19 март 2019 3 029

Як правильно приготувати тартар з лосося

Назва «тартар» легко введе в оману людини, не знайомого з ресторанної кухнею, адже це — з одного боку соус, а з іншого — повноцінне м'ясне або рибне блюдо, яке подається в якості закуски.

Втім, незважаючи на різницю в рецептурі об'єднує ці дві страви не тільки назву, але і спосіб нарізки продуктів. Інакше кажучи, закуска «тартар» — це страва з м'яса або риби, інгредієнти для якого ріжуться так само дрібно, як і для однойменного соусу.

Королем татар нерідко називають тартар з лосося. Це цілком зрозуміло: королівська риба лосось смачна навіть в необробленому вигляді, а в поєднанні з додатковими інгредієнтами вона стає у багато разів смачніше, та й приготувати найсвіжіший тартар — справа буквально 15 хвилин!

А вже варіантів рецептури для цього делікатесу передбачено чимало, причому класикою французької кухні вважається як звичайний тартар, так і специфічні його варіації: з авокадо, каперсами, перепелиними яйцями або лаймом.

Тартар з лосося - простіше не придумаєш!
Інгредієнти Кількість
лосось малосольный - 300 грамів
бальзамічний оцет - 150 мілілітрів
свіжий базилік - 2-3 гілочки
сир твердий (парміджано риджано або грюєр) - 200 грамів
зелень кропу - 1 столова ложка дрібної нарізки
цукор - 60-70 грамів
вершки - 2/3 склянки
сік свіжого лимона - 30 мілілітрів
пір'я зеленої цибулі - 1 пучок
сіль - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

У процесі приготування тартар з лосося важлива не тільки нарізка, але і акомпанемент, який створюють продукти-супутники, так і сервіровка його теж грає велику роль в результаті.

Тому для класичного рецепту цієї страви нам знадобиться не тільки сам лосось, але і цілий ряд компонентів, що додають різні смакові відтінки, а для сервірування знадобляться плоска біла тарілка і сервірувальне кільце для салатів.

Розглянемо покроковий рецепт, в якому розрахунок зроблений на дві повноцінні порції. Перше, з чого починається будь-тартар — це упарювання оцту з цукром. На сухій сковороді розтоплюємо половину цукру, коли він розтане, вливаємо бальзамік і ретельно перемішуємо.

Доводимо до кипіння, а потім знімаємо з вогню і охолоджуємо. Після того, як соус охолов, додаємо до нього дрібно січену зелень кропу і базиліку.

Малосольный лосось нарізаємо дрібним кубиком зі стороною 0,5 сантиметра. 100 грамів сиру ріжемо також. Змішуємо в глибокій мисці лосось, сир та оцтово-цукровий сироп. Даємо настоятися хвилин 5.

Поки лосось маринується, готуємо сирні чіпси для сервірування. Натираємо залишився сир і на сухе деко, вистелений пергаментним папером, за сервировочному кільцю всипаємо сирну крихту, щоб вийшли кола.

Ставимо деко в нагріту до 180 градусів духовку на 10 хвилин (перевіряйте, щоб сир встиг розтопитися), а потім дістаємо, остуджуємо і плоскою лопаткою акуратно знімаємо з пергаменту.

Окремо готуємо сметанний соус: збиваємо сметану або вершки з цукром, додаємо сіль за смаком, лимонний сік і дрібно нарізаний зелений лук. Тепер справа за сервіровкою: на плоску тарілку викладаємо пару чіпсів з сиру, поруч з ними встановлюємо сервірувальне кільце і в нього укладаємо тартар.

Поливаємо все поверх невеликою кількістю сметанного соусу і подаємо до столу!

Тартар з авокадо

Ще один частий гість у рибному тартарі — це авокадо. Він відмінно доповнює тонкий смак лосося і заодно робить страву подвійно корисним, адже до корисних властивостей червоної риби додається ще й користь авокадо, природного лідера за кількістю магнію, калію і фосфору.

А крім лосося в кількості 150 грамів і половинки авокадо, нам знадобляться:

  • цибуля кримська — 1 невелика цибулина;
  • олія оливкова — 1 столова ложка;
  • перець чорний — на ваш смак;
  • мариновані каперси — 100 грамів;
  • свіжовичавлений сік лимона — 2 столових ложки;
  • житній хліб — 1-2 скибки.

Час приготування: 15-20 хвилин.

Калорійність: 135 кКал/100 г.

Розрахунок взято на одну людину або на дві закусочні півпорції. Готуємо основу для тартару: ріжемо дрібно цибулю і каперси, змішуємо, заправляємо перцем і рослинним маслом. Лосось і авокадо ріжемо однаково — кубиками по півсантиметра. Авокадо для збереження кропим соком лимона.

Для сервірування вирізаємо кільцем коло з скибочки хліба і підсушуємо його на сухій сковороді або в тостері. Кладемо на нього кільце для сервірування шар риби, а зверху — шар цибулі і каперсів. Потім — шар авокадо і знову — лосось. Замикає піраміду знову авокадо, яке поверх збризкуємо оливковою олією. У такому вигляді тартар готовий до подачі.

Читайте як приготувати смачний кекс без яєць в мікрохвильовці.

Читайте як приготувати ароматний суп харчо з курки.

Візьміть на замітку рецепт пасти карбанара беконом і вершками.

Рибний тартар з помідорами чері та перепелиними яйцями

Популярний спосіб подачі лососевого тартару — його комбінація з перепелиними яйцями і помідорами черрі. Цей варіант виглядає дуже презентабельно і може стати прикрасою будь-якого столу.

Приготуємо його великою порцією, адже в поєднанні з іншими інгредієнтами такий тартар може послужити якщо не гідним вечерею, то вже точно заміною салату. Для його приготування потрібні:

  • малосольный лосось — 250 грамів філе;
  • салат «Айсберг» — 2-3 аркуша;
  • рукола — ¼ пучка;
  • каперси — невелика жменя;
  • цибуля ялтинська — 1/3 цибулини;
  • гірчиця французька (у зернах) — 30 грамів;
  • цукор — ½ столової ложки;
  • половинка лимона;
  • оцет бальзамічний — 2 столових ложки;
  • перепелине яйце — 1 штука;
  • масло рослинне для смаження і оливкове — за смаком.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: 135-150 кКал/100 г.

Сіль беремо теж на свій смак — кому-то вона зовсім не потрібна. Для початку рвемо руками салатні листя, викладаємо на тарілку. Поверх кладемо листя руколи. Гірчицю кладемо між листям у формі крапель. Подаємо страву четвертинкою лимона, а в його центр кладемо сервірувальне кільце.

Філе малосольного лосося рубаємо шматочками, потім знову проходимся ножем, щоб зробити нарізку ще дрібніше. Рубаємо цибулю так само, як і лосося. Решту чверть лимона видавлюємо на суміш цибулі і риби. Додаємо сіль і перемішуємо ножем. Половину цибульно-рибної суміші кладемо на дно кільця. Поверх цього шару — каперси. Накриваємо залишками риби і знімаємо кільце.

У сковороду капаємо пару крапель оливкової олії, вбиваємо перепелине яйце і смажимо її, щоб жовток залишився рідким. Викладаємо щілину яйце на тартар. Оцет наливаємо в сотейник і упарюємо з цукром, потім виливаємо тонкою цівкою на яйце і рибу. Збоку кладемо гілочку черрі так і подаємо до столу!

Закуска з лосося з лаймом і каперсами

Для цієї страви візьмемо не самий популярний інгредієнт — лайм. І доповнимо його приємним пікантним смаком маринованих суцвіть каперсів.

  • слабосоленої або свіжий лосось — ½ кілограма;
  • каперси — 1 столова ложка;
  • шалот — 3 цибулинки;
  • зелена цибуля — 1 пучок;
  • лаймовий сік — 1 столова ложка;
  • соєвий соус — 1 столова ложка;
  • олія оливкова — за смаком.

Час приготування: до 15 хвилин.

Калорійність: 150 кКал/100 г.

Кілька пір'я зеленої цибулі дрібно нарізаємо. Додаємо поросяти, ягняти цибулю-шалот. Лосось нарізаємо кубиками, дрібніші, оптимально, якщо величина межі буде не більше 5 міліметрів.

Каперси нарізаємо, як рибу і змішуємо з нею і цибулею. Додаємо соєвий соус, оливкова олія, лаймовий сік.

Ставимо миску з тартаром на крижану крихту і ретельно перемішуємо. Потім розкладаємо по формах і відправляємо відстоюватися в холодильник на півгодини.

Готовий тартар розкладаємо по тарілках, декоруємо листям салату і пір'ям зеленого лука, кладемо по ¼ лайма на тарілку і подаємо разом з тартаром.

Поради кулінарів

Хочете здивувати гостей тартаром? Спробуйте трохи поекспериментувати при його приготуванні:

  • засолите рибу самостійно: наріжте філе лосося пластинами і пересипте сумішшю з солі і цукру в пропорції 1:1. Додайте коріандр і чорний перець і залиште солитись на день-два;
  • зробіть відразу кілька видів тартара і подайте їх на великому блюді у вигляді міксу;
  • спробуйте додати рибному тартару східні ноти за допомогою свіжого кореня імбиру, дрібно натертого до лосося і кунжутної олії на заміну оливковій;
  • якщо хочете лосося нарізати подрібніше, заморозьте його трохи;

Ці та інші поради допоможуть зробити ваш тартар з лосося кращим у світі, а вам самим напевно сподобається його ніжний смак і різноманітність відтінків, які можна змінювати за своїм розсудом.

Що ще почитати: