13 июнь 2019 3 897

Незвичайна заготівля на зиму варення з огірків

Огіркове варення – це варіант зимової заготівлі з використанням нестандартного основного продукту – овоча. Способи виготовлення можуть бути різними. Основна відмінність – це додаткові інгредієнти. Найбільшою популярністю користується варення з огірків з додаванням апельсина і лимона. Також можна доповнювати огіркове варення м'ятою, медом, яблуками.

Рецепти огіркового варення відомі вже з давніх часів. Приготування цієї незвичайної заготовки – досить простий процес із застосуванням невеликого переліку інгредієнтів. Розглянемо кілька найбільш популярних і цікавих варіантів заготовки ласощі.

Варення з огірків
Інгредієнти Кількість
огірки свіжі, визрілі - 1000 м
цукровий пісок - 500 г
імбирний корінь - 5 см
сушена гвоздика - 3 штуки
ваніль - 1 ч. л.
лимон - 1 шт.
мелена кориця - 2 ч. л.
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 133 Ккал

При бажанні приготувати замість вже стали традиційними варення з фруктів і ягід щось більш незвичайне, варто звернути увагу на варення з огірків. Мало того, що ласощі володіє дивовижним смаком, так ще і вимагає мінімальних витрат.

Докладно про приготуванні заготовки:

  1. У першу чергу потрібно зайнятися огірками. Для цього їх необхідно добре промити, зняти з них шкірку, а потім нарізати на дрібні кубики.
  2. Помити добре лимон, бажано з милом мило, а потім нарізати на кубики, не зчищаючи цедру.
  3. Імбир очистити від товстої кірки, а потім нарізати його найтоншої соломкою.
  4. У каструлі для варіння змішати всі підготовлені складові: кубики огірків і лимона, а також імбирну соломку. Додати до маси цукор, спеції і підготовлені відправити на плиту, де довести до кипіння, постійно помішуючи, а потім зменшити вогонь і варити масу протягом 80 хвилин.
  5. Вимкнути плиту і не чіпати отримане варення протягом 20 хвилин.
  6. Розподілити по банкам, попередньо пройшли стерилізацію.

Рецепт огіркового варення з м'ятою

Огіркове варення з додаванням м'яти має не тільки незвичайним смаком, але ще і непередаваним ароматом, який не залишить байдужим нікого.

Для того щоб приготувати таку смакоту, будуть потрібні:

  • свіжі огірки – ½ кг;
  • цукровий пісок – 0,2 кг;
  • свіжа м'ята – 1 пучок;
  • 1 чайна ложка желирующей суміші;
  • свіжовичавлений сік лимона – 2 чайних ложки;
  • очищена вода – половина склянки.

Час приготування – 4 години.

Калорійність – 138 ккал.

Як приготувати смачне ласощі:

  1. Огірки добре вимити, а потім нарізати на невеликі бруски.
  2. Викласти подрібнені овочі в каструлю, насипати до них цукровий пісок (150 грам) і настоювати 3 години.
  3. М'яту промити, просушити, а потім подрібнити і залити водою, доведеної до температури кипіння. Теж залишити для настоювання.
  4. Настоявшиеся огірки з цукром відправити на плиту і варити масу протягом 20 хвилин. В процесі огірки повинні поміняти свій окрас.
  5. М'яту разом з настоявшейся водою відправити в блендер і подрібнити. Викласти до огірків.
  6. Желирующую суміш змішати з рештою цукровим піском (50 г) і додати отриманий склад варення одночасно з лимонним соком.
  7. Масу довести до температури кипіння і на слабкому вогні прокип'ятити масу ще хвилин 10.
  8. Охолодити отриману ласощі і можна відразу ж побалувати себе і сім'ю їм.

Заготівля з апельсинами та лимонами

Це рецепт найбільш любимо гурманами і шанувальниками всього незвичайного. Для приготування знадобиться:

  • 1000 м переспілих свіжих огірків;
  • 1 лимон;
  • 1 великий апельсин;
  • 500 г цукрового піску;
  • сушена гвоздика – 4 штуки;
  • чверть чайної ложки лимонної кислоти;
  • спеції (розмарин, кориця, ваніль) – вид і кількість визначити за смаком.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність – 183 ккал.

Як приготувати варення:

  1. Огірки добре вимити, очистити від шкірки і нарізати на дрібні кубики.
  2. З лимона зчистити цедру, прибрати шар білої шкірки, видалити всі кісточки і подрібнити на кубики невеликого розміру.
  3. Те ж саме проробити і з апельсинами.
  4. З'єднати цитрусові в загальній ємності, додати до них цукор і відправити на плиту, варити не менше 20 хвилин.
  5. Потім додати подрібнені огірки разом з потрібними приправами.
  6. Залишити на плиті ще на 10 хвилин.
  7. Банки простерилізувати і розкласти в них готове варення в гарячому вигляді.

Варіант приготування з медом

Для цього рецепта потрібні такі інгредієнти:

  • огірки свіжі (сорт будь, можна навіть перестиглі) – 1000 м;
  • натуральний мед (підійде навіть зацукорився і минулорічний) – ½ л.

Час приготування – 5,5 годин.

Калорійність – 220 ккал.

Про приготуванні варення:

  1. Огірки очистити від шкірки. При використанні перестиглих овочів варто видалити насіння, оскільки для варення потрібна тільки м'якоть.
  2. Огіркову м'якоть нарізати на невеликі кубики чи бруски, викласти їх в емальовану каструлю.
  3. Залити огірки медом.
  4. Перемішати медово-овочеву масу і залишити для настоювання на 3 години.
  5. За цей час огірки пустять сік і просочаться ароматним і солодким медом.
  6. Поставити ємність на плиту і довести суміш до кипіння. Знизити вогонь до мінімальної інтенсивності і варити, постійно перемішуючи складу протягом 2 годин.
  7. Готовність варення визначається по огірках, які повинні стати напівпрозорими.
  8. Розлити варення в гарячому вигляді по банкам, попередньо пройшли стерилізацію, і герметично закрити кришками.
  9. Для зберігання використовувати прохолодне і темне приміщення.

Варення з огірків з яблуками

Незважаючи на дивне поєднання в рецепті овочів і фруктів, виходить дуже смачна солодкість, яка вражає своєю незвичайно яскравим смаком і ароматом.

Для того щоб приготувати варення, потрібно придбати:

  • 1 кг перезрілих великих огірків;
  • 1 кг свіжих яблук;
  • цукровий пісок – 2 ½ склянки;
  • 1 лимон;
  • 2 столові ложки подрібненого свіжого розмарину.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність – 170 ккал.

Поетапна технологія приготування варення:

  1. Овочі потрібно ретельно вимити, очистити від шкірки, розділити на 2 частини і прибрати нутрощі. Подрібнити огіркову м'якоть з допомогою великої терки. При утворенні великої кількості соку варто віджати його від м'якоті.
  2. Лимонну цедру натерти на терці дрібного розміру.
  3. Очистити яблука від шкірки і нутрощів. Потім фрукти натерти на тертці великого розміру.
  4. Покласти в ємність підготовлені овочі і фрукти. Збризнути їх свіжовичавленим лимонним соком, а потім висипати цукор.
  5. Відправити ємність на плиту і довести до температури кипіння. Зменшити вогонь і варити протягом 20 хвилин. Обов'язково в процесі варіння не забувати постійно перемішувати масу.
  6. Через зазначений час додати до складу розмарин з лимонною цедрою. Варити ще протягом п'яти хвилин.
  7. Розкласти готову масу з сухим банкам і герметично закрити кришками.

Робите заготовки на зиму? Читайте, як приготувати варення з айви.

Незвичайний смак має апельсинове варення з імбиром, приготована за цим рецептом.

За посиланням можна дізнатися, як зварити варення з кизилу з кісточкою.

Корисні поради

  1. Для варення варто використовувати огірки невеликого розміру і з дрібним насінням. В іншому випадку потрібні зрізка шкірки і видалити насіння.
  2. При додаванні цукру або меду не завжди обов'язково дотримуватися рекомендацій, зазначених у рецепті. Можна також визначати на смак потрібну кількість солодощі.
  3. Смакові якості такого варення безпосередньо залежать від тривалості варіння. Чим довше, тим краще. Ідеальним варіантом варіння буде: кілька кип'ятіння маси тривалістю не менше 15 хвилин.

На відео — найпростіший рецепт приготування варення з огірків:

Відгуки

Наші читачі вже пробували приготувати варення з огірків, і ось що вони пишуть:

Зробила в цьому році варення з огірків. Вийшло незвично. Хоча основний смак, напевно, дає лимон. Виглядає таке варення добре, можна подати на стіл.

Катерина, 35 років

Я готую варення з огірків не один рік. Кожен раз вигадаю нові рецепти. Один інгредієнт додам, то інший. Найбільше подобається поєднання огірків з апельсинами і лимоном.

Марина, 52 роки

Що ще почитати: