01 июнь 2019 1 471

Як приготувати апетитну рибу по-грецьки

Приготувати соковите, смачне рибне блюдо не так складно, як здається. Якщо ви не любите цей продукт, то обов'язково спробуйте ароматну, апетитну рибу по-грецьки!

Рецепт риби по-грецьки знайомий, на жаль, далеко не всім господиням. Назва страви засноване на тому, що рибка запікається під великою кількістю овочів – це досить традиційно для середземноморської кухні.

Страву можна приготувати в звичайній духовці, а також у популярної останнім часом мультиварці.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
рибного філе - 800 грамів
томатів - 500 грамів
твердого сиру - 300 грамів
часнику - 4 зубчики
сметани - 250 грамів
цибулин - 1 штука
лимона - половина
зелені - 30 грамів
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал

Для приготування страви підійде практично будь-який сорт риби, але все ж варто віддати перевагу великим, жирним видами.

Відмінною особливістю цього виду запікання риби є те, що шматочок філе готується під овочами, що дає можливість йому просочитися соками цибулі, помідорів і зелені.

Завершує гастрономічний шедевр апетитна сирна скоринка, яка утворюється в процесі.

  1. Якщо ви придбали тушку, а не філе, то доведеться самостійно обробити її – це зовсім нескладно. Спочатку очистіть рибу від луски, видаліть нутрощі, плавники і голову. Добре промийте черевце, витягніть чорну плівку. Тепер покладіть тушку на дошку паралельно столу і гострим ножем починайте зрізати хребет, розділяючи її навпіл. Видаліть остов і великі кістки. Готове філе.
  2. Розріжте рибу на порційні шматочки по 4-5 сантиметрів завдовжки. З лимона вичавити сік і полийте їм філе. Посоліть, поперчіть будь-якими спеціями і дайте промаринуватися.
  3. Тим часом приготуйте заправку для майбутнього страви. Для цього помідори наріжте тонкими скибочками.
  4. Очистіть цибулю і наріжте його соломкою, обсмажте в невеликій кількості олії, остудіть.
  5. В окремій ємності натріть на тертці з великими отворами твердий сир.
  6. Зелень вимити, обсушити і дрібно порубаєте. Змішайте з сиром.
  7. У глибокій тарілці змішайте помідори, цибулю, половину всієї порції сиру, зелень, пропущений через прес часник.
  8. Приправте заправку спеціями, сіллю і сметаною. Добре перемішайте.
  9. Форму, в якій буде запікатися блюдо, трохи змащуємо олією, викладаємо половину заправки, розрівнюємо.
  10. Поміщаємо на «овочеву подушку» шматочки філе і покриваємо залишилися овочами.
  11. Покриваємо рибу з овочами тертим сиром і відправляємо в духовку, розігріту до 170-180 С, запікати протягом 15-20 хвилин.

Риба по-грецьки зі сметаною в мультиварці

Апетитні шари рибки та запашних овочів подразнюють смакові рецептори настільки, що хочеться неодмінно спробувати це блюдо, навіть якщо не зовсім любиш рибу. Мультиварка знову стане помічницею для господинь і швидко, а головне корисно, допоможе запекти рибне філе з овочами.

Знадобиться всього півгодини і ситний, смачний вечерю для родини або гостей готовий!

Необхідні інгредієнти:

  • 600 грамів філе жирної риби;
  • 1 солодка цибулина;
  • 1 морква;
  • 400 г томатів;
  • 4 зубчики часнику;
  • 200 грамів сметани;
  • 40 г зелені кропу і петрушки;
  • 100 мл рослинного масла;
  • 20 грамів меленої паприки, сіль, перець.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 330 Ккал/8 порцій.

Пишні оладки на сироватці — швидкий і простий рецепт солодкого десерту.

Читайте як спекти смачні пиріжки з квашеною капустою.

Читайте як смачно приготувати лобіо з червоної квасолі з грузинським рецептом.

Рада господиням: для приготування по-справжньому смачною, соковитою риби віддайте перевагу морським «представникам» з невеликою кількістю кісток.

  1. Очистіть моркву і цибулю. Наріжте цибулину соломкою, а морквину натріть на тертці з великими отворами.
  2. Обсмажте овочі на рослинному маслі в мультиварці при режимі «Випічка» на протязі 10 хвилин.
  3. Помідори наріжте дрібними кубиками і додайте до овочів тушкуватися.
  4. Часник нарубайте слайсами, покладіть в каструлю.
  5. Залишилося помити, обсушити і дрібно нарізати зелень. Додайте її до тушкованим овочам, приправте сіллю, перцем і готуйте все ще 5-7 хвилин.
  6. Рибне філе наріжте порційними шматками, посоліть і викладіть на тушковані овочі.
  7. Покрийте філе сметаною, додайте паприку. Увімкніть мультиварку в режимі «Гасіння» і готуйте страву 20-25 хвилин.

Кулінарні поради

Рибу по-грецьки просто готувати, тим більше, що всі продукти для страви практично завжди під рукою. Є кілька порад, які допоможуть зробити рибу ще смачнішою:

  • вибирайте морську рибу з невеликою кількістю кісток (тріску, окуня, тилапию);
  • не використовуйте в приготуванні майонез. Його не можна піддавати тепловій обробці, так і сметана набагато краще підкреслює смак цієї страви;
  • щоб запечена в духовці риба була ще смачніше, не готуйте її дуже довго – не більше 25 хвилин;
  • подавайте блюдо з гарніром з картоплі, рису, різноманітних каш.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: