25 июнь 2019 462

Домашні пироги без яєць: різноманітні рецепти

Іноді трапляється так, що в холодильнику закінчилися яйця, а за планом було приготувати щось борошняне і здається, що від цієї задумки тепер доведеться відмовитися. Або буває, що яйця можна вживати через проблеми зі здоров'ям. А ще буває пост. Багато чого на світі буває, але нічого з цього не повинно перешкодити приготувати пиріг для всієї родини.

Самий швидкий рецепт
Інгредієнти Кількість
кефіру або ряжанки) - 0,5 літра
цукру - 1 склянка
просіяного пшеничного борошна - 3 склянки
рослинної олії - 3 ст. ложки
погашеної оцтом соди - 1 чайна ложка
яблука (або абрикоси з компоту або половинки консервованих персиків) - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал
Якщо гості на порозі або просто хочеться швидко зробити щось до чаю (а яєць, як відомо, в холодильнику не знайшлося), то можна приготувати такий пиріг з мінімуму продуктів.

Спочатку потрібно змішати кефір з цукром, маслом і содою, а потім поступово всипати в цю рідину борошно. На цьому приготування тіста закінчується – залишається тільки вилити його на деко і розкласти зверху скибочки яблук або половинки інших фруктів, трохи вдавлюючи їх у тісто.

Можна злегка присипати фрукти цукром, але це необов'язково. У духовку пиріг ставиться на середню температуру і випікається там приблизно півгодини.

Яблучний пиріг без яєць

Яблучний пиріг – класика жанру. Навряд чи знайдеться хтось, хто його не любить, хоча б тому, що ніякий інший пиріг не створює такого відчуття домашнього затишку. Готують яблучні пироги по-різному: на дріжджовому тесті, на пісочному, шарлотку і т. д.

А можна приготувати пиріг і так званим насипним способом, відмовившись від яєць у складі.

Інгредієнти:

  • 1 склянку просіяного пшеничного борошна;
  • 1 склянка манної крупи;
  • 1 склянка цукру;
  • 150 гр. вершкового масла (або маргарину);
  • 5 середніх яблук;
  • пакетик розпушувача;
  • пакетик ванільного цукру.

Час приготування страви: 1 год.

Калорійність: близько 250 Ккал/100 гр.

Готується «тісто» для пирога шляхом з'єднання всіх сухих компонентів – борошна, манки, цукру, розпушувача і ванільного цукру. Яблука очищаються від шкірки і натираються на крупній тертці.

Потім береться форма для випікання і на її дно висипається третину сухої суміші, потім викладається половина натертих яблук, і шари заново повторюються так, щоб нагорі знову опинилася суха суміш.

Зверху на пиріг натирається на крупній тертці вершкове масло, після чого форму з ним можна відправляти в духовку на 180 градусів. Випікається він близько 40 хвилин або до появи золотистої скоринки.

Після готовність пирога потрібно дати охолонути у формі, і тільки потім його можна буде нарізати на шматочки.

Пиріг з варенням без яєць

В пост найбільш підходящої випічкою стають пряники і пироги з варенням, тому що для їх приготування не потрібні молочні продукти, а також яйця. Причому на смак таких десертів це не позначається негативним чином, тому можна продовжувати готувати такий пиріг і після закінчення посту.

Тим більше що, змінюючи варення, кожен раз буде виходити випічка зовсім іншого смаку – вишневий пиріг, смородиновий і т. д.

Інгредієнти:

  • 0,5 склянки води;
  • 0,5 склянки рослинного масла;
  • 2 склянки просіяного пшеничного борошна;
  • 0,5 склянки цукру;
  • 0,5 склянки будь-якого варення;
  • пакетик розпушувача.

Час приготування страви: 50 хвилин.

Калорійність: близько 180 Ккал/100 гр.

У мисці потрібно змішати варення, цукор і рослинне масло, а потім влити в цю суміш кип'ячену воду кімнатної температури і засипати борошно з розпушувачем, після чого ретельно перемішати тісто – воно повинно бути середньої густоти.

Далі його потрібно вилити у форму, дати постояти кілька хвилин і поставити в духовку на 180 градусів, де буде випікатися пиріг близько 40 хвилин, але в даному випадку краще перевіряти його «на сірник», так як тісто може вийти злегка клейковатым.

Розрізати пиріг холодним.

Шоколадна випічка

Улюблене всіма жінками і дітьми ласощі – щось шоколадно-шоколадне і бажано борошняне. І для цього не обов'язково купувати або готувати великий кремовий торт, покритий глазур'ю, тому що можна приготувати легкий і смачний шоколадний пиріг, для якого не потрібні яйця і молочні продукти, тобто порадувати себе їм можна і в пост. А готується такий пиріг ще і швидко і зі звичайних доступних продуктів.

Інгредієнти:

  • 3 склянки просіяного пшеничного борошна;
  • 2 склянки води;
  • 2 склянки цукру;
  • 2/3 склянки рослинного масла;
  • 6 ст. ложок какао-порошку;
  • пакетик ванільного цукру;
  • 2 ч. ложки соди плюс 1 ст. ложка оцту;
  • пакетик розпушувача.

Час приготування страви: 50 хвилин.

Калорійність: близько 400 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно окремо змішати всі сухі і всі рідкі компоненти, а потім з'єднати їх разом – і на цьому приготування тіста для шоколадного пирога вважається закінченим.

Його потрібно буде тільки вилити у форму, змащену маслом і поставити в духовку на 45 хвилин при температурі 180 градусів. Потім дати пирогу охолонути у формі і посипати його зверху цукровою пудрою. До речі, з цього тіста можна спекти і кекси.

Або зробити справжній пісний торт, розрізавши пиріг на коржі і промазав їх джемом.

Суфле з яловичини — дієтичне блюдо, яке можна використовувати навіть в дитячому меню.

Читайте як загасити смачно рибу на сковороді — прості рецепти на кожен день.

Тушкована квасоля з овочами — цікаве блюдо, яке є майже у всіх національних кухнях.

Картопляний пиріг на кефірі без яєць

Кефірний тісто вважається одним з найбільш універсальних і смачних, що виправдано його властивостями. Причому можна готувати і без використання яєць – від цього воно не стане менш повітряним. Наприклад, можна приготувати цікавий аналог осетинського пирога.

Інгредієнти:

  • 1 склянку пшеничного борошна (плюс ще 2 ст. ложки);
  • 150 мл кефіру;
  • 3 ст. ложки рослинної олії;
  • щіпка солі;
  • 1 ч. ложка соди;
  • 3 великих картоплини;
  • 100 гр. адигейського сиру;
  • 50 гр. російського сиру.

Час приготування страви: 1 год.

Калорійність: близько 220 Ккал/100 гр.

Для приготування тіста потрібно змішати кефір з 2 ст. ложками рослинного масла і 0,5 ч. ложки соди, посолити цю суміш і всипати в неї склянку борошна, після чого замісити тісто, яке не має в підсумку липнути в руках.

Для начинки потрібно нарізати дрібним кубиком картоплю і адигейський сир і теж все злегка посолити. Залишається приготувати заливку – змішати натертий твердий сир з содою, борошном і 1 ст. ложкою рослинного масла, після чого влити трохи кефіру, щоб домогтися рідкуватий консистенції.

У круглу форму потрібно викласти розкатане тісто в пласт так, щоб утворилися високі борти, і викласти на нього начинку, а потім залити її приготовленої кефірно-сирної заливкою.

Пиріг випікається на температурі 180 градусів приблизно 45 хвилин або до зарум'янювання.

М'ясний пиріг з тіста

Дуже смачним основним блюдом може стати гарячий і ароматний м'ясний пиріг в тесті без яєць – він виходить повітряним, з рум'яною скоринкою, а також ситним і поживним.

Інгредієнти:

  • 3 склянки пшеничного борошна (може знадобитися трохи більше);
  • 0,5 літра молока;
  • 2 ст. ложки олії;
  • пакетик сухих дріжджів;
  • 1 ст. ложка цукру;
  • щіпка солі;
  • 300 гр. м'ясного фаршу;
  • 1 невелика цибулина;
  • 3 ст. ложки сметани;
  • 1 ст. ложка аджики;
  • 0,5 ч. ложки спецій для м'яса.

Час приготування страви: 1 годину 20 хвилин.

Калорійність: близько 330 Ккал/100 гр.

Для приготування тіста спочатку потрібно всипати дріжджі в тепле молоко і цукор і дати їм піднятися протягом 10 хвилин. Потім засипати трохи борошна і дати тісту ще трохи постояти, після чого додати в нього рослинне масло і сіль і замісити еластичне тісто, яке можна буде розкачати в тонкий пласт.

Для начинки потрібно обсмажити на рослинному маслі м'ясний фарш з цибулею і додати в нього спеції. Розкатане тісто потрібно викласти у форму для випікання так, щоб його краї трохи звисали (частина тесту залишити для смужок) і заповнити готовим фаршем.

Тепер необхідно зробити заливку з сметани і аджики – перемішати їх і вилити зверху на начинку. Із залишків тіста вирізати смужки і розподілити їх на пирозі у вигляді решітки, після чого поставити його в духовку приблизно на 25 хвилин при температурі 150 градусів або до рум'яної скоринки.

Корисні поради

Пироги без яєць, як і будь-яка інша випічка, мають свої особливі секрети приготування:

  1. Якщо тісто готується на кефірі з содою, то краще використовувати його відразу, не даючи залишатися на повітрі, тому що в такому випадку вуглекислота стане випаровуватися – а в даному випадку (тіста без яєць), випічка зможе піднятися тільки за рахунок неї.
  2. Щоб пиріг після приготування довше залишився м'яким, його можна змастити розтопленим вершковим маслом і після його вбирання накрити серветкою.
  3. Рум'яну скоринку на пирозі без яєць можна отримати, змастивши його перед випічкою солодкої чайною заваркою або хоча б рослинним маслом за допомогою пензлика. Для несолодких пирогів можна забезпечити скоринку, змастивши їх томатним соком.
  4. Будь рецепт можна приготувати без яєць, якщо їх складі було не більше 2 штук.
  5. Функцію одного яйця в тесті для шарлоток може виконати 1 банан, 1 ст. ложка крохмалю, 3 ст. ложки яблучного пюре або суміш з 2 ст. ложок геркулеса і води.

Легких кулінарних постряпушек і відмінного настрою!

Що ще почитати: