18 июнь 2019 734

Як готувати кыстыбый з картоплею

Кыстыбый є традиційним блюдом башкирської і татарської кухні. Виглядає як обсмажена прісна корж з начинкою з каші або рагу, частково його можна порівняти з незакритим пирогом. Досить недавно в якості начинки кыстыбыя стали застосовувати картопляне пюре.

У процесі приготування начинка розташовується на одній половинці коржі, а прикривається іншою половинкою, тому форма цієї страви дуже нагадує сочень. Найчастіше корж змащують топленим маслом. Щодо начинки кыстыбыя ніяких обмежень немає, вона варіюється в залежності від уподобань, незмінним залишається принцип приготування і рецепт тіста.

Класичний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
картопля - 500 г
цибуля ріпчаста - 1 штука
молоко - 250 мл
масло вершкове - ½ Упаковки
борошно - 2 гранованих склянки
яйце куряче - 1 штука
масло рослинне - 3 столові ложки
сіль і цукор - за смаком
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 240 Ккал

Приготування кыстыбыя з картоплею за класичним рецептом швидше за все, не викличе у вас ніяких труднощів, а окрім відмінного смаку подарує ще і відчуття причетності до незнайомої культури та її кулінарним традиціям.

Хід приготування покроково:

  1. Розтопити вершкове масло (50 гр.) змішати його з половиною склянки молока;
  2. Туди ж вбити яйце, посолити, посластіть і дуже добре все змішати;
  3. Просіяти борошно і, поступово додаючи її до готової молочної суміші, замішувати тісто;
  4. Вже готове тісто прикрити за допомогою рушники і залишити настоюватися на чверть години;
  5. Вимити і почистити картоплю, помістити в каструльку зі злегка підсоленою водою і варити, поки він буде готовий;
  6. Почистити, помити, дрібно нарізати цибулину;
  7. Розігріти (але не кип'ятити) молоко, що залишилося, змішати з вершковим маслом, вимішувати, поки суміш не стане схожа на пюре;
  8. Посипати вкритий клейонкою стіл або іншу робочу поверхню невеликою кількістю борошна, зверху викласти тісто;
  9. Тісто скачати в «ковбаску» і порізати на кілька великих шматків, кожен шматок розкотити, надавши йому форму коржика;
  10. На сковороду налити трохи рослинного масла і розжарити його, після чого можна приступати до обсмажуванню коржів (2-3 хвилини на 1 сторону);
  11. Начинку-пюре викладати на половинку власно руч підсмаженої коржі і прикривати понад другою половинкою;
  12. Кожен кыстыбый потрібно трохи змащувати зверху вершковим маслом, після чого його можна подавати на стіл.

Кыстыбый з картоплею з тесту на кефірі

Кожен класичний рецепт видозмінюється і з часом набуває нові риси. Це ж стосується і кыстыбыя.

Інгредієнти (для тесту):

  • кефір – 1 склянка;
  • яйце куряче – 1 штука;
  • сіль — ½ чайної ложки;
  • борошно – 250-300 гр.

Інгредієнти (для начинки):

  • картопля – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 2 штуки;
  • вершкове масло – ½ пачки;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • сіль – за смаком.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність: 252 ккал.

Як готувати кыстыбый з картоплею з тесту на кефірі:

  1. Збити в заздалегідь підготовленій ємності куряче яйце з кефіром, посолити і, помішуючи, повільно всипати туди борошно (досипати борошно і вимішувати тісто до тих пір, поки тісто не придбає певну еластичність);
  2. Приготоване тісто накрити з допомогою рушники і на 10 хвилин поставити настоюватися;
  3. Картоплю почистити, покласти в каструльку, посипати сіллю, залити водою і поставити варитися;
  4. Зняти шкірку з цибулі, дрібно нарізати його і викласти на заздалегідь розігріту сковороду з великою кількістю масла, де лук повинен пассероваться, поки не здобуде необхідну м'якість;
  5. Можна знову братися за тісто: його слід розкачати в один великий круг середньої товщини;
  6. За допомогою блюдця, тарілки або ножа вирізати з великого кола кола необхідного розміру;
  7. На великій подушці розстелити чистий рушник, поверх нього викласти кола тесту;
  8. Час приступити до начинки: злити бульйон з каструльки з картоплею в іншу ємність, а сам картоплю розім'яти до стану пюре разом з вершковим маслом і пасерованою цибулею;
  9. Якщо пюре виходить дуже густим, то можна трохи розбавити його за допомогою бульйону (головне – не переборщити);
  10. Каструлю з пюре прикрити кришкою і укутати в махровий рушник, щоб воно не охололо;
  11. Можна починати смажити коржі, як тільки чергова коржик готова, потрібно загортати її в чистий рушник, щоб вона не охолола, поки все не буде готове;
  12. Коли всі коржі будуть пожарены, слід по черзі діставати їх, у кожної на одну половинку викладати начинку, а інший – прикривати зверху;
  13. Змастити кожен кыстыбый вершковим маслом і можна трапезувати.

Круасани з готового, листкового тіста — простий рецепт вишуканої французької випічки, яка стала кулінарним символом Парижа.

Цікаві та незвичайні рецепти макаронів з сосисками тут.

Під час дієти так хочеться чогось смачненького, тому ми підготували цілу колекцію смачних смузі, які не завдадуть шкоди вашій талії.

Корисні поради

Кілька рекомендацій по приготуванню кыстыбыя:

  • враховуйте, що для однієї коржі потрібно зовсім небагато начинки (в іншому випадку є не дуже зручно і блюдо придбає не дуже естетичний вигляд);
  • перед обсмажуванням коржів ні сковорідку, ні самі коржики не можна змащувати маслом, це їх пересушує;
  • смак можна трохи урізноманітнити, додавши зелень в пюре;
  • під час смаження кожну наступну корж необхідно готувати на почищеної від залишків тіста сковороді;
  • коржики не повинні бути занадто товстими, інакше вони будуть розшаровуватися.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: