04 апрель 2019 1 833

Як приготувати хлібний квас в домашніх умовах

Одним з найпоширеніших напоїв під час істинно російського застілля завжди вважався квас. Виготовленням цього унікального за своїми властивостями напою слов'яни опанували більше тисячі років тому, ще до утворення Київської Русі. Самим почесним напоєм вважали його на Русі.

В даний час його краще готувати в домашніх умовах за старовинними рецептами, а все завдяки дивовижним властивостям: чудово справлятися з спрагою, знімати втому, він рекомендується народною медициною як чудовий засіб для відновлення сил. Хоча в давнину готували фруктовий, медовий і ягідний, але по праву вважався найпопулярнішим хлібний.

Ще значимість квасу в його низькій калорійності (всього 25-27 Ккал), що допомагає при боротьбі із зайвою вагою.

Квас хлібний на дріжджах в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
чорного хліба - 300 г
джерельною або бутильованої води - 3 л
звичайних дріжджів - 35 г
цукру - 70 г
Час приготування: 4320 хвилин Калорійність на 100 грам: 25 Ккал

Без правильно зробленої закваски, справжній квас приготувати неможливо. Основними інгредієнтами для приготування закваски служать хліб, вода, цукор і дріжджі. Хлібець краще чорний житній), дріжджі можуть бути як пресовані, так і сухі. При використанні тільки житнього хліба він виходить темним, а при пшенично – житньому — світлим.

Готуємо з полбулки хліба сухарі кубиками. Це краще і швидше зробити на деку в духовці, довівши їх до желтеющей скоринки.

Закласти сухарі в літрову скляну банку і налити в неї окропу, не забуваючи, що вони при намоканні збільшуються в об'ємі. Зазвичай необхідно покласти трохи більше півбанки. З досвідом прийде правильне кількість приміщення їх в ємність.

У кінцевому результаті повинна вийти хлібна кашка, за консистенцією схожа на сметану. Потім додамо в цю кашку цукру 60-70 г і старанно все перемішати до остаточного розчинення.

Накриваємо ємність марлевою тканиною і ставимо остигати при температурі 20-27 °С. Вміст повинно охолонути приблизно до 35° С. Коли склад досягне необхідної температури, додаємо 20 г сухих або 30 г звичайних дріжджів. Після ретельного перемішування накриваємо посудину тканиною і залишаємо бродити. Через 50-70 годин закваска готова до застосування.

Сам процес приготування темного квасу починається, як буде готова закваска. Скляну ємність 3 л заповнюємо 3-4 жменями просмажених до рум'янцю (краще в духовці) сухариків.

Робимо сироп з цукру і додаємо в ємність з сухарями. Заливаємо теплою водою приблизно на ¾ банки. Решту заповнюємо закваскою. Накриваємо щільною тканиною і поміщаємо в прохолодне затемнене місце. Через 3 доби проціджуємо вміст і напій готовий. Ставимо його остуджуватися в холодильник, а гуща стане в нагоді в якості закваски для наступного разу.

Бездріжджовий квас

Розглянемо рецепт хлібного квасу без дріжджів в домашніх умовах. Виготовлення такого напою зовсім ненабагато відрізняється від приготування традиційного. Але у нього є одна незаперечна перевага – немає специфічного дріжджового присмаку.

Як і в першому рецепті, для квасу на початку готується закваска (сусло).

Інгредієнти:

  • житній або пшенично-житній хліб;
  • джерельна або бутильована вода;
  • цукор;
  • родзинки немитий.

Готуємо з половини булки сухарі, як і для традиційного. Головне не пересмажити, а то квас буде віддавати гіркотою. Укладаємо готові сухарики в дозволену для цього посуд і заливаємо 2 літрами окропу.

Додаємо до них приготований сироп з 75 г цукру і ретельно все перемішуємо. Накривши марлевою тканиною, даємо охолонути до температури приміщення. В охолоджену суміш додаємо 25 г немитого родзинок. Перелити вміст краще в скляну ємність, накрити тканиною і прибрати в затемнене, тепле місце

Тривалість бродіння в залежності від якості хліба, родзинок і води буває різна і може тривати від 8 годин до доби. Початковими ознаками бродіння буде поява піни, кислого запаху і можливо шипіння. Через 3 дні після початку бродіння процідити вміст через 5-7 шарів марлі.

Якщо є бажання отримати напій газованим, то він повинен бути злегка солодкуватим на смак. Тепер розливаємо по пляшках, залишаючи трохи простору, і дати постояти в теплому, темному місці ще 5 годин. Як тільки пляшки стануть «твердими», прибирайте їх в холодильник, щоб зупинити бродіння і дати стабілізуватися смаку.

Бабусин рецепт

Взагалі «варка» будь-якого виду квасу не має сильного відмінності від традиційного рецепту. Якісь відмінності в інгредієнтах і невеликі зміни процесу приготування, дають вже особливий смак цього універсального напою.

Не становить виняток і «бабусин» спосіб. Як зробити квас домашній з житнього хліба за бабусиним способом?

Необхідний склад:

  • хліб — 1 кг;
  • джерельна вода — 10 л;
  • 200 г цукру-піску;
  • дріжджі — 25 г;
  • немитий родзинки — 50 р.

Також готуємо сухарі. Укладаємо їх у емальовану відерний ємність і наповнюємо її окропом. Витримуємо 4 години. Надалі ретельно проціджуємо, додаємо до них цукор і дріжджів. Грунтовно перемішуємо отриманий склад. Накриваємо каструлю щільною матерією і ставимо в тепле, прохолодне місце для бродіння на 5 годин.

Як з'явиться піна, потрібно процідити і розлити по бутлях з додаванням в них по 3 родзинки і щільніше закриваємо. На троє діб ставимо в прохолодне місце дозріти.

Що таке кей попси — рецептч з фото і докладні покрокові підказки допоможуть вам приготувати цей смачний і оригінальний десерт.

Як приготувати щі з кропиви з яйцем читайте в нашій статті.

Покрокові рецепти капкейків з фото і підказками кулінарів тут.

Рецепт на бородінському хлібі

Назва цього виду напою походить від назви хліба, використовуваного для приготування сухарів.

Необхідний склад:

  • 100 р «бородінського» хліба;
  • 3 л джерельної або бутильованої води;
  • 1 ч. л. борошна;
  • 15 г дріжджів;
  • 50 г немитого родзинок.

Як приготувати хлібний квас «Бородинський» в домашніх умовах? Ріжемо хлібець на шматочки і сушимо (зауважте, не підсмажуємо) в духовій шафі. Укладаємо сухарі в емальований посуд, наповнюємо крутим окропом і наполягаємо три години. Додаємо змішані з борошном дріжджі. Накриваємо ємність щільною матерією і прибираємо в тепле місце на добу. Через добу проціджуємо через багатошарову марлю і розливаємо в пляшки, додаючи по дві родзинки в кожну. Даємо настоятися три години і ставимо пляшки в холодне місце. Через п'ять годин все готово.

Корисні поради

Смачний і натуральний напій виходить тільки з якісних інгредієнтів.

  1. Хліб повинен бути натуральним, без різного роду добавок. Натуральний засихає протягом двох діб.
  2. Воду краще використовувати джерельну, колодязну або бутильовану.
  3. Сухарі для приготування готуються без масла і спецій.
  4. Ізюм не слід мити, так як на його шкірці зберігаються дріжджові грибки, сприяють бродінню.
  5. Цукор не тільки дає смак, але і сприяє виділенню вуглекислого газу, що надає газований ефект.
  6. Ємність для приготування і використання повинна бути тільки емальованому, скляною або пластиковою.

Існує численне розмаїття приготування хлібного квасу. І кожен з цих рецептів стає відмінним помічником для нашого організму, особливо в спекотні літні дні або після хвороби.

При виробництві традиційного сорти, в кінцевому підсумку в ньому міститься 1.2-2% етилового спирту. Тому його не рекомендується вживати людині, яка керує транспортним засобом.

Що ще почитати: