цитрусових фруктів з квітами

Компоненти рецепту:

  • пелюстки чайних троянд – 80 гр.;
  • лимонний сік – 15 мл;
  • сік апельсина – 10 мл;
  • дистильована вода – ¼ склянки;
  • цукровий пісок – 250 гр.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 239 ккал.

Технологічний процес:

  1. Пелюстки промити, обсушити;
  2. З решти інгредієнтів зварити злегка густий сироп;
  3. Засипати в готовий сироп пелюстки. Варити півгодини;
  4. Готове ласощі розлити по банках.

«Дієтичне» варення

Необхідні компоненти рецепту:

  • пелюстки троянд – 700 гр.;
  • холодна дистильована вода – 1 склянка;
  • кислота лимонна – 2 ч. л.;
  • цукор – 1 кг 200 гр.

Час приготування: 25 хвилин.

Калорійність: 249 ккал.

Технологічний процес:

  1. Помістити пелюстки в емальований посуд і засипати півсклянки цукру;
  2. За допомогою дерев'яної ступки розтерти інгредієнти в однорідну масу;
  3. У воду всипати 500 гр. цукру закип'ятити;
  4. Варити 5 хвилин;
  5. У кашу з рожевих пелюсток всипати залишки цукру (600 гр.);
  6. Влити гарячий сироп і поставити посуд на плиту;
  7. Варити на слабкому вогні не більше 12 хвилин;
  8. Готове варення перелити в банки.

Як приготувати суп харчо в домашніх умовах читайте в нашій статті.

Як приготувати неймовірно смачні смажені креветки лимоном читайте тут.

На десерт спробуйте приготувати шарлотку з яблуками за нашим рецептом.

Рецепт квіткового варення з додаванням винної кислоти

Необхідні компоненти рецепту:

  • пелюстки троянд – 125 гр.;
  • цукор – 1 кг;
  • холодна дистильована вода – 0.5 л;
  • кислота винна – 1 ч. л.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність: 244 ккал.

Технологічний процес:

  1. Промиті пелюстки обсушити на рушнику;
  2. Цукор об'єднати з водою і поставити варитися;
  3. Як тільки при кипінні утворюється пінка необхідно зняти і всипати в сироп пелюстки;
  4. Варити до легкої густоти;
  5. Під час варіння ласощі придбає неприємний зелений відтінок. В цей час необхідно влити винну кислоту;
  6. З додаванням останнього інгредієнта колір варення стане рожевим;
  7. Проварити ще хвилин 5.

«Ледаче» варення

Необхідні компоненти рецепту:

  • пелюстки троянд – 300 гр.;
  • вода – 600 мл;
  • цукор – 600 гр.;
  • лимонна кислота – 1.5 ч. л.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 158 ккал.

Технологічний процес:

  1. Пелюстки вимити і висушити;
  2. У каструлю налити воду, всипати цукор і 0.5 год. л. кислоти. Варити 20 хвилин;
  3. Решту лимонну кислоту, перемішати з пелюстками і перетовкти;
  4. Викласти масу в сироп і варити ще 15 хвилин;
  5. Готове ласощі розлити по банках.

Корисні поради та хитрості досвідчених господинь

  • для приготування використовуйте рожеві або червоні пелюстки. Як правило, вони надаю ласощів красивий відтінок і насичений аромат;
  • якщо використовуєте 2 види пелюсток, пам'ятайте, що червоні порівняно з рожевими набагато грубіше. Тому під час варіння перевіряйте ласощі на смак, пелюстки обох відтінків повинні бути м'якими;
  • найважливіше правило перед варінням – час збирання квітів. В ідеалі потрібно збирати на світанку, коли троянди максимально розкривають свій аромат;
  • ні в якому разі не варіть варення з покупних квітів. В більшості випадків є ризик отруїтися, так як багато рослини вирощені на основі хімікатів;
  • готове ласощі після варіння можна розділити на 2 частини: сироп і пелюстки. Першу використовують у приготуванні лікерів або настоянок, а другу додають в якості начинки в кондитерські вироби;
  • ніколи не забувайте про лимоні або лимонної кислоти. Саме цей інгредієнт дозволить ласощів зберегти свій яскравий і насичений колір.

Вдалого вам приготування варення з троянди і відмінного настрою!

Що ще почитати: