10 май 2019 715

Як правильно приготувати тісто на кыстыбый

Кыстыбый – традиційне татарська і башкирська блюдо, яке представляє собою прісного коржика, начинену овочевим рагу, картопляним пюре або кашею. На одну частину борошняний основи кладуть фарш, а другий накривається.

Можна після цього обсмажити імпровізований пиріг, або як його ще називають сочник, на розтопленому вершковому маслі, а в кінці змастити домашньою сметаною.

Тісто готується досить просто, замішується як на звичні нам бездріжджові пиріжки. Існують варіанти борошняний основи: на козячому молоці та воді, на коров'ячому молоці, на кефірі, на сироватці з яйцем і вершковим маслом. Все залежить від того, які коржі хочеться отримати: м'які або жорсткі і пружні.

Основна хитрість приготування цієї страви полягає в дуже тонкій розкочування тіста і підсмажуванні їх виключно на сухій сковороді. Якщо правильно дотримуватися технологію, ніяких труднощів не виникне, основа не буде ламатися, начинка легко завернется, а готову страву вийде соковитим.

Як приготувати тісто: варіанти рецептів

Прісне на воді без яєць
Інгредієнти Кількість
вода - 200 мл
борошно - 3 склянки
масло - 3 ст. л.
сіль - щіпка
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 47 Ккал

Незважаючи на те, що страва не відноситься до нашої культури, воно прекрасно вписується у пісне меню завдяки відсутності тваринних продуктів в тесті і начинці.

Суху пшеничне борошно просіваємо через сито. Так ми позбудемося від непотрібних домішок або випадково потрапив сміття і наситимо сипку масу киснем. Сформувавши гірку з борошна, в центрі робимо поглиблення.

В підігрітій воді розвести сіль і цівкою вливаємо в середину імпровізованої гірки. Долонями починаємо формувати колобка. Коли маса стане однорідною, підливаємо соняшникову олію і продовжуємо замішувати тісто.

Не варто поспішати, основа повинна вийде еластичною, не прилипати до долонь і поверхні.

Обмотуємо тісто для кыстыбый харчовою плівкою і залишаємо полежати на двадцять хвилин. Потім розкачуємо довгу ковбаску, ножем відрізаємо від неї шматочки, вийде штук десять – дванадцять. Кожен обвалюємо в борошні і розгортаємо в круглий коржик. Проколюємо виделкою хаотично в декількох місцях і смажимо на прогрітій сковороді.

На воді і молоці

Деякі господині віддають перевагу тесту, приготовленого на суміші кип'яченої води і домашнього молока. Керуючись тим, що маса для цієї страви виходить пластичною, нежорсткої і смачною.

Склад:

  • борошно – 500 г;
  • вода – 150 мл;
  • молоко – 150 мл;
  • сіль;
  • яйце – 1 шт.

Приготування: 50 хвилин.

Калорії: 68 Ккал/100 р.

У маленькій піалі змішуємо підігріту кип'ячену воду з жирним домашнім молоком, можна коров'ячим чи козячим, але без запаху. Інакше страва буде мати специфічний аромат. У великій мисці з'єднуємо просіяне кілька разів борошно з сіллю. Додаємо охолоджене яйце і формуємо подобу колобка, поступово підливаючи рідку суміш.

Коли маса стане досить крутий, вивалюємо її на чисту рівну поверхню і продовжуємо заміс, докладаючи фізичну силу. За необхідності підсипаємо по трохи борошна, щоб тісто для кыстыбый вийшло гомогенним і пластичним. Накриваємо основу мискою і даємо відпочити півгодини. Потім розкачуємо, смажимо, начиняємо і подаємо до столу.

М'яке на молоці

Борошняна маса, сформована з молока, борошна і вершкового масла, практично нічим не відрізняється від всім нам звичного домашнього вірменського лаваша. Все досить просто і швидко.

Склад:

  • борошно – 2 склянки;
  • молоко – 100 мл;
  • масло – 50 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • сіль.

Приготування: 45 хвилин.

Калорії: 164 Ккал/100 р.

Розтоплене вершкове масло змішуємо з просіяним борошном, вийде подобу борошняної крихти. Підсипаємо сіль, додаємо борошно і відразу ж починаємо вимішувати тісто, в процесі підливаючи домашнє молоко.

На початку воно буде липнути до пальців, поверхні, а з додаванням борошна коржик буде формуватися і ефект прилипання пройде. Порція борошна може збільшитися.

Дивіться самі по структурі тесту, але не перестарайтеся, щоб воно не вийшло занадто забитим, інакше буде надто тугим і виникнуть складності з розкочуванням. Далі діємо за колишньою схемою: готове тісто для кыстыбый загортаємо, залишаємо полежати і тільки після цього приступаємо до приготування коржів.

Цей рецепт вважається одним з найбільш затребуваних, тісто виходить м'яким, з ним легко працювати і готові млинці-коржі складаються навпіл без труднощів.

Ніжне на кефірі

Якщо ви хочете отримати повітряне, м'яке тісто на кыстыбый, то цей рецепт на кисломолочному продукті – самий підходящий варіант.

Склад:

  • борошно – 450 г;
  • сода – 0.5 ч. л.;
  • біо-кефір – 200 мл;
  • сіль;
  • масло – 30 р.

Приготування: 30 хвилин.

Калорії: 56 Ккал/100 р.

В одній ємності змішуємо біо-кефір кімнатної температури і харчову соду. Залишаємо постояти хвилин п'ятнадцять до появи характерних бульбашок на поверхні. Це означає, що процес бродіння пішов.

Просіваємо борошно, задовольнивши таким чином її киснем. Вершкове масло поміщаємо в пластмасовий харчової контейнер і розтоплюємо в мікрохвильовці. Вливаємо в кефірну рідину і перемішуємо, підсолюємо і починаємо партіями підсипати муку.

Беремо віночок або вилку і підмішуємо тісто на кыстыбый як на оладки. Коли воно стане тугим і важко буде робити заміс, викладаємо його на сухий стіл і продовжите чистими долонями.

Після цього відразу ж поділяємо на рівноцінні кульки-колобки і розкачуємо тонкі коржі діаметром десять сантиметрів. Якщо ви хочете отримати однакові заготовки, можна скористатися звичайною тарілкою як лекалом.

Як готувати кыстыбый по-татарськи з картоплею

Одне з найпоширеніших страв татарської кухні – це кыстыбый, в сучасній кулінарії його все частіше готують саме з картопляним пюре.

Склад:

  • борошно – 800 г;
  • сметана – 250 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • бульби картоплі – 500 г;
  • масло – 50 г;
  • сіль.

Приготування: 1.5 години.

Калорії: 148 Ккал/100 р.

Для початку необхідно почистити бульби картоплі, завантажити в каструлю, залити водою і поставити варитися.

У борошно додаємо одне яйце, підсипаємо сіль і половину домашньої сметани. Починаємо замішувати еластичне, не липнущее тісто, постійно підсипаючи просіяне борошно. Не лінуйтеся і ретельно вимішуйте основу. Покладіть відпочити на п'ятнадцять хвилин.

З картоплі зливаємо відвар, додаємо вершкове масло і мнемо в пюре товкачиком. Якщо воно вийшло рідкувате, дайте йому постояти.

Колобок розділіть на дванадцять однакових частин.

Розкачайте кожну, проколіть довільно виделкою і підсмажте на сухій розігрітій сковороді з двох сторін.

Відразу ж, поки коржі гарячі, починаємо фарширувати. На одну половину кладемо картопляне пюре, другий накриваємо.

Стопкою один на одного викладаємо готові кыстыбый. Подаємо до столу з залишилася сметаною.

Інші начинки для пирога

В якості фаршу для татарського страви зазвичай використовують свіжозвареним пшоняну кашу: для цього в кипляче молоко (півлітра) засипаємо крупу (сто грамів), шматочок вершкового масла і кілька ложок цукрового піску.

Все перемішуємо і варимо дванадцять хвилин. Пшонка повинна вийти густою, в'язкою і не розсипатися. Ця начинка більше до душі маленьким ласунам.

Для закуски на святковий стіл готують кыстыбый з овочевою начинкою. Будь-які наявні під рукою овочі нарізаємо і протушиваем на рослинному маслі до повного їх розм'якшення за принципом овочевого рагу.

За бажанням додаємо гострі спеції, пекучий перець і отриманим овочевим фаршем начиняємо прісні коржі.

Існує ще один варіант солодкої начинки для цієї страви. Запарюємо склянку розтертого в ступці маку в домашньому молоці, змішати з подрібненими волоськими горіхами і натуральним медом.

Отриманою пастою промазуємо половину коржі, накриваємо другою половиною і ставимо на стіл з чорним або зеленим чаєм. Головне в цій справі — не перестаратися з кількістю начинки, щоб не витікала назовні.

Що ще почитати: